Investeren? De overheid kan alleen stelen…

Foto:

In reactie op de schokkende werkloosheidscijfers van het CBS en het CPB wil het kabinet extra gaan “investeren” in de economie. Totale lariekoek, want iedere cent die de overheid zogenaamd wil investeren, moet eerst afgepakt worden van een hardwerkende burger.

Een slechter beleid is eigenlijk niet denkbaar. Oh, de bedoelingen zijn ongetwijfeld goed en nobel; ik kan me voorstellen dat onze huidige regering bestaat uit economisch onkundige dwazen is, maar ik geloof niet dat ze het land moedwillig trachten te vernielen. Maar die vernieling is wel waar de huidige koers ons naartoe drijft. Een “investeringspakket” betekent in realiteit: hogere belastingen, hogere kosten voor bedrijven die het goed doen—want het zijn altijd de hardwerkende mensen die de rekening mogen betalen—en wat mogelijk nog erger is: een verspilling van geld.

Dat is uiteindelijk de grote denkfout van politici die denken dat ze de economie wel even gezond kunnen krijgen met wat kunstgrepen: ze menen dat ze het geld beter kunnen uitgeven (pardon, “investeren”) dan de burger. Het tegendeel is waar. Een ambtenaar die een deel van de belastinginkomsten moet besteden aan een overheidsproject heeft zelf niet voor dat geld gewerkt. Dat zal hem onzorgvuldig maken. Enkel iemand die hard heeft gewerkt voor zijn geld, begrijpt de echte waarde ervan. Daarom is degene die voor het geld heeft gewerkt, ook bij uitstek de beste persoon om dat geld te besteden.

Een man als Lodewijk Asscher, die zo graag andermans zuurverdiende centen “investeert”, heeft daar geen snars van begrepen. Die heeft de arrogantie om te denken dat hij beter weet dan u zelf wat een goede besteding is van uw geld. Natuurlijk is dat het geval bij iedere vorm van belasting: het is de overheid die denkt het beter te weten, beter te kunnen… en de realiteit heeft ons keer op keer geleerd dat het tegendeel waar is. Dat de individuele mens, die zijn geld besteedt op de vrije markt, keer op keer een betere investering doet.

U wilt investeren in de economie, beste minister? Geen probleem! Verlaag de overheidsuitgaven, en verlaag de lasten voor werkende mensen. Die zullen dan opgelucht ademhalen, en hun geld eindelijk weer een beetje normaal gaan besteden. En dat is pas echt een impuls voor de economie. Dan lopen de zaken weer, durven bedrijven het weer aan om nieuwe personeel aan te nemen… en loopt de werkloosheid dus terug. De overheid kan simpelweg niet investeren in de economie. Alleen de burger kan dat, door zijn geld te besteden aan zaken die voor hem van waarde zijn. De overheid kan enkel stelen, maar de vrije markt kan creëren.

Het valt te betwijfelen of dit kabinet dat ooit zal begrijpen. Aanstaande Prinsjesdag zullen we dus wel te horen krijgen hoe we het komende jaar extra bestolen zullen worden. Het is voor het land geen gunstig vooruitzicht. Nogmaals: ik denk niet dat de regering bewust probeert om de economie om zeep te helpen, maar als ik het plan had om dat stilletjes te doen, dan zou mijn aanpak toch erg veel lijken op de acties van dit kabinet…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!