Louis Bontes: ‘De PVV is een pseudo-SP geworden’

Foto:

Een exclusief vraaggesprek met de uit de PVV gegooide Louis Bontes, nu een onafhankelijk en “fatsoenlijk rechts” Kamerlid. “Ik was Wilders spuugzat.”

Op 19 oktober stapte hij uit het PVV-fractiebestuur en nog voor het einde van de maand werd hij door Geert Wilders en de rest van de fractie zonder pardon op straat gegooid. Louis Bontes was “control freak” Wilders na al die jaren “spuugzat”. Hij nam zijn zetel mee en nu staat hij er alleen voor. Hoewel, kortgeleden heeft Bontes zijn eenmansfractie versterkt met voormalig PVV-Kamerlid en speechschrijver van Wilders, Johan Driessen.

Ik spreek Bontes in de laatste week voor het kerstreces op zijn fractiekamer (een nog vrij lege kamer met een bureau, een stapel rechtse boeken en een EUSSR-logo aan de muur), vlakbij het extra beveiligde deel waar Wilders werkt. Om die reden word ik extra gecontroleerd door de beveiligers van de Tweede Kamer. Ik word opgehaald door Driessen – in de Statenpassage staat een prachtig versierde kerstboom. Het is bijna 2014, een goed moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Op weg naar boven begroet de secretaresse van Wilders ons. Het is bijna alsof er niets aan de hand is tussen de mensen van de PVV en de twee ex-PVV’ers die nu hun krachten hebben gebundeld.

Niets is minder waar. Bontes heeft Wilders niet meer gesproken sinds zijn vertrek bij de PVV. Met sommige andere PVV’ers heeft de oud-politieman nog wel contact, maar altijd ergens achteraf en bijna altijd gaat het over koetjes en kalfjes. Want stel je voor dat Wilders of een van zijn loyale fractiegenoten iemand anders van de fractie ziet praten met Bontes. Dat is not done. Ik wil van Bontes een paar dingen weten: waar het is misgegaan, wat hij nu van plan is in de Kamer en wat hij vindt van het verwijt dat veel andere ex-PVV’ers ook wordt gemaakt: dat hij rancuneus zou zijn, een linkse mol of zelfs een AIVD-informant. “Klinkklare onzin,” zo veegt Bontes licht-geïrriteerd alle beschuldigingen in één keer van tafel in een exclusief vraaggesprek met DDS.

Een groot deel van de PVV-aanhang vindt het onterecht dat u uit de fractie bent gezet. Een ander, kleiner, deel vindt u een rancuneuze ex-PVV’er, omdat ze vinden dat PVV’ers kritiek binnenskamers moeten houden.
“De rode draad klopt gewoon. De ex-PVV’ers die me voorgingen hebben gelijk: de PVV als partij is een beklemmende omgeving en je kunt er niet jezelf zijn. Je hebt weinig vrijheid. Het heet wel de Partij voor de Vrijheid maar er is in feite maar weinig vrijheid. Wat mij opvalt is dat als je maar iets van kritiek hebt op de periode bij de PVV, dat je dan meteen wordt afgemaakt door een deel van de PVV-aanhang. Er is geen enkele vorm van kritiek mogelijk en dat vind ik zorgwekkend.”

Had u vanuit de fractie steun verwacht voor uw kritiek op de financiën en de structuur van de partij?
“Ja, dat had ik wel verwacht, want ik wist dat het breder leefde binnen de PVV. De steun is er toen niet gekomen. Ik ben er onterecht uitgetrapt. Weet je, ik heb veel voor de partij betekend in al die jaren, in de campagnes en daarbuiten. Ik heb zelfs geprobeerd ontevreden PVV’ers binnenboord te houden. Ik weet wat voor plannen er waren en hoeveel onvrede er was.”

U heeft geen contact meer met Wilders?
“Het is over en uit. In het begin vond ik nog dat er we samen uit moesten komen, maar toen ik alles goed op me in heb laten werken… De manier waarop ze me eruit hebben gezet, is zo grof geweest. We zaten met z’n allen aan een lange tafel en iedereen mocht wat over mij zeggen. Geert wilde per se beginnen. Hij noemde me niet eens bij mijn voornaam. Ik zou een achterbaks typ zijn en ik zou een mes in zijn rug hebben gestoken. Allemaal van dat soort retoriek. Daarna mocht de fractie het nog even dunnetjes overdoen. Ik had toen niets verkeerd gedaan, ik weet ook niet hoe het in de pers is beland dat ik uit het fractiebestuur stapte. Ik wist niet wat ik hoorde.”

Zette Wilders u uit de fractie omdat hij bang was voor besmettingsgevaar?
“Dat denk ik wel. Hij vond mij te lastig en te machtig worden binnen de partij. Tijdens de campagne van 2012 moest ik allerlei problemen oplossen. Sommige mensen wilden bijvoorbeeld niet mee op campagne. Ik heb al het vuile werk toen opgeknapt. Ik regelde vanalles, ik was zelfs tijdelijk waarnemend fractievoorzitter. Een heel sterke positie.”

“Ik merkte dat Geert na die campagne aan mijn stoelpoten is gaan zagen; ik kreeg te veel invloed. Ik kwam boven het maaiveld uit en mijn hoofd moest eraf.”

Wilders heeft een hekel aan tegengeluiden en tegenmachten binnen de fractie?
“Precies. Wilders is een absolute control freak, honderd procent. Er gebeurt niks zonder zijn wil. Op een gegeven moment gaat dat je zo tegenstaan. Ik trok het op een gegeven moment niet meer. Ik was het gedrag van Wilders helemaal spuugzat.”

Zijn er nog meer PVV’ers zoals u, die het ook spuugzat zijn en weg willen?
“Op ieder moment van iedere dag kan het fout gaan. Ik denk bovendien dat volgend jaar een spannend jaar wordt voor de PVV. Er kan vanalles gebeuren rond de verkiezingen. Dan raken mensen toch teleurgesteld omdat ze niet hoog genoeg op de lijst staan of omdat ze vinden dat Geert teveel zijn eigen gangetje gaat. Dat kan gedoe opleveren.”

Het is de laatste week voor het kerstreces. Onlangs nog stemde u niet mee met een motie van PVV’er Martin Bosma om de subsidies voor politieke partijen te korten, terwijl u had beloofd mee te stemmen met de PVV.
“Ik heb toen niet met de PVV meegestemd, omdat ik als geen ander weet dat de PVV maar op één manier kan voortbestaan en dat is als ze die subsidie van Binnenlandse Zaken accepteren. Het is de enige manier om gezonde financiën te krijgen. Ik weet dat de PVV op zwart zaad zit.”

“Nu loopt de PVV anderhalf miljoen euro per jaar aan subsidie mis, met de peilingen van nu misschien wel twee miljoen. Van dat geld zou je een echt sterke partij kunnen opbouwen en dat gebeurt nu niet. De enige voorwaarde is dat de PVV duizend leden heeft en dat wil Wilders niet.”

Waarom wil Wilders geen ledenpartij? Is hij bang voor foute typetjes die dan lid worden?
“Dat is het niet. Hij heeft vooral een hekel aan het delen van de macht. Hij wil geen partijbestuur als tegenmacht. Hij is de baas, de koning. Als je negen zetels verliest zoals de vorige keer, dan zou je bij iedere andere partij moeten vertrekken, maar bij de PVV mocht er niet over worden gepraat. Geert bepaalt het liefst zelf alles, helemaal alleen. Hij kan je maken en breken. Met macht delen heeft hij niets.”

Wat voor plannen heeft u voor volgend jaar? Gaat u vaker afwijken van de PVV-lijn?
“Dat ben ik wel van plan. De PVV is een pseudo-SP geworden. Op gebieden als Defensie, zorg en uitkeringen is de PVV gewoon links. Ik wil terug naar het begin van de PVV, dus een fatsoenlijke klassiek-rechtse partij. De PVV is de afgelopen jaren steeds linkser geworden, ik ben hetzelfde gebleven.”

“Ik weet ook wel dat als het kabinet valt, dat het dan over is voor mij. Tot die tijd wil ik een realistischer geluid laten horen. Mijn brede politieke focus wordt overigens in hoofdlijnen de PVV-lijn: kritisch op de EU, maar dan wel met het verschil dat ik terug zou willen naar de oude EEG. En de gulden hoeft wat mij betreft niet terug. Een euro zonder de zwakke landen lijkt me een uitstekende oplossing.”

Nog even over het feit dat u politie-agent was voordat u naar de PVV ging. U bent toch niet gestuurd door de AIVD, he? Dat is wel wat sommige mensen op het internet beweren. Die zeggen dat de AIVD achter al die onrust binnen de PVV zit.
“Dat is klinkklare onzin. Ik heb helemaal niets met de AIVD te maken. Ja, ik ben politieman geweest, maar dat heeft er echt niets mee te maken. Als mensen beweren dat ik van de AIVD ben, dan denk ik: mensen, doe toch normaal. Houd op. Denk eens na voor je wat schrijft. Ik word er echt doodmoe van. Er klopt geen moer van, helemaal niets. Ik was het gewoon spuugzat bij de PVV. Klaar. Punt. O ja, en ik ben dus óók geen linkse mol.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!