Re: “Turkije nooit bij de EU”

Foto:

De grote vraag was niet waarom de Turken met de EU wilden onderhandelen over toetreding. De secularisten wilden het omdat ze via EU-lidmaatschap de erfenis van Ataturk wilden veiligstellen door Turkije in te bedden in Europese cultuur en politiek. De fundamentalisten wilden het zoals Michael hieronder terecht aangeeft vooral omdat ze in die onderhandelingen een ideale stok zagen om de beschermers van de oude seculiere orde mee te slaan.

De vraag is vooral waarom de EU ooit akkoord is gegaan met het idee van het openen van onderhandelingen. Moet wat dat betreft denken aan een anekdote uit het jaar waarin het het besluit om de onderhandelingen te openen genomen werd, 1999. Op de dag dat de Europese Raad besloot de onderhandelingen te openen, vloog een Brusselse delegatie naar Ankara om een en ander toe te lichten. Het wekte de indruk dat de EU Turkije op de knieen kwam smeken of ze alsjeblieft lid wilden worden. "Wie wil er nu van wie lid worden?", vroeg Bolkestein destijds. Het antwoord luidt nu dus blijkbaar: de Turken in ieder geval niet van de EU. 

De grote vraag was niet waarom de Turken met de EU wilden onderhandelen over toetreding. De secularisten wilden het omdat ze via EU-lidmaatschap de erfenis van Ataturk wilden veiligstellen door Turkije in te bedden in Europese cultuur en politiek. De fundamentalisten wilden het zoals Michael hieronder terecht aangeeft vooral omdat ze in die onderhandelingen een ideale stok zagen om de beschermers van de oude seculiere orde mee te slaan.

De vraag is vooral waarom de EU ooit akkoord is gegaan met het idee van het openen van onderhandelingen. Moet wat dat betreft denken aan een anekdote uit het jaar waarin het het besluit om de onderhandelingen te openen genomen werd, 1999. Op de dag dat de Europese Raad besloot de onderhandelingen te openen, vloog een Brusselse delegatie naar Ankara om een en ander toe te lichten. Het wekte de indruk dat de EU Turkije op de knieen kwam smeken of ze alsjeblieft lid wilden worden. “Wie wil er nu van wie lid worden?”, vroeg Bolkestein destijds. Het antwoord luidt nu dus blijkbaar: de Turken in ieder geval niet van de EU. 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!