Gekrenkte gevoelens

Overheden hebben nogal eens de neiging om de burger de mond te snoeren, om “de gevoelens van anderen te sparen”. Dit is een ziekelijke vorm van paternalisme die niet past in een vrije samenleving.

Een illustratie: in de beslist niet vrije samenleving van Rusland werden onlangs drie leden van de recalcitrante band Pussy Riot veroordeeld voor het verstoren van een kerkdienst. Dit deden ze uit protest tegen de welhaast dictatoriale macht van Poetin en de grote invloed van de orthodoxe kerk. De straf? Twee jaar strafkamp. Nu kan men het optreden van de bandleden – dat overigens minder dan een minuut duurde – walgelijk vinden, maar twee jaar strafkamp? Doe even normaal, zeg.

Er zijn geen vernielingen aangericht, er is geen permanente schade. Natuurlijk is er sprake van verstoring van een openbare bijeenkomst, hetgeen in strijd is met het recht van alle mensen om zich in vrede te mogen verzamelen (in een kerk of anderzijds). Op de schending van dat recht mag best een boete staan – maar celstraf is absurd, en twee jaar al helemaal.

De enige reden waarom die straf zo hoog is, is dat het protest was gericht tegen de twee machten waar je in Rusland geen kritiek op mag uiten: Vladimir Poetin en de kerk. Als het een protest tegen, noem eens wat, “het kapitalisme” was geweest, en had plaatsgevonden in een druk winkelcentrum, dan waren ze ook met een boete weggekomen. Daar twijfel ik geen moment aan. En dat zou ook terecht zijn geweest.

Voorstanders van de hoge straf – ik heb met meerdere mensen discussies gevoerd over dit onderwerp – erkennen zelf óók dat het vooral het feit was dat het protest een kerkdienst verstoorde, dat tot een hoge straf leidde. En die hoge straf is volgens die mensen ook terecht, “want er zijn heel veel gevoelens gekrenkt met deze actie”.

Ja, en? Dat kan mij heel eerlijk gezegd aan de rug roesten. Er zijn ook dingen die mijn gevoelens krenken, en dan ga ik op niet lopen janken dat er mensen twee jaar strafkamp moeten krijgen. Het is heel simpel: het verstoren van die dienst levert geen objectiveerbare schade op, slechts subjectieve “krenking”. En subjectieve gevoelens horen niet in de wet. De wet hoort exclusief over objectieve zaken te gaan, niet over subjectieve zaken. De één is namelijk veel lichter geraakt dan de ander, en ook door andere dingen.

Als gekrenkte gevoelens echt een grond waren om iemand te bestraffen, dan hoorde Wilders ook in de cel. Dan hadden moslimfanatici die heel Denemarken wilden afbranden na “beledigende” prentjes van hun profeet dus gewoon gelijk. Nou, mooi niet! In een vrij land mag iedereen zeggen wat hij wil. De grens ligt bij leugenachtige lasterpraat en oproep tot geweld. Geen millimeter eerder.

Dus dat mensen gekrenkt zijn? Dat is gewoon niet relevant – of zou dat althans niet moeten zijn. Het recht om te spreken is ook het recht om te krenken. Betekent dit dat ik die actie van die band toejuich? Nee, helemaal niet. Maar het feit dat ze er twee jaar strafkamp voor krijgen toont heel helder aan dat er wel degelijk een tirannie is om kritiek op te hebben. Wellicht was hun vorm van kritiek helemaal de foute, maar er was duidelijk wel een reden voor.

Dit is geen pleidooi om alles maar toe te staan. De veroordelen van de bandleden heeft een golf van protest losgemaakt in Rusland, waarbij ook daden werden verricht die beslist niet door de beugel kunnen. Eén protesterende dame vond het nodig om een kruis – dat diende als monument voor oorlogsslachtoffers – met een kettingzaag te vernielen. Dat is duidelijk wel objectieve schade, en die misdaad moet ook zeker bestraft worden. Dat toont meteen het verschil aan: waar daadwerkelijke schade is, heeft de overheid een taak om de burgers daar tegen te beschermen en de daders te straffen. Waar enkel “gekrenkte gevoelens” zijn heeft de burger een taak om zich als volwassen mens te gedragen en een ander ook diens mening te gunnen – ook als hij die mening walgelijk en krenkend vindt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. MaartenBergen

  De aanslag met die kaarkandelaar op de koninging. Aanslag met een kaaskandelaar !! knap hoor. De machtige wil gewoon even laten zien hoe machtig ze zijn. Maar juist met veel macht zal je je nederig moeten opstellen. Hoe lang hebben ze gespeeld ? 1 of 2 minuten. Man stel je niet zo aan er is elke week wel weer een kerk dienst. Tuurlijk moeten ze ook respect hebben klopt maar als groot machtig man had ik gezecht meiden maak het liedje maar even af maar dan moeten jullie echt gaan.

   

  Met deze actie dwing je geen respect af. Ik ben eerder bang dat als ze eenmaal vrij zijn er nog veel meer acties volgen.

   

  Als overheid ben je wel de vader van je volk. Nou fijne vader.  

 2. vederso

  In die goeie ouwe tijd was 10 jaar gebruikelijk.

 3. cmsuijkerbuijk

  “Overheden hebben nogal eens de neiging om de burger de mond te snoeren,
  om “de gevoelens van anderen te sparen”. Dit is een ziekelijke vorm van
  paternalisme die niet past in een vrije samenleving.”

  Datzelfde geldt natuurlijk óók andersom. Iedereen die ergens tegen protesteert, meent het recht te hebben, anderen de les te lezen op de zo kwetstend mogelijke wijze!

  Daarbij heb je zélf mij stujje niet goed, of niet helemaal gelezen want ik stel dat ze juist dié mensen kwetsen, die generaties lang hun geloof niet hebben kunnen beleiden, of je het daar nou mee eens bent of niet en dan zéker tijdens een Heilige Mis. Het getuigt dan van de meidengroep van een platvloersheid van jewelste, want zij hebben gelijk en al het andere moet daar maar voor wijken.

  Ze hadden dit nét zo goed búiten de kerk kunnen doen en hadden de oudjes, die in de kerk aanwezig waren, hun gevoelens gespaard!

  Het komt me zo langzamerhand de neus uit, dat altijd alles maar moet kunnen en zeker als het om kwetsen van gelovigen gaat.

  Bovendien heb ik aangegeven, dat de straf véél en véél te hoog is eb dat ze natuurlijk mogen protesteren, maar zoals altijd in deze gevallen, wordt er weer eens niet goed gelezen en dát verwijt maak ik u!!!

 4. Richard de II2

  De Nederlandse pers moeten zich schamen voor het veroordelen van de rechtmatige straf voor deze blasfemische activisten. Je kon in de afgelopen dagen geen site openen of de huilverhalen van madonna of Kasparov werden weer breed uitgemeten. In Rusland doet men toch ook niet verontwaardigd over een waxinehoudergooier die hier twee jaar cel krijgt?
  Voor pussy riot had poetin een passende straf moeten verzinnen. Voor het vuurpeleton ermee en op het allerlaatste moment de straf omzetten in 10 jaar strafkamp in Siberië als politiek gevangene tussen de ergste misdadigers. Daar had dan tenminste nog een mooi boek uit voort kunnen komen.

 5. vederso

  Laat ik nu al jaren zitten te wachten op een “performance” van Paul de Leeuw in de moskee van om de hoek?

 6. Mannmade

  Cmsuijkerbuijk, lees de eerste alinea er nog eens op na. Je gedraagt je als een overheid.

   

  Overigens:

  http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02314/ADAMS200812_2314276a.jpg

 7. cmsuijkerbuijk

  Zijn ze hier in Nederland opgepakt dan? Je slaat de plank volledig en compleet mis. Je hebt het over Donner en Van Gogh. Dat heeft er totáál niets mee te maken.

  We spreken over Rusland en daar gaat het iets anders aan toe maar daar komt het Nederlandse geheven vingertje al weer om eens even te vertellen hoe het hoort.

  Als die meiden écht een punt hadden willen maken, dan hadden ze die gelovigen niet gestoord, maar waren ze naar het hoofd vban de orthodokse kerk gegaan en dáár hun boodschap verkondigd.

  maar te laf om dit te doen, pikten ze het makkelijkste slachtoffer: Een gewone kerk waar een Heilige Mis bezig was!

  Laf, zwak en pathetisch

 8. Dutchman

  1,5 jaar schoffelen bij -45 graden. Verwende jeugd moet niet alles willen.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Ik sta volledig achter deze actie van deze dames. Maar ze namen willens en wetens een riswico. Dat ze vervolgens twee jaar de Russische cel inbelanden is natuurlijk extreem over de top. Zoals Oscar vaker heeft aangegeven; dit was een loepzuivere politieke beslissing.

  Wat me wel ergert zijn al die goedmensen die altijd opkomen wanneer een kerk of synagoge in het spel is maar hun kaken stijf op elkaar houden wanneer er iets gebeurt in een moskee.

  Stel je eens voor dat vijf atheisten een moskee in A’dam binnelopen en een grindcore nummer te berde brengen die de islam vervloekt

  Moet je eens kijken hoe rap diezelfde figuren naar de moskee spurten om bloemen te leggen en de atheistische muzikanten in de gevangenis willen zien zitten. Binnen één jaar zouden miljarden subsidie naar allerlei inter-culturele nonses gepompd zijn.

  Die eeuwige hypocrisie, die verderfelijke kop van de Gutmensch, de ondraaglijke rechtschapenheid, dat stuit me nog het meest tegen de borst. 

 10. Jarre Tell

  Twee jaar strafkamp is wel erg veel. Aan de andere kant is het ook prima dat er eens wordt opgetreden tegen mensen die vinden dat ze aan de goede kant staan en dus alles mogen doen (in dit geval op zijn minst huisvredebreuk) om hun gelijk te halen.

  Om mijn punt duidelijk te maken het volgende voorbeeld. Stel dat een stelletje facisten een dienst in de sjoel binnendringen om op vreedzame en ludieke wijze te verkondigen dat het Jodendom op wereldoverheersing uit is en naar verluid bloed van Christelijke kindertjes in hun matzes verwerkt.

  Tjee, wat zullen we dan tolerant zijn. Alhoewel…., als het Joden zijn mag je de meest kolderieke idioterie uitbraken. Die hebben toch altijd ongelijk.

 11. jantje

  Als je hier een waxinelichtje tegen een koets gooit ga je, zonder proces, 16 maanden de bak in. Wie zijn wij dan om te oordelen over een ander land, waar een heel andere mores heerst.

  Pussy R. mag nog van geluk spreken dat de milde Putin regeert, in plaats van de 2 andere mogelijkheden , communisten of neo-nazies.

 12. carmo da rosa

   

  @ cmsuijkerbuijk: “…..waarvoor een Heilige Mis
  een totaal ander beleving is, dan hier in ons seculerende westen! De normen
  liggen daardoor nu eenmaal anders en daar heb je rekening mee te houden!”

   

  De belevenis van de orthodoxe kerk hangt van hypocrisie, corruptie en machtsmisbruik en elkaar, het is een maffia bende die samenwerkt met de capo di tutti capi: Vladimir Putin.

   

  De actie van de meisjes – doet er niet toe de locatie – is meer dan gerechtvaardig in zo’n land. Wat een treurnis dat dit geen aanleiding is voor grote demonstraties, geweld en verbranding van Russische vlagen in heel Europa…

 13. ziggy stardust

  Het essentiele verschil met vroeger is dat het oude ‘strafkamp’ nu gewoon een gevangenis geworden is en dat de zo typisch bij het communistische systeem in rusland horende goelags en andere strafkampen in de tussentijd allemaal verdwenen zijn.

   

  dames zitten gewoon gewoon 2 jaar ‘in het gevang’ is een aanzienlijk betere bewoording. En dat is vervelend maar de benaming ‘strafkamp’ en dan ook vergelijken trekken naar hoe dat vroeger was is compleet fout in het huidige rusland. Allemaal wat meer menswaardig geworden, voor zover je dat wilt in een gevang.

   

  ach, en wat ze deden kon ook niet, laat ze maar een tijdje vastzitten.

   

   

 14. mijn-idee

  @ Vederso.

   

  U bent me een slag voor.

   

  Ik vrees dat het bij Paul de Leeuw in een moskee niet eens tot een rechtzaak zou komen omdat een moslim uit  heilige overtuiging ter verdiging van Allah allang zelf had ingegrepen.

   

  In die wetenschap laten alle politiek correcten het dus wel uit hun hoofd om het zelfs maar te proberen.

  Het gaat dus ook niet aan om anderen die zich kunnen beheersen wel te schofferen op een voor hun heilige plek. Naast vrijheid van meningsuiting bestaat  er nog zoiets als respect of anders- op zijn minst -fatsoen.

  Ik als christen voel mij inderdaad geraakt dat men met ieder argument een ander mag vernederen.

  Trouwens, als ze wilden protesteren tegen Poetin, moesten ze dan niet in de tuin van Poetin gaan staan, of op zijn minst op het Rode Plein, of in het Kremlin? Dan doe je je ding op de gepaste plek.

 15. Theefeest

  Het is gewoon onfatsoenlijk, ben het eens met Sujickerbuijk.

  Maar het gaat om een kerk en dan zingt iedereen in koor, dat moet kunnen en tolerant zijn. Vooral ter linkerzijde.
  Het is al vaak gezegd in de moskee was een schande geweest en als de mensen hier daar even bij stil zouden staan, dan hadden we tenminste iets waar we het over eens hadden.

  Anders zijn jullie ook ketters, die ook keihard het strafkamp in moeten.  haha, (geintje natuurlijk mijn vrienden)

  Dit is wel een prima voorbeeld hoe het ging tijdens de inqusitie. ik ben geen katholiek en ik zou de schande niet willen hebben om de inqusitie te verdedigen, maar het was veelal de overheid die martelde en de doodstraf oplegde, wat ik gehoord heb, was dat de katholieke kerk vaak redelijk mild was.
  Ja ze hebben ook terecht gesteld en ja het was tirannie en misdadig,  maar de cijfers die je vind op dawkins achtige websites, die kloppen niet.

 16. Willem Doorsnee

  in Rusland en dat weet iedereen. Ook die meiden, ze hebben bewust een risico genomen en komen er niet mee weg in Rusland. Waarmee ik niet wil zeggen dat die straffen OK zijn maar het was wel vermijdbaar dus niet al te slim.

 17. cmsuijkerbuijk

  Je hebt tot op zekere hoogte gelijk, maar door hun protest in de kerk te houden zijn ze kennelijk een stap te ver gegaan. Hadden ze hun actie op het kerkplein gehouden, dan was het een andere zaak geweest. Waarbij ik overigens ook vind, dat deze opgelegde straf véél en véél te hoog is. Maar ze moeten wél buiten de kerk blijven. Deze dames hebben namelijk óók rekening te houden met de gevoelens van een ander en niet alleen hun eigenste. Dikwijls mensen, die jarenlang onder het communisme hun Godsdienst niet hebben mogen en kunnen beleiden en waarvoor een Heilige Mis een totaal ander beleving is, dan hier in ons seculerende westen! De normen liggen daardoor nu eenmaal anders en daar heb je rekening mee te houden!

  Het is makkelijk roepen van hier uit!

 18. Jaantje

  Sinds wanneer is een kerkdienst openbare orde?Vergis men zich hier niet met openbare belijdenis?

  Stel ik ben mn moeder aan het begraven kerkdienst erbij grief enz

  en daar komen de “dappere meiden” gaan echt een vet probleem met me hebben

  En waarom niet protest voor Kremlin,Moskou,Rome,Plein,internet of brief in punkblad,krant.

  Als ze hun straf moeten uitzitten,denk ik dat er na verloop van tijd een ander verhaal naar boven komt.

   

   

   

   

 19. sprx

  Mijn gevoelens worden regelmatig gekrenkt door religieuse uitingen, ze zijn een belediging van het gezonde verstand en de REDE.

  Ik behoef geen bescherming, en volgens het gelijkheids beginsel, mijn beledigers ook niet.

  Indien er vrijheid van religie en geweten bestaat, dient er geen beperking te zijn op de uitingen, behoudens de wet.

  Daar waar wordt opgeroepen tot haat, minachting geweld en moord jegens anders denkenden, anders gelovigen, daar moet worden over gegaan tot een verbod.

  Er is slechts 1 groepering die dit doet, en dat is de islam.

  Zij dienen per direct op te houden met het beledigen van mij en de rest van het westen, of op te rotten.

 20. Mannmade

  @cmsuijkerbuijk op 20 augustus, 2012 – 22:32

   

  Ik heb je stukje wel goed gelezen. Ik lees dat iemand de mond gesnoerd moet worden (Of in ieder geval op het pleintje moet gaan staan zingen, maar niet in de kerk) om de gevoelens van anderen (kerkgangers die zo lang onderdrukt zijn geweest) te sparen. En dat staat in de eerste alinea.

   

  Als de gevoelens van de kerkgangers gekrenkt zijn, is het aan de kerkgangers om te klagen. Niet aan de overheid om te bedenken dat ze wel eens gekrenkt zouden kunnen zijn.

   

  Voor je het weet staat Donner weer te verkondigen dat godslastering toch echt wel strafbaar moet zijn, maar dat hij daarmee niet wil zeggen dat Theo van Gogh te ver is gegaan

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.