Excuus en compensatie voor Caribische landen, door wie en aan wie?

Een aantal landen in het Caribische gebied, verenigd in de Caribbean Community (Caricom) hebben een tienpuntenplan goedgekeurd dat moet leiden tot excuses vanuit Europa en een financiële genoegdoening.

De Europese staten worden verantwoordelijk gehouden voor slavernij, genocide, honderden jaren van apartheid en het lijden van bevrijde slaven. Volgens Caricom hebben de Europese landen, zoals Engeland, Frankrijk en Nederland, „geweigerd zulke misdaden te erkennen of slachtoffers en nazaten ervoor te compenseren”.

Bovengenoemde landen kunnen rond april een aanklacht verwachten, maar mogelijk worden ook Zweden, Noorwegen en Denemarken aansprakelijk gesteld. Naast formele excuses, willen de Caribische landen onder meer repatriëring naar Afrika, financiering voor culturele instituties, steun bij afbetaling van staatsschulden en annulering van internationale schulden. Het is bij de gewone rechtspraak in Nederland al moeilijk om als nabestaande van een slachtoffer enige schadevergoeding te krijgen, laat staan in de zesde of zevende generatie. Heeft deze huidige generatie aantoonbare schade geleden van de slavernij meer dan 150 jaar geleden? Nederland was in de zeventiende en achttiende eeuw verkoper en handelaar van slaven. Ze werden veelal uit Afrika verscheept naar Curaçao om daar verkocht te worden. In 1863 werd ook in Nederland bij wet de slavernij afgeschaft, nadat het al in 1814 de handel in slaven verbood. Vooropgesteld, dat slavernij verwerpelijk, mensonterend en illegaal is, rijst de vraag of het nog wel opportuun is om na zoveel jaar herstelbetaling te eisen.

Als we het bijvoorbeeld over Suriname (lid van de Caricom) hebben, dan is misschien 40% van de huidige bevolking nazaat van de toenmalige slaven. Aan wie zou een herstelbetaling dan ten goede moeten komen? En wie moet de vergoeding betalen? In Nederland is inmiddels 20% van de bevolking niet autochtoon, zouden die dan toch mee moeten betalen? En wat te denken van de Nederlanders die het land verlieten?  Tussen 1946 en 1969 emigreerden 465.000 Nederlanders naar Canada, de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Brazilië. Mogelijk dat hun voorouders ook betrokken waren bij de slavernij.

Het comité Suriname heeft becijferd dat Nederland € 30 miljard zou moeten betalen voor het slavernijverleden, terwijl schrijver Armand Zunder op € 50 miljard komt. Aangezien het om misschien 200.000 mensen gaat, betekent dat toch gauw € 250.000 per persoon.

Nederland heeft een uiterst kwalijke rol gespeeld bij de handel in en transport van slaven. Maar gezegd moet worden dat de aanvoer van slaven in Afrika zelf vaak gefaciliteerd werd door Afrikaanse handelaren. Zij deden vaak willens en wetens mee. Het verschil is wel dat de blanken in slaven handelden omdat men minachting had voor de huidskleur in combinatie met winstbejag, terwijl de lokale bevolking in slaven handelde omdat ze vijandige stammen hadden overwonnen en later ook uit winstbejag. 

Ook kun je je afvragen of sommige nazaten niet juist exceptionele kansen hebben gekregen in het land waarheen hun voorouders onder dwang en erbarmelijke omstandigheden werden vervoerd. Vooral Amerikaanse tegenstanders van herstelbetalingen wijzen op de successen van bijvoorbeeld Oprah Winfrey, Robert Johnson, Tiger Woods, Michael Jordan en Magix Johnson. Maar goed, het succes van de een mag niet een reden zijn om de misdragingen van een ander goed te praten. 

Ten slotte valt het op dat als we het over slavernij hebben we altijd refereren aan de Afrikaanse slaven die door de Europeanen werden vervoerd. Slavernij bestaat al zolang als de mensheid er is. Zo hielden de oude Grieken en Romeinen al slaven en leefde het Joodse volk in slavernij in Egypte. Ook Azië kent haar zwarte geschiedenis van horigen. Zo startte in de 6e eeuw al de Arabisch-Afrikaanse slavenhandel. In 1400 jaar werden er meer dan 20 miljoen slaven uit West-Afrika gehaald door de Arabieren. 

In 2007 was Mauritanië het laatste land dat slavernij strafbaar stelde, in 2003 vooraf gegaan door Niger.

In de hele wereld zijn sporen van slavernij te vinden en nog steeds is het niet uitgeroeid. Kinderen die tegen hun wil en zonder loon werken in tapijtfabrieken, steengroeven of op plantages dan wel dienst moeten doen in het leger. Terecht te brandmerken als misdaden tegen de menselijkheid. Volgens de ILO (International Labour Organization) zijn er heden ten dagen nog 20,9 miljoen mensen die onder slavernij gebukt gaan.

Herstelbetalingen zullen er waarschijnlijk nooit komen en leiden ook alleen maar de aandacht af van het hedendaagse gevecht tegen het schenden van de mensenrechten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

21 reacties

 1. Johannes N

  Oh, trouwens… _REPATRIERING_? Echt waar? Ze willen dus terug naar Afrika gebracht worden, begrijp ik dat nu goed?

 2. François

  @Jan Van (16:35) Ze moesten ook nog eens een heel eind omvaren en kanonnen aan boord meezeulen, anders stonden ze even later op de markt in Marrakesh of Timboektoe, of moesten ze zich doodroeien op een Noord Afrikaans piratenschip. Dat kost nogal wat. En dat is nog niet alles: Die Moren zijn nu oververtegenwoordigd in de verkeerde statistieken. Dat wordt een stevig rekeningetje:)

 3. Jan Van

  een excuus…. én een flinke financiele compensatie omdat het best wel mogelijk is dat één of meerdere van mijn voorouders door Moren als slaaf werden gehouden…. én omdat ik mij bedreigd voel door het huidige immigratiebeleid!

 4. François

  “Ten slotte valt het op dat als we het over slavernij hebben we altijd refereren aan de Afrikaanse slaven die door de Europeanen werden vervoerd. Slavernij bestaat al zol….”

  Stop even. Nederland (niet Nederland maar o.a. de WIC) was in de zeventiende en achttiende eeuw geen verkoper en handelaar van slaven, maar afnemer en doorverkoper. Van wie kochten ze die slaven? Van bekeerde Afrikanaanse- en Arabische slavenhandelaren en -slavenjagers (video). Zonder die bekeerde Afrikanen en Arabieren was er geen grootschalige slavenhandel geweest. Het aantal slaven dat in de Westerse wereld terecht kwam was slechts een fractie van het aantal slaven dat in de Arabische wereld geconsumerd werd. Hier komt bij dat er ook witte slaven waren, en slaven uit de regio India (betreft alleen al ca. 80 miljoen hindoes), en de slaven die in de Arabische wereld terecht kwamen, op een enkele uitzondering na, geen nakomelingen hebben en dus geen rekening kunnen sturen.

  Alleen door uiterste inspanning van de Westerse landen, waaronder Nederland, is de Arabisch-Afrikaanse slavenhandel grotendeels ten einde gebracht (de Arabische wereld heeft hardnekkig tegengewerkt). De oudste anti slavernij wet is nota bene door Nederlanders ingesteld, in 1636:

  “It is quite evident that they (the Bosjesmans women and children) would have been at once declared slaves, and, indeed, placed thus under task-masters who were themselves living far beyond the control of the laws ; it is a distinction without a difference. The following admirable Dutch law alone prevented, in all probability, the local government from declaring them to be slaves : The aborigines shall be undisturbed in their liberty, and never enslaved ; they shall be governed, politically and civilly, as ourselves, and enjoy the same measures of justice.” [uit: Original matter contained in Lieut.-Colonel Sutherland’s Memoir on the Kaffers, Hottentots, and Bosjemans, of South Africa; Cape Town; Pike & Philip, MDCCCXLVII (1847); pp.53-54]

  Die rekening van 30 to 50 miljard mag dus meteen doorgestuurd worden naar de OIC. De Westerse landen kunnen daar dan een rekening aan toevoegen. Wordt die rekening toch nog naar Nederland gestuurd, dan kan die meteen met een plaatje erbij retour.

 5. mart

  Ik hoor mijn afro-braziliaanse ega  nooit mekkeren over compensatie temeer daar zij geen cent krijgt van nederland op nu 71 jarige leeftijd”want ze heeft nooit AOW premie betaald is het grote excuus.Ter wijl haar voorouders als onvrijwillige emigranten op mischien wel een hollands schip hier naar toe gesleurd zijn.Laat die graaiers toch doen.Het merendeel heeft het beter gekregen dan in hun afrikaanse wigwam.Mart Brasil.

 6. Ian

  En ik wil compensatie voor al die uitvreters die hier hun handje ophouden voor gratis geld, mogelijk gemaakt door de werkende Nederlanders en medelanders die wél hun bijdrage leveren, zonder daar ook maar iets tegenover te stellen, los van het veroorzaken van overlast door geweld of een veel te grote bek.

 7. Twan 21

  Daar gaan we weer.

  Wie moet er wie betalen?

   

  Ik ga niemand betalen!

   

  Ik woon in Noord Limburg en mijn voorouders komen ook uit deze streek. Wij waren in de tijd van de WIC helemaal geen onderdeel van de republiek (Venlo trouwens wel). Daarbij is de kans dat mijn voorouders zeevarenden waren uiterst klein. Ik en mijn voorouders waren dus niet schuldig aan de slavernij. Ook al niet omdat er in die tijd geen democratie was en burgers niet verantwoordelijk waren voor hun bestuur en de beslissing die het nam.

   

  Maar nu komt het. Als we al iemand schuldig moeten verklaren dan zijn dat de nakomelingen van de mensen die daadwerkelijk bezig waren met de slavernij.

  The unconvenient truth:

  Bijna alle Antilianen zijn een mix. Ik ben verschillende keren in Afrika geweest en Afrikanen zijn zwart. Niet bruin.

  De kans is dus groot dat een groot deel van de nu levende Antilianen het product zijn van (al dan niet vrijwillige) sex tussen blanken (Slavenhalers/slavenhouders) en zwarten slaven.

   

  Het zijn dus de nakomelingen van de daders en de slachtoffers!

   

  Nou kun je natuurlijk vanuit financieel oogpunt kiezen boor de slachtofferrol maar dat is niet terecht. Ze bezitten weldegelijk de genen van de daders. Ze zijn dus ook gewoon de nakomelingen van de slavenhalers.

   

  Wie stel je dus verantwoordelijk?  Je eigen voorouders dus.

   

  Maar bovenal wil ik niet betalen omdat ik niet in erfzonden geloof.

  Wat is gebeurd is een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Er leven tegenwoordig geen slachtoffers meer. Alleen maar mensen die denken geld te kunnen slaan uit hun slachtofferrol.

 8. Caroline

  De daders en slachtoffers liggen op het kerkhof.

   

 9. OphEUffen

  Eens denken waar wij nog kunnen cashen. De Duitsers als usual suspect, Spanje vanwege de 80 jarige oorlog en van

  de Romeinen moeten we ook nog wel iets los kunnen krijgen.

 10. Johannes N

  Gaan de surinamers en antillianen in Nederland ook meebetalen aan de herstelbetalingen aan hun landgenoten? Of blijkt het dan plotseling _wel_ toegestaan om onderscheid tussen Nederlanders te maken op basis van herkomst? We hebben afgelopen week tenslotte nog geleerd dat “een half dozijn internationale verdragen dat verbiedt”…

   

  Maar goed, ik ben hier eigenlijk wel voor. Laat ze maar veel lawaai maken – en tegelijk alle sympathie verspelen die ze nog hadden…

 11. PenVsZwaard

  Is het niet zo dat wanneer je betaalt voor dat werk het gewone arbeid wordt? 

  Wanneer dat het geval is dan moet van onze zijde ook maar reis en verbijfskosten in rekening gebracht worden.

   

  Bovendien waren de de echte slavendrijvers de Arabieren en andere ‘collega’ Afrikaanse stammen.

   

  Dat staat los van mijn opvatting dat slavernij altijd verwerpelijk is, ook van zwarte en witte slaven in de islamitsche wereld, of andere vormen van slavernij (bijvoorbeeld gedwongen prostitutie) waar ook ter wereld.

   

  Bestond Nederland, zoals wij dat nu kennen al in die tijd. Misschien vanaf het Weense Congres, maar ervoor toch niet?

   

 12. MicMokum

  Even los van de vraag of wij moreel of juridisch al dan niet iets verplicht zijn gezien onze geschiedenis, betaal ik graag mee aan de repatriëring van (bijvoorbeeld) Quinsy Gario naar Afrika. 

 13. Frank

  Slavenhandel werd niet vaak gefaciliteerd door Afrikanen, maar altijd. De aanbodzijde was 100% in Afrikaanse handen. Ga daar maar je vergoeding halen. Overigens, zoals Prof. Piet Emmer heeft aangetoond, hadden slaven het aanzienlijk minder slecht dan allerlei propaganda (Roots, 12 Years actually productive) willen doen vermoeden.  

 14. Karina

  Laat ze maar uitpluizen wie de nakomelingen zijn van de slavenhandelaars.  Je kan onschuldige nabestaanden toch niet laten opdraaien voor leed van 150 jaar geleden.

 15. pierreofzo

   

  Het is te gek voor woorden.

  Toen de slavernij ook door Nederkland werd afgeschaft werden de eigenaren en aandeelhouders in slaven door de Nederlandse Staat gecompenseerd voor het teloorgaan van betreffend vermogensaandeel.

  De gewone autochtone Nederlander moest die compensatie ophoesten, terwijl die zelf slachtoffer was van uitbuiting, gedwongen winkelnering en weet ik welk ander vernederend uitbuitingssysteem.

   

  De Afrikaanse slavenhouders, die hun eigendommen verkochten, omdat dan de opbrengst hoger was, dan de vruchten van de arbeid minus de kosten van levensonderhoud staan nooit en tenimmer in de verdachtenbank.

   

  De gewone matrozen op de slavenhalersschepen van VOC en WIC stierven als de ratten, hun mortaliteitscijfers lagen veel hoger, dan die van de slaven die gekocht werden. Dat was overigens een prima deal voor de financiers van die vrreselijke handel, omdat ze dan aan de doden geen cent hoefden uit te keren.

   

  Ik ben ervan overtuigd, dat de advocatenkantoren in Londen, Amsterdam en New York in de startblokken staan om te collaboreren met eenieder, die de blonde burger wil beroven.

  De dictators en oligarchen in Afrika en het Midden Oosten hebben geen geweten en kunnen elke morele druk aan. De in erfzonde gedompelde Nederlandse autochtoon, laat zich makkelijk beroven.

   

  Het wordt hoogste tijd, dat we onzse kinderen en kleinkinderwen weer eens vertellen:

   

  Dat de Reconquista echt een herovering was na agressie van.

  Dat het Roelandslied weliswaar een verdichting is, maar desondanks een historische basis heeft,

  Dat ook de autochtone Nederlander het recht heeft de padi te snijden, die hij geplant heeft.

  Dat de Tataren op de Krim eeuwenlang Russische en Ukraiense meisjes hebben geroofd voor hun bordelen en jongens voor huin legers van Janitsaren.

  De Barbarijnse Zeerovers een paar miljoen blankes hebben geroofd en tot slaaf gemaakt.

   

   

  Kortom:

   

  Als we willen afrekenen hebben we nogal wat rekenkunst nodig.

   

  Wat mij betreft sluiten we eerst alle kantoren van collaborateurs aan de ZuidAS.

   

   

 16. Cornelius

  Bij de nazaten van die andere slavenhandelaren valt niets te halen, wie dat ook ogen zijn ;).

   

  Gek ook dat wij een bevolkingsgroep er niet op mogen aankijken als een (groot) aantal leden van die groep zich structureel misdraagt, maar dat hele natiestaten verantwoordelijk gehouden worden voor de daden van een zooitje particulieren.

   

  Hebben wij echt zo’n grote voorsprong door de slavenhandel? Wat leverde het eigenlijk op? En hebben we daar nog profijt van gehad nadat heel Europa in puin lag? En, hoeveel geld is er al naar die landen gegaan? Kunnen wij dat

   dan van het geeiste bedrag aftrekken en terugvorderen als het blijkt dat we veel te veel betaald hebben?

   

  Vragen, vragen…

   

   

   

   

   

 17. Frits B

  Nederland heeft een uiterst kwalijke rol gespeeld bij de handel in en transport van slaven.” Deze handel was destijds de normaalste zaak van de wereld. Iedereen die kans zag er iets aan te verdienen deed er aan mee. Dat we inmiddels anders over slaven denken, houdt niet in dat we alsnog schuldig zijn medeplichtigheid aan volstrekt legale handel. 

  Dezelfde onzin kwam een tijdje terug aan de orde in de serie Hoe duur was de suiker. Geen mens die zich afvraagt hoe de arbeids- en levensomstandigheden waren van de arbeiders hier in Nederland. Bepaald niet beter dan die van de slaven. En ja, de straffen waren zo barbaars; iemand wel ens de rechtbankarchieven uit diezelfde tijd in NL gelezen? 

 18. maxime

  En wat te denken van onze belastingslavernij ?

 19. trias politica

  Exact en zeg er meteen even bij dat OIC niet staat voor de Oost Indische Compagnie, maar voor de Organization of the Islamic Conference. Maar die durven die hypocrieten niet aan te pakken. Wel die weg-met-ons cultuurrelativisten. Als de rekening maar wel betaald wordt door de belastingbetaler, dat dan weer wel. Soms snap je werkelijk niet waar het verstand zit bij sommige mensen.

 20. François

  trias politica (17:26) “en zeg er meteen even bij dat OIC niet staat voor de Oost Indische Compagnie, maar voor de Organization of the Islamic Conference”

  Goed dat u dat even aantipt. Inderdaad, straks haalt men de WIC en OIC (VOC) weer doormekaar. Leuk te weten dat Suriname lid is van de Islamitische landenclub. Die kan mooi een rekening naar zichzelf sturen:) Net als u verbaas ik mij er steeds weer over dat de crybabies maar om de hete brei blijven draaien. Die Westerlingen zijn voortdurend kop-van-jut. Dat ligt natuurlijk deels aan het schandelijk gecorrumpeerde en gedebiliseerde geschiedenisonderwijs, maar ook aan bijv. de Verenigde Naties. Deze laatse bende heeft ooit een “educatieve” slavernij-wereldkaart uitgebracht, met vooral dikke woeste pijlen van Afrika naar Noord- en Zuid Amerika, maar een schriel lijntje aan de andere kant. Zo’n 90% van die ellendige handel en geschiedenis wordt er dus zomaar even weggemoffeld. Die video waar ik naar gelinkt heb zou daarom op iedere school getoond moeten worden als dit onderwerp aangesneden wordt. Kort, helder en historisch in orde. Ik ben er in iedere geval helemaal klaar mee, met dat pathetische gejengel van die intellectuele Spießbürger.

 21. V.K.

  -Ha, dezelfde VN trut van de internationale  Zwartepieten hetze, nou, let maar op zij krijgt haar zin wel.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.