Buitenlanders worden rijk gesubsidieerd door Nederland

137.163 niet-Nederlanders kregen in 2012 huur- of zorgtoeslag, of geld voor de kids. 

Minister Frans Weekers heeft de Kamervragen die CDA’er Pieter Omtzigt eerder indiende over Bulgarenfraude (en fraude van andere veelal oost-Europeanen) eindelijk beantwoord. Uit zijn antwoorden blijkt dat de problemen met toeslagen, buitenlanders en fraude buitengewoon serieus – zelfs stelselmatig – te noemen zijn.

In totaal kregen 137.163 niet-Nederlanders bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag, of geld voor de kinderen. Onder hen bevonden zich 7832 Bulgaren. Zoals RTL Nieuws adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zich terecht hardop afvraagt “#fraude?” 

En dat is niet alles. Zo kan de staat geen totale openheid geven omdat die de noodzakelijke informatie gewoon niet heeft. Zie dit citaat van minister Weekers:

10 Om hoeveel ontvangers (aantal mensen) gaat het? Kunt u dat uitsplitsen naar aantallen per nationaliteit? 

Antwoord 

In het antwoord op vraag 8 zijn ook de aantallen opgenomen. Uitsplitsen naar nationaliteit is echter niet mogelijk. In het systeem van de Belastingdienst is pas recent de mogelijkheid opgenomen om ook de nationaliteit van de persoon aan wie een sofinummer wordt afgegeven op te nemen. Hierdoor is het niet mogelijk om over de afgelopen jaren een juist en volledig beeld te geven. 

Ook worden fraudeurs bijna nooit bestraft. Een voorbeeld wordt gegeven in het antwoord op vraag 2. Daaruit blijkt dat iemand voor 600.000 euro fraudeerde. Vervolgens werd daarvan slechts 20.000 euro teruggevorderd en de fraudeur moest als ‘straf’ een paar weken schoffelen. Feitelijk kwam hij dus gewoon weg met zijn oplichtingspraktijken.

Op de vraag hoeveel mensen met de Poolse nationaliteit – woonachtig in Nederland, Polen en elders – een toeslag ontvingen in de afgelopen vier jaar antwoordt Weekers met deze tabel:

In het afgelopen jaar alleen al heb je het dus over 18.322 Polen in het buitenland die een toeslag ontvangen. Bijna twintigduizend.

In 2010 en 2011 is er respectievelijk 4 miljoen en 10 miljoen uitgekeerd aan mensen die in Polen wonen. 1,2 miljoen daarvan moest in 2010 worden terugbetaald. Daar is tweederde van ontvangen (0,8 miljoen). In 2011 moest er minimaal 2,2 miljoen worden teruggevorderd, waarvan er 1,8 miljoen onderhand binnen is.

Nog enkele cijfers waar uw bloed ongetwijfeld van gaat koken:

Door de SVB werd in 2012 ongeveer €46 miljoen aan kinderbijslag uitbetaald voor kinderen in het buitenland. Door de Belastingdienst/Toeslagen werd in 2012 ongeveer €5,3 miljoen aan kinderopvangtoeslag en €11,2 miljoen aan kindgebonden budget uitbetaald aan aanvragers in het buitenland. 

Daarnaast werd in samenloopgevallen door de SVB € 7,7 miljoen aan aanvullende gezinsbijslag (kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag) betaald voor kinderen in het buitenland. 

En, oh ja, buitenlandse studenten kunnen recht hebben op huurtoeslag – let wel, die toeslag wordt dus geplunderd van de rekening van een hardwerkende Nederlander, en vervolgens weggegeven aan jongeren die naar Nederland op vakantie gaan onder het mom van ‘studeren’.

Ook buitenlandse studenten kunnen recht hebben op huurtoeslag, mits aan de daarvoor geldende voorwaarden wordt voldaan. Het feit dat ze niet sociaal verzekerd zijn staat daar niet aan in de weg. Een buitenlandse student die niet afkomstig is uit een EU-land, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland moet dan wel over een geldige verblijfsvergunning beschikken. 

We hebben het dus over honderdduizenden buitenlanders (lees: oost-Europeanen) die profiteren van ons toeslagensysteem, buitenlandse studenten, etc. en tegelijkertijd geeft de verantwoordelijke minister toe dat er eigenlijk niet goed gecontroleerd wordt dan wel kan worden of alles goed gebeurt. 

Nou ja, we zullen maar zeggen: dat hoort bij de EU en de welvaartsstaat he? Een beetje naar wellicht, maar ja, ach, wat doe je eraan?

Hieronder twee bijlages. 

1. Antwoorden op Kamervragen Omtzigt

2. Correspondentie Bulgaarse ambassade in Nederland met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, waarin de laatste uitlegt hoeveel Bulgaren toeslagen ontvangen. Ook blijkt uit de correspondentie dat Bulgarije en Nederland pas sinds kort soortemet zijn gaan samenwerken om dit soort fraude tegen te gaan. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Bes Tolen

  In landen als Roemenië en Bulgarije werden door het communistische regime bepaalde etnische groepen bevoordeeld. Dat niet een klein beetje. Je mag dan verwachten dat in het kader van het uitlkleden van de Nederlandse bevolking onze regeringen daarvan ook notitie hebben genomen. Blijkbaar wel. Aleen de verkeerde kant op. Maar het zijn hun vriendjes! Al Lang! Ik heb in het verleden toen het communisme nog maar net was afgeschaft Roemenen en Bulgaren we; gesproken over de situatie in hun land. Ze kwamen zelf met de verhalen. Ik hoefde er niet naar te vragen. Als je dan ziet hoe zo’n NCRV Televisie indertijd met heel andere verhalen komt, namelijk dat die groepen gediscrimineerd zouden worden, dan is wel duidelijk hoe de vlag er hier bij hangt. Onderaan de vlaggestok. Blijkbaar verhindert het ook DNB en politie om de geëigende maatregelen te nemen om fraudeurs van daar ooit aan te pakken.

 2. mijn-idee

  IK WORD GEK.

   

  En onze overheid IS het al. En dat al heel lang.

   

  Een staaltje horen zien én zwijgen ( en blind doorgaan)

   

  Ben benieuwd hoe het zit met de wederkerigheid.

  Kunnen mijn kinderen als ze zouden willen net zo loyaal en royaal worden voorzien in Polen og Bulgarije of Roemenie etc etc?

  Dacht het niet.

  Europa is als het over geldweggeven gaat voorbehouden aan vnl Nederland.

  Geld genoeg toch en als het moet laten we oudjes er wel voor verrekken ( die gaan toch niet meer de straat op dus makkelijke prooi) Of persen we de mensen die nog willen werken wel uit. Binnen een marge natuurlijk.

  Niet de zieligen, en niet de top maar alles wat daartussen ligt gaan we behandelen als citroenen

   

  Ik houd niet van vloeken maar voor vandaag *”(()&^*)(*()&_)(**&^%$#@#$%^&*()(*&^%$#@!@#$%^&*(….”!!!!

   

   

 3. LiQselotte Krüger

  IK vraag mezelf serieus af HOEZO teveel geinde bedragen NIET kunnen worden teug gehaald….

  IK nu 69 jr..kijg vanuit Italie waar ik ooit werkte,en woonde…145€ per mnd pensioen…Het had eigenlijk een prensioen moeten zijn van 14 jr werk…maar..zoals in Italie,aan  de orde was werkte ik maar 1/3 in het wit ..de rest is nooit opgegeven…

  MAAR wegen dit luttele bedrag moest ik 8000 euro terug betalen aan de SVB…omdat ik ivm onvolledige AOW van hen sinds ik 65 was een kleine aanvulling kreeg.

  En alhoewel ik dit italiaanse bedrag(145€) ieder jaar opgaf aan de belasting…werd ik gelijk een crimenele veropordeeld het teruggevorderde bedrag(8000) van mijn AOW met 100 euro maandelijks terug te betalen Deze maand heb ik voor de laatste keer afbetaald…

  DUS,als ze bij mij mijn AOW kunnen belasten,waarom niet bij Bulgaarse Poolse Turkse Marokkaanse medelanders?

  Tel uit wat ik de laatste jaren aan AOW kreeg…

  min 100€  afbetaling

  min126,50 ziekenfond premie

  35,00 maandelijkse afbetaling CZ eigenrisico

  Ik rook (gelukkig)al lang niet meer,en heb geen mobiel abo wel een internet aansluiting

  TV kijk ik met een Decoder(Dreambox) aangesloten op Internet en Sateliet

  Mijn auto heb ik verkocht het werd onbetaalbaar…

  Reken Woonlasten- Dela-diefstal en brandverzekering…

  En dan nog denken dat het ONS goed gaat?

  Kleding koop ik al lang niet meer en in een Musical ben ik ook nog nooit geweest!

   

  Als je dan hoort dat er pensioenen kinderbijslagen en andere toeslagen  uitgedeeld worden naar landen waar men normaal gesproken 300 euro per mnd verdiend krijg je een ekelachtg gevoel bij alles wat je leest over fraude….en over dit ongeschikte Kabinet!

  Sorry ik moest mijn gal effe kwijt!

 4. Jaantje

  Het is schandalig maar het valt me nog mee dat het te achterhalen is,dat ging met de andere fraude landen finaal de mist in toen Willem Vermeent er een kijkje ging nemen toendertijd,daar is niets veranderd.

  Ben benieuwd naar het totaal beeld bv hoeveel gaat er naar Turkije en Marokko enz aan kindertoeslag en zorgbudgetten?

  Of is dat minder makkelijk te achterhalen?

 5. dorotheus

  ach, die arme Bulgaren en studenten kunnen wel wat solidariteit gebruiken, toch? En wat zo fijn is? De edele mensen die dit soort regelingen hebben bedacht en ingevoerd, hoeven er niet of slechts relatief heel weinig aan mee te betalen. Dat mag het modale voetvolk doen dat zoiets dwaas nooit zou bedenken.

  ps dank Michael voor het uitzoeken van deze materie.

 6. Happel

  Als wij het niet meer ” fraude ” noemen , is het probleem dan opgelost ?

   

  De EU heeft daar vast al aan gedacht. Noem het bijvoorbeeld ” EU gerelateerde kosten ”, of iets dergelijks.

   

  De ( hele ) EU zal u hiervoor een knuffel geven.

   

  Mogelijkheden zat.

 7. D. G. Neree

  Waar hebben we eigenlijk een regering voor? Het is gvd te gek voor woorden dat we aan de ene kant steeds meer uitgeknepen worden en er milraden rondgesmeten en over de balk gegooid worden door megalomanie en volstrekte stompzinnigheid. Wat zijn dat eigenlijk voor mensen, politici? Waar zijn ze mee bezig?

 8. D. G. Neree

  milraden moet natuurlijk, zoals de meer oplettende lezerts begrijpen miljarden zijn 🙂

 9. D. G. Neree

  willemientje, nu je het zegt! 🙂

 10. shrimpocat

 11. Peter Klein

  En dat allemaal door politici en bestuur waarin we ons vertrouwen moeten stellen, en die steeds aangeven, dat we ‘het zo goed hebben in nederland’.

  Terwijl de boven-balkenende betalingen, afkoopsommen, afvloeiings-  en pensioenregelingen in de publieke sector ons om de oren vliegen.

   

  De babyboomgeneratie -leiders hebben goed voor zichzelf gezorgd. De nieuwe generatie moet niet alleen de staatsschuld-rente  betalen, maar ook met deze corruptie korte metten maken, terwijl ze nu , hoogopgeleid, thuiszit, door toedoen van door politici en bestuur gecreerde werkloosheid.

  En ondertussen zijn ze allen zo ´begaan en gedreven´..

  Let op de pvda affiches in de grachtengordels (!) bij de voigende verkiezingen !

 12. wim de goede

  Als je dit leest dan denk je nog maar een ding:revolutie; aux armes citoyens!

 13. The Fox

  De overheid heeft niet in de gaten dat zij als immoreel wordt ervaren. Zij lokt vervolgens immoreel gedrag van de burgers uit. De enige manier om een einde aan deze fraude te maken is om te publiceren hoe je dit moet doen zonder gepakt te worden. Kortom laat het systeem maar failliet gaan. Of zou de overheid dan wel weten hoe in te grijpen?

 14. willemientje

  Het is niet voor niets dat de woorden, debiel, en beleid  uit dezelfde letters bestaan( smile)

   

 15. D. G. Neree

  Zou zo’n Mark Rutte nou niet ooit eens in de spiegel kijken en moe worden van zijn eigen grijns?

 16. D. G. Neree

  Misschien is debiel wel het juiste woord. Zoals Mark Rutte grinnikt en stompzinnig schatert is het gedrag van een debiel. Het lullige is alleen, dat hij jou en mij als de debielen behandelt.

 17. gerrit52

  ik kan hier niet meer tegen. ik heb één grote wens: dat deze -censuur-zooi maar zo snel als mogelijk teneinde mag komen.

   

  is nederland, ons eens zo mooie, nederland nog te redden? niet zolang we nog geregeerd worden door dat stel infantielen.

   

  we stevenen echt af op de ondergang zeker als straks dat idiote energieplan werkelijkheid gaat worden.

   

   

 18. Maarten1

  Bulgaren vinden het fijn als er wat genuanceerder wordt gesproken, fraudeurs zijn voornamelijk etnische turken met Bulgaarse paspoorten en zigeuners.
  Bulgaren hebben genoeg aan hun eigen criminele regering.
  Kijk, als dat volk dat nu al een maand lang demonstreert
  vóór democratie
  vóór een rechtstaat
  tegen de maffia
  tegen corruptie

  tegen willekeur
  eens een keer de aandacht zou krijgen die het verdient voor hun creatieve geweldloze acties – iedere dag 

  ’s ochtends voor de werkdag begint, en iedere avond vanaf 18:30 u, dan kunnen ze eindelijk de hele rotte criminele oligarchie die hen een toekomst ontneemt, eindelijk eens hun lot zelf in handen nemen.
  Maar de pers zwijgt.
  Zwijgt diep, om moet ik zeggen, verzwijgt?

  En verder vooral uit de EU, ’t liefst nu.
  Was ’t torentje niet leeg vanwege de vakantie? 

 19. shrimpocat

  Weekers is geen minister.

 20. D. G. Neree

  De regering is dus incompetent, debiel en volstrekt onverantwoordelijk bezig met uw en mijn geld. Is dat niet gewoon misdadig te noemen?

   

  Alleen al het feit dat men dit of dat niet weet te achterhalen is al genoeg reden om ze overgooid met pek en veren de grens over te zetten.

   

  Is dat nu stompzinnigheid of bewust beleid om Nederland straatarm te maken? Moet NL een horig wingewest van de EU worden? Het lijkt er wel op.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.