Big Brother Ivo Opstelten is watching you

Het aantal internettaps is in één jaar tijd vervijfvoudigd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Justitie Ivo Opstelten dat de autoriteiten – hij en zijn ambtenaren dus – burgers steeds vaker aftappen.

Zo zijn er in het afgelopen jaar drie procent meer telefoons afgetapt dan in het jaar ervoor. Daardoor werden er in 2012 in totaal maar liefst 25.478 telefoon getapt.

Daarnaast vroeg justitie 56.825 keer ‘om historische gegevens, bijvoorbeeld om de locatie van het begin van een gesprek’. In vergelijking met 2011 is die praktijk met tien procent gestegen. Ja, dat leest u goed: een stijging van tien procent in slechts één jaar tijd.

Dat is al zorgwekkend genoeg, maar er is meer. Het aantal internettaps is in 2012 namelijk vervijfvoudigd ten opzichte van 2011. Het Parool legt uit:

Ging het in 2011 nog om 3.331 gevallen, vorig jaar waren er al 16.676 internettaps.

Opstelten probeert publieke onrust te voorkomen dat deze cijfers niet inhouden dat er daadwerkelijk 17.000 mensen in de gaten zijn gehouden. Of, in het geval van de telefoons, 25.000. Veel ‘verdachten’ zouden namelijk meerdere telefoons gebruiken. 

Dat klopt ongetwijfeld voor een deel van de afgetapte individuen, maar ik betwijfel ten zeerste dat dit voor ze allemaal geldt. Je hebt het vrijwel zeker dus nog steeds over duizenden en nog eens duizenden afgetapte personen. 

Is het werkelijk nodig om zoveel mensen in de gaten te houden? Zo ja, hoe zit het met de controle hierop van volksvertegenwoordigers? Wanneer luistert justitie iemand af? Welke afweging maakt men? Het kan niet zo zijn dat men vanwege het ‘toenemende smartphone gebruik’ in één jaar tijd zoveel meer mensen is gaan aftappen: er zijn namelijk niet ineens vijf keer meer smartphones verkocht in 2012 dan in 2011. Hoe zit dat dan precies? Wat is er veranderd vanuit justitie zelf?

Dit soort vragen moeten beantwoord worden. En dan niet achter gesloten deuren, maar openlijk, met respect voor de wet en transparantie ten opzichte van kiezers. Alleen dan kunnen we er namelijk voor zorgen dat Opstelten niet in no time veranderd in een VVD-Big Brother – want dat is waar hij onderhand toch echt op begint te lijken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Johan van O

  Lezende de reacties ware het beter voor Opslten geweest op het hoogtepunt in zijn carriere, zijn afscheid van Rotterdam, te stoppen. Tot zover heeft hij de schijn van liberaal op kunnen houden.

 2. Bob Fleumer

  Opzouten die Opstelten!

   

 3. Joop Sigaar

   

  &^%$#@@##$

   

  Doet net of ie alles in de hand heeft , naaaaaar!! mannetje .

  Ondertussen verkwanselt ie ONS land !

   

   

   

 4. bramm

  eigenlijk niets verwijten. Hij is een in mijn ogen een oude (zelfde leeftijd als ik) en dementerende oude man die in zijn eigen ogen al wijs is als hij murmelt dat :”Ik ben van mening dat …..(een naam van zijn departement of staatsecretaris) uitermate bekwaam is en dus steun ik zijn mening. Gevraagd naar die mening weet hij er doorgaans niets van.

  Tenenkrommend en met een plaatsvervangende schaamte zie en hoor ik dat gebeuren.

 5. baksteen

  “met respect voor de wet en transparantie ten opzichte van kiezers”  haha, grapjurk.

  Bij de hells angels hebben ze het ook over brothers.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.