Nederlandse economie nog niet uit recessie in 2014

Nederland en Frankrijk zullen in 2014 bijna geen economische groei kennen. Zij worden door economen omschreven als de zwakste broertjes van de Europese Unie. De andere landen van de Europese Unie zullen een lichte groei kennen.

Nederland en Frankrijk krijgen nu het deksel op de neus van de zware besparingen die zij opleggen. De BTW op allerlei producten stijgt, de hoge lonen worden zwaar aangepakt en de noodzakelijke levensproducten stijgen. Zelfs de werkenden die dagelijks met de auto naar het werk rijden worden zeker in Nederland zwaar getroffen door de steeds stijgende benzineprijzen. Een liter benzine Euro95 kost in Nederland al gauw €1,772 en in Frankrijk €1,520. Nederland is op dat gebied het duurste in Europa.

Frankrijk kent al sinds de socialistische president Hollande aan de macht is gekomen een leegloop van welstellende en rijke burgers. De druk van 75% van het bruto inkomen van hogere lonen is gewoon voor vele Fransen teveel. Degene die het land nog niet verlaten hebben, gaan minder werken en dat loont. Zo kan een Fransman door vier uur per dag te werken nu evenveel verdienen dan hij acht uur per dag zou werken. Dat hebben de socialisten niet goed aangepakt. Maar het doet de regering Hollande pijn om te zien hoeveel hoogopgeleide jonge mensen vertrekken naar Duitsland en Amerika. Zij doen dat omdat zij daar sneller een baan vinden en bovendien minder belasting moeten betalen op hun zuurverdiende centen.

Voorlopig blijven nog veel hoogopgeleide Nederlanders in het land. Maar als de economie zo nog een jaar of twee blijft spoken, zullen veel jonge mensen hun heil elders gaan zoeken. Nederland zou zijn eigen economie moeten steunen zoals het een goede regering beaamt. Neem nu de uniformen van onze militairen die gaan vechten in Mali. Die zijn van Chinese makelij. Terwijl wij hier een topbedrijf in Nederland hebben dat beschermde uniformen van topkwaliteit levert. Het Amerikaanse Pentagon koopt zelfs de gevechtskledij voor de Amerikaanse militairen bij het Almelose bedrijf TenCate. Dit is iets wat de Nederlandse regering ook had moeten doen. Dan hadden onze militairen goed beschermd geweest met kledij van Nederlandse makelij en het was nog goed geweest voor de economie ook.

Elke regering die het goed meent met zijn bevolking steunt de eigen bedrijven. Kijk maar eens naar het bedrijf Aluminium Delfzeil. Dit bedrijf is ter ziele gegaan omdat onze energieprijzen zo hoog waren en zij niet meer konden concurreren met Duitsland die zijn bedrijven wel ondersteunt. Er zijn meer dan driehonderd mensen hun baan kwijt. Het verdriet in de streek is groot bij veel gezinnen. Tijdens de demonstratie komt iemand zoals Alexander Pechthold zijn steun betuigen aan de mensen die hun baan kwijt zijn. Sommige politici kennen geen schaamte nu er verkiezingen in aantocht zijn. D66 is mede verantwoordelijk voor het nieuwe beleid waarbij dit jaar de energieprijzen nog meer de lucht ingaan. Zij lopen nog slaafser achter Europa aan dan de PVDA en de VVD. En Nederland wil weer eens de braafste zijn van de Europese Unie door te luisteren en zijn eigen bedrijven geen subsidies te geven ingevolge van de hoge brandstofprijzen. Duitsland doet dat daartegen wel en luistert niet naar Europa. En dat prijst de Duitse regering.

Op het gebied van regeren is het kabinet Rutte zwak, heel zwak. Zij hebben geen feeling met de Nederlandse economie en durven geen vuist maken tegen het dominante Europa om zo zijn eigen economie te stimuleren. Het wordt tijd dat er eens echte economen de Nederlandse politiek gaan vervoegen. Mensen die weten waarover ze praten en die niet bang zijn van het impotente dominante Europa. Politici met ballen hebben wij nodig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.