Gascrisis dreigt, maar Greenpeace wil kerncentrales sluiten

Foto:

Middenin de grootste Russisch-Westerse confrontatie sinds de Koude Oorlog wil Greenpeace Europa nóg afhankelijker maken van gas uit Moskou.

Dat het hebben van linkse idealen en het verstand hebben van internationale politiek elkaar lijken uit te sluiten, blijkt vandaag andermaal. Greenpeace publiceerde namelijk een nieuw rapport waaruit – wederom – zou blijken dat kernenergie des duivels is, en zo spoedig mogelijk uit de wereld moet worden gebannen:

Met oude kerncentrales die langer in bedrijf zijn dan waar ze voor gebouwd zijn, is de kans op ongelukken onaanvaardbaar groot. Milieuorganisatie Greenpeace vindt het dan ook onaanvaardbaar dat de soms meer dan veertig jaar oude centrales, die technologisch niet ingericht zijn op tientallen jaren extra produceren, toch open worden gehouden. Ze moeten dicht, aldus Greenpeace.

Met inachtneming van de bezwaren van Greenpeace – nee, kernreactoren zullen nooit 100% veilig te krijgen zijn en ja, zo nu en dan zal er eens ergens op de wereld een kernramp plaatsvinden – is het momenteel desondanks zeer onverstandig en wereldvreemd om nog meer manieren van energiewinning uit te sluiten.

Het is de rest van de wereld inmiddels reeds lang opgevallen, maar de ogen van de linkse milieuorganisatie zijn kennelijk nog niet opengesperd: we zitten middenin een grote politieke crisis met Rusland. Harde woorden worden over en weer gesproken, en sinds vanochtend dreigen zowel het Westen als de Poetin-garde elkaar ook met stevige sancties. Mocht de zaak nog verder escaleren, dan valt ook zeker niet uit te sluiten valt dat op een gegeven moment Poetin de gaskraan dichtdraait en Europa met een schreeuwend energietekort komt te zitten. Met andere woorden: Poetin heeft de EU gewoon domweg bij de ballen.

De waarheid is even hard als simpel: wij zijn gewoon niet energie-onafhankelijk genoeg om zonder Russisch gas te overleven. De spaarzame methodes die Europa heeft om energie op te wekken zonder dat Moskou er iets te maken heeft, zoals kernenergie, moeten we eerder opvoeren dan helemaal laten varen. Immers: dat Europa zo weinig leverage heeft tegenover Rusland is een situatie die nooit meer mag voorkomen. Hoe sterker wij staan tegenover de Russen, hoe beter. Uitgerekend Greenpeace, die voor maanden achtereen actievoerders in lekkende Russische cellen heeft zien verdwijnen, zou daar het belang van moeten kunnen inzien.

Kortom: iedereen met een beetje verstand van internationale betrekkingen weet dat Greenpeace gewoon een flater begaat met deze actieve, hernieuwde campagne tegen kernenergie. Nee, nucleaire bronnen zijn niet zonder gevaar, maar alles is beter dan met huid en haar uitgeleverd zijn aan Poetin. Of heeft Greenpeace liever dat de tanks uit het voormalige Rode Leger binnenkort ook bij Nijmegen de grens over rijden?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!