Als Erdogan slaagt is de Turkse rechtsstaat niet meer

Het is kiezen of delen.

Zoals vaste lezers van De Dagelijkse Standaard weten is het alweer een week of wat behoorlijk onrustig in Turkije. De nieuwe controverse werd in gang gezet doordat twee voormalige islamistische bondgenoten – Erdogan en de prediker Fethullah Gülen – elkaar de oorlog verklaarden. Zo besloot de premier om private scholen die jongeren voorbereiden op de zware universiteitsexamens in Turkije te sluiten. Vervelend voor Gülen, aangezien veel van die scholen in handen van hem zijn.

De Gülen-beweging sloeg terug door Erdogan publiekelijk te bekritiseren. De vlam sloeg helemaal in de pan toen aanklagers (van wie gedacht wordt dat ze banden hebben met Gülen) verschillende zonen van ministers en aan de AKP-gelieerde zakenmannen arresteerden wegens massacorruptie.

Sindsdien hebben veel media de onrust van nu eerst en vooral voorgesteld als een machtsstrijd tussen Gülen en Erdogan. Interessant, misschien zelfs tot de verbeelding sprekend, maar helaas strookt het niet helemaal meer met de werkelijkheid.

Op dit moment gaat staat er namelijk veel meer op het spel dan de vraag wie het voor het zeggen heeft binnen de AKP. De situatie is zo ver uit de hand gelopen dat Turkijes seculiere, democratische systeem op het spel staat.

Erdogan heeft iedereen de oorlog verklaard. Hij gaat nu zelfs zo ver om de rechterlijke macht ervan te beschuldigen heimelijk een (zachte) coup voor te bereiden. Dit omdat de Raad van State hem terugfloot toen het kabinet een wet aannam die duidelijk in strijd is met de grondwet. Volgens de premier is dat onacceptabel: hij heeft de verkiezingen gewonnen en dus bepaalt hij wat wel en niet legaal is.

Deze visie op democratie leidt er toe dat de leider van de grootste partij in het parlement feitelijk een alleenheerser wordt, die zich niets hoeft aan te trekken van de gebruikelijke checks and balances. De idee dat een democratische staat altijd gepaard dient te gaan met een rechtsstaat is Erdogan op zijn best onbekend en op zijn slechtst een gruwel.

Dat verklaart ook meteen waarom journalisten die de overheid zowaar kritisch durven te volgen massaal worden ontslagen en zelfs opgesloten, waarom Erdogan normale oppositiepartijen tot ‘verraders’ bestempelt, en waarom hij politieagenten die hun werk doen ontslaat. In Erdogans ogen is hij de Turkse staat. Een ieder die zich tegen hem verzet, verzet zich tegen Turkije en verdient de zwaarst mogelijke straf.

Turkije is op een zeer gevaarlijk kruispunt beland. Als Erdogan dit overleeft is hij niet langer te stoppen en zal Turkije haar ware democratische karakter permanent verliezen. Er is dan namelijk niets of niemand meer die hem ook nog maar een beetje tegengas kan geven.

Het valt te hopen voor Turkije zelf én voor het westen dat dit scenario voorkomen wordt. In 2014 vinden er presidentsverkiezingen en lokale verkiezingen plaats. Daarnaast verwachten velen dat de landelijke verkiezingen die gepland staan voor 2015 volgend jaar al worden gehouden omdat Erdogan vreest dat, hoe langer hij wacht, des te lastiger het voor hem wordt om weer op grootse wijze te winnen. Indien dat geval is, is volgend jaar misschien wel het belangrijkste jaar sinds de Turkse Republiek werd uitgeroepen in 1923.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. Antivenin

  De EUSSR heeft het doelbewust opgenomen voor Erdogan. Zelf zijn ze ook niet democratisch, de mening van het volk is maar lastig. Brussel weet het immers beter?

   

  Als je vanachter je toetsenbord al jaren kon zien aankomen dat Turkije de verkeerde kant opging met Edogan, dan kon de politieke elite in Europa dat vanuit hun machtscentra ook. Er is maar een logische gevolgtrekking mogelijk: ze vinden het prima. Hoe meer dictators, hoe beter.

   

  In Brussel willen ze helemaal geen democratie, ze willen HEERSEN. De open grenzen dienen om de bestaande structuren binnen de landen in Europa te vernietigen, waarna de opbouw van Utopia kan beginnen onder de bezielende leiding van de een of andere Dear Leader in Brussel. Goh, waar is dit toch ooit eerder gepobeerd?

 2. Karina

  Als het Turkse volk voor Erdogan kiest dan zij het zo. Het enige wat van belang is voor Europa is ze te weren uit EU(met of zonder Erdogan).

 3. gvi1966

  Zoals Michael het voorstelt is de situatie voor Erdogan ongeveer als volgt:

  De partij is Erdogan

  Maar Erdogan is ook Turkije

  Zoals Turkije Erdogan is

  http://www.youtube.com/watch?v=n86_8cMpFYM

   

  Het is niet mijn bedoeling om te godwinnen. Die infantiele speech van Hess geeft gewoon de situatie perfect weer zoals het in het hoofd van Erdogan eruit moet zien.

 4. Lieftinck fan

  Misschien tijd dat het leger ingrijpt om seculier Turkije te beschermen, al vindt de EU dat niet zo leuk.

 5. D. G. Neree

  Lieftinck fan, of het leger dit keer ingrijpt is de vraag, aangezien de legertop al door Erdogan vervangen is door AKP-getrouwen.

 6. V.K.

  -Benieuwd hoe de in West-Europa levende Turken hierop gaat reageren.

  -veheug me nu al op die gehoofddoekte meisjes welke op tv gaan verkaren dat Erdogan het beste voor Turkije is.

 7. R. Hartman

  is de rechtsstaat al heel lang geen rechtsorde meer. Over het ‘verlies’ van de rechtsstaat laat ik dan ook geen traan, want het is geen verlies. Niet in Turkije, niet in NL, nergens.

   

  Dat er geen rechtsorde voor in de plaats komt is wel zorgwekkend.

   

  “Volgens de premier is dat onacceptabel: hij heeft de verkiezingen gewonnen en dus bepaalt hij wat wel en niet legaal is.”
  Niks nieuws onder de zon; dat is niet anders dan wat o.a. Wilson, Roosevelt en nu Obama in de VS van mening waren en zijn. Ook zij menen en meenden dat de grondwet niet voor presidenten geldt.

   

  Overigens is de titel van dit stuk misleidend. Hoewel mogelijk de (schijn)democratie in Turkije zal verdwijnen zal de rechtsstaat dat niet. Ook de sharia is onderdeel van een rechtsstaat, het is immers het ‘recht’ in de totalitaire theocratische staat die bij de islam hoort. Het wordt hoog tijd dat men ziet dat een rechtsstaat niet noodzakelijk rechtvaardig is, en dat het ingeprogrammeerde gelijkstellen van een rechtsstaat met een rechtsorde ten einde komt.

   

  Een rechtsstaat is geen rechtsorde, net zo min als lastenverzwaringen bezuinigingen zijn. Het is belangrijk dat de misleidende newspeak van de oude media niet in de nieuwe media blijft doorklinken.

 8. Michael van der Galien

  Steekhoudend commentaar van Frits B.

 9. Johannes N

  Als onze politici wisten wat het woord “template” betekende dan zouden ze Turkije waarschijnlijk met dat woord aanduiden…

 10. Frits B

  scheiding van kerk en stat maar om onderschikking van de kerk aan de staat, zoals overigens dstijds in heel Europa nog heel gewoon was (in Nederland het Ministerie van Erediens tot 1868, en daarna als onderdeel van het ministerie van Financiën tot 1988!). Turkije heeft nog steeds een ministerie dat zich met de uitoefening van de eredienst bezig houdt. Dat is dus bepaald geen scheiding van kerk en staat. Vergeet niet dat de groep rondom Atatürk ongeveer in dezelfde tijd aan de slag ging als Lenin in de Sovjet-Unie, met in principe hetzelfde doel: reorganisatie van de staat, al was Atatürk bepaald geen socialist. Als strikt wereldlijk denkende hervormer wil je dan geen kerkelijke organisatie in de weg hebben staan. Maar ook in Rusland komt de kerk weer terug; ik las onlangs dat de builenpest ook weer opgedoken is. 

 11. Altea-Hills

  Als de EUSSR het niet zo had opgenomen voor deze moslim dictator,die iedereen opsluit die het niet met hem eens is.

  Dan was het nooit zover gekomen.

  Van Europa moest het leger zich terug trekken tot in de kazernes,ook kon zo de legertop bevolkt worden door vrienden van hem,en met een mooie smoes werden er processen gevoerd die hen uit het leger deden vertrekken,en heel langzaam werd zijn invloed groter,met miljoenen aan subsidies uit de EUSSR,en nu is het hek van de dam.

  De Turkse moslims kunnen zich straks vrij door Europa verplaatsen,en dus nog meer moslims kunnen hun geloof er in Europa in hameren op een slinkse wijze.

  Maar Europa hoor je nu niet,waarom niet?

 12. Jessica

  tevreden met het ontmantelen van het ooit zo machtige Turkse leger. Krijgt Geert Wilders potjandorie weer gelijk ook wat betreft/inzake Erdogan.

 13. Lieftinck fan

  De EU heeft Turkije straks weer 100 jaar teruggeworpen in de tijd.

   

  Oh wat was Barosso blij dat Erdogan en niet die vervloekte seculieren hadden gewonnen. Barosso en de EU waren immers voor vrijheid van Godsdienst.

   

  Deze vrijheid willen ze ook in de EU landen kracht bijzetten. Zie ook de uitspraken van het Europese hof en de kans die de tegenstanders van Wilders hebben bij een toekomstige rechtsgang, bijvoorbeeld over de sticker actie.

 14. Twan 21

  Altea-Hills op 29 december, 2013 – 16:18

   

  Helemaal mee eens, Europa is de schuld dat het zo ver heeft kunnen komen.  De EU stond erop dat deze barbaar/dictator als respectvolle gelijkwaardige, partner werd beschouwd. Dat gaf deze middeleeuwer legitimitijd.

  Europa had beze barbaar moeten negeren en de diplomatrieke variant van de middelvinger moeten geven.

   

  Maar ja, we kennen de EU.

   

  Een totalitaire staat is ook wat ons wacht als we niet ingrijpen. Erdogan is de natte droom van de EU.

 15. Vinque

  Inzake Erdogan, Turkije, de islam tout court moet men altijd het zwartste scenario schetsen. Op die manier krijg je altijd gelijk. Wilders heeft dat altijd scherp gezien. Er waren zo veel determinanten aan Erdogan die zijn aard toonden. Men moest of mesjogge of blind zijn om deze te ontkennen. Of, nog erger, een geheel eigen eigen agenda voeren. En ook de fabel van de sterke economie van Turkije. Een kaartenhuis dat hopelijk in elkaar dondert en zo alsnog de val van deze genocideontkenner (en would be pleger) in gang zet.

 16. Jan III Sobieski

  En Obama en de EU dictatuur zag dat het goed is en keken weg..

 17. Rosasolis@kpnmail.nl

  Turkije is inderdaad op een zeer gevaarlijk  kruispunt beland.  Als zij het Islamitische Sharia Wet willen

  invoeren, dan zal dit land heel snel achteruit gaan, terug naar de Middel-eeuwen.   Dit zou heel jammer

  zijn voor alle bevolkingsgroepen in Turkije, die hopen op vrijheid, en een gewone leven en toekomst in onze

  21 eeuw.  Ik zie, zoals het nu gaat, geen rol  voor Turkije in de EU.  Europa heeft nu genoeg problemen

  met de groei van de Islam, en vooral met het onderdrukking van vrouwen en meisjes.  Wat heeft Turkije nu

  te bieden voor Nederland, de EU, en voor vrede in het Midden-oost?  

 18. Knarsman

  Dat hele seculiere/democratische Türkije sinds 1923 was en is ook maar een gekunstelde samenleving. Elke keer dat Erdogan in het openbaar verschijnt heeft hij zijn gehoofddoekte mascotte naast zich staan. Vele honderden jaren islam schud je niet even af op bevel, ook al leek het sinds 1923 het geval. En zelfs voor veel Türken hier in Nederland is het niet anders verlopen, getuige de nu vrijwel afgebouwde nieuwe moskee op het Westplein in Utrecht, waar je langs moet om de zogenaamde multiculturele wijk Lombok vanonder het spoor door te bereiken of te omzeilen.

 19. Frits B

  is dat Erdogan en Atatürk beide als partijleider de absolute macht hadden en hebben. Atatürk heeft die gebruikt om Turkije uit de middeleeuwen te halen (90 procent analfabetisme, Arabaisch schrift dat niet bij de taal paste, een officiële taal die zoveel Arabische en Perzische elementen bvatte dat de gemiddelde Osmaanse Turk er domweg niets van begreep, economische omstandigheden die aan slavernij grensden en een naar zijn mening zodanig klemmende greep van de islam dat wetenschap en industrie er ernstig door belemmerd werden). Nu Turkije relatief welvarend is, vrijwel iedereen kan lezen en schrijven (en dus meningen tot zich kan nemen en zelf uiten) zie je een soort terugkeer van een deel van de bevoking naar de oude tijd die ze niet eens gekend hebben en waarin ze zeker niet letterlijk weer zouden willen leven, en dat alles onder aanvoering van Erdogan. Daarin zit het gevaar. Wie achter Erdogan aanloopt beseft niet eens waarheen die weg leidt. Straks zitten we met 1933 all over again, alleen met een grotere interne oppositie en een minder dramatisch slechte economische toestand, dus eigenlijk met een gunstiger uitgangspositie. Aldus Godwin. 

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.