Kabinet moet chantagepoging Slob negeren

Als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat, dreigt Arie Slob zijn eerdere afspraken met het kabinet op te blazen.

Eerder deze week werd al duidelijk dat voor de PvdA ‘afspraak is afspraak’ niet geldt. Dat de sociaal-democraten in het regeerakkoord afspraken illegaliteit strafbaar te maken, wil nog niet zeggen dat ze dat ook daadwerkelijk gaan doen. Staatssecretaris Fred Teeven, die verantwoordelijk is voor het dossier, vond het nodig de PvdA eraan te herinneren dat zijn VVD alleen met het kinderpardon heeft ingestemd in ruil voor de strafbaarstelling van illegaliteit. “Als je dingen met elkaar afspreekt, dan is het wel van belang dat iedereen die lid is van een regeringsfractie daar achter gaat staan,” zei Teeven.

Daar denken ze bij de PvdA anders over. Blijkbaar is het op orde brengen van de Rijksbegroting, het hervormen van de arbeidsmarkt en zelfs het nivelleringsfeest van Rutte-II allemaal minder belangrijk dan de kans dat een paar illegalen het land uit worden gezet.

Dat de ChristenUnie er net zo over denkt, is toch een tikkeltje opmerkelijker. Die partij stelde zich de afgelopen maanden juist ‘verantwoordelijk’ op. Het hielp het kabinet aan de nodige meerderheid in de Eerste Kamer om hervormingen op de woningmarkt en in het pensioenstelsel door te voeren. Blijkbaar is dat voor de ChristenUnie allemaal minder belangrijk dat de illegalen-kwestie. “Als het kabinet dat wetsvoorstel doorzet, komt de uitvoering van eerder gemaakte afspraken in gevaar,” zei partijleider Slob gisteren tegen de Volkskrant. “Dat maken wij niet mee.”

Hij herhaalde zijn standpunt later op de dag bij het NCRV-programma Eén op Eén.

De weerstand van Slob heeft echter niet alleen met de kwestie zelf te maken. Hij zei ook: “Je kunt niet aan ene kant met ons samenwerken en er parallel zo’n wetsvoorstel met steun van de PVV willen doordrukken.” Oftewel: omdat de PVV de strafbaarstelling steunt, weigert de ChristenUnie hetzelfde te doen.

Eerder wist Slob met dreigementen het kabinetsbeleid ook al gewijzigd te krijgen. Hervormingen van de kinderbijslag en het kindgebondenbudget werden bijgesteld, om de steun van de ChristenUnie voor het Woonakkoord te winnen. Dat kan zo niet doorgaan. De ChristenUnie heeft haar handtekening onder afspraken gezet en moet niet het idee krijgen dat het maanden later nog eens concessies op een heel ander beleidsterrein kan bedingen. Met twee zetels in de Eerste en vijf zetels in de Tweede Kamer kan de ChristenUnie beter een toontje lager zingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Brave Hendrik

  Het strafbaarstellen van illegaliteit is pure symboolpolitiek. De illegale immigratie zal er niet door afnemen.

  Zoals al gezegd: de boete betalen ze niet, en hen opsluiten kost de samenleving snel 40.000euro (250 per dag). Tel uit je winst!

 2. avander

  Dit kabinet is even verdwaasd en van het pad als de 5 voorgaande. De zieke geesten regeren niet, maar reageren alleen op de waan(zin) van de dag. Vanaf een splinterpartij die ineens kan bepalen of de gekte doorgaat of eindelijk eens ophoudt, tot nationaliteitshaters die dit land het liefst gelijk aan een vreemde mogendheid willen uitleveren, het gaat maar door. Geen hond die zich iets van ons lot aantrekt. Miljardje hier en miljardje daar. 100.000 “vluchtelingen”of 60.000, doe maar 100.000 dan voel ik me zo fijn.
  Kom Wilders laat je eens horen.

 3. pietkremer

  Illegaal verblijf dient evenals huisvredebreuk strafbaar te zijn. Illegalen schenden de soevereiniteit van Nederland. Zij menen dat niet Nederland het recht heeft om te bepalen of vreemdelingen hier welkom zijn, maar de vreemdeling zelf. Die christelijke compassie met illegalen is misplaatst, omdat tot in hoogste instantie is beoordeeld of ze recht hebben op verblijf alhier. Dat gepamper van illegalen door gemeentebesturen en christelijke en linkse clubjes, zou ook strafbaar gesteld moeten worden, want gaat in tegen de democratie. Strafbaarstelling is een extra stok achter de deur tegen illegaal verblijf. Illegalen dienen net zo lang en net zo vaak te worden opgesloten, totdat ze eieren voor hun geld kiezen en terugkeren naar hun landen van herkomst. Arie Slob maakt veel bombarie om zich als goed mens te etaleren. Oh, wat zijn die christenen toch goed voor vreemdelingen. Waren ze maar even goed voor autochtonen, die de rekening gepresenteerd krijgen voor al die illegale verblijvers.

 4. pietkremer

  Illegaal verblijf dient evenals huisvredebreuk strafbaar te zijn. Illegalen schenden de soevereiniteit van Nederland. Zij menen dat niet Nederland het recht heeft om te bepalen of vreemdelingen hier welkom zijn, maar de vreemdeling zelf. Die christelijke compassie met illegalen is misplaatst, omdat tot in hoogste instantie is beoordeeld of ze recht hebben op verblijf alhier. Dat gepamper van illegalen door gemeentebesturen en christelijke en linkse clubjes, zou ook strafbaar gesteld moeten worden, want gaat in tegen de democratie. Strafbaarstelling is een extra stok achter de deur tegen illegaal verblijf. Illegalen dienen net zo lang en net zo vaak te worden opgesloten, totdat ze eieren voor hun geld kiezen en terugkeren naar hun landen van herkomst. Arie Slob maakt veel bombarie om zich als goed mens te etaleren. Oh, wat zijn die christenen toch goed voor vreemdelingen. Waren ze maar even goed voor autochtonen, die de rekening gepresenteerd krijgen voor al die illegale verblijvers.

 5. Peter Selie 1

  Onbetrouwbaar christelijk sujet die even een dreigementje laat horen in de richting van de eveneens onbetrouwbare regering.

 6. Mar

  “dan de kans dat een paar illegalen het land uit worden gezet.”

   

  Strafbaarstelling illegaliteit houdt in dat men naast het sowieso verplicht het land verlaten, gedwongen of vrijwillig, een geldboete van € 3900 of vervangende inhechtenisneming van tenminste 4 maanden  krijgt opgelegd.

   

  In Jip en Janneke taal:

   

  U mag niet zonder verblijfsvergunning in Nederland zijn. U moet het land verlaten. Gaat u niet, dan sluiten wij u 4 maanden op of u betaalt een boete van € 3900.

 7. Johannes N

  Leuk, dus het kinderpardon gaat alsnog van tafel! Zullen we nog snel een afscheidsfeestje voor Mauro en de zijnen organiseren nu het nog kan?

   

  Overigens zie ik die hele strafbaarheidsstelling als een wassen neus. Er zou precies een straf moeten staan op illegaal verblijf: _vertrek_. Geen geldboetes, geen celstraf, maar gewoon hop, het land uit. Die mensen opsluiten of beboeten is volstrekt onzinnig.

   

   

 8. Niek Verheyen

   

  Niet alleen illegaliteit moet strafbaar gesteld worden, collaboratie met illegalen zou eveneens in die sferen dienen te komen want collaboratie houdt dit probleen natuurlijk in stand. Assistent miezerik Slob is gewoon bang dat dat straks een eventuele volgende stap zou kunnen zijn. Al zijn vriendjes in kerkbesturen, kerkelijke instanties et cetera die illegalen behulpzaam zijn komen dan natuurlijk in de problemen; en niet alleen met hun geweten. 

 9. Kritiekaster

  Als deze man het voor elkaar zou krijgen om dit schandkabinet te laten exploderen verdient hij de hoogste onderscheiding die dit land kent.

  Stel je toch eens voor dat we zouden mogen vernemen dat verrader Rutte en zijn linkse bende opgeblazen wordt!

  Wat een zooitje is het toch… 

 10. Princenvlag

  De PVV-fractie in de Senaat met 10 zetels geeft de doorslag en CU is hierbij volstrekt overbodig.

  Overigens het wetsvoorstel word pas na de GR en EU-verkiezingen behandeld in het parlement.

   

  Het stoere gedonder van Arie Slob kan overslaan naar andere partijen en fracties (PvdA?)  als voorspel en de val van het eurofiele rampkabinet Rutte II zoals in 2010 bij het kabinet Balkenende IV.

   

  Kortom prima het zagen en zuigen van de gluiperd eerste klas Arie Slob! Hulde!!!.

   

 11. rinus

  ”Christenen” van CDA bliezen Rutte 1 op, en Slob en co straks (misschien) Rutte 2. En dan straks weer anderen de schuld geven zoals een hypocriete Christen betaamt. Je kan het verwachten van de firma Achterbaks.

   

  Ik kan me wel een beetje indenken hoe een illegaal tegen die 3900E boete en die 4 maanden ”cel” aankijkt. De boete betalen ze sowieso niet want geen inkomen, en de ”cel” is in Nederland een 5-sterrehotel. En dan heb ik het niet eens over al die gesubsidieerde linkse (en Christelijke) instanties die overal tussen gaan zitten en overal dwars gaan liggen.

   

  Want als het om de zielige illegaal of de zielige allochtoon gaat staat het hele links Christelijke leger voor je klaar. Dan moet ik toch even denken aan het trieste verhaal van de ondernemer Otten op de Haagse Markt. Ik zal het verhaal niet weer herhalen, maar waar zijn DAN ineens al die Christelijke gutmenschen?

   

  O wacht, dan zijn regels natuurlijk weer regels en meneertje wist dat het ging gebeuren enzovoorts….Tja, dan heb je je kleur niet mee en ben je niet zielig genoeg. Gatverdamme de smerigheid!

   

  Ik wilde zoveel meer schrijven over die Christelijke boeven, maar lijkt me nu niet zo’n fijn plan. En er is wel genoeg gezegd.

   

   

 12. joga

  Zie mijn reactie op ” Dagelijks Nieuws” in de rechter zijde-kolom

 13. V.K.

  -Inderdaad Mar,

  -Vreemd dat het Eurofiele VVD dit wetsvoorstel niet eerst heeft getoetst aan de Europese wetgeving…na ja, iedereen weet natuurlijk waar dit op uitdraait.

 14. Mar

  Vorig jaar was er al veel commotie over strafbaarstelling illegaliteit. CU is van begin af aan tegen geweest.

   

  De zaak werd opgeschoven omdat Teeven een onderzoek toezegde. Op 30 januari jl. laat Teeven weten aan de Kamer dat het nog wel even duurt voordat hij de uitslag van het onderzoek kan mededelen en wordt de zaak over de verkiezingen heengetild.

   

  In een interview met de Telegraaf op 21 februari jl. begint Teeven zelf weer over strafbaarstelling illegaliteit, terwijl de kwestie dus in de koelkast staat, met een sneer naar de PvdA.

   

  Zoals te verwachten duiken de Nederlandse media en aanverwanten er weer bovenop, want herrie in het kabinet is dringend gewenst. Met dank aan Teeven, die de boel weer heeft opgerakeld, maakt de CU ook weer gelijk gebruik van de geboden gelegenheid om hun standpunt nogmaals naar voren te brengen.

   

  Wat Teeven kan, kan CU ook.

   

   

 15. Caroline

  Vreemdelingenbewearing kon/kan altijd al. Werkt de vreemdeling niet mee aan de uitzetting (zegt bijvoorbeeld niet uit welk land die komt) dan mag die bewaring 6 maanden duren. Langer mag niet van de rechter.

   

  Het gaat hierbij overigens niet ‘om illegalen’ (“geen mens is illegaal” zegt met dan met veel gevoel voor drama), maar om mensen die iets illegaals doen, en wel in strijd met wetten en regels hier verblijven.

  Maar als die wetten en regels (kennelijk naar keuze van de overtreder) niet gelden voor mensen die hier illegaal verblijven en de wetten en regels overtreden, dan gelden die wetten en regels (allemaal) ook alleen maar voor mij als ik er voor kies dat ze voor me gelden. Ik kan het door mij verafschuwde artikel 1 van de grondwet niet anders lezen dan zo, gelijke behandeling voor wetovetreders dient gelijk te zijn, niet?

   

  Verder haakt iedereen maar iedereen pootje in Den Haag, want erger dan dit kabinet en deze Kamer(s) kan het toch niet worden.

   

  En Slob, die trekt de eigen portemonnee maar voor die ‘illegalen’, en blijft van die van anderen af. Morele principes (ook al komen die neer op verraad aan de bevolking hier) zijn fraai, een ander daar (financieel en feitelijk) voor laten opdraaien, is dat op geen enkele manier.

 16. Eminem2

  Mar schreef:

   

  “Strafbaarstelling illegaliteit houdt in dat men naast het sowieso verplicht het land verlaten, gedwongen of vrijwillig, een geldboete van € 3900 of vervangende inhechtenisneming van tenminste 4 maanden  krijgt opgelegd.”

   

  Ja, en? Zo worden illegalen toch aangemoedigd om het land te verlaten? 

 17. Two Ravens Black Kettle

  De VVD slagroom-partij gaat sowieso overstag, de enige vraag is hoe gaan ze het spinnen. Welke leugens toveren ze nu weer uit hun astronomisch hoge hoed.

 18. antonius

  Zoals altijs al zijn de christelijke partijen alleen maar goed in draaien . Waarheid of afspraken gelden nooit voor hen .
  Het zijn en blijven farizeeërs.

 19. LantR.fant

  alcoholische drank kunnen kopen. Is weliswaar illegaal, maar illegaal mag!

 20. V.K.

  -Prachtig toneelstuk zo voor de Europese verkiezingen, u begrijpt natuurlijk al waarom de VVD er alle belang bij heeft om met deze rel de EP verkiezingen in te gaan, win win situatie toch.

  -Na ja, na de verkiezingen zal Malmstrom of hoe dat mens ook moge heten verklaren dat Rutte /VVD tegen alle EU regels in handelt .

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.