2014: twee verkiezingen!

Straks, na het reces, zal de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen losbarsten. Kunnen VVD en PvdA nog op tijd herstellen?

Zo op de laatste dag van het jaar wordt er veel vooruit gekeken. Politiek brengt 2014 twee verkiezingen en gaat daarmee misschien wel een heel mooi jaar worden, dat is natuurlijk vooral afhankelijk van de uitslag. De afgelopen maanden was er nauwelijks aandacht voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart volgend jaar. Dat is ergens ook wel logisch. Het is immers pas volgend jaar! Als dan de grens van 1 januari gepasseerd is, gaat het echter snel. Voor je het weet, is het alweer maart. Dat zullen de politieke partijen in de vele gemeenten en in Den Haag zich de komende week ook realiseren. Partijen die dan al bijtijds zijn begonnen met de voorbereidingen voor de campagne hebben een voorsprong. Vier jaar geleden deed Balkenende trouwens nog mee als gezicht van het CDA. Time flies!

Ik voorspel voor maart een aantal trends. Zo gaan de PvdA en de VVD waarschijnlijk flink zetels inleveren. In de peilingen staan zij er nog steeds beroerd voor en ik zie niet welk nieuws dat de komende maanden ongedaan kan maken. Al weet je het natuurlijk nooit in de politiek. Ik verwacht de komende maanden dan ook gesputter vanuit plaatselijke PvdA- en VVD-fracties. Uiteindelijk moeten zij nu een offer brengen voor het beleid dat gevoerd wordt door dit kabinet. Of die druk zo hoog zal oplopen dat het kabinet Rutte II er door valt, weet ik niet. Het kabinet heeft de kwestie Duivesteijn overleeft en lijkt steviger dan ooit tevoren in het zadel te zitten.

Lokaal scoort
De kiezers die weggaan bij de PvdA en de VVD moeten natuurlijk ergens heen. Veel PvdA-kiezers zullen uitwijken naar de SP. Anderen misschien naar GroenLinks, CU en D66. Een groot gedeelte zal ook lokaal stemmen. Van de VVD-kiezers zal waarschijnlijk een nog veel groter percentage bij de lokale partijen uitkomen. De PVV doet immers bijna nergens mee. Het CDA stond in 2010 veel hoger in de peilingen, die partij gaat dus waarschijnlijk ook weer inleveren. Een paar stemmers zullen misschien naar D66 uitwijken, anderen naar rechtse, lokale SGP-fracties, maar de meeste VVD’ers komen denk ik uit bij een lokale partij.

Eerst krijgen we echter nog de campagne. Het trieste van de gemeenteraadsverkiezingen is natuurlijk vooral dat landelijke thema’s grote invloed hebben op het plaatselijke stemgedrag. Dat is vooral zuur voor PvdA’ers en VVD’ers die zich de afgelopen jaren lokaal keihard hebben ingezet en nu toch gaan boeten. Eigenlijk zouden we met z’n allen moeten afspreken dat Den Haag zich niet mag bemoeien met deze verkiezingen.

D66
Na de gemeenteraadsverkiezingen krijgen we twee maandjes later alweer de verkiezingen voor het Europees Parlement. Of het blok van en met Geert Wilders dan succes gaat boeken, blijft een grote vraag. De VVD helpt echter goed mee. De kans dat de eurokritische VVD-achterban massaal stemt op de eurofiele VVD-fractie in Brussel, lijkt me klein. Je kunt net zo goed op D66 stemmen. En nee, dat laatste is geen stemadvies.

2014 brengt het eerste half jaar veel spektakel voor mensen die van politiek houden. Kom maar op met 2014!

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. avander

  Rinus op  01:49. Volledig en zonder enig voorbehoud met U eens. Als ik rondkijk en luister deze dagen waarin je weer veel familie en vrienden bijeenziet dat wordt ik moedeloos. Klagen en mekkeren, maar toch weer op hun oude vertrouwde partij terugvallen. Wat moet je anders is ‘t argument.

 2. Tegendraads

  “Veel PvdA-kiezers zullen uitwijken naar de SP. Anderen misschien naar GroenLinks, CU en D66.”

  Voor wat betreft GL,CU en D66 hoop ik dat de mensen niet vergeten dat deze partijen medeplichtig zijn aan het nu gevoerde beleid en ermee instemmen, dat wij verder verkocht en verraden worden aan de Eurofascisten in Brussel.

  D66 is daar, met Zijne Ijdelheid Arrogander Peggold ,het meest welsprekende voorbeeld van.

  De partijen worden bedankt voor het ruineren van Nederland en als een stel landverraders onze soevereiniteit over te dragen aan Brussel. Bah wat een minkukels en ik mag hopen dat ze een vreselijk electoraal pak slaag krijgen.

  In Rotterdam kan de PvdA alvast haar borst nat maken.Leefbaar Rotterdam zal ze verpletteren en de stad verlossen van een jarenlange plaag van corrupte rooie bestuurders.

 3. Twan 21

  “Dat is vooral zuur voor PvdA’ers en VVD’ers die zich de afgelopen jaren lokaal keihard hebben ingezet en nu toch gaan boeten.”

  ———————–

   

  Ik heb geen medelijden met deze mensen. Deze mensen zijn lid van deze partijen. Zij komen op de partijbijeenkomsten en alleen zij hebben naast de tweede kamer de macht om het mechanisme in werking te zetten en het kabinet naar huis te sturen.

   

  Dat hebben ze niet gedaan. Nu mogen ze boeten voor hun jakhalzen gedrag.

 4. pfkoops

  http://www.svpbunschoten.nl/PG.pdf heb zin in 19 maart. De kiezer heeft immer gelijk…

 5. halo1

  op het laatste momrent gekozen worden “om die en die uit het torentje  te houden!”… Laat de mensen maar eens flink de flanken stemmen.. dat houdt het zaakje alert…!

 6. Richard de II2

  Als je dit dan leest: http://www.nu.nl/geldzaken/3665143/woningeigenaar-betaalt-meer-eigenwoningforfait-in-2014.html

   

  Dan wens je VVD en PvdA niet alleen meer een zware val toe. Dit kiezersbedrog gaat verder en is inmiddels de politici zelfs persoonlijk aan te rekenen. DIT IS NIET FATSOENLIJK MEER.

 7. JohnRambo

  We hebben ooit teruggeslagen met democratische middelen. Maar dat kwam hen niet goed uit.

  Zal het hen nu wel goed uitkomen?

 8. rinus

  Kiezers kijken naar politiek op tv, lezen over de politiek in kranten en krijgen peilingen voor hun neus. In de laatste week waarschijnlijk zelfs weer dagelijks bij De Wereld draait door van het linkse mormel genaamd Vara.

   

  Links en rechtse media zullen honderden ”specialisten” uitnodigen en daarmee tegen anti-EU partijen gaan samengespannen. Er komen geen moeilijke en suggestieve vragen. Die worden bewaard bewaren om de PVV te beschimpen. Van D66/ VVD tot Grlinks en CDA zullen alle ruimte krijgen en in het zonnetje gezet worden. Al die partijen gaan straks in zogenaamde debatten weer net doen of ze veel van elkaar verschillen. De partijen zullen ons weer gaan vertellen dat het licht uitgaat als we uit de EU stappen, de Rotterdamse haven zal natuurlijk direct in elkaar storten, de werkeloosheid zal naar 2 miljoen gaan, de armoe zal groeien en de economie zal inéén storten. En dat alles zogenaamd omdat we uit de EU stappen, want we kunnen dan zogenaamd ook niet meer  concurreren. En de ja-knikkende ondervragende linkse meute aan journaille zal bewust, zoals afgesproken met die politici, meeheulen.

   

  Zoals de MSM (EN de Telegraaf) Roemer kapot maakten, zo zal nu de PVV het moeten ontgelden. Waarschijnlijk zelfs nog erger dan de SP in 2012. Kijk, ik moet die uit veel linkse Jodenhaters bestaande partij ook niet. Ik wil ook geen SP die uitkeringen gaat verhogen voor beroepswerkelozen en andere mensen die niets willen. Ik wil ook geen SP die de hele asielwereld hier welkom wil heten. Maar dat doet niets af aan de gemene gore karaktermoord door de ”neutrale” pers. Emiel Roemer werd zelfs als nieuwe dictator geheel onder het bloed afgebeeld. Ook nog met een bijl, dacht ik.

   

  Alles zal eraan gedaan worden om ons Nederland ook nu gewoon richting afgrond (Europese staat) te doen helpen.  

   

  Het enige wat ik hoop is dat kiezers daar nu eindelijk eens doorheen gaan prikken. Maar na wekenlang indoctrinatie tot Maart en Mei zal men waarschijnlijk gewoon weer overstag gaan en op de Eenheidspartijen gaan stemmen. Op een deel van die kiezers na die dat spelletje door krijgen.

   

  De politieke elite, slippendragers en andere elitaire likkers, alsmede de omroepen en kranten zijn gewoon te machtig. Het is echt heel triest.

 9. keesuitdenhaag

  Nu gaan er weer een heleboel mensen interressant doen, niet wetende dat er niets te stemmen is.

  Hiervoor hoeft alleen men alleen alle akkoorden die er gemaakt zijn, de reveu te laten passeren.

  Er hebben maar 2 partijen tegen gestemd, PVV & SP.

  De SP wil iedereen honderd procent belasting laten betalen en de mensen dan een uitkering geven.

  Dus qua regulering is de PVDA links ingehaald door de SP.

  Blijft er dus alleen nog maar de PVV over of een ongeldig gemaakt stembiljet..

   

 10. Jan

  Het verlies voor de PvdA en de VVD zal ongetwijfeld meevallen. Niet vergeten dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 beide partijen nog lang niet zo goed scoorden als bij de tweedekamerverkiezingen. Beiden zaten in 2010 op zo’n 15%. In de laatste politieke barometer staat de VVD op 17, 2 % en de PvdA op 12,6. Met name voor de VVD lijkt er dus, zeker door de afwezigheid van de PVV in de meeste steden, een kleine winst in te zitten. De PvdA zal wel een kleine nederlaag lijden, maar ook zij krabbelen wat meer op in de peilingen de laatste tijd. Dus dat zal ook nog wel meevallen.

  Ik verwacht tov 2010 dat de VVD, D66 en de SP wat gaan winnen tov CDA, PvdA en GL. Maar dat zullen geen aardverschuivingen worden.

 11. Matthijs

  Zijn zoethoudertje voor het klootjesvolk.

  Het gezicht veranderd, maar de mensen er achter blijven hetzelfde en uit hetzelfde hout gesneden.

  Alles wat de overheid je verteld is een leugen, alles wat het heeft, heeft het gestolen.

  En jij denk dat jij als 1/16.000.000 daar invloed op kan uitoefenen?

  Grappig.

 12. pfkoops

  http://www.svpbunschoten.nl/PG.pdf heb zin in 19 maart. De kiezer heeft immer gelijk…

 13. Elvi

  Dat alles waar we constant voor vechten eens resultaat krijgt!

 14. JohnRambo

  Zal dan iets veranderen, of blijft alles hetzelfde?

   

  Het beste voor 2014!

 15. Elvi

  Ik weet niet waarom, maar ik denk dat 2014 een jaar van opschoning zal zijn. Een fris jaar met wakkere Nederlanders die, ondanks het brood en spelen, gaan kiezen voor zichzelf.

   

  EU… huiver en beef, we gaan keihard terug slaan met democratische middelen.

   

  Wat wij kunnen doen is de ogen van zoveel mensen als maar mogelijk openen. Subtiel en doelbewust.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.