Vrede in Syrië

Het kan! 

Samenvatting

De strijd in Syrië is vreselijk bloedig. Net als een paar jaar geleden strijden fundamentalistische soennieten tegen een relatief moderne staatsmacht. Arabische en westerse regimes steunen de rebellen met het doel de positie van Iran te verzwakken. Intussen lijdt de bevolking in Syrië en is er geen zicht op een oplossing zolang westerse landen met hun beleid doorgaan. Westerse burgers hebben nauwelijks kennis van de betrokkenheid van hun landen en hoe de besluitvorming verloopt; de regeringen gaan hun eigen gang. 

Vrede is mogelijk als het regime van Assad het bondgenootschap met Iran beëindigt, en als het regime in ruil daarvoor garanties krijgt voor zijn voortbestaan. Westerse burgers zouden er goed aan doen om hun regeringen te bewegen om vredesbesprekingen daarover te beginnen.

Bevolking

Syrië heeft veel verschillende bevolkingsgroepen.

Naar afkomst: 90% Arabieren; daarnaast Armeniërs, Assyriërs, Groeken, Koerden, Palestijnen, Sjiieten, Turkomannen, Tjerkessen.
Naar godsdienst: soennieten (74%), shiieten (13%, onder hen voornamelijk alawieten), christenen (10%), druzen (3%)
Alawieten zijn als minderheid eeuwenlang vervolgd door soennitische islamitische heersers. Politiek-sociaal zijn de alawieten tegenwoordig veelal seculier en gemoderniseerd, met name bij de jeugd van deze minderheid treft men een meer liberale levenshouding aan dan binnen de soennitische moslimmeerderheid in Syrië gebruikelijk (Wikipedia).

Strijd

Het relatief liberale alawitische regime moet om te overleven hard optreden tegen soenitische tegenstanders. Eind jaren 70 en begin jaren 80 was er een Islamitische opstand door de Moslim Broederschap. Dit kwam tot een hoogtepunt in 1982, met de massamoord in de Hama, waarbij het leger 10 duizend tot 40 duizend mensen vermoordde.
Het regime van Assad is ook nu wreed tegen de rebellen, maar dat is geen reden om de rebellen te steunen; die zijn namelijk zo mogelijk nog wreder. De strijd tussen de rebellen en het regime van Assad is verschrikkelijk bloedig. Sinds het begin van de rebellie is er veel meer narigheid over Syrië gekomen dan Assad het land in tientallen jaren zou aandoen. De bevolking zou beter af zijn geweest zonder rebellie, en ook nu nog zou het stoppen van de rebellie goed zijn voor de bevolking.
Assad en zijn medestanders hebben alles te verliezen wanneer de rebellen zouden winnen; hoe meer het regime in gevaar komt hoe bloediger de strijd daarom wordt.Her regime van Assad heeft een kans om de rebellie het hoofd te bieden, al kan dat lang duren. Als de rebellen toch het regime verslaan dan komt er waarschijnlijk een nog veel ergere burgeroorlog, en dreigt er een dodelijke vervolging van de alawieten.

Geopolitieke Situatie

– Syrië heeft veel invloed in Libanon; het heeft daarmee kwaad aangericht, bijvoorbeeld met de moord op premier Hariri in 2005
– Syrië is een bondgenoot van Iran en van de Libanese Hezbollah.
– Iran ontwikkeld kernwapens en vormt daarmee een bedreiging voor Israël en Arabische landen (buiten Syrië)
– Hezbollah heeft veel raketten van Iran ontvangen, deels via Syrië, en vormt zo een bedreiging voor Israël.
– Een oorlog tussen Iran, eventueel via Hezbolla, en Israël bedreigt de wereldvrede, en daarom willen Westerse regimes Iran dwarszitten
– Syrië bezit chemische wapens. Die vormen een bedreiging vormen voor Israël, vooral ook wanneer het regime van Assad zou vallen.
– De rebellie in Syrië is opgezet door Arabische regimes, vooral Qatar, om de invloed van Iran terug te dringen, en om de soenitische islam te versterken
– Westerse mogendheden steunen de rebellen, ook om de invloed van Iran terug te dringen
– Rusland steunt Assad; het heeft er belangrijke havenfaciliteiten, en het heeft er commerciële belangen als wapenleverancier en investeerder
– Ook China steunt Assad; het drijft veel handel met Syrië en heeft er een groot aandeel in de olie-industrie. China ziet Syrië en Iran daarnaast als buffers tegen Westerse mogendheden.

Vredesplan

Syrië is een speelbal van internationale belangen. Daarbij komt dat er veel onderlinge haat tussen de bevolkingsgroepen is. Aan de andere kant zijn veel mensen de strijd beu. Blijvende steun aan de rebellen door Arabische en westerse regimes zorgt voor aanhoudende ellende.Vrede is mogelijk wanneer die steun ophoudt; Arabische en westerse regimes zullen dat alleen doen wanneer hun doel, beperking van de Iraanse invloed, bereikt wordt. 

Het regime van Assad zou wellicht het bondgenootschap met Iran en Hezbollah willen verbreken wanneer die niet meer nodig is voor haar overleven, en wanneer tegelijk ook de rebellie vastloopt door gebrek aan steun uit het buitenland. Dit is mogelijk en zou de inzet moeten zijn van vredesbesprekingen. De Navolanden, Rusland en China zouden daarbij moeten aanbieden de stabiliteit van het regime te garanderen door middel van een internationale vredesmacht.

Conclusie

Dit plan lijkt me de enige reële kans op vrede. Maar de westerse regimes hebben zich tot nu toe onbezonnen bemoeid met de Arabische lenteperikelen. Ze zullen zich niet vanzelf wijzer gaan gedragen met betrekking tot Syrië. Daarom is het zaak dat de westerse burgers hun regimes eens gaan aansporen om vrede te brengen in Syrië in plaats van oorlog.  

Bronnen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Syri%C3%AB
http://en.wikipedia.org/wiki/Syria
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alawieten
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rafik_Hariri
http://www.newyorker.com/online/blogs/evanosnos/2012/07/how-long-will-china-back-assad.html
http://today.ucla.edu/portal/ut/PRN-russia-s-support-for-assad-regime-228392.aspx
http://nationalinterest.org/commentary/why-china-would-intervene-syria-7197
http://www.reuters.com/article/2012/07/17/us-syria-crisis-china-idUSBRE86G02X20120717
http://news.yahoo.com/qatar-faces-backlash-among-rebel-groups-syria-062403683.html
http://hoeiboei.blogspot.nl/2012/12/brekend-prof-dr-mr-maurits-berger-ging.html
 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Het Westen dient direct alle steun te stoppen. Assad zal dan eindelijk de kans krijgen de moordende jihadisten uit zijn land verdrijven. Ik zie geen rol voor het Westen, noch de VN in Syrië. De VN is mede verantwoordelijk voor de volledige islamisering van Kosovo en zal nooit en nimmer optreden tegen moordpartijen op Christenen. Vandaar dat je ze nooit hoort over Nigeria.

  Wel dient het Westen wanneer ze minder afhankelijkzijn geworden van de olie uit het M-Oosten alle banden te verbreken met de Apartheidsstaten van Qatar en Saoedi Arabië. Saoedi Arabia waar ze verkrachte philippijnse meisjes in overvolle stadions de kop afhouwen. Dat zijn ‘onze’ vrienden.

   

 2. Jaantje

  Mareschaussee*

 3. Jaantje

   

  Ben na Servie/Bosnie helemaal klaar met de VN vredesmacht.

  The Wistle blower(De Klokkenluider) van Kathryn Bolkovac een voormalige Amerikaanse politieagente VN “peace keeper’ een blauwhelm dus,die na een missie in Bosnie buitenspel word gezet en ontslagen,na een lastig proces krijgt zij haar gelijk.

  Woonachtig en werkend in Breda en getrouwd met een Ned mareschoussee die ze in Bosnie ontmoeten.

  Schreef zij het boek(in Ned verkrijgbaar) en er is een film van gemaakt die hier heeft gedraaid.

   

   

   

   

 4. André van Delft

  is nodig om het regime van Assad de steun te bieden die het zou kwijtraken door het bondgenootschap met Iran en Hezbollah te stoppen.

  Voor een groot deel kan het Syrische leger het zelf af, wanneer de buitenlandse steun voor de rebellen ophoudt. Aan de grens met Jordanië zou een vredesmacht het verkeer van rebellen en wapens moeten stoppen.

 5. Jaantje

  Ben het gedeeltelijk eens met je eens het westen moet stoppen de rebellerende barbaren van wapens en steun te voorzien.

  Maar ben niet voor een vredesmacht naar/in Syrie,bij mijn weten heeft dat in geen enkel land bijgedragen aan vrede,integendeel zelf,en als er zoals bv vrede komt zoals in Servie dan gaat dat met onderdrukking en sancties gepaard,ben er geen voorstander van.

 6. Leon Nelen

  Helemaal met je eens. De eerste, haalbare, stap zou moeten zijn dat het Syrische regime zijn wreedheden behoorlijk gaat inperken. Anders krijgen westerse regeringen nooit hun bevolking achter zich om zich eindelijk te keren tegen de soenistische rebellen.

 7. Gielah

  In hoeverre is het Westen ( lees:  de Nieuwe Wereld Orde) bezig om al die Midden-Oosten landen met opzet radicaal islamitisch te maken…. voordat het de islamisering in de ‘eigen’ landen nóg dwingender gaat opleggen?

  Eurabië was toch het plan?

   

  Een Moebarak, een Khadaffi en een Assad ( van wie wij niet persé behoeven te houden)  waren en zijn voor die plannen een sta-in-de-weg.

 8. de_mol

  Met de analyse van de problematiek ben ik het volkomen eens.

   

  Daar komt wel ook dit nog bij: “Rusland steunt Assad; het heeft er belangrijke havenfaciliteiten, en het heeft er commerciële belangen als wapenleverancier en investeerder”.

  Rusland heeft nog een belangrijke reden om Assad te steunen, en dat is Turkije. Turkije aast op een herstel van het voormalig Ottomaanse Rijk dat natuurlijk ook Syrie omvatte. Een sterk Turkije is een directe bedreiging voor de Russen, die dan direct bondgenoten in Dagestan en Chechenie kunnen gaan ondersteunen. De Russen willen dat niet in hun achtertuin, en terecht. De Turken zijn ook al eeuwen aartsvijanden van de Russen, nog erger dan de West Europeanen.

   

  Over de oplossing. Dat ligt idd. zeer complex. Ik weet het niet. Wel zou ik als ik het voor het zeggen had alle steun aan de rebellen beindigen.

 9. de_mol

  So true. En niet alleen lijkt het grote plan op een pan-arabische grootmacht zo vormen te gaan krijgen, maar ook lijkt het plan niet voor niets ook Europa in te houden. Dat heel veel Europeanen daar heel ongelukkig van worden omdat het tegen al onze normen en waarden ingaat lijkt de boven ons gestelden geen zier te deren:

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-18519395

   

  Het lijkt erop dat alles moet wijken om voor die bovenonsgestelden een nieuwe wereldmacht te bewerkstelligen, Europa-VS-Arabie. China en Rusland zien de bui al hangen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.