Basel III versoepelt kapitaalregels banken

We konden er op wachten. In een artikel uit de Financial Times (inlog) blijkt, dat het Basel III-comité de internationale regels versoepelt voor banken met betrekking tot de kapitaaleisen die aangehouden moeten worden. Het besluit werd genomen na waarschuwingen dat de oorspronkelijke kapitaaleisen de bancaire activiteiten met een ‘laag risico’ zouden kunnen ‘ontmoedigen’ en de kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf zouden kunnen beperken.

Volgens het comité is de stap genomen na een ‘grondige analyse’ van de bankgegevens. De banken krijgen onder meer extra ruimte om de zogeheten ‘netting-accountingmethode’  te gebruiken. Dit betekent, dat de manier waarop kapitaalbuffers berekend worden, zullen worden versoepeld, hetgeen een positief effect heeft op de leverage ratio van de banken (men hoeft minder eigen vermogen aan te houden ten opzichte van het balanstotaal). Ook worden de regels versoepeld voor de berekening van de omvang van off-balance activiteiten, zoals de derivaten portefeuille.

ECB- president en voorzitter van het toezicht comité,  Mario Draghi, verdedigde de versoepeling door er op te wijzen dat het besluit ‘een belangrijke stap’ in de  richting van volledige implementatie van de regulering van de bankensector.  De leverage ratio van minstens 3 procent die banken moeten aanhouden onder Basel III blijft vooralsnog ongewijzigd (al was eerder sprake van een veel hogere -9%- eis).

Dit besluit van het comité kan ik niet anders zien als een knieval om de Europese systeembanken makkelijker te laten slagen voor het komende ‘asset quality review’ en de daaruit volgende stresstesten. Op deze manier komt er van een opschoning van de zombie-bankensector weinig terecht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Johannes N

  En hoogstwaarschijnlijk houdt de versoepeling ook nog eens in dat ze nu dingen mogen die voorheen nog verboden waren… Leer mij onze pappenheimers kennen…

 2. toetssteen

  Toevallig afgelopen week nog wat links over geplaatst. Natuurlijk zit dat stel in dezelfde ballenbak.

  De vraag zou moeten zijn, kunnen we wereldwijd dat stel het nakijken geven zonder dat de P. uitbreekt. Ja, in principe wel, in praktijk heb ik er een hard hoofd in.

  Alles is erop gericht om de EU net zo kapot te laten gaan als de USSR en om exact dezelfde redenen. Vandaar dat de EU ook zo opgetuigd wordt. Goldman Sachs schreef het draaiboek en ik denk dat het zo heus wel uit zal worden gevoerd.

  China is een heikel punt. Rusland zal niet aarzelen.

   

  Hoe dan ook de bankiers zouden in een normale maatschappij nooit zulke dwaasheden kunnen begaan. De burgerij zou hen al hebben gevierendeeld.

 3. toetssteen

  Wij worden geacht de onbenullen te zijn! Even meewerken joh!

  Of meen je nu echt dat mister template niet wist wat hij zei? Misschien was dat een van de zeldzame momenten dat hij de waarheid vertelde. En ik vermoed, maar dat is voor eigen rekening, dat het een waarschuwing was aan de noeste spaarders in dit land.

 4. christianov

  Wat was de vorige werkgever ook alweer van deze heer? Hoeveel heren van deze werkgever zitten erop schakel posities in de EU, en hoeveel ex werknemers van deze werkgever zitten er bij Obama?

   

  Een rode lijn???? Of gewoon toeval???http://www.presseurop.eu/nl/content/article/1177321-little-help-goldman-sachs

   

  http://prof77.wordpress.com/politics/an-updated-list-of-goldman-sachs-ties-to-the-obama-government-including-elena-kagan/

 5. cmsuijkerbuijk

  “Op deze manier komt er van een opschoning van de zombie-bankensector weinig terecht.”

  We zijn toch niet anders gewend van dat stelletje onbenullen met een diploma niet hoger dan veterstrikken!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.