Eindelijk: Politie eist échte straffen van rechters

Eindelijk worden we wakker in Nederland: de politie wil dat rechters veel strengere straffen uitdelen voor geweld tegen hulpverleners tijdens de viering van Oud en Nieuw.

Eigenlijk weten we allemaal heus wel dat een vuurwerkverbod niet de oplossing is voor de geweldserupties tijdens Oud en Nieuw. Tuig blijft tuig, ook zonder vuurwerk. Bij de politie zijn ze er inmiddels achter. Politiebaas Gerard Bouman eist dat rechters dit jaar strengere straffen uitdelen tegen tuig dat geweld gebruikt tegen hulpverleners.

Vorig jaar kwam het tuig nog goed weg met geweld tegen hulpverleners, omdat rechters veel lagere straffen uitdeelden dan het OM eiste, en dat mag niet weer gebeuren, aldus Bouman. Ik citeer De Telegraaf van vanochtend:

Politie en Openbaar Ministerie staan vanaf vandaag tot morgenochtend overal op scherp om ordeverstoringen te voorkomen en vandalen te arresteren en direct te berechten. Vooral de aanpak van geweld tegen hulpverleners als politie, brandweer en ambulancepersoneel heeft topprioriteit. Dat was ook vorig jaar al de bedoeling, maar rechters bleken toen niet onder de indruk van dat harde beleid. Tot groot ongenoegen van justitie en politie.

Het is noodzakelijk dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners,” aldus politiebaas Bouman. Hij heeft hartstikke gelijk, maar het is maar de vraag of rechters dat ook vinden, die ongetwijfeld weer werkstrafjes of een simpele geldboete zullen uitdelen, bang als ze zijn om daders als daders te behandelen.

We moeten onze ambulancebroeders, politieagenten en brandweermannen beschermen voor het tuig dat vanavond en vannacht weer toeslaat, en dat kan maar op één manier: straffen. Keihard straffen. Dat betekent dus: geen werkstraffen, geen geldboetes, maar gevangenisstraffen. Gooi het tuig maar een paar nachtjes in de cel, of desnoods een paar maanden, naar gelang de ernst van het geweld tegen onze hulpverleners.

Zo. Weer een probleem opgelost. Ik wens iedereen een fantastisch uiteinde en een gelukkig 2014.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. HaJoGe

  Politieagenten en BOA’s zijn absoluut geen hulpverleners.

  Voor brandweerlieden an ambulancepersoneel heb ik respect – en zij dienen gevrijwaard te blijven van elke overlast.Agenten en BOA’s mogen hard optreden – dat zij dit niet doen moet je niet afwentelen op de magistratuur, maar op softe leidinggevenden – die zonder straatervaring (dus via een bureau-carrière) opgeschoten jongelui en raddraaiers menen te kunnen beteugelen. (denk nog maar eens aan Haren).

 2. maxime

  Doe dan ook even de daders arresteren die in Amersfoort een kat hebben opgeblazen.

  Geef ze liefst dezelfde behandeling die deze rotzakken op het arme dier hebben toegepast.

  Rotje in hun kont en geen genade !

 3. dr.Kwast

  http://derodelynx.blogspot.nl/2013/12/bestraf-geweld-tegen-politieagenten.html
  dinsdag 31 december 2013

  Bestraf geweld tegen politieagenten niet of minder

  Opnieuw en opnieuw doet de politie, in koor met rechtse partijen, oproepen om geweld tegen zichzelf meer te straffen. Zij verschuilen zich hierbij achter het geweld dat plaatsvindt tegen ambulance-personeel en brandweerlui. Maar er zit een wezenlijk verschil tussen de verschillende ‘hulpverleners’. Ambulancepersoneel en brand-weerlui mogen géén geweld tegen je gebruiken en redden je leven. Politieagenten mogen wél geweld tegen je gebruiken en verzieken regelmatig je leven
  LEES VERDER:

 4. Henk

  Zolang de meerderheid van onze rechters bestaan uit volgelingen van Pechtold zullen ze aan de oproep van de politie (waarvan de top ook uit Pechtold-adepten bestaat) geen gehoor geven.

 5. Leo KarelJan

  De NL rechters zullen NOOIT veranderen: ze zijn zo door de door begaan met de daders, dat ze nooit streng genoeg zullen straffen. Zij zijn politiek correct en links geïndoctrineerd en het zit vaak ook in hun slappe en softe karakters.

  Zij beledigen DAGELIJKS slachtoffers en nabestaanden, want daarmee hebben ze veel minder dan met die zielige daders.

  De rechtsstaat in NL is kapot, want ook bij de politieke elite bestaat niet echt de wil om dit te veranderen. Denk aan het niet doorgaan van de minimale straffen. Dat kwam van de PVV, dus de rest heeft het voorstel in de prullenbak gedonderd.

  Zo zijn de manieren van politici, rechters en media! En met dank aan die stomme kiezers die de regentenpartijen in overgrote meerderheid blijven steunen.

   

   

 6. Frank

  Heel eenvoudig, rechters verkiezen voor iedere vijf jaar.

   

 7. Rufol

  Deze politiebaas mag als privépersoon best een dergelijke oproep doen. Als politiebaas moet hij zich realiseren dat het de taak van de politie is om strafbare feiten op te sporen (en dan goed!), alle feiten objectief (!) te verzamelen en het dossier vervolgens door te sturen naar het OM, dat op haar beurt dan tot vervolging moet overgaan.

  Kennelijk is deze man ook al besmet met het virus van o zo graag belangrijk willen zijn omdat de eigen mening toch eigenlijk wel de beste is. Veel personen die met hun kop boven het maaiveld uitsteken (zoals daar zijn popsterren, `bekende´ mensen etc.), zijn met dit virus behept. Zij kunnen zich beter richten op datgene waar ze goed (?) in zijn en voor de rest hun mening voor zich te houden, anders dan als onbekend (!) privépersoon.

  Wat betreft de maatschappelijke debat of wat daarvan ook moge zijn, moet dat nu juist volstrekt buiten de rechtspraak blijven. We hebben al genoeg te stellen met de gevoolgen van de waan van de dag (zoals de klimaathype om maar eens wat te noemen).

  Dat er best zwaarder gestraft mag worden, maar dan wegens geweld tegen alle mensen, staat buiten kijf. Deze politieman vergeet echter zijn positie in het geheel.

  Laat hij zijn mensen maar gewoon instrueren dat als er geweld wordt gebruikt, er direct met de lange lat wordt gereageerd, en goed hard ook. Eventuele klagers daarna niet ontvangen in hun klacht, want eigen schuld. Dan begrijpen ze het wel, eerder niet.

 8. JohnRambo

  Die Rutte kan echt geinteresseerd kijken. Maar als hij straks weer in zijn ‘torentje’ zit gebeurt er weinig.

 9. besserwessi

  De politie heeft niets over de strafmaat te vertellen.

  Het moet vanuit de politiek komen.

  De politiek heeft al tientallen jaren alleen maar oog voor zielige verhalen en schrijnende gevallen zoals die in de media worden opgedist..

 10. Jaantje

  Het is noodzakelijk dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners,klinkt prachtig maar hoe zit het met het geweld tegen de rest van de NLbevolking?

   

 11. avander

  Het is jammer, maar wel een gegeven feit. Een te groot deel van de jeugd groeit op met een geweldig opgefokt ego.
  Geïndoctrineerd vanaf de kleuterschool tot in de universieiten met linkse beginselen en met een ontstellend gebrek aan empathie. Wel met een binding aan de groep (lees bende). De hoger opgeleiden komen al snel in een elitaire groep terecht zonder enig begrip vaan de maatschappij, anders dan wat ze leerden en nu in hun werk ervaren. Daar wil je onder geen voorwaarde afwijken van de geldende mores in zo’n groep. Het gevolg slachtoffer wordt al gauw dader want hardhandig optreden tegen een dief in je huis of een crimineel achter het stuur MOET je overlaten aan de bevoegden dus de politie. En die zijn aan handen en voeten gebonden tijdens de uitvoering van hun werk door de directiven van de bazen ( de elitaire kring) zonder enig begrip van het werk van de uitvoerders.

  Veel van de ontsporingen jegens hulpverleners en brandweer, maar ook naar de politie, vinden hun oorsprong in mediterrane kringen. Dat mogen we niet weten, en we mogen er zeker niet over schrijven.
  Zit je eenmaal in een groep dan kost het geen moeite om je te conformeren aan de mores van de groep, zelfcorrectie, empathie en beheersing van je emoties zijn ongekende begrippen. Dus ram je erop los, en vernietig je in blinde drift.

  En dan mag de rechter oordelen in al zijn “wijsheid”

 12. Piet Hein

  hahaha mag ik even lachen, er gebeurd hier in nederland niks wat goed is, of verstandig.

   

  En die misselijke verrader en leugenaar rutte zit daar weer de zogenaamde leider uit te hangen!

 13. Johrij

  Gooi die lange lat er toch eens over, ik zie altijd maar vriendelijke agenten discussiëren met tuig, en ook een waterkanon wil wellicht het tuig op afstand houden. Maar ze weten maar al te goed, vrees ik, dat als er echt wordt opgetreden het hek van de dam is bij het tuig. Binnen de kortste keren is er dan stront aan de knikker en gaan er politiebureaus en auto’s in de fik. Het is al te lang doorgerot.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.