D66: het volk is te dom voor referenda over Europa

D66 was altijd voor directe democratie. De macht bij de kiezer. De oervader van D66, Hans van Mierlo, trok met dat punt volle zalen.

D66 is ook erg voor Europa, maar helaas: directe democratie en Europa verdragen zich niet zo goed met elkaar. De burger vertrouwt Europa niet en stemt tegen als het erop aan komt. Daarom is D66 niet meer zo happig op referenda zeker als het om Europa gaat. Het referendum over de Europese grondwet in 2005 was voor D66 de ‘eye opener’.

Die grondwet was voor de overgrote meerderheid van de Nederlanders een gruwel. Misschien moet ik mezelf nog maar eens citeren. In 2005 schreef ik in het economenblad ESB:

“Zwalkend en verwarrend, dat zijn misschien wel de belangrijkste eigenschappen van de EU grondwet. Soms wordt in een grondwetsartikel gesuggereerd dat een beleidsprobleem op Europees niveau wordt opgelost, maar dat wordt dan weer in andere artikelen ongedaan gemaakt. Soms worden oplossingen waarvan al bekend is dat ze niet werken, zoals die van het stabiliteitspact, alleen maar nog meer onbruikbaar gemaakt. Kortom, dit is niet zoals de grondwet van de VS een geschrift waar de Europese burger 200 jaar mee vooruit kan. De EU grondwet kan nog geen vijf jaar mee. Deze grondwet is geen grondwet.”

Kortweg, met de EU-grondwet kon je alle kanten op en ga je in feite nergens heen. Dat laatste moet ik nu nuanceren: met de EU-grondwet (weggestemd door de bevolking maar gewoon vrijwel omgezet in het Verdrag van Lissabon) ga je richting chaos en afbraak in de EU.  

D66-prominent en toenmalig minister van economische zaken Laurens Jan Brinkhorst dacht er indertijd heel anders over. Dat was natuurlijk zijn goed recht, al was zijn steun voor de EU-grondwet gebaseerd op een soort onderbuikgevoel. Hij dacht dat Europa niet zou kunnen overleven zonder die grondwet. Beroemd is zijn uitspraak dat het licht uit zou gaan als de Europese grondwet zou worden verworpen. Het licht bleef uiteraard branden, nadat de grondwet was verworpen. Bij Brinkhorst zelf is er helaas geen licht opgegaan. Hij denkt nog steeds dat het onderbuikgevoel niet bij hem, maar bij ‘het volk’ zat. Hij zei afgelopen week het volgende in De Volkskrant:

“Wanneer de buitenlandse politiek in beeld komt, wordt het moeilijk. Dat hebben we gezien bij het referendum van 2005 over de Europese grondwet. Als burgers niet goed worden voorgelicht, maar je alleen maar dikke documenten produceert, krijgen ze geen duidelijk beeld van waarover het gaat. Dan krijg je geen oordeel op feiten, maar gaan onderbuikgevoelens een rol spelen.”

Wat Brinkhorst wil zeggen: het volk is te dom om iets te vinden over Europese onderwerpen. Laat dat maar aan ons over. Wij, leden van de politieke elite, wij hebben geen last van onderbuikgevoelens. Is dat een uitspraak van een wat vergeetachtige oud-politicus die zijn eigen onderbuikgevoelens is vergeten? Beslist niet. Het is D66, ten voeten uit. D66 wil geen enkel referendum over essentiële Europese besluiten. Zo wilde D66, bij monde van de beslist niet oude D66-politicus Wouter Koolmees, geen referendum over het EU-noodfonds. Dat noodfonds is een onding, omdat het landen als het ware uitnodigt om in nood te komen. Bovendien was het fonds in strijd met het oorspronkelijke stabiliteitspact, het verdrag over nationaal begrotingsbeleid in de EU. Binnenkort komt daar de bankenunie bij. Dat is een instituut dat (typisch Europees) te veel wil en te weinig doet om te voorkomen dat banken omvallen. De bankenunie zal riskant gedrag van bankiers niet uitbannen en het primaire betalingsverkeer niet afdoende beschermen. Die bankenunie is dus bij voorbaat al een dood paard, waarvoor Wouter Koolmees, uit naam van D66, de oude idealen van de dode oervader van D66, Hans van Mierlo, verkwanselt: er komt geen referendum over de bankenunie.

Harrie Verbon (zie voor meer discussie: http://harrieverboneco.blogspot.nl/ en  http://www.harrieverbon.nl/)


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Altea-Hills

  Willen we een democrtische maatschappij houden,dan is er maar 1 oplossing.

  Copieër het democratische systeem van Zwitserland,dat is de enige weg voor een eerlijke maatschappij.

 2. Knarsman

  Als het aan politici ligt gaan we terug naar de 19e eeuw, de bevolking mag weliswaar stemmen, maar politici maken de dienst uit, vóór en ná die verkiezingen. Eigenlijk zoals het, op een enkele opleving na, altijd is geweest. Het gaat pas anders als politici onderling het even niet meer eens zijn. De kans daarop is erg klein, als zelfs vermeende socialisten en vermeende liberalen het met elkaar eens kunnen zijn…..

 3. P.S.

  D66 is maar wat blij dat het volk dom is anders waren ze niet zo groot. Maar als ze vinden dat het volk te dom is voor referenda moeten ze ook zeggen dat het volk te dom is om te stemmen. Ik ben voorstander voor een toelatingstoets voor kiezers, maar dan gaat d66 natuurlijk roepen dat het stemmen ook maar moet worden afgeschaft. Ja en wat moet je dan nog met die “d’ he?

 4. Francois Mol

  Hij zegt ook:

   

  Als burgers niet goed worden voorgelicht, maar je alleen maar dikke documenten produceert, krijgen ze geen duidelijk beeld van waarover het gaat.”

   

  Met dat “voorgelicht” bedoeld hij natuurlijk gewoon gebrainwashed. Net zoals de kiezer al met zoveel dingen is. Daarom vindt het merendeel van de kiezers dat de verzorgingsstaat niet moet worden afgeschaft, dat zorgverzekering verplicht moet zijn, dat abortus goed is en de doodstraf slecht en kijkt men nog altijd naar de politiek om onze problemen op te lossen. Pas op het moment dat de kiezer zodanig murw is geslagen door continue propaganda dat de EU zo goed is, en de kiezer niet eens meer op het idee kan komen dat de EU misschien niet nodig is, dan is hij “goed voorgelicht”.

 5. trias politica

  @drnomad op 10 december, 2013 – 10:11 Het was wel degelijk Brinkhorst die als eerste die gevleugelde woorden sprak. Mss heeft Donner ze daarna herhaald, dat zou kunnen, maar B. komt de eer toe dit als eerste te hebben gezegd.

 6. witwas

  Ik ben inmiddels zover dat we de EU-trein maar lekker voort moeten laten razen. Dan is de afgrond het snelst bereikt en kunnen politici zich helemaal nergens achter verschuilen. Stel dat het volk bij meerderheid aan de noodrem gaat hangen maar helaas te laat blijkt te zijn dan hebben wij het straks nog gedaan ook. Dan krijg je uitspraken als: “we waren op de goede weg, maar het volk begreep het niet en heeft de boel gesaboteerd”.

 7. Michel108

  weinig verschil…

   

  Beiden ontkennen ook de Armeense genocide,

  dan weet je genoeg!

 8. hans-e-pans

  .

   

  Bijna alle politieke partijen hebben er baat bij dat de kiezers dom zijn en dom worden gehouden.

   

  Politici worden niet beroemd om de beloften die ze doen, maar om de leugens die ze verkondigen.

   

  Politici liegen niet alleen als ze uitademen, maar ook als ze inademen en dat is nog velen malen erger.

 9. drnomad

  Komt ie: de uitspraak dat het licht uit zou gaan was niet van Laurens Jan Brinckhorst, maar van Piet-Hein Donner (CDA).

  Dat D66 niet meer voor referenda is, is allang bekend. De schande is er al over uitgesproken. Tegenwoordig is het vooral een regentenpartij van liberale ambtenaren en technocratisch, meningloze elite. Deze partij is geen voertuig, maar een robot.

 10. Mike V.

  Het lijkt de PVDA wel. Hoe vaak heb ik in de afgelopen decennia niet moeten horen dat de boodschap beter moest worden uitgelegd. We snapten er gewoon geen kloot van. In het kader van onze waarheid is de echte waarheid en de rest is te stom om het te snappen leggen wij het nog een keertje uit. Wat een ongelooflijk zwaktebod. Wij snappen het echter wel degelijk en gaan eenvoudig weg niet mee in deze zieke waanzin, althans voor zover we nog kunnen. Het enige positieve is dat D666, in hun abjecte waanzinnige wereld, u wel vertelt wat voor plannen ze willen doordrukken en daarmee aangeven welk een ongeluk en armoede u nog te wachten staat.

 11. OphEUffen

  Brinkman is mijn optiek niet beroemd maar berucht om zijn uitspraak.

 12. L. van der Schoot

  Misschien heeft D66 een beetje gelijk, maar kijk eens wat onze regering en vele partijen op het gebied van domheid presteren!

  Kijk eens wat economen die elkaar totaal tegenspreken voor wijsheid in pacht hebben. Kijk eens welke sukkels zonder levenservaring of achtergrond er in onze huidige regering zitten. Of in de kamer.

  Ik heb weinig common sense kunnen ontdekken, ook bij D66. Maar daar speelt de politiek van het eigenbelang een grote rol.

   

  Maar kijk eens naar Zwitserland, waar het volksreferendum in hoog aanzien staat. De beslissingen als gevolg daarvan zijn over het algemeen goed. Het enige dat belangrijk is bij een volksreferendum is de vraagstelling.

  Deze moet duidelijk,  objectief en correct zijn, niet afhankelijk van politieke partijen.

  Helaas is de democratie in ons land vrijwel ter ziele. We hebben onze ziel verkocht aan een communistische dictatuur genaamd EUSSR en aan onze landverraders.

  Hopelijk komt het “domme” volk spoedig tot dit inzicht.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.