NAVO schort banden met Rusland op

Foto:

De NAVO komt eindelijk in actie tegen Poetin.

Het heeft even geduurd – wat zeg ik, veel te lang – maar de NAVO is eindelijk in actie gekomen tegen Rusland. Gisteren hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-lidstaten namelijk laten weten dat alle militaire en civiele banden met Rusland per direct worden opgeschort. Dit vanwege het wangedrag van Rusland in Oekraïne:

They added in a second communique that “we have decided to suspend all practical civilian and military co-operation between Nato and Russia” because Russia “gravely breached the trust upon which our co-operation must be based” by invading Ukraine.

Daarnaast, en dat is eigenlijk een directe middelvinger aan Poetin, benadrukte secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, kan ieder Europees land dat lid wil worden van de NAVO op een eerlijke behandeling rekenen. De NAVO wil namelijk nog steeds (onbeperkt) uitbreiden.

He listed Bosnia, Macedonia, Montenegro, and the former Soviet republic of Georgia as countries which aspire to join.

Hij noemde Oekraïne niet, maar de buitenlandse ministers lieten in hun verklaring het volgende weten:

Nato and Ukraine will intensify co-operation and promote defence reforms through capacity building and capability development programmes. Nato allies will also reinforce the Nato Liaison Office in Kiev with additional experts.”

De NAVO neemt hier een behoorlijk risico mee. Die landen willen namelijk erg graag lid worden omdat ze hopen dat ze daarmee beschermd worden tegen de welbekende imperialistische aspiraties van Rusland. Dat werkt alleen als de NAVO inderdaad de moed heeft om in te grijpen als het misgaat. En ja, u kunt er vergif op innemen dat er problemen van komen als die oost-Europese landen inderdaad bij de club worden gelaten.

Dit betekent niet dat de NAVO snel met de staat tussen de poten moet wegrennen, maar wel dat er een plan van aanpak moet liggen als Rusland inderdaad ingrijpt. Rasmussen moet zijn rug dan recht houden en (potentiële) leden ten koste van alles beschermen. Als hij daar de moed niet voor heeft moet de NAVO hier niet eens aan beginnen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!