Ongelooflijk: VN onderzoekt 'racisme' Zwarte Piet

Geen categorieokt 19 2013, 17:44
Zoals ik gisteren al stelde: we gaan deze strijd echt verliezen.
De dames en heren racismeroepers (alle 21) kunnen trots zijn op zichzelf: de VN bemoeit zich eindelijk met de Zwarte Piet-discussie. Gelukkig maar, want zonder Ban Ki Moon en de zijnen zouden we er natuurlijk nooit uitkomen. Nog even en we rollen vechtend over straat.

Een commissie onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bekijkt of de knecht van Sinterklaas een racistisch stereotype is, meldt NRC Handelsblad.

Het dagblad heeft een brief (pdf) van vier VN-rapporteurs gepubliceerd die zich bezighouden met mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme. De brief is gericht aan de Nederlandse regering en is gedateerd op 17 januari.

Dat laatste is behoorlijk belangrijk: deze brief dateert van 17 januari dit jaar. Dat is dus negen maanden geleden. Toen was al bekend dat de VN zich met deze kwestie bezig wilde houden. Waarom heeft onze regering dit tot nog toe voor ons verzwegen?

In de brief staat dat de rapporteurs informatie hadden gekregen dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is en dat het beeld van Afrikanen als tweederangs burgers wordt bevestigd door de "domkop en knecht" Zwarte Piet.

Ook wordt erin vermeld dat het Sinterklaasfeest niet op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed mag als de 'betrokken gemeenschappen' daar niet nadrukkelijk mee akkoord gaan. Hoe ze precies uit willen zoeken of gemeenschappen dat doen - wie spreekt voor die gemeenschappen? Moeten ze erover stemmen? Indien dat het geval inderdaad is, is er dan niet sprake van racisme: deze groep mag wel stemmen, deze niet? - is vooralsnog onduidelijk.
Nederland heeft daar in ieder geval al op gereageerd door te stellen dat we helemaal niet willen dat het op die vermadelijde UNESCO-lijst komt. Je zou je immers maar hard maken voor je eigen cultuur en gebruiken; dat moeten we niet willen met z'n allen. Anderen, buitenlanders, voelen zich daar immers maar ongemakkelijk door.
Aan het eind van volgende maand bespreken de rapporteurs, die het feest 'in de kern' dus racistisch vinden, het Nederlandse antwoord. Het zal u niet verbazen als de conclusie inderdaad is dat het feest zo spoedig mogelijk moet worden afgeschaft. Omdat niet-Nederlanders en een stel chronische racismeroepers met een immens minderwaarheidscomplex er aanstoot aan nemen. Zoals Geert Wilders eerder tweette:
Ik schreef het al eerder, maar ik ben bang dat we deze strijd feitelijk al verloren hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat we het niet eens moeten proberen, maar bereidt u zich maar alvast voor: over een paar jaar bestaat Zwarte Piet vrijwel zeker niet meer.
Overigens wil ik graag weten met wie die rapporteurs hebben gesproken. Namen en rugnummers graag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten