Re: “Turkije nooit bij de EU”

Foto:

De grote vraag was niet waarom de Turken met de EU wilden onderhandelen over toetreding. De secularisten wilden het omdat ze via EU-lidmaatschap de erfenis van Ataturk wilden veiligstellen door Turkije in te bedden in Europese cultuur en politiek. De fundamentalisten wilden het zoals Michael hieronder terecht aangeeft vooral omdat ze in die onderhandelingen een ideale stok zagen om de beschermers van de oude seculiere orde mee te slaan.

De vraag is vooral waarom de EU ooit akkoord is gegaan met het idee van het openen van onderhandelingen. Moet wat dat betreft denken aan een anekdote uit het jaar waarin het het besluit om de onderhandelingen te openen genomen werd, 1999. Op de dag dat de Europese Raad besloot de onderhandelingen te openen, vloog een Brusselse delegatie naar Ankara om een en ander toe te lichten. Het wekte de indruk dat de EU Turkije op de knieen kwam smeken of ze alsjeblieft lid wilden worden. "Wie wil er nu van wie lid worden?", vroeg Bolkestein destijds. Het antwoord luidt nu dus blijkbaar: de Turken in ieder geval niet van de EU. 

De grote vraag was niet waarom de Turken met de EU wilden onderhandelen over toetreding. De secularisten wilden het omdat ze via EU-lidmaatschap de erfenis van Ataturk wilden veiligstellen door Turkije in te bedden in Europese cultuur en politiek. De fundamentalisten wilden het zoals Michael hieronder terecht aangeeft vooral omdat ze in die onderhandelingen een ideale stok zagen om de beschermers van de oude seculiere orde mee te slaan.

De vraag is vooral waarom de EU ooit akkoord is gegaan met het idee van het openen van onderhandelingen. Moet wat dat betreft denken aan een anekdote uit het jaar waarin het het besluit om de onderhandelingen te openen genomen werd, 1999. Op de dag dat de Europese Raad besloot de onderhandelingen te openen, vloog een Brusselse delegatie naar Ankara om een en ander toe te lichten. Het wekte de indruk dat de EU Turkije op de knieen kwam smeken of ze alsjeblieft lid wilden worden. “Wie wil er nu van wie lid worden?”, vroeg Bolkestein destijds. Het antwoord luidt nu dus blijkbaar: de Turken in ieder geval niet van de EU. 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!