In Spanje komt de afrekening nu snel

Terwijl de Griekse premier Samaras als afleidingsmanoeuvre bedelend door Europa reisde, voltrok zich afgelopen maand in Spanje opnieuw een drama dat voor de Eurozone funester zal blijken dan de Griekse klucht.

In Spanje is afgelopen juli voor 74 miljard euro aan de Spaanse banken onttrokken. De Spaanse bankrun heeft zich tamelijk stil voltrokken, maar niet met minder desastreuze gevolgen. Deze cijfers die gistermorgen bekend werden ridiculiseerden en passant ook het rapport dat de Spaanse minister De Guindos maandag presenteerde over het bedrag dat voor een Spaanse bankenbailout benodigd was, namelijk 62 miljard. Het is volstrekt duidelijk dat dit rapport niet langer een serieuze basis kan zijn voor toekomstige acties ten bate van het Spaanse bankwezen.

De totale hoeveelheid geld die Spanje verlaten heeft sinds begin dit jaar is de 170 miljard euro (zie hieronder) voorbij. Het eind is niet alleen nog niet in zicht – wat de Spanjaarden betreft althans – maar dat neemt niet weg dat er een grens is aan het kapitaal dat de Spaanse banken formeel eigenlijk beheren, namelijk 1250 miljard euro. Het is dit kapitaal waarmee Spanje ooit weer uit de crisis zal moeten zien te klauteren. Dat het wegvloeien naar het buitenland nu de problemen van de Spaanse regering verergert is een eufemisme van epische proporties.

Een tweede acuut groot probleem voor de Spaanse overheid, is dat Catalonië zich nu dan toch officieel tot Madrid heeft gewend, voor een bailout van de regio. Het lokale gezag in Barcelona heeft dringend 5,230 miljard euro nodig. Gezien het gelimiteerde bedrag (18 miljard) dat de Spaanse regering had gereserveerd voor hulp aan de regio’s, zullen de andere hulpbehoevende regio;’s nu we; snel volgen, om te voorkomen dat men de hond in de pot zal vinden.

Maar het lijkt niet langer alleen te zullen gaan om de Spaanse economie. De bekendmaking dat Spanje niet voor 2013 uit haar recessie klimmen zal, heeft in het licht van de gebeurtenissen in Griekenland de afgelopen jaren een ietwat hilarisch karakter. Spanje krimpt, er is een gigantische bankrun gaande, en het basisprobleem – de onroerendgoedmarkt –  zit muurvast. Ook werden gisteren de cijfers van de afgelopen twee jaar naar beneden bijgesteld (lees hier over de betrouwbaarheid van Spaanse cijfers). Niet alleen wordt voor het onroerend goed nog een verdere prijsdaling verwacht, maar het aantal transacties is op basis van jaar-tot-jaar cijfers met 90% teruggevallen. En dan laten we de onvoorstelbaar hoge werkloosheidscijfers nog maar even buiten beschouwing. Binnen afzienbare tijd is herstel eenvoudig weg heel moeilijk voorstelbaar. De cijfers wijzen er eerder op dat de pijn eerst nog groter zal worden.

Waarom is er op dit moment op de financiële markten geen paniek? Een zeker laconiek fatalisme heerst. Een bron in Madrid:

Our view here is that either Draghi goes nap on solving the problem now, or the euro is history.

De hele ECB-top is op dit moment paraat. Alle verloven voor de komende twee weken zijn ingetrokken. Normaal gesproken zou de gehele ECB-directie acte de presence gegeven hebben in Jackson Hole in de USA, waar een conferentie van financiële hotemetoten de toekomst bespreken zal dit weekend.

Het is heel goed mogelijk dat de ECB nu voor een beslissing komt waartoe zij niet bevoegd is. Een complete ineenstorting van Spanje betekent vrijwel zeker het directe en onvoorwaardelijke einde van de eenheidsmunt euro. Maar aanzetten van de drukpers in een desperate poging om Spanje overeind te houden zou in Duitsland – en speciaal bij het BVG in Karlsruhe – kunnen worden gezien als het ultieme bewijs dat de EU-instanties zich niets aantrekken van regels en afspraken. En dit betreft nu juist een van de teerste punten die bij het Duitse Constitutionele Hof tegen het ESM-verdrag zijn ingebracht.

De top van de ECB zit in een spagaat. Als men er niet in slaagt Spanje overeind te houden is het euro-experiment dood. Maar het is moeilijk voorstelbaar dat Angela Merkel het lef heeft het BVG (en de Bundesbank) te trotseren (en daarmee feitelijk een constitutionele staatsgreep zou plegen in de BRD) teneinde de ECB-top politiek te dekken. De storm van kritiek waarvan in Duitsland de eerste signalen al waarneembaar zijn zou haar regering ten val brengen, als zij al niet door haar eigen partij zou worden gewipt. Maar zonder dekking van Merkel is het alleszins waarschijnlijk dat het BVG het ESM – en daarmee de ECB – de grond intrapt als hoogst onbetrouwbaar en strijdig met de Duitse grondwet, indien de ECB besluit dan toch maar bij te gaan drukken.

De termijn van twee weken tot 12 september lijkt voor Spanje te lang om nog vol te kunnen houden zonder ECB-ingrijpen. Anderzijds is zij te kort, om onderhands actief te worden op de financiële markten in de hoop dat het bekend worden hiervan over 12 september kan worden getild. Van de ECB wordt uiterlijk eind deze week een besluit verwacht dat Spanje moet stutten. Want als de ECB niets doet, is het over en sluiten voor de euro.

Is er nog goed nieuws voor de Eurozone deze week? Toch. De Griekse bankrun is in juli gestopt!

Op is op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

27 reacties

 1. toetssteen

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/08/vergeet-esm-onthoud-smp-en-target2/

  We krijgen een lading zooi over ons!!!! Ach en we zulln het ons rustig aan laten leunen. Shoot the messenger, bweh die Witte Roos, tegen de muur ermee! Verzet tegen het na……

  Ik zou nog werkelijk maar eens nadenken. In elk geval omwille van uw kinderen/ kleinkinderen.

  Wat ik bedoelde te zeggen is eenvoudig na te zoeken.

 2. aligator

  Het is toch niet te geloven, de Euro staat op omvallen en de Nederlandse kiezers worden zoet gehouden met rekensommetjes van het CBR t/m het jaar 2040. Het echte onderwerp Europa en de Euro wordt zorgvuldig weggehouden uit iedere discussie.We  moeten ons volgens, de media, druk maken over de “leugen” van Roemer en hoe de SGP denkt over abortus.Wilders wordt door een halve gare uit de Achterhoek op een stuk doek gekladderd en dat moet natuurlijk groot in de media komen i.p.v. deze halve gare te arresteren voor smaad. O, ja dat is waar dat doen we uitsluitend met mensen als Nekschot, daar sturen we 18 man ME op af.

  We zijn een zeer vreemd land geworden, de politieke partijen bestaan uit zorgvuldig geselecteerde jaknikkers die geïnstrueerd zijn om Nederland op te heffen. De enige die daar niet aan mee wil doen moet dan ook bewaakt worden.

 3. A3aan

  @ Tipo,

   

  Dank voor je opmerking, maar ik zie het zo dat wij de zuidelijke landen financieren zodat zij met ÓNS geld (NL-DL) produkten van Ned. ondernemers kunnen kopen…

  Aangezien de VVD een partij is voor (grote) ondernemers zie ik die echt (no way) niet bereid  te zijn die euro op te geven… 

   

  Schandalig overigens; die houding van de MSM wat échte voorlichting betreft aan het Ned. publiek.

  Censuur op en top…

 4. Peter Klein

  @p.s. 9.53 uur

  ´Men had uiteraard de griekse blinde darm meteen moeten verwijderen om te voorkomen dat de rest aangestoken zou worden´

   

   

  De patient kan alleen genezen als de blinde darm zelf besluit eruit te kruipen.

  Want ingrijpen is verboden, zowel voor de artsen als voor de patient.

  Zo zijn de verdragen nu eenmaal opgesteld, in alle politieke wijsheid.. 

 5. tipo

  Het zal zijn gevolgen hebben, maar de Euro zal daardoor niet per se verdwijnen. Als het zo is dat de ECB binnen haar mogelijkheden niets mag doen aan Spaanse bankensteun, dan gaan dei Spaanse banken failliet.

   

  Dat lijkt me geen leuk idee, maar wel noodzakelijk.

 6. OphEUffen

  Oude politieke partijen zitten er zo vuist diep in dat ze ons liever de afgrond instorten dan hun ongelijk toe te geven. Ze hebben dooleuk wurgcontracten ondertekend die ons tot slaaf van de Brusselse giffabriek maken.

 7. de Bourgondiër

  Toch bijzonder. Je leest dit soort berichten week in week uit en toch is de PVV de enige partij die zich hier serieus tegen verzet.

 8. P.S.

  De EU zal er alles aan doen en er ook in slagen om de situatie te verbloemen tot na 12 september en nog langer. Er is geen weg terug meer voor de EU, er is nu eenmaal gekozen om de terminale patient in leven te houden en  wat morfine te geven om de pijn te verzachten en het bewustzijn te vertroebelen en ze zullen de dosis nu nog wat verhogen.

  Men had uiteraard de griekse blinde darm meteen moeten verwijderen om te voorkomen dat de rest aangestoken zou worden, maar de zachte heelmeesters kozen voor stinkende wonden.

 9. Matthijs

  Hopelijk kan grote Geert on ontkoppelen voordat dit scenario zich ontvouwt.

 10. Peter Klein

  @a3aan

   

  en heb je deze al gelezen?

  Obama wil dat griekenland tot zijn herverkiezing in de euro blijft?

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=663378&r=1&tbl_archief=&

 11. tipo

  Als Nederland samen met Duitsland, Finland, Luxemburg en Oostenrijk de guldenmark invoert, dan geven zij daarmee de Euro nog niet op. Zowel de guldenmark als de Euro zullen wettig betaalmiddel blijven in deze vijf landen. De guldenmark zal weinig inflatie kennen en de Euro zal veel inflatie kennen.

   

  Eigenlijk is de Euro enkel te redden door inflatie en de guldenmark is er dan in de AAA-landen om te voorkomen dat zij onnodige inflatie krijgen, omdat vooral de overige landen beoefte aan inflatie hebben.

   

  Met de invoering van de guldenmark geeft de VVD de Euro dus niet op, maar redt ze deze. En ze redt het reeds verworven kapitaal in de AAA-landen. Ik hoor het de VVD nog steeds niet zeggen overigens en dat is verontrustend. Voor de SP geldt ook dat hun gelddrukkerij van de Euro enkel onder voorwaarde van het hebben van de guldenmark kan. Voor de PVV geldt, dat als zij de enigen zijn die door de zure appel heen willen bijten en uit de EU willen treden, zij een keuze moeten maken tussen vasthouden aan het eigen gelijk, of voor een compromis kiezen, dat beter is dan een transferunie met hoge inflatie.

 12. tipo

  Als de PVV blijft bij haar standpunt dat Nederland uit de EU moet en de gulden moet invoeren, dan zal ze waarschijnlijk in de oppositie belanden. Dat is niet erg, als ze vervolgens draagvlak weet te vergaren voor die uittreding uit de EU, want die heeft belangrijke voordelen:

  – Nederland krijgt zo de beleidsruimte om echt te bezuinigen op OS, klimaat en migratie door eigen beleid te formuleren buiten de EU-richtlijnen om. Dit kan een echte bezuiniging van circa 2,4%BNP opleveren.

  – Nederland krijgt zo een lagere rente op haar staatsschuld en een lagere inflatie. Dit kan de rente op 10-jarige staats-obligaties met 1,2% doen dalen.

  – Nederland kan zo afzien van de netto-EU-bijdrage of deze vervangen in een veel lagere bijdrage aan lidmaatscap van de EVA (De vrijhandelszone). Dit scheelt 3,7 miljard/jaar, wat overeenkomt met een echte bezuiniging van 0,5%BNP/jaar

  – Nederland is zo niet langer meer aansprakelijk voor de kosten van de transferunie die de EMU is geworden. Dat kan 6%BNP/jaar schelen aan extra overheidsuitgaven die Nederland zou moeten doen als het permanent de Euro redt.

  – Nederland cre-eert zo een hogere werkelijke economische groei (0,9%/jaar hoger), omdat de inflatie lager is.

  – Het aandeel overheid binnen het gehele Nederlandse BNP daalt zo aanzienlijk tot maximaal 9,5%BNP na tien jaar. Dit zal ten goede komen van de inkomsten van Nederlandse burgers, omdat de overheid buiten de EU minder geld weg hoeft laten te vloeien of hoeft laten te verdampen.

   

  Nederland uit de EU en terug met de gulden is dus een prima te verdedigen standpunt, maar dat zal de PVV vanuit de oppositie dan wel veel beter moeten beargumenteren en onderbouwen dan tot nu toe het geval is.

 13. Piet Klont

  ‘Het 10-kleine-negertjes aftelversje.

   

  Hilarisch!

  Die slotregel verdient alleen al 10 points up!

 14. Marinus

  Hannibal,

   

  Bedankt, dat maakt het duidelijker. Dus het “doodgaan” van het euro-experiment betekent het besef dat het voor enkele landen helemaal niet handig is om aan de D-mark vastgeklonken te zitten (want dat is in essentie de euro)?

  In dat geval is het euro-experiment wat mij betreft al dood. Het gekke is dat als men “dood” leest dat automatisch met iets negatiefs associeert, in dit geval dus onterecht.

  En dat komt niet door structuurfouten, maar gewoon fundamentele fouten. Welke structuur is dan wel mogelijk waarbij ze in Spanje met dezelfde munten betalen als in Duitsland?

   

  Ik gun het de Grieken en Spanjolen dat ze weer monetair zelf het heft in handen kunnen nemen (bijdrukken zeg maar).

 15. Hannibal

  @Marinus

  Een Spaans faillissement dat de EU niet zou weten te voorkomen slaat de laatste luchtspiegeling onder het bestaan van de euro weg, namelijk de onderlinge solidariteit en de kracht van het ‘blok’.

   

  Theoretisch heb je gelijk, maar zelfs de Eurocraten kunnen bij een Spaans faillissement niet langer volhouden dat het ligt aan de valse voorstelling van zaken die Griekenland gaf bij de intrede in de Eurozone. Het dominoeffect, en het monetaire leegslurpen via bankruns (na Griekenland nu Spanje, straks Cyprus en |talië) van de perifere landen toont dat de eurozone in de vorm die zij kreeg ingebouwde structuurfouten had, die niet met een lijmkwast en een hoop geld te repareren zijn. Na Spanje gaat het dominoeffect eenvoudig verder met de dan zwakste. Het 10-kleine-negertjes aftelversje.

 16. Marinus

  Hoi Hannibal,

  Interessant stuk. Ik heb een vraag: “Als men er niet in slaagt Spanje overeind te houden is het euro-experiment dood.” Je schrijft dit zonder onderbouwing. Waarom is dit? Waarom kan Spanje niet falliet gaan met de euro als munt? Waarom is het euro-experiment dan dood? Griekenland is al falliet en de euro is er nog.

   

 17. Dick Kraaij

  @A3aan

   

  @tipo

   

  Dezelfde vragen spelen in het klein voor partijen als CU en SGP, en hun kiezers vooral.

   

  Ik wil niet dat mijn partij gaat meeregeren in de Zelfmoord Coalitie c.q. zich al of niet met GL aansluit bij de Regentenpartij (= VVD PvdA CDA D66), zeker niet als ze mijn stem hebben gekregen.

   

  Dezelfde soort gedachten kun je hebben bij een PVV die met VVD en SP in zee gaat.

   

  Tja, stem er dan maar niet op. Dat is uw persoonlijke afweging. Maar kies in ieder geval niet “eurofiel”.

   

  Echter, je zou ook de politici van de partij van jouw voorkeur kunnen bestoken met adviezen voor een bepaalde strategie tijdens de formatie. Sluit zo min mogelijk waterige compromissen, en probeer zoveel mogelijk ‘dossiers’ binnen te halen door middel van uitruil. Voorbeeld: Niet een beetje extra blauw op straat, maar echt substantieel. In ruil krijgt de tegenstander ‘zachtere’ of geen bezuinigingen op sociale zekerheid. Of HRA-afschaffing boven de zoveel ton.

   

  Dat is feitelijk ook wat er gebeurd is bij de totstandkoming van Rutte-I. Dat dit kabinet de rit niet heeft uitgezeten, is geen reden om het niet opnieuw te proberen. In de eerste plaats heeft iedereen geleerd van wat er misging. Ten tweede zal de Zelfmoord Coalitie, hét alternatief voor alle onwaarschijnlijke* combi’s, doen wat de naam zegt: vroegtijdig ten onder gaan, tot electorale schade van alle deelnemers. Zo zal er gekozen moeten uit de minste van diverse kwaden, en niet uit ‘luxe’.

   

  * Voorbeelden:

  VVD-PVV-CDA-CU-SGP — eerst en vooral onwaarschijnlijk o.b.v. huidige peilingen; verder zou CU spelbreker kunnen zijn. Dit is de Burgerschap-variant. Iconen: boerkaverbod, kraakverbod, harde aanpak uitkeringsfraude. Gedoogsteun LP, DPK optioneel.

  VVD-SP-PVV — juist niet onwaarschijnlijk o.b.v. huidige peilingen. Lange tijd weggehoond. Inhoudelijke verschillen groot. Taaie formatie indien partijen zich blindstaren op ‘polderen’.

   

  Weinig mensen is het opgevallen, maar Sybrand van Haersma Buma heeft de deur al op een heel klein kiertje gezet door te benadrukken dat de uitslag er wel eens heel anders zou kunnen uitzien als de huidige peilingen. En dan moet je toch wát, ook als CDA. Want stel nou eens dat zelfs een middenkabinet van zes(!) partijen geen meerderheid zou hebben?

   

  Buma is hiermee Alexander Pechtold een stapje voor. Het is ook mogelijk dat Pechtold helemaal niet beweegt, en blijft bij zijn uitsluiting van zowel PVV als SP.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 18. Kiwi45

  Ik zeg nergens dat de PVV niet fatsoenlijk zou zijn. Sterker nog, ik stel zelfs dat ik het erg jammer vind dat de PVV door de boven-ons-gestelden niet meer serieus wordt genomen.

  Een stem op de LP is niet zonde. In het ergste geval krijgen ze geen zetel, uw stem heeft dan geen waarde gehad. Maar, dat geldt net zo goed voor uw stem op een andere partij, waar uw stem nummer kiesdeler+1 is. Die ene wordt dan net zo makkelijk weggestreept.

   

  Het verschil tussen LP en PVV is dat de PVV zich aangetrokken voelt tot Keynes, de LP tot de Oostenrijkse school. Een wereld van verschil.

  Verder is het beter dat de Eurofielen in de kamer van twee kanten worden beschoten dan van slechts één kant. Een kant die men over het algemeen volledig negeert.

 19. cmsuijkerbuijk

  Deze vaatdoek kan dat allemaal wel roeptoeteren, maar ik denk dat hij tegen beter weten in staat te lullen. Natúúrlijk blijft hij dat volhouden. Toegeven zou meteen de ineenstorting van de EU betekenen.

  Ook boerke Van Rompuy houdt dit niet tegen! Net zomin als die Iraakse generaal, die terwijl de Amerikaanse tanks achter zijn rug door het scherm reden, maar stug volhield, dat diezelfde Amerikanen klop kregen.

  De uitlatingen van dit ongekozen schertsfiguur valt in dezelfde categorie!

 20. cmsuijkerbuijk

  “De enige partij die de echte argumenten tegen de Euro heeft is de LP. De
  PVV wordt (helaa) niet serieus genomen. Er is dus een fatsoenlijk
  alternatief.”

  De LP wordt alleen maar serieus genomen door die anderhalve man en paardekop die erop gaan stemmen. Dóódzonde van de stem. Totaal geen alternatief dus!

  En wat is er overigen niet fatsoenlijk aan de PVV?

 21. Kiwi45

  De enige partij die de echte argumenten tegen de Euro heeft is de LP. De PVV wordt (helaa) niet serieus genomen. Er is dus een fatsoenlijk alternatief.

 22. Ian

  Ik ben het eens met MTB 11:56, er is geen weg meer terug, het gaat niet alleen om de euro, maar ook om de verwezelijking van een totalitair machtsblok, de verenigde staten van europa. Zie hoe onze politici te schijterig zijn om Malmstrøm de bek te snoeren, om tegen Olli Rehn te zeggen: “Een boete? Sodemieter toch gauw op naar Athene”, om keihard tegen Brussel te zeggen: “We bepalen hier zelf wel wat we onder water zetten en wat niet”. Mark Rutte tekent in ieder geval alles wat Brusselse eurocraten hem onder zijn snuit duwen, en tegelijkertijd roept hij hier met die eeuwige grijns: “geen cent naar Griekenland”. Een volk wat zo ongelooflijk stom is, verdient dan ook niet beter. Straks lekker overleggen met Van Rompuy en de laatste soevereiniteit overdragen aan Barroso, Juncker en Draghi. Wíj zullen het in ieder geval niet vergeten wie ons in deze ellende heeft gestort.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/08/29/van-rompuy-griechenland-kann-niemals-aus-dem-euro-austreten/

 23. MTB

  Als het erop aankomt staan Merkel en het BVG machteloos; Draghi en zijn bondgenoten uit Frankrijk, Italie en Spanje scheppen een fait accompli.

   

  Duitsland zal niet onmiddelijk uit te Euro kunnen stappen, zeker niet als Merkel haar steun in het parlement kwijt zou zijn; ook in Duitsland kan een kabinet demissionair zijn.

   

  Als er in Duitsland nieuwe verkiezingen komen, is de kans groot dat de SPD aan de macht komt en dat we Kanzler Steinbrueck krijgen; deze is voor meer bailouts, voor een bankmandaat voor het ESM en alles wat er van eurofiel links verwacht mag worden.

   

  Het einde van de euro zoals hier geschetst is wishful thinking.

   

  De eurocraten laten ons allemaal liever extreem verarmen dan dat het experiment  beeindigd wordt.

   

  Beter zou het zijn om alvast na te denken hoe we in een extreem verarmingsscenario voorkomen dat lieden uit de golfstaten, Rusland en China het hier financieel voor het zeggen krijgen.

   

  Financiele zeggenschap vanuit de golfstaten betekent namelijk meer mohamedaanse invloed die nog meer verachterlijking en verarming veroorzaakt.

 24. cmsuijkerbuijk

  Het gaat de “goede” kant op!

 25. A3aan

  Hoi Hannibal,

   

  Prima artikel weer…

   

  Overigens, Xander nieuws gaat ook een stuk dieper in op deze kwestie…

   

  Zie; http://xandernieuws.punt.nl/?id=663480&r=1&tbl_archief=&

   

  Maar ter zijde; Geert zegt dat ie wel met VVD en SP in een coalitie wil.

  Hoe moet je dat nu bezien in het licht van de eurofiele houding van deze 2 ?

  Hoe wil die uit Europa als ie met deze 2 samen wil regeren ?

  Ben van mijn stuk door deze opmerking.

   

 26. tipo

  De PVV wil een eigen munt. De SP wil dat de ECB Euro’s drukt. De VVD wil de Euro redden. Als je parrallel aan de Euro een guldenmark invoert in de AAA-landen met een handelsoverschot, dan hebben zij alledrie hun zin. Dat zou een coalitie van VVD-PVV-SP kunnen waarmaken.

   

  Uittreden uit de EU en invoeren van de gulden als eenheidsmunt in Nederland, is weliswaar het beste voor onze vrijheid en welvaart op de lange termijn, maar dan moet de meerderheid van de politiek wel door de zure appel heenwillen. Daar lijkt zich geen meerderheid voor af te tekenen, want de Eurocrisis is nu nog te abstract voor degenen die niet vooruit willen (kijken).

   

  Een compromis als de guldenmark is nu het hoogst haalbare. Die guldenmark kan ook een veilige transitie naar een gulden betekenen op termijn, maar die zal dan wel aan de D-mark gekoppeld zijn.

 27. Henkdp01

  Dit soort berichten en meningen hoor en lees je helaas niet bij de omroepen en kranten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.