Wat ‘verdient’ een Europarlementariër?

Nog steeds is het niet helemaal duidelijk wat Europarlementariërs nou precies ontvangen aan allerlei voorzieningen en op welke vergoedingen ze recht hebben. Veel journalisten proberen dit uit te zoeken, maar verkrijgen toch niet alle informatie. Hieronder ga ik zo objectief mogelijk uitleggen waar een Europarlementariër recht op heeft. 

Hierbij ten eerste een dikke disclaimer dat het gaat om mijn situatie als Europarlementariër. Ik ben niet lid van een fractie in het Europees Parlement, dus heb ik geen inzicht in welke potjes daar zijn aan te spreken.

1. Salaris
Een Europarlementariër ontvangt een zogenaamde ‘parlementaire vergoeding’ van € 7.956,87. Van dit bedrag worden ten eerste twee verzekeringen afgetrokken. Een ongevallenverzekering à € 9,64 en een verlies- en diefstalverzekering à € 3,58.

Verder wordt over het brutosalaris een EU-belasting van € 1.746,51 ingehouden. Dat houdt in dat uiteindelijk € 6.200,72 wordt overgemaakt op de bankrekening. Europarlementariërs die in Nederland en nog een handvol landen wonen, betalen verder nog belasting net zoals iedereen tot de hoogste belastingschijf (52% met aftrek van al betaalde belasting). Zodoende krijgen EP’ers die in Nederland wonen een salaris dat vergelijkbaar is met een lid van de Tweede Kamer.

Hierbij zijn nog twee opmerkingen: als een Nederlandse Europarlementariër in België woont, betaalt hij/zij alleen de EU-belasting. Europarlementariërs ontvangen geen vakantiegeld of 13e maand (zoals Tweede Kamerleden).

2. Verblijfskosten
Een Europarlementariër krijgt € 304,- voor elke dag dat hij in Brussel of Straatsburg intekent of op een andere wijze kan aantonen dat hij in het parlement aanwezig was. Dit bedrag is bedoeld voor levensonderhoud in Brussel of Straatsburg. Dit bedrag wordt dus ook uitgekeerd aan Belgische Europarlementariërs, of Europarlementariërs met een woning in Brussel.

3. Reiskosten
Reiskosten met de trein of vliegtuig worden vergoed volgens de werkelijk gemaakte kosten, business class vliegen of eerste klas trein. Hierbij moeten boarding passes en originele treinkaartjes worden overlegd als bewijs dat de reis daadwerkelijk is uitgevoerd.

Met de auto heeft een Europarlementariër recht op een vergoeding van € 0,49 per kilometer. Reizen van meer dan 200 kilometer moeten worden aangetoond met behulp van bonnetjes onderweg.

Hiernaast ontvangt men een reisduurvergoeding en een afstandsduurvergoeding over de afgelegde reis. Omdat ik enkel over mijn eigen gegevens beschik kan ik niet aangeven hoeveel dat voor andere parlementariërs is, maar voor mij geldt dat als ik per trein van Den Haag naar Brussel vice versa ga, dan ontvang ik aan reisduurvergoeding € 152 en aan afstandsduurvergoeding € 73,58. Dit bedrag komt dus bovenop de vergoeding voor de treintickets.

Ook heeft een EP’er recht op 24 ritten die vergoed worden (per trein, boot of vliegtuig) in de lidstaat waar hij/zij verkozen is.

Verder heeft een EP’er recht op jaarlijks een bedrag voor eigen georganiseerde ‘officiële’ reizen van € 4243. Delegatiereizen, commissiereizen en fractiereizen uit andere potjes betaald. 

4. Personeelskosten
Een Europarlementariër heeft recht op een bedrag van € 21.209 per maand om uit te geven aan personeelskosten, daaruit worden de salarissen betaald van (lokale) medewerkers of stagiaires en hun eventuele dienstreizen.

Sommige Europarlementariërs hebben 10 medewerkers, sommige 1, of geen en sommige hebben familieleden in dienst. Medewerkers treden officieel in dienst van het Europees Parlement, maar op aanwijzing van het EP-lid. Slechts een medische test is vereist. 

5. Budget 400
Dit is een budget dat intern Budget 400 wordt genoemd en is bedoeld voor allerhande zaken als literatuur, conferenties, onderzoeken, diners met journalisten etc. Voor iemand die geen lid is van een fractie is dat bedrag jaarlijks € 45.388. Voor dit budget is financiële verantwoording verplicht. 

6. Algemene onkostenvergoeding
Dit is een maandelijks bedrag van € 4.299 waar een Europarlementariër recht op heeft. Dat bedrag is bedoeld voor kantoorbenodigdheden, telefoonkosten en bijvoorbeeld onkosten in verband met huren van kantoorruimte in het thuisland. Maar er zijn ook Europarlementariërs die het gebruiken voor andere zaken. Zo stelt de Vlaamse EP’er Ivo Belet (EVP) dat hij dat bedrag gebruikt voor zijn herverkiezing. Voor dit budget is geen financiële verantwoording verplicht.

Hierbij moet wel worden gesteld dat het budget niet automatisch wordt overgemaakt. Het wordt gestort op verzoek van de Europarlementariër. Deze kan er ook voor kiezen om slechts een gedeelte overgemaakt te krijgen (PVV) en er zijn Europarlementariërs die wat ze overhouden weer terugstorten (SP).  

7. Opleidingskosten
Jaarlijks heeft een Europarlementariër recht op € 5000 aan kosten voor taalcursussen en € 1500 voor informaticacursussen. 

Totaal heeft een Europarlementariër aan de budgetten 4,5,6,7 jaarlijks zo’n € 77.396 te besteden. 

8. Wachtgeld
Een Europarlementariër heeft na zijn mandaat recht op minimaal 6 maanden en maximaal 24 maanden salaris (100%), afhankelijk van het aantal jaren dat hij/zij in het parlement heeft gezeten.

9. Ouderdomspensioen
Elke Europarlementariër bouwt per jaar 3,5 % pensioen op, met een maximum van 70%. Na 5 jaar heeft een Europarlementariër dus al een pensioen opgebouwd van € 1392 (7.956,87*0,035*5).  Dit pensioen gaat lopen vanaf de 63e leeftijd.

10. Overige pensioenen
Er bestaan verder nog voorzieningen voor nabestaandenpensioen, wezenpensioen en invaliditeitspensioen. Het ligt aan het soort pensioen, maar de minimale uitkering is tussen de 30% en 35% tot een maximale uitkering tussen de 60% en 70% van het salaris van de Europarlementariër, gebaseerd op het aantal dienstjaren. 

11. Verzekeringen
Europarlementariërs hebben recht op een ziektekostenverzekering en een diefstal- en verliesverzekering tijdens hun mandaat.

12. Overige
Europarlementariërs mogen gratis eerste klas door heel België treinen en er zijn in Brussel en Straatsburg auto’s met chauffeur aanwezig voor vervoer van en naar het Europees Parlement.

Afsluiting
De lijst hierboven bevat alles wat ik boven tafel heb kunnen krijgen. Zoals ik in mijn disclaimer aangaf, zullen er binnen de fracties wellicht nog meer potjes te vinden zijn. Ik ben zo objectief mogelijk gebleven, omdat ik vind dat iedereen zijn eigen conclusies moet kunnen trekken, maar dan wel op basis van volledige transparantie.  

De tekst is erg lang geworden. Maar ja, een Europarlementariër verdient krijgt dan ook wel erg veel.

Daniël van der Stoep is partijvoorzitter van Artikel 50.

Artikel 50 is een politieke partij die in 2011 is opgericht door de Nederlandse Europarlementariër Daniël van der Stoep. De naam Artikel 50 komt van artikel 50 in het Verdrag van Lissabon dat de Lidstaten de mogelijkheid geeft uit de Europese Unie te treden. Artikel 50 zal in 2014 deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij is fel gekant tegen de Europese Unie en de euro en is verder een seculiere Libertarische partij die af wil van geloven/ideologieën in het publieke domein. Zie: www.artikel50.nl.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. gerf

  Wat ze verdienen? Of wat ze krijgen/graaien?

 2. Caroline

  Levenslange gevangenisstraf en verbeurdverklaring van al hun bezittigen.

 3. maxime

  Ik heb niet gezien dat vermeld wordt dat de europarlementariers EN hun medewerkers zijn vrijgsteld van het betalen  BTW.  Artikelen voor persoonlijk gebruik zijn niet uitgezonderd. 

 4. Obomov

  Ik weet niks, kan nog minder, maar ik kan wel geweldig dynamisch een camera inkijken en dan zeggen dat ik er vertrouwen in heb.

   

  P.S. Wat kost het administreren van al die emolumenten eigenlijk?

 5. hans-e-pans

  .

   

  ‘Verdient’ is niet het goede woord, ik zou liever willen zeggen “Krijgen”

   

  Dan druk ik me nog netjes en diplomatiek uit.

 6. R. Hartman

  4. Personeelskosten
  Een Europarlementariër heeft recht op een bedrag van € 21.209 per maand”

   

  En dan:
  Totaal heeft een Europarlementariër aan de budgetten 4,5,6,7 jaarlijks zo’n € 77.396 te besteden.
  Dit volg ik even niet. Alleen post 4 levert al 12 x 21.209 = 254.508 euro op.

   

  Ik ben met Shrimpocat eens dat het te prijzen is dat Van der Stoep hier openheid in geeft, wat je er verder ook van mag vinden. Weet je in elk geval waar je het over hebt.

   

  Graag dus nog wel even de aangehaalde onduidelijkheid toelichten, en tevens de opmerking aangaande BTW hierboven, gemaakt door maxime.

 7. Oet_Grunnen

  Ik ken via via iemand die “slechts” een middelmatige ambtenaar was in Brussel. Hij pensioneerde op zijn 60-ste. Hij dobbert, as we speak, met zijn zeilboot op de Egeïsche zee, ergens tussen Kos en Lesbos.

  Op uw kosten.

 8. André van Delft

  Let’s take a look at what EU civil servants will get per month.

  Their remuneration comprises basic salary, family allowances as well as other allowances.

   

  Their basic salary range between €18 352,49 and €3 000,02

   

  They might also get per month:

  parental leave allowance: EUR 910,82,

  household allowance: EUR 170,35.

  dependent child allowance: EUR 372,24.

  education allowance: 252,56.

  daily subsistence allowance:

  – EUR 39,13 for an official who is entitled to the household allowance

  – EUR 31,55 for an official who is not entitled to the household allowance

   

  They also get:

   

  installation allowance:

  – EUR 1 113,88 for a servant who is entitled to the household allowance

  – EUR 662,31 for a servant who is not entitled to the household allowance

  expatriation allowance: EUR 504,89.

   

  kilometric allowance, to which a flat-rate supplement is added, amounting to:

  – EUR 189,29 if the distance by train between the place of employment and the place of origin is between 725 km and 1 450 km

  – EUR 378,55 if the distance by train between the place of employment and the place of origin is greater than 1 450 km

   

  En dat is nog afgezien van de skivakantie voor de kinderen.

 9. Oldtimer

  Met zo,n inkomen kan Neelie best een paar rimpels laten wegwerken.

  Beter zou zijn als zij helpt het mes te zetten in deze “diefstal “.

 10. EU wapenfeit: We eisen meer geld van u | Lang Leve Europa!

  […] Die salarisverhoging waar de EU parlementariers in 2012 uit solidariteit vanaf zagen, kwam in 2014 alsnog, terugberekend. 5.5% loonsverhoging midden in de crisis? Nog eens 1,8 miljard salarisverhoging? De EU verhoogt regelmatig hun eigen loon, niemand die er wat van zegt. Reiskosten vergoeding? 4000 per maand. En dat is nog naast: 3 miljoen euro per maand aan kantoorkosten (nietjes, kopietjes, multomapjes) 32.000 euro per maand voor Barroso. Afwezig? €30.000 extra! Schulz klust zo een ton bij! Verhofstadt 2 ton. U moet er 108 jaar voor werken, Europarlementariërs bereiken hetzelfde in 5 jaar tijd. En per Europarlementariër komen ook nog eens 20.000 euro per maand aan personeelskosten. […]

 11. tipo

  Dank Van der Stoep, voor de openheid. Dat wekt vertrouwen. Ik vindt het veel te veel geld en er zijn ook nog eens veel te veel Europarlementariers en ze hebben ook nog eens niets te zeggen. Te weinig iig om de EU-cie kort te houden. 

   

  Vraagje: Klopt het dat Chris Ostendorf dat stagairegeld van alle eurofiele fracties opeist en elke dag dineert met een andere Eurofiele EP-er? Of is hij gewoon een van die chauffeurs?

 12. Poitiers732

  Ik denk dat ik in de buurt van het EUrocircus te Brussel en Straatsburg maar een stalletje ga uitbaten waar de tegen inkoopsprijs aangeboden koopwaar zal bestaan uit pek, veren, hooivorken en toortsen.

   

 13. shrimpocat

  Val vd Stoep nou eens even niet zo af. Wees blij dat hij hierin wat inzicht geeft.

 14. OphEUffen

  Wat krijgt een Europarlementarier is beter geformuleerd. Gezien de voortdurende wanprestatie zou het tuig geld moeten meenemen

  .

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.