Kamer eist openheid Opstelten over Teeven-deal

Geen categorieapr 09 2014, 18:59
De Kamer wil voor het einde van de maand horen hoe de vork in de steel zit.
De Tweede Kamer heeft het helemaal gehad met het gekul en gespin van minister Opstelten over de deal die zijn staatssecretaris jaren geleden sloot met een drugsdealer. Daarom eist het parlement voor het einde van de maand antwoorden. En dan de waarheid, en dus niet één of ander kulverhaal.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet voor het eind van de maand op de proppen komen met meer informatie over de zogenoemde Teeven-deal, vindt de Tweede Kamer. Dat is de deal tussen toenmalig officier van justitie en huidig staatssecretaris Fred Teeven en drugsbaron Cees H., die geld uit het buitenland teruggesluisd kreeg waarvan hij een boete kon betalen. De rest mocht hij houden.

Er bestaat onduidelijkheid over het bedrag dat H. mocht witwassen. De staat zegt het één, de advocaten van H. iets heel anders (zoveel als drie miljoen meer, wat nogal een schokkend verschil is).
Ondertussen heeft Opstelten al een mooi excuus bedacht voor het mogelijke opgegeven verschil:

De rekeningen zelf zijn lastig te vinden. Het Openbaar Ministerie zoekt nog in de financiële administratie en bij de ICT-diensten. Sinds de jaren 2000/2001 is men enkele malen overgestapt op een ander betalingssysteem, hetgeen het raadplegen van de systemen bemoeilijkt. 

Natuurlijk! Dat vervelende systeem werkte niet mee! Opstelten en Teeven wilden de Kamer écht wel eerlijk en volledig informeren, maar ze hadden de feiten niet op een rijtje. Daar kunnen zij niets aan doen, welnee, dat valt onder de verantwoordelijkheid van eerdere ministers/staatssecretarissen die de hele boel graag wilden vernieuwen, wat niet helemaal je van het ging!
Zo. Probleem opgelost, het oude idee van verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag kan voor de zoveelste keer in de prullenbak worden gegooid.
Goed, nu is het wachten op de uiteindelijke antwoorden van de minister. Het zou mij niet verbazen als de conclusie uiteindelijk is dat, verdorie!, de advocaten zomaar gelijk hadden. Wie had dat nou verwacht? Hoe kan dat? Vreselijk. Vervelend. Volgende keer beter. Ministriële verantwoordelijkheid is een ouderwets begrip... en de Kamer 'juist informeren' al helemaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten