Miskleunende schrijvers

Schrijvers die hun oordeel geven over de wereldpolitiek, dat is niet altijd een gelukkige combinatie. Louis-Ferdinand Céline, auteur van ‘Reis naar het Einde van de Nacht’ en ‘Dood op Krediet’, was een in Nederland gevierd schrijver (Willem Frederik Hermans was een bewonderaar) van grote nihilistische romans, maar hij sympathiseerde openlijk met Nazi-Duitsland. En hij was (wat zijn literaire proza nog wat meer venijn gaf) een onvervalste antisemiet.

Dat laatste kun je van Leon de Winter niet zeggen. De Nederlandse filmmaker, schrijver en columnist is zich juist erg bewust van zijn Joodse identiteit en maakt zich sterk voor Israël. In de jaren negentig was hij nog links en stond hij aan de kant van de politiek correcten; sinds 9/11 maakte hij een scherpe draai naar het (Amerikaanse) neoconservatisme en wijst hij op de gevaren van de islam. Prima, niks mis mee. Wie de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon als een gewone aanslag zag, waarbij het Westen z’n verdiende loon kreeg voor steun aan Israël en het toestaan van onderdrukking van de Arabische wereld, legde niet het juiste onderscheidingsvermogen aan de dag. Daar waren er in het Westen heel wat van, en niet alleen schrijvers. Zij werden door Leon terecht op de pijnbank gelegd. Maar sinds Barack Obama in het Witte Huis zit, heeft hij een donker waas voor ogen en deugt er niets meer van het Vrije Westen. Zowel Amerika als de ‘bureaucraten van de EU’ krijgen voortdurend vegen uit de pan. Zo ook maandag op de Dagelijkse Standaard, waarin De Winter uitlegt dat de VS en de EU even schuldig zijn aan de Krimcrisis als Poetin. Voor de lezers van deze website al geen verrassing meer. Afgelopen zondag had Hans Roodenburg, geen schrijver maar een gepensioneerde econoom die bij het Centraal Planbureau heeft gewerkt, het over een ‘Drang nach Osten’ van de NAVO en de EU die het bedreigde Rusland tot zijn stappen had gebracht.

Suggereren dat de westerse politiek nu eigenlijk hetzelfde is als de veroveringspolitiek van de nazi’s doet De Winter net niet. Dat zou ook wel erg bar zijn voor een schrijver die beter weet en graag ook lesjes geschiedenis geeft. Beetje lastig ook als de EU die vaak ‘EUSSR’ genoemd wordt nu ineens weer in de nazihoek wordt geplaatst, terwijl er volop begrip is voor het Russische omsingelingscomplex van mensen die anders de mond vol hebben van ‘dhimmitude’. Zo gek is Leon nu ook weer niet. Maar hij heeft het wel over westerse politici de grenzen van Oekraïne hebben heilig verklaard. Onzin, volgens Leon, want het gaat hier om een wankelende en gecorrumpeerde staat, leeggeroofd door bandieten die zich politici noemen, die amper twintig jaar bestaat. Dat van dat leegroven en bandieten is waar. Leon zegt er echter niet bij dat dit mede met steun is gebeurd van Russische oligarchen, die (toegegeven: ook met steun van Zwitserse banken en de Londense City) van de Oekraïne als soevereine staat een farce hebben gemaakt. Vandaar ook dat een flink deel van de Oekraïense bevolking daar z’n bekomst van heeft, zoals we ook in Moskou demonstraties hebben gezien tegen het Poetin-regiem. Verschil met de machthebbers in Kiev is dat de koele rekenaars in het Kremlin wel weten hoe je met zulke protesten afrekent. Met leugens en sinistere overvalpolitiek, zoals nu op de Krim. Vooralsnog zonder een schot te lossen, dat dan weer wel. We mogen dus nog hopen dat Poetin – anders dan Hitler – niet op oorlog uit is en als een cleane wurger te werk gaat. Anders wordt het zo’n rommeltje, en staan straks door het Amerikaanse neoconservatisme beïnvloede schrijvers in de rij dat ze al jaren tegen de naïeve westerse appeasement hebben gewaarschuwd.

Dat wordt dan moeilijk voor De Winter, want met zijn opmerkingen over ten onrechte heilig verklaarde grenzen van Oekraïne, een wankele constructie die eigenlijk thuis hoort in het Russenrijk, bedient hij zich van ‘argumenten’ die de historisch geschoolden bekend voorkomen. Adolf Hitler – daar heb je ‘m weer – zei zulke dingen van Tsjechoslowakije, volgens de Führer van het duizendjarige Derde Rijk een kunstmatige constructie. Ook Tsjechoslowakije was een veelvolkerenstaat en bestond in 1938 nog amper twintig jaar, en net als Oekraïne nu was dat voor velen in het beschaafde West-Europa een ‘veraf gelegen land waar we niets van weten.’ Verschil is dat Tsjechoslowakije in 1938 de enige democratie in Midden-Europa was, en dat er Sudeten-Duitsers woonden, en geen ‘Sudeten-Russen’ (zoals in Oekraïne en ook in de Baltische staten, die inmiddels tien jaar EU-lid zijn). Maar verder gaat De Winter helemaal mee met de redeneringen van al die brave Britse conservatieven die in de jaren dertig wel begrip hadden voor de onvrede van de Duitsers, die in Versailles zo waren gekielhaald door de laffe Fransen en de Belgen. Wat des te meer klemt omdat De Winter net als de Israëlische premier Netanyahu voortdurend waarschuwt dat het ‘1938’ is en dat het Westen wederom op het punt staat om het met de duivel (in dit geval Iran) op een akkoordje te gooien. Voor de goede orde: Rusland, nog altijd een kernmacht, onderhoudt warme (ook nucleaire) betrekkingen met Iran en Poetin heeft een ‘persoonlijke chemie’ met de Syrische president Assad, waardoor al het begrip voor de intimidatiepolitiek van het Kremlin nog een slagje vreemder voorkomt. Of droomt Leon van de nucleaire winter die aan alle nachtmerries een einde maakt?

Kan natuurlijk. We zitten allemaal weleens fout. Allemaal vrijheid van meningsuiting, waarbij we gelukkig ook het vrije internet hebben, en niet alleen de door Washington en Brussel geïndoctrineerde journalisten van de MSM. Louis-Ferdinand Céline zou over deze reis naar het einde van de nacht vast weer een mooie nihilistische en cultuurrelativistische roman kunnen schrijven. En Leon de Winter lijkt al bezig aan zijn ‘Dood op Krediet’. Bij schrijvers als Céline en De Winter is alles zwart, aan vele tinten grijs doen ze niet eens. Gelukkig leggen onze westerse mainstream media, waar misschien brave maar toch vooral professionele journalisten werken, meer onderscheidingsvermogen aan de dag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. mart

  Als NIET  hoog opgeleide ,maar WEL   bereisde ex zeeman ben ik aardig in staat het kaf van het koren te scheiden,dus  van Baar hoort volgens mij  niet bij het koren,als inbrenger van gezonde kritiek op DDS.

 2. Han Tykjen

  Bij het lezen van de titel “miskleunende schrijvers” dacht, of nee, hoopte ik even dat DjvB eindelijk de hand in eigen boezem had gestoken en dat er dus een mooie en oprechte mea maxima culpa zou volgen waarin DjvB afstand neemt van zijn EUrofiele dwaalleer. Helaas, het mocht niet zo zijn.

   

  In plaats daarvan schrijft hij een stukje waaruit blijkt dat hij helemaal niets van het stuk van Leon de Winter heeft begrepen, of het gewoonweg niet wil begrijpen. Het bekende riedeltje van de gelijkgeschakelde EU/westerse media waarin Rusland/Putin met nazi-Duitsland/Hitler vergeleken wordt, wordt vervolgens afgedraaid, en uiteindelijk wordt er afgesloten met dat onze westerse media, waar volgens hem toch vooral professionele journalisten werken, meer onderscheidingsvermogen aan de dag leggen. Wat een gotspe.

   

 3. Pierre Lebon

  “Gelukkig leggen onze westerse mainstream media, waar misschien brave maar toch vooral professionele journalisten werken, meer onderscheidingsvermogen aan de dag”

  Pieuwww. U is net ontwaakt uit een langdurige coma?

  Gaat u zich eerst maar een paar jaartjes inwerken. De Winter is nog een paar maatjes te groot voor u.

 4. Obomov

  Peter Hitchens, jawel de broer van, heeft eveneens het toetsenbord ter hand genomen en schrijft eloquent over Rusland, de Oekraine en het Westen met parallellen ook naar WOII.

  http://hitchensblog.mailonsunday.co.uk/2014/03/further-thoughts-on-russia-.html

 5. Job

  De Winter is altijd een man met uitgesproken opvattingen geweest en weet die scherp te verwoorden. Prima leesvoer zowel voor wie het met hem eens zijn als voor wie het niet met hem eens zijn. Juist omdat hij een schríjver is die zijn vak verstaat. Het brave werk van  de genoemde journalisten daarentegen is alleen te pruimen voor wie op ongeveer dezelfde golflengte zit.

 6. Henk

  Ik dacht ook even dat Van Baar het over zichzelf had. Miskleunende historici, daar kun je ook een heel voetbalstadion mee vullen, met Van Baar op de eretribune.

 7. nog_1

  bedient hij zich van ‘argumenten’ die de historisch geschoolden bekend voorkomen. Adolf Hitler – daar heb je ‘m weer – zei zulke dingen van Tsjechoslowakije, volgens de Führer van het duizendjarige Derde Rijk een kunstmatige constructie.’

   

  DJvB. moet wel het hele verhaal vertellen; uiteindelijk is Tsjechoslowakije op verzoek van haar burgers ten grave gedragen. Ook de bewoners vonden het een mislukte constructie. 

   

   

 8. Haagse Harrie

  Dirk-Jan van Baar:

   

  “Dat zou ook wel erg bar zijn voor een schrijver die beter weet en graag ook lesjes geschiedenis geeft.”

   

  Het is evident dat DJvB zelf graag lesjes geschiedenis geeft.

  Het is echter onduidelijk of hij zelf beter weet.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 9. nog_1

  Ik ben ook historicus en ik verbaas me iedere keer weer over het gebrekkige niveau van DJvB’s stukjes. Hij heeft nogal last van het omgevallen-boekenkast-syndroom; een fout die men meestal in de propedeutische fase al afleert, al was het maar om toegelaten te worden tot de volgende fase.

   

  Het omgevallen-boekenkast-syndroom wil zeggen dat men moeite heeft zich bij een/het onderwerp te houden en daardoor veel niet ter zake doende feiten betrekt. Vaak wordt hierdoor het geheel een onnodig lange brij waar kop nog staart aan zit. Het is een euvel die we vooral bij amateur-historici zien, en het wordt afgeleerd door historici te dwingen een (of meerdere) onderzoeksvragen expliciet te laten formuleren.

   

  Toen ik nog les gaf aan de brugklas leerde ik de leerlingen dit dus al af. Door een werkstuk niet te laten gaan over een vaag groot onderwerp als ‘piramides’, maar door ze een vraag te laten formuleren, bv ‘Uit hoeveel stenen bestaat een piramide?’

   

  In dit artikel dat begint over het fenomeen miskleunende schrijvers (waarmee hij bedoelt dat er schrijvers zijn die een andere mening hebben dan DJvB zelf) gaat het bv al na 1 alinea over slechts 1 schrijver. En na de tweede alinea slechts over de mening van deze schrijver. Hierdoor wordt het een artikel zonder duidelijk onderwerp en zijn veel feiten die gemeld worden irrelevant.

   

  Overigens is hij naar mijn weten afgestudeerd in ‘Politieke geschiedenis en internationale betrekkingen’, dus misschien is historicus niet de juiste term en zou politicoloog beter passen.

   

 10. Kritiekaster

  Totaal misleidend! De directe aanleiding tot het uitbreken van WOII was de knechting van het Duitse volk na de ‘zogenaamde’ nederlaag van de eerste Wereldoorlog. Slechts weinigen weten dat de Duitsers op het punt stonden om in maart 1918 de overwinning te behalen. De Europeese geallieerden waren verslagen. 

  Alléén de Duitse oorlogsmoeheid gecombineerd met de aanvoer aan het front van grote aantallen verse Amerikaanse troepen (die dan ook eindelijk van de partij waren) deden de Duitsers beslissen er maar een eind aan te maken. Het gevolg hiervan was de werkelijk vreselijke vernedering van het Duitse volk. Armoede en chaos waren het resultaat.

  Adolf Hitler wordt hier weer eens volkomen misleidend ten tonele gevoerd om het ongelijk van Leon de Winter te bewijzen en hem tevens belachelijk te maken.

  Typisch DJVB. Gewoon een buitengewoon enge man. Anders kan ik hem niet meer kwalificeren.

  Keer op keer geeft hij blijk van een kwaadaardige manier om alles en iedereen die of wat zich te weer stelt tegenover de heersende linkse onderdrukking te beschadigen. We hebben u door!    

 11. Igor

  Als je zo zeker weet van Baar, dat Oekraìne zijn armoede te danken heeft aan een stel stelende Russische oligarchen ben je echt de weg kwijt, of was je soms eind1991 begin 1992 in Oekraïne.

  Ik wel en ik verbleef in de voor Sovjetbegrippen luxe hotels Dnepr en Ukraina.

  De vele zakenlui toen, waren NIET de Russen, maar surprise de Duitsers en Canadezen. Oekraiense Canadezen wel te verstaan, die doordat ze Russisch  en UA spraken 10 lengtes op de rest voorlagen wat het voor een appel en een ei overnemen van staatsbedrijven betreft.

  De rest van je socialistische boekenwijsheid/geleuter heb ik uit respekt voor Leon de Winter maar overgeslagen.

   

  Gelukkig is mijn vrouw een echte sovjet historicus en moeten we echt lachen om jou NEO wijsheid.

 12. Bes Tolen

  Polen was tussen beide wereldoorlogen een fascistische staat in de eigenlijke zin van het woord. Niet in de uitgebreide zin, die nu gangbaar is door de voortdurende communistische propaganda. Tsjecho-Slowakije behandelde de Duitsers (oorspronkelijke bewoners), die de tweede groep in bevolkingsaantal waren in dit nieuw gevormde land, erg slecht. Een deel van de Tsjechen was altijd al overfanatiek nationalistsch. Westerse propaganda wilde doen voorkomen, dat Tsjecho-Slowakije zo democratisch was. Dat was niet de praktijk. Na de oorlog hebben de Tsjechen gruwelijk veel onder de Duitse bevolking gemoord en verder iedereen verdreven. Dat blijft een schandvlek. Eén van de beste mensen, die Tsjecho-Slowakije heeft voortgebracht, is zonder twijfel Valvcev Havel. Maar de politici van voor hem deugden veelal niet.

  De wereldoorlogen zijn geëscaleerd door de opeenstapeling van een aantal factoren. Eén er van is zeker dat er sprake was van verkalkte machten in grote gebieden in Europa en van Engeland en Amerika een grote bemoeizuchtige agressie uit ging, die als katalisator heeft gewerkt. Door de verkalkte machtstructuren hebben de communisten hun kans gekregen en gepakt in Rusland. In Europa en Amerika is nog steeds sprake van omvangrijk geïindoctrineerde politieke dogma’s, die groot gevaar opleveren voor de hele bevolking. De politieke macht houdt die in stand en is voortdurend bezig iedereen en alles te beïnvloeden. Het is de vraag of we hier van af kunnen komen. In dit opzicht is vooral Amerika een agitator in het kwade geworden. De Amerikaanse invloed is op veel gebieden groot. Die invloed schept grote onzekerheid en verdeeldheid. Het gaat in wezen om een oligarchie, die ieder daarbuiten tweederangs maakt. Een hoognodige cultuuromslag is er nog steeds niet. Tegenstrevers van de oligarchisch ingestelden hebben daartoe onvoldoende aanhang en er is te weinig eenheid in optreden. Het lijkt er op dat Amerika ook wat de Oekraïne betreft haar macht wil uitbreiden. [Met behulp van de nodige lakeien en profiteurs. Zo gaat het zo vaak is de geschiedenis.]. Daar treft Amerika dus wel massaal  openlijke tegenstanders.

   

 13. Igor

   

  Verder waren het niet alleen de Canadezen, Amerikanen en Duitsers.

  Het gros van die overnames werd intern gedaan, dus door de directies van die toenmalige staatsbedrijven, en wat waren die directies, juist volbloed Oekraïense communisten, die als goede linksen in de jaren dat zij aan de top vertoefden hun zakken op een grandiose manier reeds gevuld hadden.

  Dus toen de bedrijven “onder het volk” verdeeld werden, middels door de nieuwe regering uitgegeven aandelen, werden deze (omdat het gewone volk stierf van de armoede door hyperinflatie) opgekocht door diezelfde communistische bazen, die hun geld belegd hadden in goud, onroerend goed etc. Ook de nodige maffiosie handelden zo.  En zo was het kringetje rond van Baar. 

  Dat je hiervan de Russen de schuld geeft is dus wel degelijk onkunde en fantasie van jouw zijde, en neem van mij aan dat mijn verhaal de waarheid is, want ik stond erbij en keek ernaar (vrij naar Wim Kan).

  Weet je wie dit systeem ook snel doorhad, en daarbij werd geholpen door zijn communistische vriendjes? Dat is de door de VARA en P.v.d.A op handen gedragen communistische uitgever Derk Sauer. Die is nu ook multi miljonair en verkondigd nu net als jij zijn vergiftigde linkse denkbeelden in de MSM en krijgt daarvoor regelmatig podia bij o.a. P&W, DWDD, NRC. etc.

  Ik snap daarnaast nog steeds niet, dat vroegere door mij gewaardeerde liberalen zich door hun blinde EU verering laten misbruiken door het communistische/socialistische volksdeel, wat helaas de macht heeft in de EU

  Voor de rest heb ik het nodige al gezegd. 

 14. Wiebe Filippus

  Kan auteur me misschien uitleggen wat het nut is van de inleidende paragraaf over Céline in het licht van de rest van het stuk? En zeker als je Céline en zijn werk zonder enig gevoel voor chronologie of inhoud reduceert tot de Voyage en Mort à crédit en zijn latere politieke ondergang.

   

  Het is toch geen name-dropping?

 15. Charles de Gaulle

  Stom eigenlijk dat ik de stukjes van van Baar nog lees, een mens weet vooraf eigenlijk al dat hij baarlijke nonsens gaat lezen van een onverbeterlijke socialist.

  Ook nu weer, hij denkt Leon de Winter even weg te kunnen zetten en het enige dat lukt is zichzelf volkomen belachelijk maken.

  Toegegeven er zat één nieuwe kreet bij; neoconservatisme, gek eigenlijk we hadden al neo-nazi, neo-liberaal maar nog geen neo-socialist, en dat terwijl het socialisme in feite onderhand wel achterhaald is.

  Ach de conclusie is dat ik om verdere ergernis te voorkomen de heer van Baar in het vervolg maar oversla.

 16. François

  Céline, briljant schijver. Lezenswaardige en hilarische mopperaar. Privé misschien onaangenaam. Dat zijn er wel meer die meeslepend kunnen schrijven.

  Wat is verder het probleem? Dat eminente politici (bijv. Ron Paul), -experts (bijv. Paul Craig Roberts), -auteurs (De Winter) en uitstekend geïnformeerde reageerders (zie ook hierboven weer) een historicus tegenspreken? Dat zou een aanmoedging kunnen zijn voor deze laatste eens goed de commentaren door te lezen, in de boeken te duiken en andere bronnen aan te boren dan de fossiele media.

 17. V.K.

  -Vaclav Havel, toch ook een denker dacht ik zo, heeft toch diverse kanttekeningen betreffende de transparantie en het lvooraf definieren van haar buitengrenzen (EU) …..laat dit moloch van de EU juist hieraan nooit wat hebben gedaan.

   

   

   

  -Vreemd dat je deze goede man niet aanhaalt Van Baar, neem zijn toespraak in het Euro-parlement van 11/11/2009.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.