Koning Filip trots

Op Belgen.

Hier in Nederland hebben wij altijd een kersttoespraak van onze koningin (dit jaar natuurlijk voor het eerst met een koning) op kerst zelf. In België doen ze dat iets eerder. In zijn kersttoespraak zei Filip trots te zijn op zijn volk.

In zijn eerste kersttoespraak heeft koning Filip de Belgen bedankt voor de manier waarop ze hem hebben verwelkomd als hun vorst. “Uw enthousiasme en uw vertrouwen hebben me oprecht ontroerd”, zei hij.De nieuwe koning is trots op de prestaties van zijn volk. Hij noemde de Nobelprijs voor natuurkunde die François Englert deelde met Peter Higgs en de WK-deelname van de Rode Duivels. Ook prees hij de bezuinigingen die de regering heeft doorgevoerd.

Ik ben benieuwd naar de toespraak van Willem morgen. Wat zal hij ons meegeven? Zal hij nog iets christelijks benadrukken? Of blijft het bij een sneer richting de PVV? Morgen weten we meer!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Bes Tolen

  Hopelijk en wel zeker hebben de Belgen veel om trots op te zijn. Evenwel is er de laatste jaren weinig aan toegevoegd. eerder verdwenen. Wat ze er bij hebben gekregen, hebben ze niet om gevraagd. Het levert wel kwaliteitsverlies op. Ook wat bevolking betreft. Zoals ook met Nederland het geval is. Daarom: de Belgen en die Noordelijker Nederlanders moeten eens de handen ineen slaan om gezamenlijk hard voor zichzelf op te komen. Want dat is het hele gebrek. En weg met de huidige politiek. Die koningshuizen kunnen we ook best missen. Als de Belgische koning niet anders naar voren weet te brengen dan onze redacteur aanhaalt dan moet je spreken van

  domme praat alsof hij plebejers voor zich heeft. Was dat altijd al niet het idee bij die Belgische koningen?

 2. cmsuijkerbuijk

  Correctie op Karel de Grote: Keizer van het Frankische Rijk. Geen België te bekennen!

 3. cmsuijkerbuijk

  Karel de Grote en Karel V was Hertog van Bourondië en Karel VII was Koning van Franrijk en dus beslist géén Belgen. En als u dan tóch met namen strooit: Het is niet Georges Lamaîtres maar Georges Henri Joseph Edouard Lemaître en dan is er ook nog de uitvinder van de Saxofoon, Dhr. Sax. Zoals ik dus al stelde, gezien dit magere rijtje: “Incidenteel per ongeluk soms weleens te zijner tijd iets anders, maar dat zal het wel zo’n beetje zijn!”

  En wat betreft de Belgische economie: Die hebben de molensteen EU niet om hun nek hangen, zoals ons land!

 4. E. Engels

  Vorsten als Karel de Grote, Karel V en VII, Wetenschappers en uitvinders als Georges Lamaîtres en Georges Sax. Belgen hebben daarnaast een grote rol gespeeld in wetenschappen als geschiedenis en natuurkunde. En meer recent: de Belgische economie doet het beter dan de Nederlandse. De Belgen doen heus niet onder voor de Nederlanders.

 5. cmsuijkerbuijk

  Nou hebben Belgen natuurlijk niet zo héél veel nodig, om trots te worden. Ik kan eigenlijk alleen maar aan Bier en Veldrijden denken. Incidenteel per ongeluk soms weleens te zijner tijd iets anders, maar dat zal het wel zo’n beetje zijn!

 6. iMachia

  Is het relevant? Het Koningshuis als moreel verlengstuk van een regering is iets van de 19e eeuw. En een koninklijke familie die nergens voor schuwt (vraag De Roy van Zuydewijn nog eens) mag het woord ‘christelijk’ niet eens in de mond nemen…

 7. Bes Tolen

  E. Engels. Karel V bezat zeker niet de kwaliteiten, die voor zo’n functie als die voor keizer van het Heilig Roomse Rijk van de Duitse Natie nodig waren. Genoeg persoonlijke gebreken om in Europa de ellende te vergroten. Dat Karel V   in Gent is geboren, is uiteraard niet zijn verdienste. Karel de Grote werd in zijn tijd zelfs tot in eigen kring als oorlogsmisdadiger aangezien. Het is het lot van de geschiedenis dat heden ten dage dat niet wordt gezien. Daar moet eindelijk eens over worden nagedacht. Wat daarvan de oorzaak is. Vanzelfsprekend neemt de geschiedenis geen keer maar de waardering van wat heeft plaats gevonden, is te vaak dubieus dan wel te verwerpen. 

 8. E. Engels

  Over Karel de Grote en de Bourgondiërs heeft nu natuurlijk wel gelijk. Mijn punt was alleen dat ze geboren zijn in het huidige België, hoewel ze natuurlijk niets met het huidige België te maken hebben. Dit geldt natuurlijk voor meerdere beroemde historische personen, ook ‘Nederlandse’.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.