Israëlische kerstengelen brengen vrede op aarde

Zo vlak voor kerst kan het geen kwaad om u een mooi verhaal te vertellen met een boodschap die samenhangt met de kerstboodschap. Een verhaal dat zich iedere dag afspeelt in Israël.

In de Israëlische stad Safed bevindt zich het Ziv Medical Center. Op het eerste oog is dit een gewoon ziekenhuis. Niets is minder waar. In dit ziekenhuis werken een aantal engelen dagelijks aan een betere wereld. In dit ziekenhuis heerst een sfeer van vrede op aarde en in de mensen een welbehagen. Niet alleen deze dagen rond kerst. Nee, al maanden. In dit ziekenhuis vechten Israëlische artsen dagelijks voor het leven van vijanden.

Safed ligt als stad vlakbij de Syrische grens. Het ziekenhuis is, net als veel andere ziekenhuizen in Israël, gespecialiseerd in de behandeling van ernstige verwondingen. Door de vele oorlogen die Israël in het verleden streed, maar ook door talloze slachtoffers die vielen bij terreuraanslagen in het land. Deze expertise wordt nu ingezet om gewonden die vallen bij de Syrische burgeroorlog te helpen.

Legerambulance
Vlak over de Syrische grens is er een plek waar het Israëlische leger mensen kan zien. Regelmatig melden zich daar zwaargewonden. Het Israëlische leger stuurt dan een legerambulance om deze mensen op te pikken. Het betreft altijd zeer zwaar gekwetsten, de meest extreme gevallen. Tot overmaat van ramp hebben de meesten van hen geen medisch dossier. Toch doet het Ziv Medical Center er alles aan om deze mensen te helpen. Als het even kan probeert men alle ledematen te sparen. Mensen die in Syrië geen schijn van kans hebben, krijgen zo een kans op overleving. Als de behandeling klaar is, worden de patiënten weer de grens overgezet.

Momenteel verblijven onder andere Laila (8) en haar moeder in het ziekenhuis. Zij liepen zware kwetsuren op toen er een bom op hun huis viel. Nu worden zij verzorgt bij de vijand.

Na een kort verblijf in Syrië zijn moeder en dochter terug in Israël voor aanvullende behandeling. Het idee dat ze officieel in een vijandelijke staat zijn, deert de Syrische niet. „Ik ben zó blij dat we hier goede zorg krijgen.” Laila speelt met het mobieltje van een Israëlische verpleegster die haar liefdevol knuffelt. Het besef van vriend of vijand valt hier volledig weg. Waar het Syrische meisje van droomt? „Weer normaal lopen en naar school gaan.” Het klaslokaal heeft ze de afgelopen drie jaar niet meer vanbinnen gezien.

Lichtende kerstboom
Weinig westerse media hebben geschreven over dit bijzonder verschijnsel (het Reformatorische Dagblad is een positieve uitzondering). In Syrië hakken ze van (gewonde) vijanden het liefst de kop af. Zo niet in Israël. In Israël doet men er alles aan om deze mensen weer op te lappen. Kerstengelen zijn dagelijks bezig en brengen ‘hebt uw vijanden lief’ in praktijk. Ik vind dat schitterend. In een donkere, islamitische, arabische wereld is Israël een lichtende kerstboom. Een lichtend voorbeeld voor een ieder die wil zien.

De meeste mensen sluiten echter hun ogen voor dit bijzondere verschijnsel. Zij praten liever over het labelen van Israëlische producten. Nederlandse bedrijven trekken zich terug uit Israël. Ondertussen gaan de kerstengelen in het Ziv Medical Center in Safed gestaag door met hun mooie werk.

Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen!

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Saeftinghe

  Nog_1,

   

  Wat een ongelooflijk dom, een ziekenhuis, gecontroleerd door de NL overheid zonder ook maar enige bedreiging te vergelijken met een ziekenhuis in Safed, waar Moslims pogen om zoveel mogelijk Israeliers te doden. En dat Safed ziekenhuis vraagt niet eens geld voor die hulp!!!

   

  I

 2. Knarsman

  Geweldig, hopelijk nemen de van haatgevulde moslims en mensen als Van Agt en Timmermans hier ook eens kennes van.

 3. eenkaa

  4 terreuraanslagen…

   

  het loopt uit de hand, dus Israël slaat terug…  dat was vast net op het NOS journaal maar ik heb het maar overgeslagen dus ik weet het niet zeker…

 4. Saeftinghe

  Er is duidelijk verschil in beschavingsniveau tussen Israel en de buurlanden

  Heel goed dat dit onder de aandacht gebracht wordt

   

  Met het noodweer op de Philipijnen was Israel ook als eerste ter plaatse, terwijl hier nog niet eens de discussie op gang was hoe te handelen!!!

   

  Ik denk dat de jaarteliingen van de diverse culturen heel goed het beschavings niveau aangeven.

  De Moslim leeft ergens rond 1560 meen ik

  Europa is 2013

  Israel ergens bij 5000 meen ik

   

  Was de inquisitie niet omstreeks 1500 in de Europese jaartelling????

   

  Om de Joodse beschaving te bereiken hebben we nog 3000 jaar te gaan.

 5. Frank Rijk

  Is het niet een beetje misplaatst om Kerst in verband te brengen met Israel? Joden zijn daar namelijk naar toe verhuisd na eeuwenlange christelijke pogroms die uitmondde in de Holocaust.

 6. M.a.r.c.

  Mooi verhaal, dank daardoor en fijne kerstdagen aan allemaal!

 7. François

  Werkelijk prachtig verhaal. Ik heb dit vaker vernomen (toegegeven: niet van de fossiele media), uit andere delen en grensgebieden van Israël. Het is dus geen uitzondering op de regel. Dit is vanuit een mentaliteit en een ethiek die geheel tegengesteld is aan de heersende mores in de landen en gebieden eromheen. De wereld kan wel een beetje meer Israël gebruiken.

 8. Henri

  Hartverwarmend, op kerstavond in deze vaak kille wereld. Een voorbeeld voor allen.

 9. tippelaar

  Er bestaan geen engelen, niet op aarde en niet in de hemel. Engelen bestaan alleen maar in de hoofden van mensen die christelijk zijn opgevoed met het “als u op linkerwang geslagen wordt, draai hem dan ook de rechter toe”, of iets dergelijks. Dat is een fatale houding tegenover vijanden en zeker tegenover moslims. Die beschouwen een dergelijke houding als laf en minderwaardig. Israel is nog steeds in staat van oorlog met Syrie. Voor mij is het daarom onbegrijpelijk dat Israel deze syriërs medische behandeling geeft. Dat geld dat ze daaraan besteden kunnen ze beter aan hun eigen bevolking besteden of er wapens voor kopen. Die wapens zullen ze hard nodig om zich diezelfde lieden van het lijf te houden als die ze nu humanitaire hulp geven. In het hele middenoosten hoor je niets anders dan “dood aan de joden”. Dat is ook zo in nederland. Daar zeggen ze zoiets niet hardop maar ze denken het wel en gedragen zich ernaar. Voorbeelden? Van Agt,cda, Timmermans. pvda . Nog wqel meer natuurlijk maar ik noem even de ergsten.

   

 10. nog_1

  Is wat een ziekenhuis doet relevant voor hoe we een overheid beoordelen? Dus omdat een ziekenhuis in Amsterdam goed werk doet, is de gemeenteraad van Amsterdam ook goed bezig?

   

  Dit zijn elementaire argumentatiefouten.

   

  We danken het ZIv ziekenhuis voor haar menselijkheid, des te schrijnender is het dat dit geen navolging vindt bij de politiek.

 11. M.a.r.c.

  daardoor = daarvoor….

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.