Nederlanders willen juist méér steun aan Israël

Foto:

Een opvallende uitkomst van een recente representatieve enquête onder de Nederlandse bevolking: een groot aantal Nederlanders vindt dat Nederland Israël meer steun zou moeten geven, meer dan aan de Palestijnen.

De enquête werd onder 4200 personen gehouden, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het CIDI en het afscheid op 11 november van directeur Ronny Naftaniel.

De meeste respondenten (33%) vinden dat Nederland beide partijen gelijk zou moeten behandelen. Toch vindt 16% dat Nederland meer steun moet geven aan Israël dan aan de Palestijnen. Slechts 9% vindt andersom, dat Nederland de Palestijnen meer moet steunen. Nog eens 36% vindt dat Nederland zich afzijdig zou moeten houden. Dit zet de plannen van de Nederlandse regering om juist Israël eenzijdig negatief te behandelen en zelfs te boycotten wel in een heel vreemd daglicht. Slechts 9% van de Nederlandse bevolking staat daar achter!

Ook blijkt dat een overgrote meerderheid vindt dat Israël erkend moet worden als Joodse staat, ook door de Arabische landen. Dat antwoordde 68% met ‘ja’ en slechts 11% met ‘nee’.

Van de Nederlanders vindt verder 59% de tweestaten-oplossing de beste oplossing, 14% denkt dat etnische zuivering van de Palestijnen – naar andere Arabische landen – vrede zal brengen, eveneens 14% vindt de eenstaat-oplossing de meest ideale oplossing, en 8% is voorstander van de volledige etnische zuivering van de Joden. Ongeveer hetzelfde percentage (6%) denkt negatief tot zeer negatief over Joden.

Alleen bij de vraag wie men als meer verantwoordelijk beschouwde voor het conflict noemde men Israël eerder dan de Palestijnen: 23% tegen 15%.

Maar ook bij dit antwoord is een pro-Israël trend zichtbaar, want het aandeel dat Israël verantwoordelijk noemde is gedaald van 29% in 2003 naar 23% nu, terwijl het percentage dat de Palestijnen noemde als verantwoordelijke voor het conflict juist is gegroeid van 12% naar 15%.

Gezien het subjectieve, anti-Israëlisch gekleurde beeld dat de Nederlandse ‘politiek-correcte’ media dagelijks schetsen zijn dit opvallende uitkomsten. Blijkbaar kijken Nederlanders daar toch doorheen of laten zij zich informeren door andere bronnen. Want als zij alleen naar het NOS journaal zouden kijken, zouden de Nederlanders moeten gaan denken dat alleen het bouwen van huizen voor Joden vrede op aarde tot een onmogelijkheid maakt.

Over de vele, dagelijkse Palestijnse gewelddaden wordt niet gerapporteerd. En evenmin over de officiële hersenspoeling van de Palestijnse jeugd met Jodenhaat. En al helemaal niet over het openlijke verlangen van Palestijnse leiders naar een tweede holocaust. De oproep om de Joden uit te roeien is regelmatig op Hamas televisie te zien en bijvoorbeeld ook Fatah leider Jibril Rajoub zei dit jaar op televisie: “Ik zweer dat als wij wel een atoombom zouden hebben, wij hem meteen vanmorgen gebruikt hebben.”

Slechts een heel enkele keer kunnen de media de officiële Palestijnse ophitsing niet helemaal vermijden, zoals bij de recente vrijlating van 26 Palestijnse terroristen. Toen werd wel vermeld dat Abbas hun vrijlating had geëist. Maar ook toen werd niet het hele verhaal verteld. Zoals dat alle 26 vrijgelaten terroristen vastzaten voor moord en dat Abbas hen allemaal persoonlijk had gekust en tot ‘helden’ had uitgeroepen. Zelfs de moordenaar van Jitschak Rotenberg. Dat was een van de slechts 59 Joden die er in slaagden om vernietigingskamp Sobibor te overleven, waar honderdduizenden vergast werden. Na zijn ontsnapping vocht hij met de partisanen tegen de nazi’s, en ook dat overleefde hij. Maar als 67-jarige werd hij uiteindelijk in Israël vanwege zijn Jodendom alsnog vermoord, met bijlslagen, niet door een nazi maar door een Palestijnse terrorist.

Een terrorist die daardoor dus door Abbas officieel tot ‘een held van de Palestijnse zaak’ werd verklaard.

Ondanks de negatieve berichtgeving over Israel in de Nederlandse media beginnen Nederlanders echter gelukkig steeds meer in te zien dat het niet Israel is dat vrede tussen de Palestijnen en Israel zeer moeilijk maakt, maar de moordenaars-kussende president Abbas en de in Gaza residerende islamitische terreurorganisatie Hamas.

Awi Cohen is bestuurslid van Likoed Nederland.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!