Brood en spelen

De werkloosheid groeit met 500 mensen per dag, Nederlanders die in eigen land niet meer aan de bak komen zoeken hun heil in Duitsland, de inflatie in Nederland is nu hoger dan in vrijwel elk ander land in de EU, de hypotheekschuld is voor velen ondragelijk geworden, er wordt een wet over het besturen van pensioenfondsen aangenomen die de verplichte deelnemers als onmondige kinderen behandelt, de pensioenen voor zeer velen dreigen in 2014 opnieuw gekort te worden zonder dat u iets te zeggen heeft, Griekenland en Portugal hebben opnieuw vele miljarden nodig op kosten van de Europese belastingbetaler, Letland treedt toe tot een zieltogende euro, en alleen de voedselbanken zijn nog een groeisector. Als eenvoudige burger vraag je dan af hoe de regering op deze ontwikkelingen inspeelt en hoe de media reageren. Een kleine bloemlezing.

Allereerst onze media, onze waakhonden van de democratie, de kritische volgers van overheidsbeleid. Maar tegelijk ook organisaties met grote politieke belangen die vaak zeer terughoudend zijn met kritiek op de eigen achterban, en die feiten heel graag op hun eigen manier inkleuren. Met een pers die in toenemende mate aan de hand loopt van de op winst beluste eigenaren, een pers die steeds minder middelen heeft voor onderzoeksjournalistiek op niveau, wordt het tijd je ernstig zorgen te maken. Bij de opinieprogramma’s waarop de televisiezuilen ons vergasten is het niet beter gesteld. Huispolitici en huiseconomen, elk met hun eigen belangen, zetten de toon, en moeiteloos herkennen we de spreekbuizen van de bekende zuilen uit een voorbij verleden: christelijk, neoliberaal, socialistisch. Vertel mij wat de omroep is en ik geef u de standpunten.

Nederland bevindt zich in de grootste crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Je zou dan mogen verwachten dat alle media, ieder op hun eigen manier, hun energie richten op kritische berichtgeving die de lezer een goed beeld geeft van wat er speelt. En dat diezelfde media ook oplossingen suggereren. Helaas is de realiteit dat je geen krantjes verkoopt met moeilijk gedoe. De remedie is sinds de Romeinen al duidelijk: brood en spelen. En wat komt er dan beter van pas dan de Mollemanie? Iemand, een Groninger, die kennelijk wat harder op zijn fiets kan rijden dan veel anderen, desnoods zelfs met tegenwind. Hij komt dan ook als geroepen. Bladzijden lang weiden onze kranten uit over zijn handel en wandel, over een podiumplaats en zijn al dan niet goede benen. Ook de televisie laat zich niet onbetuigd. Volwassen mensen die kennelijk niets beter te doen hebben raaskallen uren lang over beklimmingen en afdalingen, over concurrenten en doping, over sport die vooral op verdwazing lijkt. En het volk vreet het want het volk krijgt niets anders voorgeschoteld. En dat de economie en het pensioen naar de barrebiezen gaan, daar hoeven we gelukkig even niet aan te denken. Leve de onafhankelijke kritische media…

Maar dan onze regering. Die heeft toch ondanks de problemen de situatie in een ijzeren greep? Die straalt het vertrouwen uit waarop het volk al jaren wacht, die heeft toch een visie over onze toekomst waarvoor de mensen juichend op de banken klimmen? Of misschien toch niet? Laten we zien. Als er nieuws is over onze minister van Financiën, Dijsselbloem, dan is het toch vooral dat hij weer eens bezig is met het Griekse schuldenprobleem dat voor de zoveelste keer op onze kosten aangepakt moet worden, met een bankenunie waarbij de Nederlandse belastingbetaler garant mag staan voor alle probleembanken in Europa, met een deposito garantiestelsel waarvan de kosten in de duizenden miljarden lopen en waar opnieuw de belastingbetaler voor mag opdraaien, met een mogelijke heffing op onze spaargelden om andermans crisis te betalen, over….. Inderdaad, het houdt niet op.

Maar gelukkig is er Mark Rutte, onze schaterlachende premier. Nou ja, schaterlachen is er tegenwoordig wat minder bij, het is nu meer de grimlach waar we op getrakteerd worden. Maar midden in een financieel-economische maar ook morele crisis die onze bevolking op ongekende wijze treft, onder omstandigheden waarin een premier geacht wordt te werken aan oplossingen, daar legt hij zijn eigen prioriteiten. De premier is maar liefst acht dagen op bezoek in tropisch Nederland, met een totale bevolking die veel kleiner is dan die van onze provincie Flevoland. Daar is het kennelijk de plaats om de problemen van ons koninkrijk aan te pakken en zo mogelijk op te lossen. Dat dit rijksdeel in de west nou niet bepaald uitmunt door economisch prudent beleid, waar corruptie welig tiert, waar politieke moord een schandvlek op het systeem is, daar ziet Rutte kans om zijn optimistische prietpraat waar we in het Nederland-aan-de-Noordzee zo volledig op zijn uitgekeken nieuw leven in te blazen. Van receptie naar receptie draagt Rutte zijn gebrek aan visie uit met al die overbekende holle frasen die daar kennelijk nieuw zijn. Alles afwegend kijk ik dan nog liever naar Mollema.

Kees de Lange

Senator Onafhankelijke SenaatsFractie

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Bes Tolen

  Het ontbreekt de pensioenfondsen niet aan rendement. Men kan wel stellen en dat is het eigenlijke probleem als je de betrokken verantwoordelijken tenminste kan geloven, aan voldoende kapitaal. Dat al dan niet voldoende kapitaal is een kwestie van berekenen. Of die berekeningen echt goed zijn, zou ik niet weten. Mijn vroegere praktische ervaring is, dat veel berekeningen, die in het groot, dat is op landelijk niveau, worden gepresenteerd, onjuist zijn. 

  De sociale huursector moet economisch hervormd worden en dat is een moeilijke zaak omdat de politiek zoals dat wordt gesteld, de huren betaalbaar wil houden. Doordat de fouten al tientallen jaren voortduren, de zakelijke grondslagen, weet niemand meer hoe het echt beter kan zonder veel financiële slachtoffers te maken. Dit vanwege de scheefgroei van inkomens en huurprijzen. Evenwel is dit gegeven een factor, die ook de eigen woningsector zwaar beïnvloedt. [Komt dus uit de huursector.]. Misschien is het zelfs wel zo, dat doordat sociaal gelijk staat met forse inkomensoverhevelingen, juist de lage inkomensgroepen-gesubsidieerden wel gemakkelijk tot gezinsvorming komen waar dat voor anderen, die alleen op zichzelf zijn aangewezen niet of niet vlot mogelijk is. In ieder geval worden de lage geboortecijfers sterk maatschappelijk beïnvloed. Echt goed onderzoek vindt hier niet naar plaats. Maar wellicht is sprake van grove discriminatie en/of niet te tolereren beïnvloeding dank zij de staat en internationaal door de politiek. Het draait in de westerse wereld alleen om zieligheid en om de zieligen te vinden en te helpen. Per definitie een weg naar achteruitgang vanwege de eenzijdigheid. Een weg naar meer proleten. Dat is dat meer mensen geen eigen verdiend inkomen hebben, of duidelijk onvoldoende, om zichzelf te kunnen onderhouden maar wel ten laste komen van anderen. Vaak anderen, die zelf niet meer aan belangrijke zaken in het leven toe komen.   

 2. trias politica

  Uit mijn hart gegerepen.

 3. Kootolet

  Kan hier helaas weinig commentaar op geven 🙂

 4. topsporter

  Uw verhaal is conform   dat wat iedere geoefende objectiverende waarnemer zou zien.

  Om dit verhaal meer zwaarte te geven vind ik wel dat u  iets meer ballen zou  moeten toevoegen zodat ook de slapjanussen in het journalistieke bestel niet om u heen kunnen lopen.

  De bevolking wilt u toch wakker schudden?

  U wilt toch niet niet dat wij sudderend ten onder gaan?

  En dan ook niet bang zijn voor de toon, alles is beter dan de geluidloze pianist in het torentje.

   

 5. Henk Hollander

  Deze wijze man komt met z’n eieren na pasen en komt met een verhaal, wat Wilders al jaren aan slapend Nederland probeerd duidelijk te maken!

 6. reageerbuis

  Een wollig geschreven stuk, waarin de hoofdproblemen als islamisering en EU niet genoemd worden. De politiek correcte pers doet aan zelfcensuur. Met de strekking ben ik het overigens eens.

 7. Henk

  Ik volg de Tour de France en hou me op de hoogte van de crisis in Nederland via kritische artikelen op o.m. de Dagelijkse Standaard. Dus dat kan prima samengaan.

 8. Johan de Wit

  Wat de heer de Lange kennelijk niet wil begrijpen ondanks zijn hoge opleiding en verkregen titels,(of hij weet het wel en vermeld het niet omdat hij tenslotte uit diezelfde ruif wordt betaald)  is dat het hele bankensysteem in de gehele wereld wordt beheerd door een tiental multi-multi miljardairs. Immers alle geld
  in de wereld is in hun handen, want het is nog steeds prive-geld van hen(o.a. ook van onze eigen koninklijke familie, vandaar ook dat zij nog steeds de top van de Bilderberg-conferentie bepalen)

   

  Wat zij met de huidige banken doen is dus niets anders dan hun eigen kapitaal veilig stellen en de burger zal dat moeten opbrengen. Het oplepelen van teksten als we moeten de banken redden (hun banken) is niets anders dan een smoes om ons bezig te houden.  Rutte c.s. zullen dat beleid dienen te volgen want anders vliegt hij of er uit of ze vertellen de wereld over zijn blunders. Het lijkt een beetje op Frankrijk als vroeger waar de Zonnekoning leefde als God in Frankrijk en het volk aan de geeuwhonger lag en opstandige edelen gewoon in kerker werden gesmeten.

  Maar we weten gelukkig hoe dat is afgelopen, de Franse Revolutie heeft het tij gekeerd.  Het volk greep uiteindelijk de macht en de geldverslinders eindigden op het schavot. Je mag hopen dat het in Nederland
  niet dezelfde richting gaat, zou het toch jammer vinden van de mooie koppie van onze koningin en zou het  jammer vinden van dat mooie torentje als het in vlammen opging. Stop dan de fik in onze eigen
  Bastille in Scheveningen dat zal ik niet zo’n probleem vinden.Rutte c.s. mogen ze van mij dan verbannen naar Elba (of Kreta of zo, waar  hij volgens mij allang een gratis vakantiehuisje heeft gekregen van de Grieken). En dan graag wel met een enkelband van de heer Teeven, zodat hij nooit meer terugkomt..

 9. Peter Pan

  .

  Mensen zijn groepsdieren. Dat is instinct. In geval van nood sluiten zij zich aan bij de grootste groep. Dat is islam, de katholieke kerk of de EU. Daar waant men zich veilig. En daarom is de EU er alles aan gelegen om steeds verder uit te breiden.

   

  Maar het protestantisme is kapotgeslagen in steeds kleinere splinters. Het heeft geen groepsidentiteit meer. En het tekent hun masochisme dat zij al die heerlijke wijven en mooie dingen uit hun kerken hebben verbannen. Deze nuchterheid is een niet opmaakneurose. Het zijn mensen die als Jezus hun lichaam zouden willen wegschenken, om zelf maar niet te hoeven genieten. Het zijn verschrikkelijke mensen. Het ergste zijn gereformeerden, die genieten van leed. Ach, wat was dat ook al weer?

   

  Onthoud: Masochisme is het afzien van het negatieve recht op zelfbeschikking. Het is een heerlijk gevoel om dagelijks in elkaar geramd te worden. Overdrachtelijk dan hè, door je door anderen te laten uitzuigen. Trouwens waar dacht je dat ‘uitzuigen’ vandaan komt?

   

  Nu voelt men vagelijk wel met de EU op het verkeerde paard gewed te hebben. En net zoals Wilders zou men er wel uit willen stappen. Vagelijk weet men van het Lombard Street Research rapport over de gulden. En nu komt het approach avoidance conflict. Zou men de sprong wel wagen? Terug naar de kleine groep met de gulden die men ooit was?

   

  Men schrikt terug voor de afgrond. Het licht gaat dan namelijk uit. Dat is hen verteld. Dat is hun groepsinstinct, waaraan wordt geappelleerd. Daarom durft men niet. En hoe dichter de EU de afgrond nadert hoe meer men samenkruipt achter het instinct, de keuze voor de grootste groep.

   

  Dan stemt men massaal op PvdA en VVD, eurofiele partijen. Dan zegt men niet op WIlders te stemmen vanwegen zijn islamitische standpunten. Maar dat is een drogreden. Men durft Wilders niet te volgen. Dit is het voorbeeld van de kikker die langzaam wordt gekookt.

   

  De materie is ook ondoorzichtig en veel te moeilijk. Men moet kunnen vertrouwen op deskundigen. Zo had men vertrouwen in de oude Drees. Met zo’n zuinig smoel moest het wel goedkomen. Intuïtieve psychologie, mensen zijn daar meesters in.

   

  Wat kregen zij daarvoor terug? Samsom, een haatimpressie, Rutte hunkerend naar koestering en Timmermans zich lavend aan ijdelheid. Nee, dan liever Berlusconi, dan weet je tenminste dat innerlijk en uiterlijk gedrag dezelfde koers varen.

   

  Wat betekent dat niet moraliteit er niet zozeer toe doet, maar eerder intuïtief vertrouwen, dat is de onderscheidende factor. En denk eens beter na over Berlusconi, het is een zakenman, hij exploiteert het protestantisme, hun zilverlingen neurose, het oppotten van geld, heeft hij ook natuurlijk, maar hij besteedt het tenminste nog aan vrouwen, en zo hoort het ook, want als je teveel aan centjes hebt dan introduceer je automatisch opeetculturen in moslims en katholieken uit het zuiden. Zij zijn al lid van een grote groep en hebben die EU niet nodig, tenzij om van te plukken.

   

  Dus de EU is een psychiatrisch syndroom van protestantisme als geldmotor, veroorzaakt door hun wegvallend groepsbewustzijn (PKN), hun vlucht in de EU, protestanten die voor hun masochistisch genot uitgezogen worden door opeetculturen als daar zijn de zuidelijke landen, katholicisme en geïmporteerde opeters.

   

  En zo ontstaat er dus een werkend cybernetisch model. Het ging zelfs zo goed dat de aardgasbel er in protestants genot in no time doorheengejaagd werd. Goede doelen, ontwikkelingshulp, het kon niet op en nu nog terwijl jongeren hier geen baan hebben schenkt Rutte 8 miljard steun voor jongeren in Zuid Europa, koestering in filantropie. Het is een masochistische lust je lichaam te mogen schenken aan parasieten. Het vreet aan je :).

   

  Ja als je niet naar de wijven gaat zul je op andere wijze van je geld af moeten komen. Het syndroom van protestantisme sloeg volslagen door naar de schuldeneconomie, een op hol geslagen lust, maar de masochistische lusten van deze bevolkingsgroep waren niet te blussen.

   

  Als verslaafden hopen zij nu maar heimelijk op een economische reset, een digitale melt down, want hier komen deze christenen voorheen zelf niet meer uit. En onthoud, het christendom met haar zilverlingen was de grootste economische boost uit de geschiedenis, met Jezus als beste huiseconoom.

   

   

  Sadisme (islam) –<– SM-dyade –>– (christendom) masochisme

  Cultuurabs.(islam, kath kerk) –<– SM-dyade –>– (Protestantisme) cult.relativ.

  Islam, Zuid Europa ———————————–><—-Noord Europa


  Cultuurrelativisme concentreert zich dan ook in het protestantisme. Zij hanteren de grootste dimensionaliteit van cultuur. Uit hen moet ook het multiculturalisme zijn voortgekomen.

   

   

 10. V.K.

  -Inderdaad Peter Pan, Rutte hunkerend naar koestering, iedereen weet dit en kijkt het liefst als een Huzaar de andere kant op wanneer hij weer eens met een big smile al emmerend op TV verschijnt. Geen (M)SM journalist die het in z’n hoofd haalt om hier wat van te zeggen.

  Trouwens waar dacht je dat ‘emmeren’ vandaan komt?

 11. Peter Pan

  Het is geen geëmmer. Ik gebruik deze site als kladblok om voortgang te maken in mijn denken. Dit is ook vrijwel nooit mijn definitieve mening. Volgende week ben ik weer een stap verder. Ik heb doorlopend stimuli nodig om mijn ideeën te toetsen en modellen te veranderen. Ik weet ook wel dat het protestantisme maar één element kan zijn in de verklaring. Maar ik denk het uit, ik denk het door. Alleen zo ontstaat dynamisch denken. Ik blijf mentaal altijd in beweging. Alleen zo ontstaat er nieuw begrip. In tegenstelling tot de lezer die slechts reactief kan reageren. Nooit wat weet toe te voegen, altijd binnen veilige marges blijft, nooit eens een onbehoorlijke opmerking durft te plaatsen. Ik heb niets aan plusjes, die geef ik mijzelf wel, juist in minnetjes meet men vernieuwing. Alhoewel christenen hier natuurlijk een constante meetfout zijn. Zij gaan niet inhoudelijk op het geschrevene in maar checken of hun leer weer wordt beledigd. Zij maken ongeveer 60 % van het lezersbestand uit, 20 % zijn libertariërs, dat zijn ook cultuurrelativisten. Dan hou je 20 % over. Hiervan zijn 10 % denkers niet gehinderd door remmingen. Die moet ik hebben voor mijn denkprocessen. De rest is ruis.

 12. Springer

  De pensioenen worden gekort in de eerste plaats door crimineel slecht beheer. Lekker makkelijk om de crisis de schuld te geven maar die vlieger gaat mooi niet op. Dit ook tevens een duidelijk signaal dat de overheid helemaal niet voor zijn burgers kan zorgen en de verzorgingsstaat uiteindelijk dus niet blijkt te werken.

  http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/waarom-u-meer-moet-weten-over-pensioenen.php&nbsp;

 13. Theo Prinse

  Mijn voorstel is om met de 1.000 mrd pensioen fondsen b.v. 5 mrd per jaar vervroegde aflossing te doen bij Nederlandse hypotheken die uit staan bij Rabo ING etc die onder water staan. 

  Daarmee versterken de banken en daalt de schuld maar de banken moeten het geld onmiddelijk in de sociale huursector investeren in bouwgolven van b.v. 5 mrd.

  Dit is 100.000 woningen voor 50.000 euro of minder per woning. 

  Zo wordt de economie gestimuleerd en krijgt de bouwsector een impuls en moet de huurder ook een lagere woonlast krijgen.

  De huren van de nieuw gebouwde huurhuizen gaan via de banken weer naar de pensioen fondsen. 

   

 14. de Bourgondiër

  Ik zie u graag op 21 september a.s. in Den Haag om verzet aan te tekenen.

 15. Bob Fleumer

  Om over de problemen van Nederland te schrijven zonder de euro en de EU te noemen lijkt me niet erg zinvol.

  Want dat zijn de oorzaken waardoor het mis is gegaan.

 16. louis-portugal

  Brood en spelen.

  Ik sta er versteld van hoe veel volwassen mannen met een apparaatje zitten te spelen waarmee je ook kunt bellen.

  Zelfs onder “belangrijke” voetbalwedstrijden zitten ze te sms-en??  en of spelletjes te doen.

   

 17. Hyperinflatie.Wordpress.com

  .

  De echte voorspellers van het eerste uur worden weer vergeten.

   

  Tien jaar geleden (en langer) spraken zei al over de huidige problematiek die onze economie nu heeft.

   

  Eh Bernanky drukt gewoon door. Er is geen terugweg meer. 

   

  Oplossingen. China flirt met herinvoering goudstandaard.

   

  Voorbereidingen om spaargeld en pensoienen af te romen, werden al tien jaar geleden voorspelt.

   

  Dus de echte voorspellers verdienen respect en meer aandacht.

   

  Hun inzichten komen grotendeels uit, maar zijn zo moeilijk te verteren dat de DDS zich er ook niet aan waagt.

   

  Peter Schiff, Max Keiser enz; Ze krijgen gelijk.

   

  De wereld als één groot Versailles met banksters aan het roer.

   

  USA gaat net als de Romeinse rijk tenonder en neemt alles in zijn val mee.

   

  Romeinse rijk ging ordinair tenonder aan inflatie van geld. Zilver/goud werd vervangen door koper/brons en op een gegeven moment wil geen huursoldaat meer vechten.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.