Houdt Wilders zijn fractie nog wel bij elkaar?

Foto:

PVV-Kamerlid Roland van Vliet had vergevorderde plannen om over te stappen naar de VVD.

Eind vorig jaar, op 30 oktober 2013 om precies te zijn, heeft PVV-Kamerlid Ronald van Vliet een gesprek gehad met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. De reden: Van Vliet, een uitermate sympathiek en goed ingevoerd PVV-Kamerlid, zou toen plannen hebben gehad om over te stappen naar de liberalen. En daar wilde hij het over hebben met Zijlstra. Van Vliet en Zijlstra bevestigen dat ze met elkaar hebben gesproken, maar meer willen ze niet kwijt tegenover NRC:

Zijlstra sloeg het verzoek van Van Vliet af, zo wordt in kringen van de VVD gemeld.

Zijlstra en Van Vliet bevestigen desgevraagd allebei dat zij met elkaar hebben gesproken. Zij weigeren op de inhoud in te gaan. Van Vliet concludeerde daarop dat hij in de PVV moest blijven. “Zolang ik in de politiek zit, blijf ik PVV-Kamerlid.” aldus Van Vliet nu.

Geert Wilders vormt nu nog met dertien andere PVV’ers een Kamerfractie, maar er wordt al maanden keihard aan zijn stoelpoten gezaagd. Eerst waren er de geruchten dat Lilian Helder uit de fractie zou willen stappen, toen kwam het nieuws dat Wilders’ vertrouweling Joram van Klaveren heimelijk aan een nieuwe rechtse partij werkte en nu weer dit met Van Vliet. Tegelijkertijd gaan er ook nog eens geruchten dat Dion Graus zou willen overstappen naar 50Plus, geruchten die door Graus zelf worden tegengesproken.

Het is geen goed begin van het nieuwe jaar voor Wilders. Houdt hij zijn fractie nog wel bij elkaar? Hij lijkt er de grootste moeite mee te hebben, want of je nou sympathiseert met de PVV of niet: het gaat niet goed binnen de fractie in de Tweede Kamer. Dat moet zelfs de grootste PVV-sympathisant erkennen. Het rommelt natuurlijk al langer binnen de PVV, al sinds Hero Brinkman en andere Kamerleden uit de fractie stapten of er juist uit werden geknikkerd, zoals Louis Bontes vorig jaar nog.

Ik kan me heel goed voorstellen dat Wilders het nu echt spuug- en spuugzat is met de muiterij binnen zijn partij. De vraag is echter wat hij eraan gaat doen, en vooral: kan hij er überhaupt nog iets tegen doen of is het daar al veel en veel te laat voor? Wie zijn er nog loyaal aan Wilders en de PVV?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!