De ondraaglijke schijnheiligheid van de Israëlboycot

Hoe (in)consequent is de beslissing van PGGM niet langer in een vijftal Israëlische banken te investeren?

Laten we een ding vooropstellen: de beslissing van het Nederlandse pensioenfonds is geen, ik herhaal geen boycot van de Joodse staat. Het is een specifieke actie gericht op het minst verdedigbare onderdeel van de Israëlische (buitenlandse) politiek: het bezettings- en nederzettingenbeleid. En laat ik dit hieraan toevoegen: Israel dient te stoppen met het bouwen van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en zich zo snel mogelijk uit dit gebied terug te trekken.

Zo, dat is eruit. Als trouwe DDS-lezer bent u nu vast woedend over zoveel virulent anti-Israëlisme, maar stop niet meteen met lezen en geef me een nog een paar alinea’s. Ik beloof u: het komt goed. Want waar niemand een Nederlands bedrijf het recht zal ontzeggen te investeren en dus ook te desinvesteren waar het wil (we geloven hier tenslotte in de vrije markt) en de beperkte boycotactie van PGGM dus volkomen legaal is, zijn er ook zeker forse kanttekeningen bij te maken.

Het pensioenfonds wil graag ethisch beleggen en investeringen in banken die zaken doen in bezet gebied past daar naar eigen zeggen niet binnen. Dus ben ik eens gaan kijken naar de lijst bedrijven waarin PGGM en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (de scheiding tussen deze twee bedrijven is meer juridisch dan feitelijk, PGGM  is de uitvoerder van PFZW) investeren en wat blijkt? Zo ethisch zijn die investeringen helemaal niet. Een paar voorbeelden.

Om te beginnen valt op dat een groot aantal bedrijven waarin PGGM/PFWZ belegt, gevestigd is op de Kaaimaneilanden. De wat? De Kaaimaneilanden. Op die eilanden zit niets behalve een groot aantal brievenbussen. De enige reden om je er als bedrijf te vestigen, is het ontduiken (of chiquer: ontwijken, zo heet ontduiken als je duurdere advocaten hebt) van belastingen. Door Kaaimanachtige constructies lopen overheden (en dus burgers) honderden miljarden aan belastinggeld mis. Niet erg ethisch dus.

Pantserwagens
Verder valt de investering in General Motors op, u weet wel, dat bedrijf uit Detroit dat al die lelijke, slechte Amerikaanse auto’s maakt. Maar dat is niet het enige dat GM doet, het maakt ook de pantserwagens waarmee de US Army illegaal Irak is binnengevallen en heeft bezet. En die het zoveel mogelijk verkoopt aan Derde-Wereldlanden met meedogenloze regeringen. Niet erg ethisch dus.

De Jeruzalem Post schreef gisteren over een tweetal banken, de Bank of China en de China Construction Bank, waarin PGGM investeert en die actief zijn in het door de Chinezen bezette Tibet. Blijkbaar zijn Palestijnse kappen meer waard dan Tibetaanse monniken. Niet erg ethisch.

En als PGGM/PFWZ zoveel moeite heeft met landen die andermans gebied bezet houden, waarom investeren zij dan in obligaties van de Turkse en de Indonesische staat? Turkije houdt de noordelijke helft van Cyprus bezet sinds 1974 en Indonesië doet hetzelfde met Westelijk Nieuw-Guinea al sinds 1963 (waarbij het de lokale bevolking, de Papoea’s aan vreselijke wreedheden onderwerpt). Het pensioenfonds ondersteunt dus direct de regeringen in Jakarta en Ankara, waarbij ook deze laatste het afgelopen jaar niet bepaald een goede reputatie op het gebied van corruptie en mensenrechten heeft opgebouwd. Of zijn we de beelden van het brute geweld tegen de demonstranten in het Gezipark in Istanbul alweer vergeten of het feit dat geen ander land op aarde zoveel journalisten opsluit? Niet bijzonder ethisch.

De lijst gaat maar door. PGGM investeert in Russische staatsobligaties, ondanks de Apartheidswetten (riep daar iemand boycot?) jegens homo’s in dat land. En in obligaties van andere landen met een op zijn zachtst gezegd twijfelachtige reputatie op het gebied van mensenrechten als Nigeria en Colombia. In bedrijven uit dictaturen als Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. In de banken die ons in 2007 in de zwaarste crisis sinds de jaren ’30 hebben gestort: Citibank, J.P. Morgan en de schurkenbank HSBC, berucht om financiering van drugshandel en terrorisme. In bedrijven die sigaretten produceren en alcohol, in casino’s. In de internationale wapenhandel. Allemaal niet erg ethisch. PGGM lijkt geen klontje boter, maar een hele beurre blanc op het hoofd te hebben.

Stop de bezetting
Waarom dan toch die sancties tegen Israëlische bedrijven? Dat heeft te maken met de internationale lobby van de BDS-beweging. BDS staat voor Boycott, Divestment en Sanctions en – u vermoedde het al – richt zich uitsluitend op Israël. De rest van de wereld is een blinde vlek. Iedereen mag bezetten, onderdrukken en de mensenrechten schenden, alleen Israël niet. Ook in Nederland hebben we dit soort malloten, u vindt ze bij Stop de bezetting (ik denk dan altijd welke bezetting? Maar blijkbaar is dat zo duidelijk dat verdere uitleg overbodig is) en oudpremier Dries van Agt is er het voorbeeld van.

De BDS-beweging heeft het meten met twee maten tot core-business gemaakt. Maakt niet uit dat er alleen al in het Midden-Oosten zelf tientallen landen liggen die minder democratisch dan Israël (of helemaal niet) zijn, die de mensenrechten met voeten treden op een wijze die in de Joodse staat ondenkbaar zou zijn, die terrorisme ondersteunen… Israël is de wortel van al het kwaad.

Waarmee we bij de kern van het probleem komen. Wat is het dat Israël zo anders maakt dan zijn Arabische buren, anders dan elke staat op aarde? U kent het antwoord: de bevolking is Joods. An allem sind die Juden schuld. En begin niet over die arme, onderdrukte Arabieren in door Israël bezet gebied (al zijn zij wel degelijk arm en bezet) zolang je je niet interesseert voor arme Arabieren in de door Marokko bezette Westelijke Sahara.

Er is een grijs, groezelig gebied tussen begrijpelijke opwinding over een misstand en ouderwets (of neo-) antisemitisme, een gebied waar een bedrijf als PGGM er wellicht verstandig aandoet uit weg te blijven. Ik sluit mij graag aan bij de woorden van Norman Finkelstein, de nota bene antizionistische, Joodse Israëlcriticus, wanneer hij zich opwindt over de hypocrisie van de BDS-beweging:

 “I’m getting a little bit exasperated with what I think is a whole lot of nonsense. I’m not going to tolerate silliness, childishness and a lot of leftist posturing. I loathe the disingenuousness.” 

Volg Bart Schut hier op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. Mishu

  PGGM wordt in deze geadviseerd door Kees Homan (71), oud-marinier en D66’er. Hij is de belangrijkste adviseur voor militaire vraagstukken van Clingendael. De bekende PvdA’er en Vrij Nederlandjournalist Ko Colijn is daar directeur en Dick Zandee, oud-topman van het Europese Defensie Agentschap, voert voortdurend campagne voor Europa. 

  Dit door Buitenlandse Zaken en Defensie gesubsidieerde instituut voedt onder het mom van deskundigheid de media met anti-Amerikaanse en anti-Israëlische PvdA en D66-standpunten.

   

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/1338641/2007/12/28/PGGM-benoemt-ethische-experts.dhtml

 2. Karina

  Er is een enorm tekort aan huizen. De laatste 10 jaar zijn er 800.000 joden/christenen uit omringende landen gevlucht naar Israel. Dit betekent 200 mensen per dag.  200 Mensen die het geluk hebben gehad levend bij de grens van Israel aan te komen. Alles is van hun afgenomen. Daar staan ze aan de grens: doodsbang, ziekelijk bezorgd over het welzijn van hun kinderen, wanhopig zoekend naar een veilige haven.

  Deze mensen krijgen onderdak, veiligheid en een verblijf aangeboden in Israel. Daar zijn huizen voor nodig.

   

  Is het niet zo dat als je je druk maakt over bouw nederzetting, dat je je ook druk moet maken over de grondeigenaren die moesten vluchten naar Israel en de rest van de wereld? Net als PGGM wordt ook dit onderwerp éénzijdig gezien en behandeld.

 3. Maarten1

  Zonder dat ongeïnformeerde misverstand over de bezetting had ik dit artikel wel kunnen linken via twitter of facebook.

 4. HenkP

  Indien PGGM stopt met investeren, betekent dit mogelijk een buitenkans om deze zelfde aandelen op een lage koers te kopen. Dit betekent gewoon extra kans op rendement.

  Ik investeer nog niet in Israel, maar zal dit toch eens bestuderen.

 5. corjova

  Iedereen heeft vuile handen, zeker een club als de PGGM die vele miljarden euro’s moet beleggen. De enorme omvang van zo’n portefeuille maakt een beleggingsbeleid op basis van een lijstje van “brave” en “stoute” verdienmodellen onmogelijk. Met zo’n gigantisch vermogen moet men nu eenmaal vuile handen maken. Het voorbeeld van General Motors toont dat al aan, hoewel ik persoonlijk pantserwagens een ethisch goed verdedigbaar product vind, want een land moet nu eenmaal een leger hebben om zijn belangen veilig te stellen, dan kun je wapens dus niet automatisch als onethisch labellen.

  Als je vuile handen hebt, moet je dan geen morele overwegingen meer maken, gezien het feit dat je nooit van vuile handen af kunt komen? Is dat a priori hypocriet? Ik denk het niet, ik denk dat ook instellingen met verdachte items in de beleggingsporto morele en politieke afwegingen behoren te maken, zeker als hun regering ze daartoe aanmoedigt.

   

  Israel is een voor de hand liggend moreel probleemgebied, omdat Joodse lobbies dat Joodse republiekje al veel te lang uit de wind hebben weten te houden, dezelfde lobbies die het over alle andere kwesties bij niet-Joden voortdurend hebben over goed en kwaad, kletsen over tolerantie, multikulti bevorderen en zo meer. Die lobbies krijgen gewoon hun vet thuis, ze worden nu zelf gemeten met de maat die Joden op niet-Joden aanleggen.

 6. Henk

  Het zal mij een worst wezen waar mijn pensioenfonds (in mijn geval een verzekeraar) in belegt. zolang ze maar een fatsoenlijk rendement maken om later mijn pensioen uit te kunnen betalen. Zoals het stukje van Schut aangeeft is het vaststellen van etische maatstaven bij beleggen praktisch onmogelijk.  Beleggen is per definitie niet etisch en pensioenbestuurders die dit niet begrijpen, moeten zo snel mogelijk de laan uitgestuurd worden.  En al helemaal als ze op de antisemitistische toer gaan.

 7. Richard de II2

  pardon, mijn laatste zin moet zijn: Het is goed om discussie over vooringenomenheid over deze woordkeuze niet uit de weg te gaan.

 8. Scooterhufter

  Lijkt me een zwaar steekhoudend stukje proza jegens het ethisch-quenllerend Cordaid geboefte.

 9. Richard de II2

  Waarom zou Judea en Samaria bezet zijn door joden? Die hebben meer
  rechten om in het gebied te wonen dan arabieren (waarvan bijna allen uit
  Egypte komen). Waarom zou Arjan el Fassed als hij in het gebied
  neerstrijkt geen bezetter zijn, en een joods kind van de 3e of 4e
  generatie in de streek wel een bezetter? Het is goed om
  vooringenomenheid over deze woordkeuze niet uit de weg te gaan.

   

 10. Frank Rijk

  In Rusland bestaan geen apartheidswetten tegen homo’s. Je mag alleen niet homosexualiteit uitdragen in de openbare ruimte. Verder ben je vrij om homo te zijn in de privé-sfeer. Een beetje zoals geloof achter de voordeur, wat veel liberalen bepleiten.

   

  In Israël is daarentegen een staat die vol zit met apartheid. Zo hoeven orthodoxe joden niet te werken of in dienst, terwijl seculiere joden dat wel moeten. Afrikaanse joden zijn in dat licht derderangs burgers en Arabieren zijn vierderangs burgers.

 11. R.Sorensen

  Niet meer investeren in.

   

  China – bezet Tibet

  IranTurkijeSyrië – bezetten Koerdestan

  Marokko – bezet West Sahara

  Turkije – bezet Noord Cyprus

  Indonesië – bezet West Irian en de Z. Molukken

  Daarnaast zijn er een aantal federatieve staten, waar door groepen van de bevolking groot bezwaar tegen wordt gemaakt.b.v. Spanje en Catalonië. Rusland Tsjetsjenië.

   

  De willekeur van het boycotten van het enige democratische land in het Midden Oosten, waar geen islamitische overheersing is ruikt dus naar anti-semitisme.

 12. Mar

  Het is echt niet alleen aangaande Israël, dat men bij regeringen, bedrijven, instanties aan de hand van voorbeelden hypocrisie, schijnheiligheid, dubbele standaards van de desbetreffende kan tevoorschijn toveren.

   

  Menig columnist verdient er zijn brood mee 🙂

   

  Niemand is heilig en van onbesproken gedrag.

   

   

   

 13. HenkP

  “Als ik het goed begrijp dan kan bijv. het ABP gewoon doorgaan met investeren in de bezette gebieden”

  aldus ‘neutrale’ NOS-journaal presentator Rob Trip.

 14. richardje

  Wie het over ‘bezette gebieden’ heeft, geeft meteen aan aan welke kant hij staat.

  Dan is verder lezen -of praten- nutteloos.

 15. Maarten1

  Baksteen, 
  dit moet natuurlijk op dit moment vooral door de juridische dienst van PGGM (o.a.) worden bekeken en becommentarieerd.

 16. baksteen

  @Bart

  dit stuk en opname van de jurist Kantorovich over de status van de “bezette” gebieden is echt heel verhelderend.

  Als je het gelezen hebt misschien de moeite waard om te onderbouwen wat er niet klopt aan het verhaal en een tegenartikel dat hout snijdt te geven, ben zeer benieuwd namelijk.

  http://ejbron.wordpress.com/2013/03/01/het-college-van-eugene-kontorovich-the-legal-case-for-israel-uitgeschreven-in-het-nederlands/

 17. Kritiekaster

  Heel goed geschreven. Goeie research!

 18. sprx

  Palestinian ‘Peace’ Motive: Elimination of Israel

  As Secretary of State John Kerry departed the region, a video has been released which sheds light on the Palestinian Authority’s true motive in demanding a peace agreement based on the 1967 borders: the eradication of the State of Israel in a step-by-step process.

  US Secretary of State John Kerry (L) meets with PA President Mahmoud Abbas in Ramallah this month. (Photo: Issam Rimawi/Flash90)

  In a Syrian satellite TV interview on December 23, 2013, Fatah Central Committee member Abbas Zaki said that accepting a Palestinian state within those borders is merely the first step in achieving “the inspiring idea.”

  As reported by Israel National News, the interview was translated and posted to YouTube by the Israeli Research Institute’s Palestinian Media Watch (PMW).

  When the interviewer commented that a US-brokered solution may be “deficient” in terms of Palestinian demands, Zaki casually responded:

  “You can relax. We find ourselves united for the first time. Even the most extreme among us, Hamas, or the fighting forces, want a state within the ’67 borders. Afterward, we [will] have something to say, because the inspiring idea cannot be achieved all at once, [rather] in stages.”

  This is not the first time Zaki has publicly aired his hardline stance. In April 2013, interviewed on Al-Mayadeen TV, Zaki acknowledged that a two-state solution would ultimately see Israel’s collapse.

  “If they get out of Jerusalem, what will become of all the talk about the Promised Land and the Chosen People? What will become of all the sacrifices they made – just to be told to leave?” Zaki said. “If the Jews leave those places, the Zionist idea will begin to collapse. It will regress of its own accord. Then we will move forward.”

  Fatah Central Committee member Abbas Zaki (Photo: Issam Rimawi/FLASH90)

  While in this interview Zaki didn’t spell out what “moving forward” entailed, he was more forthcoming in an interview on Al-Jazeera back in September 2011.

  “The [PA] President [Mahmoud Abbas] understands, we understand, and everyone knows that it is impossible to realize the inspiring idea, or the great goal in one stroke. If Israel withdraws from Jerusalem, if Israel uproots the settlements, 650,000 settlers, if Israel removes the [security] fence – what will be with Israel?”

  Zaki closed his comments by saying, “This is not a [stated] policy. You can’t say it to the world. You can say it to yourself.”

   

 19. Scarlatti

  @ Frans Groenendijk op 10 januari, 2014 – 12:00

  Het gaat in de politiek niet of nauwelijks om standpunten. De prioriteiten zijn veel belangrijker.

  Dat is wat Bart Schut hier correct onder de aandacht brengt. Hulde. 

  Wel jammer van dat prikken naar ‘trouwe DDS-lezers’, want daardoor
  dreigen toch de zogenaamde ‘nederzettingen’ in de verdere discussie
  onder dit stuk weer de meeste aandacht te krijgen. Dan is het hele
  effect weg.

  Zie verder:

  http://www.tlvfaces.com/27-anti-israel-moments-that-should-make-you-want-to-support-our-homeland/

  Het laatste plaatje is het meest beschamend.

  Deze taxichauffeur uit Amsterdam is blijkbaar niet bang voor
  omzetverlies door zijn reusachtige anti-israel plakker op zijn auto.

  Zo pijnijk dat hij niet failliet gaat. 

   

  @ sprx op 10 januari, 2014 – 12:03

  Judea en Samaria zijn met een illegale veroveringsoorlog, die genocidaal
  was van opzet, veroverd op de toen nog jonge Israelische staat.”

   

  Niets aan toe te voegen, volledig mee eens!

  Lees
  vooral deze reactie, het zal je helpen Bart Schut kènnis van zàken te
  krijgen want ondanks je verdere verhaal steekt hier toch weer je vooringenomenheid  t.a.v. Israël in indirect de PVV,  de kop op!

   

  @ Maarten1 op 10 januari, 2014 – 12:17

   

  Exàct dezelfde overweging!

   

  @ Mishu op 10 januari, 2014 – 12:31

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  “PGGM wordt in deze geadviseerd door Kees Homan (71), oud-marinier
  en D66’er. Hij is de belangrijkste adviseur voor militaire vraagstukken
  van Clingendael. De bekende PvdA’er en Vrij Nederlandjournalist Ko
  Colijn is daar directeur en Dick Zandee, oud-topman van het Europese
  Defensie Agentschap, voert voortdurend campagne voor Europa. 

  Dit door Buitenlandse Zaken en Defensie gesubsidieerde instituut
  voedt onder het mom van deskundigheid de media met anti-Amerikaanse en
  anti-Israëlische PvdA en D66-standpunten.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/1338641/2007/12/28/PGGM-benoemt-ethische-experts.dhtml

                                                                       

  dit maakt weer eens duidelijk hoe smerig de pvda in elkaar zit

   

  @ R.Sorensen op 10 januari, 2014 – 12:32

  “De willekeur van het boycotten van het enige democratische land in het
  Midden Oosten,

  waar geen islamitische overheersing is ruikt dus naar
  anti-semitisme.”


  Hélemaal WAAR!

 20. Dorith

  Altijd amusant de reaktie van “Frank Rijk” te lezen. 

   

  Orthodoxe Joden gaan wel in dienst. U bedoelt de ultra-orthodoxe Joden en dat is een groot verschil voor wie verstand heeft van hoe de boel in elkaar zit. Ben Gurion heeft indertijd beloofd dat de ultra orthodoxen niet in dienst hoeven te gaan. Hij was zich toen niet bewust van het feit dat deze gemeenschap zo zou groeien. Onzin om hier van “apartheid” te praten. Gelukkig zijn er steeds meer ultra orthodoxen (charedim) die wel in het leger gaan (de heren, niet de dames, apartheid!!).

   

  Arabieren zijn vierde rangsburgers volgens de heer Rijk, maar hebben iets als 18 vertegenwoordigers in de knesset, niet slecht voor vierde rang. Zij vertegenwoordigen twee Arabische partijen, een Joods-Arabische partij en een paar zijn leden van de “Joodse” partijen. Als men dan ook bedenkt dat de Arabische vrouwen vergeleken bij hun mannen veel minder naar buiten kunnen komen (apartheid!), dan klinkt 18 van de 120 knesset leden zeker niet slecht. (Er zijn ook 3 Druzen in de knesset). Ik zal maar geen lijst maken van Arabieren die zeer respektabele posities innemen in de Israelische maatschappij. Dat kan meneer Rijk zelf wel vinden, neem ik aan, als hij daar interesse voor heeft.

   

  De Afrikaanse Joden zijn derde rangsburgers volgens Frank Rijk. Dat zijn dus de Joden uit Marokko, Tunesie, Zuid Afrika, Algerije, Ethiopië, Egypte, misschien ook uit Rhodesië en andere Afrikaanse landen, en in elk geval weet ik van een juffrouw uit Uganda momenteel in het leger ~ derde rangsburgers! Gelooft U werkelijk uw eigen kletspraat, Frank Rijk? (Ik krijg trouwens vaak het idee dat bepaalde Noord Afrikaanse Nederlanders in Nederland niet altijd met een glimlach worden omhelsd en dat men de blonde Hollandse kindertjes liever niet met hen in dezelfde klas ziet zitten. Apartheid?)

   

  En wie zijn de eerste en tweede rangsburgers? Dat vermeldt Frank Rijk niet. Aangezien ikzelf noch Arabier ben noch uit Afrika kom, zit ik dus op de eerste of tweede rij………….

   

  Wat dit allemaal met het terugtrekken van het pensioenfonds te maken heeft, weet ik niet, maar ik kon de grap van meneer Rijk niet zo maar aan mij voorbij laten gaan. Shabbat shalom!

 21. matthieu29

  Volledig ‘judenrein’ opleveren van de Westbank en Oost
  Jeruzalem is beslist geen doel op zich, integendeel zou ik haast  zeggen. Een
  Palestijnse staat kan ip best een ‘meerdere volken’ staat worden. Waar het om
  gaat is dat beide entiteiten conform VN resoluties, gezond verstand en fatsoen
  deel zullen gaan uitmaken van een onafhankelijke Palestijnse staat als zodanig.

   

  Uiteraard is het wel een geruststellende gedachte dat als dit eenmaal het geval
  is het overgrote deel van de honderdduizenden Joodse zeloten die nu
  wederrechtelijk deze gebieden bewonen uit n.a.w uit diezelfde gebieden zullen
  vertrekken.

   

  Overigens kan ik me in grote lijnen wel vinden in betoog van Schut met die kanttekening dat feit dat er elders ook problemen zijn geen reden is om in dit geval , ook, niets te doen. Het Midden Oosten probleem is nu eenmaal een van de grootste , hardnekkige conflicten ter wereld en bron voor zeer veel onrust en afgeleide conflcten.

  Een problematiek die dus als het ware om voorrang schreeuwt ..

 22. johan simons

  @ Mishu op 10 januari, 2014 – 12:31

   

  +10

   

 23. prodadam

  Bart Schut weet niet beter. Net als al zijn conculegaatjes in de journalistiekerij. Zij kennen de geschiedenis van het conflict in en rond Israel niet. Ik sprak Bart Schut niet zo lang geleden en zijn onkunde was ronduit onthutsend.

   

  Beste Bart lees dit eens: http://martienpennings.wordpress.com/2013/02/19/werk-in-uitvoering-een-korte-geschiedenis-van-israel-2/

   

  Het is maar een korte tekst. Ik ben een van de beide auteurs. Laat na lezing even weten waar die tekst onjuist is of stel je standpunt over Israel bij. 

   

  On verra.

   

   

   

   

 24. Marg

  Ik dacht exact hetzelfde

 25. diablo 3 news

  diablo 3 news

  Chelsea is actually aiming to be relaxed. To heart being a ongoing cartoons cooling fanatic I do not in form any sexual. If you can count number the companion mmo the web, Truthfully I question just where matters as it is i will get to a similar and i…

 26. ¥Æ¥£¥ó¥Ð©`¥é¥ó¥É¥ì¥Ç¥£©`¥¹

  ¥Æ¥£¥ó¥Ð©`¥é¥ó¥É¥ì¥Ç¥£©`¥¹

  ちょたんげんざいいんつみつくりこうたいごうくらくらベロアせいごうめいきょくぐちゃぐちゃみはらすティンバーランãƒ?黒そめつけれつじつひふんいてこうようごマロン グラッセぶうゅ

 27. Frans Groenendijk

  Het is mijn stokpaardje. Het gaat in de politiek niet of nauwelijks om standpunten. De prioriteiten zijn veel belangrijker.

  Dat is wat Bart Schut hier correct onder de aandacht brengt. Hulde. 

  Wel jammer van dat prikken naar ‘trouwe DDS-lezers’, want daardoor dreigen toch de zogenaamde ‘nederzettingen’ in de verdere discussie onder dit stuk weer de meeste aandacht te krijgen. Dan is het hele effect weg.

   

  Zie verder: http://www.tlvfaces.com/27-anti-israel-moments-that-should-make-you-want-to-support-our-homeland/ 

  Het laatste plaatje is het meest beschamend.

  Deze taxichauffeur uit Amsterdam is blijkbaar niet bang voor omzetverlies door zijn reusachtige anti-israel plakker op zijn auto.

  Zo pijnijk dat hij niet failliet gaat.  

   

 28. sprx

  Judea en Samaria zijn met een illegale veroveringsoorlog, die genocidaal was van opzet, veroverd op de toen nog jonge Israelische staat.

  Pas in 1967, toen de 2e poging om de joodse staat te genocideren, mislikte, kon het verloren gegane gebied worden bevrijd.

  Bevrijd omdat het in 1923 door de volkenbond bij de conferentie van San Remo, aan de joodse staat toegewezen, inclusies bijde Jordaan oevers.

  Na de 1e wereldoorlog zijn veel grenzen opnieuw getrokken en hele landen verplaatst, zo verloor het Ottomaanse rijk haar arbische gebieden en bleef rompstaat turkije over, waarna de islamieten natuurlijk direct  aan de volgende genocide en ethnische schoonmaak begonnen: Armeniers en Grieken, die daar toch echt millennia langer gewoond hadden dan de turkse hordes.

  Na 1948 zijn alle joden verdreven uit de arabische landen zonder enige vergoeding voor hun achtergebleven eigendommen totaal ±800.000, die zij allen opgenomen in IsraelEr zijn dus geen joodse vluchtelingen meer.

  De arabieren moesten vertrekken op last van de arabische agressie regiems die vrij schootsveld wilden om de genocide te voltrekken.

  Deze misleidde mensen zitten nu nog steeds in kampen omdat de arabische regiems ze niet opnemen.

  De koran staat niet toe dat ooit veroverd gebied wordt teruggegeven aan de ongelovigen, dus ze willen wel een tijdelijke tussen ‘vrede’ tekenen, maar de oorlog zal doorgaan, zeker omdat Israel dan zo smal is geworden dat het zeer moeilijk verdedigbaar wordt.

  Het is dus een onoplosbaar religieus probleem, maar waar vormt de islam in de wereld geen probleem?

  Tenovervloede: de eis om Judea en Samaria’ judenrein’ op te leveren, is racistisch: waarom mogen er geen joden in de arabische landen wonen, maar wel arabieren in Israel?

 29. JC

  Gisteren bij K&B zaten Servaes (pvda) en Voordewind (cu) over dit onderwerp te discussiëren. Hieruit bleek duidelijk dat Rutte II + gedoogpartners druk uitoefenen op bedrijven, die in Israël geïnvesteerd hebben om deze investeringen terug te trekken. Zogenaamd, omdat Israël zich met haar nederzettingenbeleid niet aan het internationale recht houdt, en daarmee het zogenaamde vredesproces zou frustreren. Naar mijn idee een hele serie halve waarheden, wat klinkt als het door de heer Schut aangehaalde Und allem sind die Juden schuld. Wat ook duidelijk bleek in die discussie bij K&B, dat de christelijke mannenbroeders, die Rutte II met hun gedoogakkoord in het zadel hebben weten te houden en dus medeverantwoordelijk zijn, zich ongemakkelijk beginnen te voelen bij deze koers van Rutte II. Maar beste heren, zoals ik gisteren al hier op DDS schreef, het is voor u te laat om uw “loon” terug te werpen naar Rutte II en d66. Immers gedane zaken nemen geen keer……..en u was meer dan een gewaarschuwd man.

   

  Ik blijf vooralsnog PVV stemmen.

 30. eenkaa

  maar het is bevrijd… Jordanië en Egypte hebben hun bezetting moeten opgeven…

   

  in ruil voor vrede is een deel van het bezet gebied, weggegeven… in ruil daarvoor heeft Israël duizenden raketten ontvangen…   misschien doet dat iets met hun bereidheid gebied op te geven in de andere betwiste gebieden… 

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.