Re: “Turkije nooit bij de EU”

De grote vraag was niet waarom de Turken met de EU wilden onderhandelen over toetreding. De secularisten wilden het omdat ze via EU-lidmaatschap de erfenis van Ataturk wilden veiligstellen door Turkije in te bedden in Europese cultuur en politiek. De fundamentalisten wilden het zoals Michael hieronder terecht aangeeft vooral omdat ze in die onderhandelingen een ideale stok zagen om de beschermers van de oude seculiere orde mee te slaan.

De vraag is vooral waarom de EU ooit akkoord is gegaan met het idee van het openen van onderhandelingen. Moet wat dat betreft denken aan een anekdote uit het jaar waarin het het besluit om de onderhandelingen te openen genomen werd, 1999. Op de dag dat de Europese Raad besloot de onderhandelingen te openen, vloog een Brusselse delegatie naar Ankara om een en ander toe te lichten. Het wekte de indruk dat de EU Turkije op de knieen kwam smeken of ze alsjeblieft lid wilden worden. “Wie wil er nu van wie lid worden?”, vroeg Bolkestein destijds. Het antwoord luidt nu dus blijkbaar: de Turken in ieder geval niet van de EU. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

  1. toetssteen

    Turkije kan nu rustig devalueren zoals Griekenland oa deed. Eenmaal binnen de EU is dat onmogelijk. En laat me wel zijn, de Turkse economie is ene grote luchtbel. Geeft niet, maar aansluiten bij de EU maakt dat het poef gaat.

  2. iMachia

    Laten we er heel blij om zijn. Turkije in de EU, met de grote Islamitische mond van Erdocan zou een ramp zijn voor de (nog resterende) vrijheid in het Westen…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.