Pessimisme in Israël over nieuwe ronde vredesbesprekingen

Een nieuwe ronde van vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit ging gisteren in Washington van start.hier een vertaling van de lijst van 118 terroristen die de PA aanvankelijk vrijgelaten wilde zien.

Deze moordenaars zullen door de Palestijnse leiders en bevolking opnieuw als helden worden verwelkomd. Iets dergelijks gebeurde eerder met de ruim 1000 Palestijnse terroristen die Israël vrijliet in ruil voor de ontvoerde soldaat Gilad Shalit. De verering van deze terroristen wordt in Israël gezien als een nieuw bewijs dat de Palestijnen niet geïnteresseerd zijn in vrede.

Een derde reden voor de sceptische houding in Israel, waar het gaat om de kans op een vredesregeling, is het feit dat de Palestijnse leiders vast blijven houden aan eisen die eerder leidden tot mislukken van de onderhandelingen. Een voorbeeld is het zogenaamde ‘recht op terugkeer’ die de miljoenen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen het recht zou moeten geven om zich in Israel te vestigen.

Sinds de oorlog in 1948 is er in feite niets veranderd in de houding van het Palestijnse leiderschap (Zie ook het boek One State Two States van Benny Morris). Dit werd vorige week opnieuw duidelijk toen een PA-minister in de aanwezigheid van president Mahmoud Abbas zei dat de akkoorden die de PA met Israel sloot en eventueel zal sluiten gemodelleerd zijn naar het  zogenaamde Hudaybiyyeh-akkoord.

Dit was het akkoord dat Mohammed sloot met de Quraish stam van Mecca. Het akkoord voorzag in een wapenstilstand van tien jaar, maar na twee jaar viel de profeet met zijn manschappen de Quraish stam aan en veroverde Mekka.

De uitspraken van de PA-minister zijn in feite niet nieuw, PLO-leider Yasser Arafat zei hetzelfde direct na de ondertekening van de Oslo-akkoorden. Zie hier:

Israëli’s worden dagelijks geconfronteerd met de realiteit in het voortslepende conflict. Zij zien dat er geen sprake is van een echte vredesbeweging in de Palestijnse samenleving of het voorbereiden van de bevolking op vrede door PA leiders. Integendeel, zij zien de voortdurende ophitsing tegen Israel, onder andere op de Palestijnse televisie.

Ook ervaren zij dat er in feite nooit een eind is gekomen aan de Palestijnse terreur zoals ook blijkt uit een recent rapport van de hulporganisatie Hatzalah. In de eerste zes maanden van dit jaar werden volgens Hatzalah 5635 aanslagen gepleegd op Joodse Israëli’s in Jeruzalem en omgeving en op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria).

Desondanks is 59 % van de bevolking voor het houden van nieuwe vredesbesprekingen en een meerderheid van 55 % zou het sluiten vredesakkoord in de huidige omstandigheden ondersteunen. Echter 70% van de ondervraagden gelooft echter aan dat er geen akkoord zal komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Thomasson

  In ieder normaal land is er ca.
  2,5% van de bevolking hoogbegaafd, 2,5% van de bevolking laagbegaafd tot
  imbeciel toe en de rest heeft gemiddeld IQ van ongeveer 100. Israël vormt, in
  dat opzicht, geen uitzondering op de regel.  Vanzelfsprekend speelt het pessimisme over de
  nieuwe ‘besprekingen met de Palestijnen’ de boventoon. De Apentheater genaamd ‘Vredebesprekingen’
  is zo afgezaagd dat een normaal mens kotst het zo langzamerhand uit.  Zou dit stuk ‘toneel’ op de televisie
  verschijnen, dat klikt men automatisch op de afstandbediening naar een andere
  zender; met voetbal, CSI Miami of een goede thriller. Wat heeft men aan een
  afgezaagde, achterlijke toneeluitvoering waarin het programma nooit veranderd: BEGINNENDE
  EPISODES: a) de Israëliërs moeten beginnen met het vrijlaten van honderden zo
  niet duizenden moordlustige terroristen met liters bloed op hun handen, b) de
  moordenaars springen vrolijke uit de bussen en worden verwelkomd door een groot
  legioen van hoofddoeken en gelukkige baardapen, c) de ‘boys’ laten met hun
  vingers een V-teken zien gevolgd door een valse glimlach die bedoeld is: Wij
  hebben jullie weer lekker genaaid!. Misschien hebben ze nog voordat ze uit de
  bus kwamen in hun kont gekrabd om een aroma aan de V teken  te geven.

  MIDDELSTE STUK: a) de
  Palestijnen kletsen wat in de ronde en willen alles, b) de Israëliërs geven
  niet toe, c) er wordt nog meer gekletst met de Amerikanen in de hoofdrol, d) er
  worden foto’s geschoten in de tuin waar de besprekingen plaats vinden.

  SLOT STUK: a) Er wordt weer
  van Palestijnse kant met raketten geschoten op Israëlische grondgebied b) Israëlische
  leger schiet terug. c) De Palestijnen janken dat het Israëlische slaat te hard
  toe  

  EINDE VOORSTELLING.              

   

 2. gvi1966

  Als er iets saai is dan zijn het de vredesbesprekingen tussen de Israeli en de Palestijnen wel. Het is een verplicht dansje dat opgevoerd wordt onder druk van de Verenigde Staten. Juist omdat er zoveel op het spel staat gebeurt er weinig tot niets. En dat is niet zo verwonderlijk. Israel wil vrede en van de Palestijnen moet Israel verdwijnen. En voor een groot deel van hen is dat niet voldoende en zou er een nieuwe holocaust moeten komen om het werk van Adolf af te maken. Ik zou geen onderhandelaar willen zijn. Ik zou er het geduld niet voor hebben. 

 3. Oet_Grunnen

  Onze gelijkgeschakelde pers, door Raaf consequent ministry of truth genoemd, sprak gesynchroniseerd van

  ” palestijnse gevangenen”.

 4. reageerbuis

  Vroeger had Israel de steun van de VS. Nu de moslimbroeder Obama daar de scepter zwaait, hoeft het daarop niet meer te rekenen.

 5. corjova

  Maar men is natuurlijk verplicht om met enige regelmaat te onderzoeken of er niet toch nog een redelijke, voor alle partijen aanvaardbare regeling mogelijk is. Ik denk dat Israel daar niet toe bereid is, maar misschien gebeurt er iets onverwachts. Ik wens beide delegaties veel wijsheid toe.

 6. Rolandus

  Obama kan ermee pronken dat ze weer een ritueel vredesdansje gaan doen (nieuwe Nobelprijs van de vrede voor Obama zou verdiend zijn). Over een paar weken kan dan iedereen weer naar huis en kan het zwartepieten richting Israël beginnen. Die arme, arme, vredelievende Palestijnen!

 7. shrimpocat

  Als er iets saai is dan zijn het de vredesbesprekingen tussen de Israeli en de Palestijnen wel”

  Dat onderhandelingen nodig zijn, bleek ten tijde van Sharon: het langere tijd uitblijven van deze rituele dans veroorzaakte een wereldwijde frenzy, die uitmondde in ‘vredesvoorstellen’ van figuren als Richard Gere en Jason Alexander. Dat wil je voorkomen. Maar saai zou ik ze niet willen noemen. Er bestaat altijd de kans dat Israel in een zwak moment haar handtekening zet onder een verwoestend slecht accoord, zoals dat van Oslo.

 8. louis-portugal

  Ook ik ben zeer pessimistisch.

  Een hamasvertegenwoordiger kwam al meteen verklaren dat hij niks zag in deze besprekingen die 9   maanden moeten gaan duren.

  Ik heb wel begrepen dat die gevangenen pas worden vrijgelaten na het bereiken van bepaalde resultaten.

  Zou Israël een slecht contract aangaan zonder de hamas erbij te betrekken.

  Uiteraard moet Israël dit theater meespelen om niet alle sympathie in de wereld te verliezen. 

 9. Peter Pan

  .

  Israël doet mee met dit vredesoverleg omdat het voor de uitontwikkeling
  van Raphael van de VS afhankelijk is. Waarschijnlijk haalt dit straks de angel
  uit de Iraanse atoomdreiging, een gezamenlijk belang van Israël, de VS
  en Saoedi-Arabië. Iron Dome is technische know how voor de korte afstand maar moet goedkoper gefabriceerd. Deze techniek, gecombineerd met snellere Patriot raketten met grote reikwijdte gaat de revolutie maken. Het echte gevaar zit in atoomgranaten die met simpele raketten vanuit Libanon en Gaza kunnen worden afgevuurd. Maar binnen een jaar of 5 zal Israël een ondoordringbare raketverdediging hebben tegen alles, dan gooi je nog geen vuurpijl over de heg.

   

  Het Midden Oosten convergeert naar de eindopstelling van de grote klap. Daarbij is belangrijk dat Israël altijd vrede heeft nagestreefd. Het is een race tegen de klok om Iron Dome te perfectioneren en massaal te produceren. Grote en kleine raketafweer zal er komen, simpele opstellingen voor op de hoek van de straat.  Atoomraketten uit Iran en Turkije zullen tijdig worden onderschept.

   

  Dat zijn de lijnen van techniek die elkaar gaan kruisen. Dan is Israël tamelijk veilig. Maar nu is er nog sprake van een levensgevaarlijke onevenwichtigheid. Eén ding is zeker, één verkeerde raket van Hezbollah en zij bestaat niet meer. Dit wordt het laatste wisselgeld. En dat weet Hezbollah, en daarom bestaat zij nog. En daarom wordt de as Iran Hezbollah gebroken. En daarom zullen Syrische strijders binnenkort meer wapens ontvangen.

 10. robmdw

  Natuurlijk zou Obama er belang bij hebben als er enige vorm van succes zou zijn. Zo werkt het nu eenmaal altijd, het zou intens naief zijn om anders te denken.

  Interessanter is het echter te zien wie er belang zij zou hebben als dit initiatief zou falen. De extremisten als eersten hebben er het meeste belang altijd bij als onderhandelingen mislukken. Zo werkt het nu eenmaal altijd, het zou intens naief zijn om anders te denken. Welk belang vinden we belangrijker? 

  Het lijkt me dat de extremisten, de havikken nooit het laatst ‘woord’ mogen hebben.

 11. tippelaar

  De joden kunnen pas in vrede leven met hun omgeving als zij zich van hun directe vijanden hebben ontdaan. Daar hebben ze de middelen voor, echter zijn zij zeer terughoudend in het gebruik daarvan. Dit vanwege hun humane instelling, ook tegenover hun vijanden. Dat die instelling hun voortbestaan als natie bedreigd is overduidelijk. Kijk naar de palestijnen,  die verschuilen zich achter vrouwen en kinderen die ze als schild gebruiken omdat ze wel weten dat Israel daar niets tegen onderneemt. Niks geen humane instelling dus. Moordenaars zijn het en zullen het blijven . Daar geven wij als laffe schijtlaarsnatie ook nog geld aan ook. Om je kapot te schamen.

  Ik hoop dat israel met een preventieve aanval op hun directe vijanden, met name de palestijnen en iran, hun eigen  voortbestaan nog even kunnen rekken. Het is ook vreselijk dom van israel om gevangenen vrij te laten, als ruilmiddel. Ruilmiddel voor wat? Er komt toch geen vrede met de palestijnen want dat willen ze niet. Ik zou die gevangenen alleen vrij laten in een bodyback. Het vrijlaten van deze zware criminelen is een klap in het gezicht van de joodse rechtstaat.  

 12. robmdw

  @tippelaar: net als uw gedroomde extremistische aanpak, dromen de extremistische tegenstanders van Israel van het vernietigen van de staat Israel. De extremist droomt altijd in dit soort waanideeen die tot niets anders leiden dan dood en verderf, maar never en ook echt never tot enige oplossing geleid hebben en ooit zullen leiden.

 13. E.J. Bron

   

  Pessimisme in Israël over nieuwe vredesbesprekingen…..

   

  Hoe zou dat nu toch komen?:

   

  http://ejbron.wordpress.com/2013/07/30/imam-van-jeruzalem-engeland-moet-vernietigd-rome-veroverd/

 14. tippelaar

  robmdw. Misschien heeft u gelijk, echter ik kom tot mijn  standpunt vanwege het volgende: “Als de Palestijnen de wapens neerleggen is er vrede.  “Als de israeliers de wapens neerleggen, houdt de staat israel op te

  bestaan.”. Ik vind mijn standpunt realistisch en niet extremistisch.

 15. hlschouten

  Merkwaardig dat gutmenschen en linkse gekkies het normaal schijnen te vinden dat de Palestijnen eisen dat alle Israëliers uit Judea/Samaria moeten vertrekken en tegelijk zo’n 5 miljoen Palestijnen in Israël opgenomen moeten worden.

 16. gvi1966

  Redelijkheid veinzen hoort bij het spel van de arabieren als het om vredesbesprekingen gaat. Ik denk dat een bepaalde soort mensen (dus los gezien van hun etnische of godsdienstige achtergrond) dat op de een of andere manier ook leuk vinden. Dat het een vorm van entertaiment voor ze is om met gespleten tong te spreken en net te doen alsof ze alleen maar het goede voor hebben terwijl dit duidelijk niet het geval is. Als je dan kwaad wordt omdat je hun bedoelingen doorziet geeft ze dat een bevredigend gevoel. Ze houden ervan om te liegen, mensen te frustreren en pijn te doen, want het kwaad en de duisternis is waar ze van houden. De bijbel noemt hen goddelozen.

 17. philippine

  Op weblog E.J.Bron:

   

  http://ejbron.wordpress.com/2013/07/29/scheidslijn-tussen-antizionisme-en-antisemitisme-wordt-alsmaar-dunner/#more-43404

   

  met oa een bijdrage van blogger guusvelraets 30 juli 2013 om 02:28 : redevoering Mahmoud Abbas met vertaling.

 18. Jan Van

  Maar men is natuurlijk verplicht om met enige regelmaat te onderzoeken of er niet toch nog een redelijke, voor alle partijen aanvaardbare regeling mogelijk is”

  Je wéét dat ie er helemaal niet is……

  Vrede is niet het doel van Pali’s en Arabs. De vernitiging van Israel is het doel!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.