VVD en corruptie: meer dan goede vrienden?

Foto:

Ons dekt ons bij de VVD.

Het verhaal over het gewiste (dan wel verdwenen) telefoongesprek tussen Fred Teeven en de van corruptie verdachte Jos van Rey wordt met de dag gekker. Degene die namelijk politiek verantwoordelijk wordt voor het onderzoek naar de vraag wat er nou precies gebeurd is, is niemand minder dan Ivo Opstelten. 

Inderdaad, deze Ivo Opstelten:

VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie nam vorig jaar als eregast deel aan een fondsenwervingsdiner van de VVD Roermond, terwijl hij toen al wist dat Jos van Rey verdacht werd van corruptie.

In augustus 2012 ging Opstelten dus lekker borrelen met Van Rey, terwijl hij in maart van dat jaar al op de hoogte was gesteld van het feit dat er een strafrechterlijk onderzoek tegen hem liep. En nu mag diezelfde Opstelten dus laten onderzoeken wat er precies is gebeurd met het telefoongesprek tussen zijn collega-partijgenoot Teeven en borrelmaatje-(ex-)partijgenoot Van Rey. 

Wat zou daar nou uitkomen?…

Dit is natuurlijk een volstrekt ongeloofwaardige situatie. Om deze hele zaak hangt de kwalijke geur van bestuurlijke corruptie. De VVD lijkt niet te beseffen dat het erge aan deze zaak niet is dat Van Rey van zakelijke corruptie wordt verdacht, maar dat de partij van hoog tot laag alles in het werk heeft gesteld – en nog altijd lijkt te stellen – om dat schandaal onder het tapijt te vegen. 

Dit alles ongetwijfeld geheel in overeenstemming met de door VVD-partijvoorzitter Benk Korthals’ hoogstpersoonlijk medeopgestelde verdedigingsstrategie voor de omstreden Limburgse wethouder.

Kan de VVD hier nog zonder schade uit deze affaire te voorschijn komen? Nee, daar moeten we eerlijk over zijn, dat kan niet meer. Toch kunnen de liberalen de schade nog wel enigszins beperken, maar zelfs dat doen ze niet. Opstelten had de politieke verantwoordelijkheid voor dit onderzoek aan een onverdacht persoon moeten overdragen omdat hij er zelf te zeer bij betrokken is. Het feit dat hij en de VVD niet eens bereid zijn dat in overweging te nemen laat zien hoe ver die partij is gezonken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!