Minder gaswinning + compensatie voor Groningen

Kosten: 840 miljoen euro.

Dat hakt er wel even in, zeg:

Groningen krijgt compensatie voor de gasboringen en de daarmee gepaard gaande aardbevingen. Ook wordt de gaswinning verminderd. Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen betekent een strop voor de rijksbegroting die dit jaar kan oplopen tot ongeveer 840 miljoen euro. 

Om mijn standpunt nog maar een keer te herhalen: ik ben voor boringen, maar teken daar wel bij aan dat, als woningen daardoor schade ondervinden, de eigenaar geheel schadeloos gesteld moeten worden. Indien de staat daar niet aan wil kan er helaas niet worden geboord: het eigendomsrecht (van huiseigenaren) is namelijk belangrijker dan de geheel logische wens van de staat om boringen te verrichten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. Marg

  het probeleem is dat men zich rijk rekent terwijl het gas nog uit de grond moet komen. Ze HEBBEN het nog niet. Een verstandig mens rekent nog niet met geld dat er nog niet is. huid, beer, geschoten…..

  Stel, men heeft zoveel gas eruit gepompt dat er binnenkort een aardbeving komt die de dijken door laat breken en bv de boorinstallaties verwoest….. Dat kan nl best en kan niet uitgesloten worden… wat dan?

  (let wel! Ik zit er niet op te wachten want: natte voeten, maar uitsluiten kun je het niet meer gezien de kwaliteit van de dijken, de grondverzakking in het HELE noorden etc….)

 2. JC

  Volledig met deze column eens. Zou m.i. ook voor andere groepen Nederlanders moeten gelden die door overheidsfalen in het woongenot zijn gepakt, zoals bijvoorbeeld mensen die door de luchtvervuiling van vliegtuigen en door de geluidsoverlast van vliegtuigen. Als de Staat een grote broek aantrekt met dergelijke projecten (gasboringen, (lucht)havens, (olie/chemische) industrieën en dergelijke, dan moet de Staat ook ruimhartig zijn bij de compensatie van de ondervonden overlast.

   

  Gisteren bij de PO werd een leuk staatje gepresenteerd waar de opbrengsten van het aardgas (volgens het nieuws variërend van in totaal zo’n 200 tot 300 miljaard) naartoe zouden zijn gegaan. Laten daar nou geen os, opvang immigranten, integratiekosten nieuwe Nederlanders, en dergelijke bij genoemd worden. Wel bijvoorbeeld de aanleg en onderhoud van infrastructuur -ondanks de wegenbealsting.

   

  Hoe komt Nederland in zo’n korte tijd aan zo’n gigantisch begrotingstekort, terwijl er 300 miljaard extra is binnengekomen? En welke politici en andere verkwisters mogen we daarvoor ter verantwoording roepen?

   

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.