Zaak-Demmink: ‘Teeven wist namen van misbruik-verdachten’

Foto:

Er zit schot in de zaak tegen Joris Demmink.

Als u de rechtszaak tegen Joris Demmink graag up close and personal wilt volgen doet u er verstandig aan om Volkskrant-journalist Toine Heijmans op de voet te volgen. Nou ja, op de voet: op Twitter. Hij doet live verslag van de zaak, waar nu al een aantal zeer belangrijke feiten naar voren zijn gekomen…

Feiten die weleens grote problemen konden opleveren voor staatssecretaris Fred Teeven en andere topmannen bij Justitie.

Een voorbeeld is deze verklaring van een oud-rechercheur over de vastgelopen Rolodex-zaak. In die zaak probeerde men (hooggeplaatste) pedo’s te volgen, af te luisteren en uiteindelijk op te pakken. Jammer genoeg viel het onderzoek in duigen omdat de verdachten van alles op de hoogte leken te zijn.

Vervolgens:

Naast Demmink werden drie hoofdofficieren van justitie én een hoogleraar (Ger van R.) ook door de recherche verdacht van pedofiele praktijken. Die laatste was zelfs hoofdverdachte. Als gezegd leverde het onderzoek naar al deze personen niets op omdat telefoontaps opeens stilvielen.

Zoals onze hoofdredacteur Joshua Livestro eerder vandaag liet weten op Twitter zijn deze feiten niet alleen erg vervelend voor Demmink, maar ook voor Opstelten, Teeven en de rest van Justitie. 

Teeven heeft het één en ander uit te leggen nu. Eerder liet Justitie immers weten dat er “geen begin van rook” was omtrent de activiteiten van Demmink. Uit de getuigenverklaring blijkt juist dat Teeven al in de jaren negentig op de hoogte was van het feit dat Demmink één van de kernverdachten was in de Rolodex-zaak. Als dat niet “het begin van rook” is, wat is dat dan wel, staatssecretaris Teeven en minister Opstelten?

En dat is niet alles. The Post Online voegt namelijk toe dat dezelfde getuige – Leendert de Koter – ook het volgende heeft gezegd:

Een aanvraag bij de toenmalige landelijke rechercheinformatiedienst voor de inzet van observatieteams op Demmink en de officieren werd afgewezen door het hoofd van de dienst, aldus De Koter. Dat hoofd was de huidige Amsterdamse korpschef, Pieter-Jaap Aalbersberg.

Meneer Aalbersberg moet dus ook maar eens met goede antwoorden komen over de gang van zaken in de Rolodex-zaak. Hoe heeft dit allemaal mis kunnen lopen? Wie heeft gelekt – want dat er gelekt is staat eigenlijk wel buiten kijf? En waarom werd er nadien net gedaan alsof er geen schijn van verdachte praktijken was? 

De getuigenis van vandaag is echt politieke dynamiet. Zowel Teeven als Opstelten moet heel snel, heel goede antwoorden bedenken. Anders kon hun positie weleens – en terecht – onder druk komen te staan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!