Eindelijk: Politie eist échte straffen van rechters

Geen categoriedec 31 2013, 13:30
Eindelijk worden we wakker in Nederland: de politie wil dat rechters veel strengere straffen uitdelen voor geweld tegen hulpverleners tijdens de viering van Oud en Nieuw.
Eigenlijk weten we allemaal heus wel dat een vuurwerkverbod niet de oplossing is voor de geweldserupties tijdens Oud en Nieuw. Tuig blijft tuig, ook zonder vuurwerk. Bij de politie zijn ze er inmiddels achter. Politiebaas Gerard Bouman eist dat rechters dit jaar strengere straffen uitdelen tegen tuig dat geweld gebruikt tegen hulpverleners.
Vorig jaar kwam het tuig nog goed weg met geweld tegen hulpverleners, omdat rechters veel lagere straffen uitdeelden dan het OM eiste, en dat mag niet weer gebeuren, aldus Bouman. Ik citeer De Telegraaf van vanochtend:

Politie en Openbaar Ministerie staan vanaf vandaag tot morgenochtend overal op scherp om ordeverstoringen te voorkomen en vandalen te arresteren en direct te berechten. Vooral de aanpak van geweld tegen hulpverleners als politie, brandweer en ambulancepersoneel heeft topprioriteit. Dat was ook vorig jaar al de bedoeling, maar rechters bleken toen niet onder de indruk van dat harde beleid. Tot groot ongenoegen van justitie en politie.

"Het is noodzakelijk dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners," aldus politiebaas Bouman. Hij heeft hartstikke gelijk, maar het is maar de vraag of rechters dat ook vinden, die ongetwijfeld weer werkstrafjes of een simpele geldboete zullen uitdelen, bang als ze zijn om daders als daders te behandelen.
We moeten onze ambulancebroeders, politieagenten en brandweermannen beschermen voor het tuig dat vanavond en vannacht weer toeslaat, en dat kan maar op één manier: straffen. Keihard straffen. Dat betekent dus: geen werkstraffen, geen geldboetes, maar gevangenisstraffen. Gooi het tuig maar een paar nachtjes in de cel, of desnoods een paar maanden, naar gelang de ernst van het geweld tegen onze hulpverleners.
Zo. Weer een probleem opgelost. Ik wens iedereen een fantastisch uiteinde en een gelukkig 2014.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten