Twee miljoen tegen nul: Pietendiscussie gesloten

Foto:

Zelfs hulp van VN-vriendjes helpt niet.

Voor de zoveelste keer trapte een absolute minderheid van beroepsgekwetsten en antiracisten op de tenen van het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. Gebouwd op argumenten die alleen nog opgeld doen op progressieve universiteiten en het centrum van Amsterdam, werd een grove aanval op zwarte piet ingezet. Negentig procent van de Nederlanders – het percentage dat de zwartepiet-traditie wil behouden – werd weggezet als racistisch. 

Rob Wijnberg legde op de Correspondent al uit dat het racisme-verwijt gebouwd is op een uiterste racistische kijk op de wereld. Lees vooral het hele artikel, maar een deel van zijn argument is als volgt:

(…) Een probleem dat niet in de laatste plaats is veroorzaakt door Quinsy Gario, de man die deze discussie dit jaar heeft aangezwengeld. Gario maakt bezwaar tegen de morele hiërarchie die de verhouding tussen Sinterklaas en Zwarte Piet volgens hem uitstraalt (iets waar ik een heel eind in mee kan gaan), maar beroept zich daarbij tegelijkertijd op precies dat essentialistische denken in categorieën die aan deze hiërarchie ten grondslag ligt: hij vindt Zwarte Piet een belediging van ‘zwarten‘ – een groep die hij ook nog eens aanduidt als ‘wij’. Voor een raciaal scepticus verraadt dit een vervelend soort hypocrisie: van het rassendenken afwillen en je er vervolgens op beroepen. 

Met een vrolijke precisie fileert Wijnberg vervolgens:

Dat Gario pleit voor meer empathie voor mensen die moeite hebben met Zwarte Piet als fenomeen, vind ik alleszins sympathiek. Jammer alleen dat hij die empathie andersom niet lijkt te kunnen opbrengen: mensen van het ‘andere soort’, uit naam van ‘jouw soort’ racisme aanwrijven die ze op geen enkele manier etaleren, enkel omdat ze een traditie vieren, is evengoed belachelijk. Vind je het gek dat zoveel mensen dan als door een bij gestoken reageren? En ‘moe’ van ‘die discussie’ worden?

Wijnberg sluit af met een korte sneer naar Verene Shepherd, die door de VN betaald wordt om racisme onder elke steen te zoeken. Voor Sylvain Ephimenco is Shepherd juist het vertrekpunt, als hij de balans opmaakt na een paar weken van felle gevechten rondom onze nationale traditie.

Het kantelmoment waarop het gapen in gebrul (van het Nederlandse volk, WJH) veranderde, wordt veroorzaakt door de hulp van buitenaf die de raciale activisten hebben ingeroepen. Door een groepje geestverwanten bij de VN te alarmeren, hebben de activisten een gevaarlijke grens overschreden. In de ogen van veel Nederlanders pleegden ze hiermee een soort verraad aan de gezamenlijkheid. De was zelf bevuild en buiten gehangen. De boosheid is nu diffuus, de wrok is van kamp veranderd: kom maar op met je buitenlandse huurlingen, maar aan mijn erfgoed, mijn culturele paradox en vooral het plezier dat mijn kinderen hieraan beleven, zul je niet komen.

Dat die laatste zin waar is, heeft de Pietitie keihard bevestigd. Het aantal likes is een Nederlands record, nooit eerder was een Nederlandse Facebook-pagina zo groot. Het is duidelijk dat het ‘verraad’ als lage streek werd ervaren. Meer dan twee miljoen Nederlanders tekenden de Pietitie (nog niet getekend? Dat doet u hier!), niet in de laatste plaats omdat de anticampagne laf de hulp van VN-vriendjes had ingeroepen. 

Gelukkig kunnen we constateren dat de huilers hebben verloren. De score is twee miljoen tegen nul en zwarte piet is weer een jaar veilig gesteld. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!