Constructieve 3 stevig(er) in het zadel

D66, CU en SGP kregen veel kritiek. Zij steun(d)en het huidige kabinet. Strategisch pakte deze keuze echter zeer gunstig uit, voor al de drie de partijen.

Rutte II heeft net als Rutte I geen meerderheid in de Eerste Kamer. De vorige kabinetsperiode moest de SGP in de senaat bijspringen om de plannen toch door de Staten Generaal te krijgen. De partij werd daarvoor beloond. Voor het eerst in jaren haalde de partij, en nu zelfs geheel op eigen kracht, een derde zetel. Ook deze kabinetsperiode is de SGP weer nodig. Senator Holdijk zit nog steeds op een stoel die goud waard is.

Hij is echter nu niet meer de enige in de Eerste Kamer die dit kabinet gedoogd. Ook de senatoren van D66 en de Christen-Unie doen mee. Deze drie partijen hebben veel kritiek gehad op hun beleid. Ook op deze site. De partijen ging echter stug door. Nieuwe verkiezingen waren niet goed voor het land, zo luidde het devies. Dat D66 daarvoor in zee moest met de twee meest christelijke partijen van Nederland, deerde niet (meer).

D66
Het heeft D66 geen windeieren gelegd. Het leek er zelfs even op dat D66 de meeste raadszetels zou scoren van alle landelijke partijen. Dat zat er uiteindelijk niet in. De prognoses hadden het CDA helemaal verkeerd ingeschat. Die partij bleef de grootste. D66 boekte echter hele mooie winsten. Vooral in de grote steden is D66 momenteel oppermachtig. Dat allemaal ten koste van de PvdA.

Ook de CU en de SGP plukten zoete vruchten. Minder weliswaar dan de eerste prognoses deden vermoeden, maar toch. Het was vooral opmerkelijk dat de CU voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij werd in een stad als Zwolle. Elders won de Christen-Unie tevens veel zetels. Ook de SGP pakte weer in verschillende gemeenten de koppositie, ook in een grote gemeente als Ede.

Wind in de rug
Voor de ‘constructieve drie’ is dit het laatste zetje dat men nodig had. Deze partijen beseffen dat de constructieve houding op heel veel sympathie kan rekenen bij de kiezer. Men zal dan ook de komende jaren stug doorgaan met het steunen van en het meepraten over kabinetsplannen. De strafbaarheidstelling van illegaliteit zal nog even een dobber zijn, maar de soep wordt na de verkiezingen nooit zo heet gegeten als dat hij voor de verkiezingen wordt opgediend.

Het kabinet Rutte II zit daarmee steviger in het zadel. Als de drie gedogers het kabinet niet laten vallen, zie ik niet in hoe het kabinet wel zou moeten vallen. De Gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. VVD en PvdA staan allebei slecht in de peilingen, die regeren nog gewoon een paar jaar door en hopen dat economische voorspoed de tegenwind doet draaien naar een lekker briesje in de rug.

Van Rutte II zijn we voorlopig nog niet af.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Eminem2

  Even een bericht uit de werkelijkheid voor de schrijver van dit artikel: ook inclusief de “constructieve 3” heeft dit kabinet volgens de peilingen géén meerderheid. Dus de C3 kunnen net zo stevig in het zadel zitten als ze willen, het “paard” waarop zij zitten zal machteloos zijn als de huidige peilingen bewaarheid worden bij de volgende Provinciale Staten (en dus Eerste Kamer) verkiezingen.

   

  Verder kan het CDA op basis van hun uitslag bij de GR2014 net zo goed bewaren dat keihard oppositie voeren tegen dit kabinet electoraal ook duidelijk vruchten afwerpt.

 2. nick

  Door de opgeklopte hetze tegen Wilders en de PVV is de hele verkiezingsuitslag onder het kleed geschoven, jammer voor Pechtold maar zeer zeker de bedoeling van de PvdA.

  Nu ontgaat het een ieder dat vooral deze partij een motie van wantrouwen heeft gekregen van de kiezers. In een dergelijk geval wil het nog wel eens gebeuren dat daardoor de hele coalitie in elkaar sort, dat is ons nu ontnomen.

  We hebben het niet eens over hoe ernstig het is dat een dergelijke landverraders partij zo veel stemmen heeft kunnen trekken. Of is het omdat velen ze niet zo schadelijk achten in de gemeente raden en denken ‘alles beter dan de PvdA…’

   

  Maar en dit is geen grapje, onderschat Alexander niet, die is nu zijn knopen aan het tellen…het kan zomaar zijn dat hij besluit dat het tijd wordt voor de veilingmeester om Nederland uit -te -verkopen aan de EU en het premierschap op te gaan eisen. 

  Deze coalitie is wankeler dan ever…mark my words…of dat gustig is? Wat denk je zelf…

   

   

 3. Charles de Gaulle

  De strategische steun zoals u bedoelt is geen versterking maar een verdere verzwakking van dit kabinet.

  Alledrie de gedoogpartijen eisen hun wisselgeld en zo zal er dus van een beleidslijn, zo daar al sprake van was, nu helemaal niets meer terechtkomen.

  En of je daar nou de zoveelste geposeerde foto van ijdeltuit Pechtold boven zet of niet, dat kan niet verdoezelen dat D’66 met alle winden meewaait maar nooit scherp afgetekende keuzes durft te maken.

  Dat het aantal stemmers op D’66 toeneemt kan niemand ontkennen, dat neemt niet weg dat ik voor de stemmers op een “geen vlees geen vis” geen enkel begrip kan hebben, gebakken lucht is de meest typerende bijnaam voor deze partij.

 4. philippine

  Even naar deze ‘cartoon’ kijken aub.
 5. cmsuijkerbuijk

  Zouden we niet eens eerst de EU-verkiezingen afwachten?

  De reden om bij GR-verkiezingen op een partij te stemmen, kunnen namelijk totaal haaks staan, op landelijke of Europese verkiezingen. Het scheelt namelijk nogal, of het over een fietspad of zwembad gaat, of over totale opheffing van ons land!

 6. François

  Strategisch of niet, wat die troika doet is constructief de burgers helpen uitzuigen, de economie total loss rijden en de EU dieper in de strot duwen. Muziek!

 7. christianov

  Pechtold en Rutte samen naar de Bilderberg groep afgelopen jaar, D’66 zogenaamd kritisch over het beleid van Rutte 2! Rutte 2 valt in de peilingen en stakeholder Pechthold(2de pion v Bilderberg)neemt het stokje over en druk als nog de agenda van de Bilderberg er doorheen. En voor die gene die denken : “Bilderberg is gewoon een gezellig borrelclubje”.

   

  Vraag is : De elite van de bancaire, media, politiek, adel komen gezellig bij elkaar voor welke reden?

  Vraag is : Alle informatie die eruit komt wordt het jr daarop zichtbaar of geimplementeerd stom toeval?

  Vraag is : Bewaking komt uit de geheime dienst en particulier diensten, waarom zo geheim?

  Vraag is : 2 eeuwen geleden kwamen de elite ook bij elkaar, waarom is het dan nu anders?

   

   

   

   

   

   

   

 8. DWK

  Top die kop!

   

  Ik lees Constructief en
  Zadel en zie de kop van Alexander P.

   

  Nou ben ik zelf niet zo’n
  zadelruiker en bepaal me dus liever tot de feiten.

  En dan zie je dat – in tegenstelling
  tot wat de laatste dagen nog wel een wordt beweerd –  D66 de stevige bodem onder het huidige aantal
  zitjes gewoon heeft binnen gehaald met chique gepresenteerde Wildershaat. Als
  Wilders er niet was geweest stond de partij nog gewoon op 3, 4 zetels waar ze
  hoort.

   

  “Constructief” dan. Zo
  blind als Wilders kan doorzeuren over Marokkanen zo kritiekloos maar vooral bezeten
  praten de deftige lispelaars van D66 over Europa en b.v. milieu, klimaat en
  energie.

  Pechtold is in staat heel Europa op de schop te nemen voor een
  verworvenheid als de dodehoekspiegel.

  Zijn voorposten in het Europees parlement
  zijn nog een graadje erger.  Die zijn
  bereid elke vorm van persoonlijke autonomie weg te parkeren ten faveure van onbetaalbare
  “verduurzaming en vergroening” van onze elementaire productiemiddelen:
  grondstoffen en energie.

   

  Die D van 66 stelt aldus minder
  voor dan Honeckers D. Dus wilt u meer of minder D66, meer of minder waarachtige
  D?

   

  U kunt nu nog kiezen.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.