Paus Benedictus 'ontsloeg 400 pedopriesters'

Geen categoriejan 18 2014, 11:29
Maakt de kerk dan toch grote schoonmaak?
Volgens de Associated Press heeft de voorganger van Paus Franciscus, Benedictus, meer dan 400 priesters ontslagen omdat ze verdacht werden van pedoseksuele handelingen.
De reeks ontslagen vonden plaats in 2011 en 2012.
De AP baseert zich op documenten uit het Vaticaan én op de verklaring van aartsbisschop Charles Scicluna, die de ontslagen heeft bevestigd. Scicluna is de man die over kindermisbruikzaken ging. 

AP baseert het getal op statistieken uit het jaarverslag van het Vaticaan, dat weliswaar openbaar is, maar alleen in Rome en op katholieke universiteitsbibliotheken te vinden zou zijn. Daaruit is sinds het begin van deze eeuw een opmerkelijke stijging van gemelde misbruikzaken te zien.

Je zou denken dat de kerk dit soort berichtgeving zou aangrijpen om aan te tonen dat ze wel degelijk iets aan pedofilie doet. Dat zou erg goed zijn voor haar imago, aangezien ze er van al jaren van beschuldigd wordt pedopriesters achter de schermen (en ervoor trouwens ook) te beschermen.
Helaas is niets minder waar. De kerk ontkent het verhaal: de 400 zaken zouden "slaan op het aantal geopende zaken, en niet op de uitkomsten ervan." Aangezien aartsbisschop Scicluna de ontslagen echter heeft bevestigd is dat een wat merkwaardig verweer.
Aangenomen dat het de AP het bij het rechte eind moeten we ons afvragen waarom de kerk hier mogelijk over zou liegen? Zou het niet in haar belang zijn om hier open en eerlijk over te zijn? Het zou wonderen doen voor haar imago.
Misschien wel inderdaad... maar misschien ook niet. Toegeven dat er zoveel pedopriesters rondliepen in een katholiek gewaad is potentieel namelijk ook behoorlijk risicovol. 400 individuen; je hebt dan over een systematisch probleem. Natuurlijk weet iedereen al dat dit het geval is, maar dat betekent niet dat de kerk dat ook wil of durft toe te geven.
En dat is eigenlijk best wel jammer - niet alleen voor mensen die de waarheid boven tafel willen hebben, maar ook voor de kerk zelf. Door nu eindelijk eens openheid van zaken te geven over deze materie kan de kerk haar geschonden imago - langzaam, maar zeker - herstellen. Geheimzinnigheid maakt in dit geval meer kapot dan de kerk lief is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten