Raar zeg: overheid blijft even groot ondanks bezuinigingen

Het is niet waar! De miljarden euro’s aan bezuinigingen maken de overheid niet kleiner. Hoe zou dat nou komen?

Een typisch naïef nieuwsbericht bij onze linkse vrienden van Trouw. De kop van het bericht luidt: Nederland bezuinigt miljarden maar blijft even groot. Het bericht is gebaseerd op een prognose van De Nederlandsche Bank dat het bruto binnenlands product precies voor de helft bestaat uit publieke uitgaven. Volgend jaar wordt een stijging verwacht naar 51,1 procent. Nog even en alleen de overheid geeft nog geld uit omdat wij niks meer te besteden hebben.

Volgens een hoogleraar macro-economie die Trouw opvoert mag het niet verbazen dat de overheid maar niet kleiner wordt. Inderdaad, het verbaast mij niets en ik denk de rest van Nederland ook niet. Maar de hoogleraar zegt dat de groei van de overheid komt door de oplopende werkloosheid, de groei van de AOW, de groei van de kosten voor de gezondheidszorg en hij beweert ook dat het ligt aan de minimale economische groei in Nederland. Dat is allemaal waar en dus niet gelogen, maar er is meer aan de hand.

Zelfs een kind kan zien dat het helemaal misgaat met Nederland: de overheid wordt niet kleiner omdat Rutte II niet echt bezuinigt op de uitgaven van de overheid. Premier Rutte gooit juist de belastingen omhóóg en noemt dat dan bezuinigen. Iedere. Keer. Weer. Het is een leugentje van de premier en het kabinet. Wat als een huishouden of een bedrijf continu meer zou uitgeven dan er binnenkomt en de rest bijleent tegen steeds hogere rentes? Inderdaad, een huishouden of een bedrijf zou binnen een mum van tijd failliet zijn.

“Als er meer economische groei zou zijn, is het makkelijker het percentage overheidsuitgaven in de hand te houden,” aldus de hoogleraar in Trouw. Ja, economische groei, dat is waar Rutte en co op hopen, zodat straks niemand nog klaagt over de belastingverhogingen die in de jaren ervoor zijn ingevoerd. Nee, ik vergeet dat soort dingen niet zo snel. En ik hoop dat de rest van Nederland ook niet vergeet dat Rutte opnieuw een belofte heeft verbroken, die van de kleinere overheid. Met de VVD in het kabinet wordt de overheid geen millimeter kleiner.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. E.J. Bron

   

   

   

  Dr. Kwast bedoelde de rechtstreekse link naar dit artikel te plaatsen:

   

  http://ejbron.wordpress.com/2013/12/12/linkse-criminaliteit-en-integriteit/

   

   

 2. tipo

  Rutte verhoogt de belastingen en gaat vervolgens hopen op economische groei tegen alle logica in met behoud van alle overheidsuitgaven. Wat Rutte moet doen, is de belasting verlagen, de overheidsuitgaven verlagen en zo de private markt en consumenten de lucht te geven om economische groei te realiseren.

   

  Rutte kan 50 miljard Euro per jaar te bezuinigen, als Nederland uit de EU en EMU treedt, tot de EFTA toetreedt, bilateraal een Europese vrijhandelszone uitonderhandelt, immigratie winstgevend maakt, ontwikkelingssamenwerking, SDE+ (windmolengekte), Europese bankenunie en Europese transferunie stopzet, alle nieuwe overheidsuitgaven boven een bepaald bedrag referendabel maakt en de gulden naast de Euro invoert.

   

  Als Rutte dat doet, dan is de overheid ongeveer 42%BPP in plaats van 52%BBP. Dan kan de belasting en overheidsschuld omlaag.

   

  Maar de linkse hobbies blijven in tact en daarom wordt Nederland kapotbelast en is er geen economische groei.

   

  Chili bewijst dat een kleine overheid de meeste economische groei veroorzaakt. Daar is iedere econoom het over eens, behalve de politiek gekleurde Vermeend en dergelijke.

 3. maxime

  Rutte heeft de PvdA in alles haar zin gegeven, alleen maar om MP te blijven.

  PvdA heeft alle ministeries die enig verschil zouden kunnen maken in handen gekregen.

  BiZa – BuZa- Ontwikkelingssamenwerking ( met alleen maar een andere naam)  Financiën, OCW en Sociale zaken.

  Ook de windmolens zijn een linkse hobby, maar Kamp krijgt uiteindelijk de schuld. Hennis stuurt soldaten omdat Koenders goede sier wil maken. Zo kunnen we doorgaan. Derhalve lijdt Nederland nu onder het socialistisch systeem van ongelimiteerd andermans geld uitgaven.

  Rutte is echt een maatje te klein gebleken en behalve Schippers de rest eveneens. Weg met die amateurs. 

 4. Kiwi45

  Iedereen wist dat dit zou gaan gebeuren, en toch maar VVD stemmen, en niet LP of PVV.

   

  Nog één keer: de VVD is géén liberale partij, en zit net zo vuistdiep in de baantjescarrousel als al die andere gevestigde partijen.

 5. dr.Kwast

  Screenshot_13

  Wie dat nog niet inziet,
  wil gewoon de waarheid niet onder ogen zien en dat gedrag noemt de
  wetenschap ‘cognitieve dissonantie’. Oftewel, het niet onder ogen willen
  zien van een onaangename waarheid.  Eerst even een aantal van die ”
  OVER heerlijke” PVDA ers, die willen immers altijd overal met hun kop
  vooraan staan!:

  PvdA raadslid Hakim Hmadouch (Arnhem): mishandeling echtgenote, bedreiging
  PvdA raadslid Mohammed Kaied uit Dalfsen: poging tot doodslag

  PvdA raadslid Cebeli Gönül uit R’dam: mishandeling echtgenote
  PvdA raadslid Mohammed el Yaakoubi A’dam: mishandeling, dumpen importbruid 

  PvdA raadslid Ernest Owusu-Skeyere A’dam-ZO: fraude, illegaal wapenbezit
  PvdA raadslid Ronald Buld Nijverdal: mishandeling, verkrachting
  PvdA raadslid Murat Yasar uit Kampen: mishandeling echtgenote
  PvdA – Wim Blok, halve zool en opperhoofd bij BOOR Rotterdam,
  graaier zonder grenzen. Meneer speelde directeur en zag kans voor meer
  dan een ton te reizen , van andere fraudes wist hij niet af , want
  drukdrukdruk en op reis natuurlijk . Misbruik geld, onbekwaam knoeier,
  graaier. Moest weg, maar werd beloond met een verse baan: nu speelt hij
  baas in
  de raad van toezicht van stichting Vizyr . Bij de weg: de puinhoop van
  BOOR komt eindelijk in orde, want foutmoefti Job Cohen gaat de leiding
  overnemen.

  Een hele waslijst aan foute in de partij van de A.R .bieren.

   

  http://ejbron.wordpress.com/

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 6. Oet_Grunnen

  De “beleidsmedewerkers cultuur”, € 4.500 per persoon per maand, bij de Nederlandse gemeenten lopen nog niet asgrauw door de wandelgangen. NIEMAND wordt ontslagen. De wanhopige gemeenten proberen alleen door natuurlijk verloop te bezuinigen op hun absurde personeelskosten.

  Kool en geit. Schip en wal. Het wordt een daverende klap als het geld op is.

 7. Endannogwat

  Wat te denken van al die beroepsbeoefenaren in de (semi)overheidssector. Want dat zijn er nogal wat. Ja maar, zult u zeggen, die betalen immers ook allemaal belasting? What if ze dat eens niet meer deden. En vervolgens hun bruto-salarissen als zodanig eens naar beneden konden… zou dat wat helpen? Hoe groot is die beroepsbevolking eigenlijk die op de belastingcenten van de private sector en werknemers in de private sector mooi weer zit te spelen? En wat van al die idiote ICT-projecten bij de overheid of semi-overheid? Waarvoor ze zelf niet de specialisten heeft, die vervolgens gewoon privaat worden ingekocht? Zo maar twee grote uitgave-posten van de overheid waarin ze zou kunnen snijden. Dan  ook eens stoppen met al die onderzoeksessies en eens conclusies durven trekken. Het gaat best hoor bij de overheid. Op dit moment een zeer geliefde werkgever. Vadertje Staat zorgt wel voor u.

   

 8. Matthijs

  Er is zelden tot nooit een belasting verlaagd zonder bloedvergieten,.

  Dus, als je wil dat de overheid krimpt, heeft stemmen geen zin,. Het politieke proces is er niet om u en ik van onze behoeftes te voorzien, het is er om hun behoeftes te voorzien.

 9. staleo

  Dr. Kwast 16:30

   

  Zou u in de toekomst alleen maar de PvdA ers op willen noemen die INTEGER zijn, dan wordt het niet zo’n lange lijst.

 10. Sjoerd

  Voor politici is een budget NIET verhogen al een bezuiniging van 2%.

   

  De kaasschaaf van 1% ‘bezuinigen’ betekent dus dat het budget niet met 2% inflatiecorrectie wordt verhoogd, maar slechts met 1%.

   

  Als de economie niet groeit, zoals de afgelopen 5 jaar, kunnen politici dus elk jaar roepen dat ze bezuinigen, en ondertussen toch het deel v/d taart dat ze wegsnoepen verhogen.

 11. Oet_Grunnen

  Ach dr. Kwast, u beschrijft slechts het topje van een ijsberg met de omvang van Mount Everest.

  Ik ken een pvda-welzijnswerker die op precies het juiste moment zijn connecties aanwendde en “directeur” werd van de eerste stichting die de melkertbanen uitvoerde. Gedwongen winkelnering voor de gemeenten, alles liep via deze stichting. Bijstandstrekkers gingen voor het minimumloon aan het werk en stonden op papier in loondienst bij zijn organisatie. Een directeur van een dergelijke stichting wordt betaald aan de hand van het aantal mensen dat hij in “dienst” heeft.

  Zonder bedrijfsrisico, zonder verantwoordelijkheid, streek onze Soosjale academicus het vijfvoudige op van zijn eerdere salaris.

  Zijn sollicitatiegesprek had hij met twee wethouders, die o toeval, hem bekend waren van de partijvergaderingen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.