Blaast de PvdA de coalitie op vanwege strafbaarstelling illegaliteit?

Steeds meer PvdA’ers maken zich boos over de strafbaarstelling van illegalen.

Eergisteren besteedde Nieuwsuur veel aandacht aan het ‘debat’ in PvdA-kringen over de strafbaarstelling illegaal verblijf in Nederland. De onrust hierover neemt namelijk rap toe in sociaaldemocratische kringen. Zo is er een petitie opgezet die ondertussen door al meer dan 5.000 PvdA-leden is ondertekend. Als partijtop weet je dan dat je een probleem hebt – een heel gróót probleem zelfs. Zeker als je bedenkt dat de tegenbeweging geleid wordt door oud-fractieleider Job Cohen; een man die politiek weliswaar gefaald heeft, maar nog steeds behoorlijk populair is in progressieve kringen.

Morgen zullen Samsom en co. tekst en uitleg moeten geven bij het partijcongres in Leeuwarden (of all places). Het is nog maar de vraag of Samsom zijn rug ook recht kan houden als het héle congres de kabinetsplannen aangaande illegaliteit afwijst. 

Hoe kan Samsom daar weerstand aan bieden? Kan hij het zich veroorloven om zijn eigen achterban te negeren? Ik denk het niet: hij jaagt de linkse kiezer dan in de armen van, met name, de SP. Roemer en co. zullen daar ongetwijfeld heel blij mee zijn, maar voor de PvdA-top ligt dat toch net even anders. Je zou zeggen: mission impossible.

Aan de andere kant kan Samsom eigenlijk ook niet toegeven aan de druk. De VVD heeft bij monde van fractieleider Halbe Zijlstra al duidelijk gemaakt dat men niet eens wil overwegen om een stapje terug te doen op dit terrein. Helemaal gek is dat niet, aangezien de VVD continu water bij de wijn moet doen, terwijl de PvdA steeds haar zin krijgt. Als libeleraal maak je je geheel overbodig en vooral ongeloofwaardig als je nu wéér toegeeft.

Samsom heeft alleen maar slechte keuzes: in het ene geval jaagt hij zijn eigen achterban tegen zich in het harnas, in het andere jaagt hij het kabinet op. Het is aan hem om te kiezen welk pad hij het liefst volgt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. Kees E

  Hartman, inderdaad mensen kunnen niet illegaal zijn. Maar ze kunnen wel illegaal ergens verblijven. Dat moet u toch wel snappen? ! Of houdt u zich nu van de domme ? !

   

  En als die vermaledijde PVDA zo graag illegalen hier wil houden dan moeten zij het maar zelf betalen. Ik zou zeggen dat de Balkenende norm wordt verlaagd naar 32.000 euro. Alle bestuursfunctie in het openbare domein kunnen we dan verlagen naar dit bedrag. Meer hoeven ze ook niet te krijgen, want verdienen doen ze het zeker niet. Dus directeuren van PVDA instituten, jullie leveren het salaris in onder het mom dat je toch solidair moet zijn met deze mensen en zoals Spekman continue roept is nivelleren toch een feest! Dus kom op dit is de oplossing. En dan mogen er wat mij betreft wel 10 miljoen illegalen naar Nederland komen.

   

  Ik zie die pvda’ers al snel gaan rennen, want de illegalen nemen daarna alles over van hen. En al die ‘fijne en beschaafde’ PVDA’ers geraken al snel in de bijstand. Oh ja, bijstand betekent dan slechts 100 euro per maand. Meer geld is er namelijk niet meer. Tja illegalen, het kost wat, maar dan heb je ook wat !!

   

  Ha ha ha.

 2. Bas

  Als je zelf uit het illegale circuit komt, en bezig om de rest van familie over te laten komen, dat ben je als electoraat van de PVDA verkeerd bezig door niet te protesteren. Gezien de gang van zaken in Spanje beter voor de native ook. Werk zoeken in Marokko is onwerkelijk maar niet onmogelijk in de toekomst. Het is al een baas knecht liefde verhouding met veel werkgevers, in Marokko.Nakomelingen van Romeinen veegden nog niet zo lang geleden de straat in Nederland. Het kan verkeren.

 3. Jason

  Laat die illegalen lekker doodvallen, wij hebben wel andere en grotere problemen, inplaats ons druk te maken over die neppers die alleen maar uit de bekende PVDA ruif willen leven, maar verder geen enkele meerwaarde voor dit land toevoegen, weg ermee.(en ook met de parasieten van de PVDA)

 4. MicMokum

  Ik snap de ophef over illegale buitenlanders niet zo. Uiteraard zitten er criminelen tussen, die opgepakt en uitgezet dienen te worden. Maar velen werken hier hard, zonder aanspraak te maken op alle welke voorziening dan ook. Ze betalen huur en huisarts contant uit eigen zak en zitten nooit langer dan een week zonder werk (want geen geld). En al lopen we daarbij wat belasting mis (ze kunnen immers alleen zwart werken), het is minder erg dan sommige groepen legale buitenlanders. 

   

  Om te beginnen natuurlijk de welbekende groep, waarvan twee derde crimineel gedrag vertoont, maar die hier wel legaal is. En binnen blijft komen. 

   

  En natuurlijk de gelukszoekers, die ons veel geld kosten zolang ze hier legaal in de asielprocedure zitten. 

   

  In plaats van te jagen op werksters en keukenhulpjes, denk ik dat het verstandiger is om te jagen op criminelen. En dan natuurlijk wel alle buitenlandse criminelen, na het uitzitten van hun straf, het land uit te zetten. En maak het juridisch mogelijk dat criminele buitenlanders opgesloten kunnen blijven, tot ze onder begeleiding uitgezet worden. 

 5. MicMokum

  In Nederland is illegaal zijn niet illegaal. 

 6. willemientje

  Ik ben bang, dat de illigalen, die nu zo hard werken,zodra ze hier legaal zijn ook onmiddelijk aan het overheidsinfuus gaan hangen, goed voorbeeld, doet goed volgen, nietwaar.

 7. Princenvlag

  Diederik Samsom speelt het spel briljant als het slimste jongetje van de VVD-PvdA coalitie en weet als geen ander dat deze VVD-wens ( de PVV-inbreng bij Rutte I) geen meerderheid kan gaan halen in de Eerste Kamer. 

   

  Kortom Samsom heeft derhalve een prima ruil met het kinderardon voor zijn multiculti achterban binnen gehaald.

  De onnozele en onbetrouwbare VVD-ers staan als volbloed eurofielen in deze immigratie dossiers schaakmat.

 8. oudgediende

  Misschien rekent Samson erop dat het voorstel niet door de eerste kamer komt. Dan krijgt de partij haar zin en Samson houdt zijn kruit droog en zijn handen  schoon. De VVD wil niet meer met de oppositie onderhandelen immers. Het is voor de VVD dan buigen of barsten. En buigen hebben ze al te veel gedaan.

 9. Bob Fleumer

  Links is altijd de dood in de pot, zij hebben in het verleden een belangrijke rol gespeeld maar wat ze toen wilden is bereikt en dan moet je stoppen want dan gaat het socialisme over in a-socialisme.

  Ze kunnen uitsluitend geld uitgeven van anderen, zelf zijn ze zo gierig als de pest!

  Het schip van staat kan niet onder 2 kapiteins varen dan loop je op de rotsen!

 10. JC

  Samsom heeft gezegd te zullen vasthouden, zoals afgesproken in het regeerakkoord, aan het strafbaar stellen van illegaliteit. Maar hij houdt ook vast aan de afspraak dat hulp aan illegalen niet strafbaar wordt en dat de detentie van illegalen menselijker moet worden. Met deze laatste toevoegingen hoopt hij zich te kunnen indekken, want verbetering positie illegalen.

   

  Deze oprisping (aanzwengelen van de discussie over strafbaar stellen illegalen) van Cohen lijkt uit rancune (voor het “wegwerken” van Cohen als fractievoorzitter) te zijn voortgekomen, maar het zal hem zelf niet helpen. En de pvda ook niet en hopelijk Rutte II al helemaal niet.

   

  De soep zal overigens wel weer niet zo heet gegeten worden als opgediend, maar de barst wordt tot mijn genoegen wel zichtbaar steeds groter. Nieuwe verkiezingen graag.

 11. The Fox

  Geen grensbewaking meer (= besparing) en tegelijkertijd krijgen de uitkeringsinstanties er geen cent en werknemer erbij en we laten de zaak in het honderd lopen. Het is beter om failliet te gaan en opnieuw te beginnen, dan voortmodderen. De wederopbouw na 1945 heeft dat bewezen. Plotseling worden er weer rationele beslissingen genomen en moet iedereen gewoon weer aan het werk.

 12. Two Ravens Black Kettle

  Dat zou nog eens een mooi Pinksteren presentje zijn. Het einde van dit eurofiele scharlaken belastinggeile lastenverzwaring-kabinet. 

 13. Eelco91

  Generaal pardonnetje dan maar?

 14. François

  @marienepien (15:25) “Kwam dat linksvolk maar eens zo goed op voor de werkenden, zieken en bejaarden….”

  Inderdaad, socialisten hebben door de geschiedenis heen de arbeiders alleen maar armoe en diepe ellende bezorgd. Maar het antisociale socialisme is er niet voor de arbeiders, maar voor het ego van machtsgeile en vernielzuchtige sociopaten. In Obama’s politiestaat de Verenigde Staten http://ivymikecafe.files.wordpress.com/2013/04/endofrepublic.jpg willen de socialisten ruwweg hetzelfde. Ook daar is de linkse haat tegen de traditionele gemeenschap zo groot dat ze het liefst de grenzen willen opengooien om de samenleving nog sneller in chaos te storten en aan hun waanzin te onderwerpen. http://www.breitbart.com/Big-Government/2013/02/19/immigration-obama-pushes-illegals-ahead-of-legal-immigrants

 15. Gielah

  Het hele begrip asieláánvragers wordt hiermee natuurlijk zinloos.

  Als iemand op zijn aanvraag een nee krijgt… en ze doen er in Nederland héél erg lang over om tot zo´n nee te komen….. en de overheid dus zegt:

   ” U krijgt van ons op die en die grond niet het wettelijk recht om in Nederland te verblijven” 

  … en iemand blijft hier dan desondanks tóch…..

  dan is zo iemand hier dus on-wettig…. tégen wat er wettelijk over hem of haar besloten is.

   

  Het is van de zotte om dan te gaan protesteren tegen het woord illegaal en tegen een strafbaar zijn van dat illegale verblijf.

  Al wat tegen de wet is, is in normale landen strafbaar.

  Het een volgt uit het ander.

   

  Zóu men gaan besluiten dat illegaal verblijf in Nederland niet strafbaar is,

  dan moet daar logischerwijs uit volgen dat letterlijk iedere bewoner van de planeet aarde hier mag zijn…. altijd…. zonder restricties en zonder sancties.  

 16. dwarshout

  PvdA draait de zaken precies om. Gelegenheid maakt de dief. Als Nederland en Europa steeds liever worden voor illegalen dan faciliteert men juist mensenhandel.Het zal alleen maar meer, meer en nog meer worden.
  Vergelijk het met het houden van verboden diersoorten. Vanaf nu is het niet meer strafbaar. Wat denkt u dat er aan de ‘achterdeur’ gaat gebeuren?

 17. Happel

  Als je als illegale buitenlandse goudzoeker zonder papieren, kans ziet een woning te krijgen in Amsterdam, krijg je automatisch een stemoproep voor de gemeenteraads verkiezingen.

   

  In de Vrijstaat Amsterdam heeft men dus eigen opvattingen over wetgeving en de uitvoering hiervan.

   

  Het zou mij verbazen als dat alleen in Amsterdam zo gaat.

   

   

 18. R. Hartman

  Ik heb op Twitter al eens de vraag
  gesteld hoe iets dat niet strafbaar is illegaal kan zijn…
  Enige antwoord dat ik daarop kreeg was van Joost: “Alleen in Nederland…”

   

  Het is net als het beruchte ‘illegaal downloaden”, dat Teefjes zo
  graag strafbaar wil maken. Downloaden is niet illegaal. Punt. Als
  het illegaal is is het strafbaar.

  Mensen kunnen niet illegaal zijn. Het enige dat deze mensen
  verweten kan worden is dat zij een gerechtelijke uitspraak
  negeren. En dat lijkt me al strafbaar, of minimaal iets waar
  handhaving op plaats kan vinden. Binnen het huidige systeem zou
  dat betekenen verklaring tot persona non-grata en uitzetting.

  Bijna op de kop af 6 jaar geleden schreef ik er dit over op HVV:
  http://hvv.amsterdampost.nl/HVV/www.hetvrijevolk.com/indexb677.html?pagina=3464

 19. R. Hartman

  “Die PVDA is een misdaadsyndicaat, een verderfelijke clan”

  U bent te vriendelijk. De hele overheid is een misdaadsyndicaat. U kunt beter met de mafia in zee gaan, die heeft tenminste nog een erecode.

  De staat is het kwaad.

 20. nick

  Ik zou het helemaal geweldig vinden als de PvdA met iets dergelijks dit kabinet opblaast, kan niet wachten!

   

 21. MicMokum

  Ik pleit er dan ook niet voor om ze te legaliseren. Ik ben tegen generaal pardons. 

 22. Mike V.

  Ze hebben alles gekregen van die goede sint (ruttegraadloze Marc) en dan nog het onderste uit de kan willen halen door chantage via de media, vreselijk, in een woord vreselijk. Die PVDA is een misdaadsyndicaat, een verderfelijke clan. En de VVD, die loserachtige schapen, zijn geen knip voor de neus waard met hun verraad.

 23. Frank Rijk

  Uiteraard tracht PvdA stoer te doen over illegaliteit en strafbaarheidstelling, maar dat is niet een onderwerp dat leeft onder de PvdA-kiezers en al helemaal niet onder SP-stemmers, het leeft meer bij het kader.

 24. Frank Rijk

  Vroeger ging socialisme nog over de arbeidende klasse, tegenwoordig bedienen zij vooral de mensen die niet werken.

 25. Knarsman

  Illegaal in Nederland verblijven is niet strafbaar? Het is een vorm van opzettelijke huisvredebreuk waar dus niets tegen gedaan kan worden? Bij mijn weten hebben illegalen (nog) geen stemrecht, waar de PvdA zich druk om maakt is me niet duidelijk.

 26. Caroline

  Knarsman, het gaat om hun ‘menselijke gezicht’. Dus: oma 7 dagen per week een pyjamadag en eens per week een schone luier, de werkenden aan de bedelstaf (tenzij het bankenbestuurders zijn, dan is niets te veel en eigenlijk alles te weinig, of politici of bureaucraten), en verder iedereen welkom.

  Bovendien: als je zelf niet (productief) werkt, dan is het altijd op kosten van een ander dat je mooi weer kunt spelen, en had men het fatsoen dat niet te willen, dan was men geen PvdA-lid.

  Soms is het leven simpel.

 27. marienepien

  Kwam dat linksvolk maar eens zo goed op voor de werkenden, zieken en bejaarden….

 28. toetssteen

  Is hij helemaal zijn eigen wetten vergeten.

   

  http://www.parlement.com/id/vg09llmm5azt/m_j_job_cohen

 29. Caroline

  Het sop is de kool niet waard. Als vreemdeling kan je al in vreemdelingenbewaring en dat gebeurt dan ook regelmatig. Heb je daar een maand of 6 gezeten, dan word je vrij gelaten en mag je niet meer opgesloten worden ‘mits je onuitzetbaar bent’. Dat ben je als je je land van herkomst verzwijgt, geen papieren hebt dan wel je land je niet wil terugnemen. Vreemd dat dat zou gebeuren want in de OS-pot zit smeergeld voor half Afrika, en dan zou er in Afrika geen ambtenaar te vinden zijn die een stempeltje zet onder een document ‘retour afzender’?

  Bovendien, dat je iemand niet kunt uitzetten betekent niet dat je iemand niet op Rottummeroog aan het werk kunt zetten om er windmolens te draaien of iets dergelijks. Maar ja, dan moet je dus eens af van dat artikel 1 van de grondwet, dat iedere voorbijganger hier tot Nederland gelijk maakt. En nou bestaat die Nederlander wel niet, maar betalen kan die vreemd genoeg toch.

  Kortom: we worden weer eens geacht ons op te winden over niets, van jankende kamervoorzitters tot overbodige symboolwetgeving, en dat alles terwijl de roof van de geschiedenis maar door en door gaat.

 30. OphEUffen

  Tweederde van de PvdA-leden wil dat illegaliteit niet strafbaar wordt,
  zo blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 936 leden van de partij.
  EenVandaag peilde ook breder, onder alle kiezers. Daaruit blijkt dat de
  helft van de PvdA-kiezers de wet wel steunt. Ook kiezers van andere
  partijen, waaronder de SP, zijn bij meerderheid voorstander.

   

  http://politiek.blog.nl/binnenlandse-politiek/2013/04/24/illegaliteit-strafbaar-principes-vs-pragmatisme

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.