NAVO schort banden met Rusland op

De NAVO komt eindelijk in actie tegen Poetin.

Het heeft even geduurd – wat zeg ik, veel te lang – maar de NAVO is eindelijk in actie gekomen tegen Rusland. Gisteren hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-lidstaten namelijk laten weten dat alle militaire en civiele banden met Rusland per direct worden opgeschort. Dit vanwege het wangedrag van Rusland in Oekraïne:

They added in a second communique that “we have decided to suspend all practical civilian and military co-operation between Nato and Russia” because Russia “gravely breached the trust upon which our co-operation must be based” by invading Ukraine.

Daarnaast, en dat is eigenlijk een directe middelvinger aan Poetin, benadrukte secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, kan ieder Europees land dat lid wil worden van de NAVO op een eerlijke behandeling rekenen. De NAVO wil namelijk nog steeds (onbeperkt) uitbreiden.

He listed Bosnia, Macedonia, Montenegro, and the former Soviet republic of Georgia as countries which aspire to join.

Hij noemde Oekraïne niet, maar de buitenlandse ministers lieten in hun verklaring het volgende weten:

Nato and Ukraine will intensify co-operation and promote defence reforms through capacity building and capability development programmes. Nato allies will also reinforce the Nato Liaison Office in Kiev with additional experts.”

De NAVO neemt hier een behoorlijk risico mee. Die landen willen namelijk erg graag lid worden omdat ze hopen dat ze daarmee beschermd worden tegen de welbekende imperialistische aspiraties van Rusland. Dat werkt alleen als de NAVO inderdaad de moed heeft om in te grijpen als het misgaat. En ja, u kunt er vergif op innemen dat er problemen van komen als die oost-Europese landen inderdaad bij de club worden gelaten.

Dit betekent niet dat de NAVO snel met de staat tussen de poten moet wegrennen, maar wel dat er een plan van aanpak moet liggen als Rusland inderdaad ingrijpt. Rasmussen moet zijn rug dan recht houden en (potentiële) leden ten koste van alles beschermen. Als hij daar de moed niet voor heeft moet de NAVO hier niet eens aan beginnen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. François

  toetssteen (18:31) “De VS zullen alles maar dan ook alles doen om de opkomende markten kapot te maken! Hoe, dat duvelt niet.”

  En dat wordt steeds urgenter. Hier, de Duits-Chinese Zijderoute (via Rusland). En even dollarbedreigend, de Duits-Chinese handel zonder dollar, met Frankfurt als financiëel centrum voor de renminbi, “an important step on the road of the internationalisation of our currency,zei de Chinese president. Grote paniek in Washington. En dit: “If Europe and the United States isolate Russia, Moscow will look East for new business, energy deals, military contracts and political alliances.” Wat ze al doen. Handel zonder de dollar, en de olieleverings-contracten worden al getekend. Iets waar Obama als de kippen bij was, vooral om te proberen zijn schoen tussen de twee grootmachten Rusland en China te wringen. De EU is op Duitsand na klein bier voor de VS, een irrelevante deurmat, maar belangrijke militaire uitvalsbasis. En dan maar kirren dat de NAVO die Russen een lesje moet leren. Hopeloos.

 2. louis-portugal

  HaHaHaHaHaHaHaHaHa.

  Waarschijnlijk zal Putin het niet doen maar ik zou wel eens willen zien waar de NATO bleef als Putin idd. zou besluiten om de oost Ukraïne binnen te wandelen als de 8 miljoen russen die daar wonen door Kiew werkelijk mishandeld worden.

  Misschien zou het verstandig van de Nato zijn om hun mafiavrienden in Kiew te wijzen op hun verantwoording om ook de russische groepen mensen correct te behandelen.

  De eerste signalen duiden er niet op gezien het verbod om russisch te spreken en het organiseren van bendes die de russen moeten controleren.

  Het voorstel van Rusland om in de Ukraïne een soort federatie te maken met meer autonomie voor de individuele staten lijkt nog niet eens zo slecht.

  Het blijft spannend want de E.U. gaat beginnen met veel geld over te maken.

  Gelukkig hebben we in de E.U. geen problemen en stikken we er bijna van dat zodat we lekker kunnen uitdelen.

 3. cmsuijkerbuijk

  “Rasmussen moet zijn rug dan recht houden en (potentiële) leden ten koste van alles beschermen.”

  “Eerst zien”, zei de blinde!

  Wat moet de totaal tot op het bot uitgekleedde NAVO nou voor een vuist maken. l zou de NAVO het écht willen, ze kan het gewoon niet. Ten eerste omdat het bondgenootschap totaal verzwakt is en ten tweede betekent “ingrijpen”, “aanvallen” en daar is de NAVO niet voor gechikt, omdat het is ingericht als verdedigingsorganisatie en we geen “aanvalswapens” hebben. Zéker niet tegen de Russen. Ten derde hebben we gewoon niks te zoeken, in een land dat geregeerd wordt door Neo Nazi’s.

  Ik snap dat enthousiasme niet, om je als EU/NAVO/VS te bemoeien met iets, dat je totaal niet aangaat. Je neemt enorme risico’s om een enorm conflict uit te laten breken, wetende dat Putin zich niet laat commanderen!

  Ze zijn totáál gek geworden!

 4. joga

  @cme

  Oftewel: HOOGMOEDSWAANZIN en  bedoeld als een afleidings- manoevre m.b.t. de enorme economische malaise in zowel de USA als in de EU, waar de bevokingen overal beginnen te steigeren.

 5. reageerbuis

  Ik vind de NAVO met Turkije daarin een gevaar voor de vrede. Als Erdogan c.s. het doet voorkomen dat Turkije wordt aangevallen door een van de buurstaten, is de NAVO verplicht mee te vechten.

 6. nog_1

  De NAVO moet zich niet uitbreiden met landen waar we geen zinnen hebben om voor te vechten. Want dan wordt de NAVO een papieren tijger.

   

  Denk aan Georgië; dat land is in oorlog met Rusland, en de dag dat ze NAVO-lid worden zijn dus alle NAVO-landen in oorlog met Rusland. Hebben we daar wel zin aan? Om voor een mini-kleptocratie ons leven te wagen? Laten we eerlijk zijn, zelfs als Georgië al lid was geweest, had de NAVO haar laten stikken. Dit zijn dus loze veiligheidsgaranties, en niets is gevaarlijker dan dat.

   


   

   

 7. François

  @Michel108 (13:44) Uitstekende vertaling door Caroline, belangrijk artikel, dank voor de tip & link.

 8. Johanna

  NAVO , VS en EU zijn de de grote veroorzakers,  met  een  smerige, vuile  expansiedrift  die er verantwoordelijk voor zullen zijn als er een derde wereloorlog uit zal voortvloeien,

   

  Na  het communisme  annexeerden  de  NAVO, VS en EU heel snel  alle oude sovjet staten door ze eerst binnen de NAVO te  loodsen en  later bij de EU te betrekken. Russen konden toekijken, hoe al hun   gebieden werden afgenomen  door NAVO, VS en EU.  NAVO, VS en EU hebben bloed aan hun handen. Nu gaan ze een handelsverdrag afsluiten met de VS.

   

  De VS  die de EU in zijn macht heeft omdat  het land van Obama  de export  van alle  energie in handen wil hebben en  daarom Rusland/Poetin kapot maakt met medewerking van de media.

   

  Zelfs  Duitsland is de grote afnemer van de steenkool vanuit Amerika. Amerikaanse milieuorganisaties zijn tegen steenkool  en schaliegas.  Met wat voor soort dreigementen worden Europese politici   bedreigd door Obama en consorten?

   

 9. Johanna

  Hoe is het in godsnaam mogelijk dat  politici, schrijvers, columnisten, media de echte landen- pikkers   NAVO-VS en EU de hand boven het hoofd houdt. Daar er  zo  van de ene op de andere dag een derde wereldoorlog uit zou kunnen voortvloeien. Waar blijft de reële kritiek? Waarom kunnen deze landenpikkers zo zonder tegenslag hun gang  gaan?

   NAVO. VS en EU gaan met een illegale regering aan de slag , waar ook nog veel extremisten, fascisten en neo nazis mooie functies in de interim regering hebben gekregen en  dan  doen alsof  het allemaal aan Rusland ligt.

  Krijgen de bloeddorstige  leiders van het Westen ook nog de volle medewerking van alle media.

  Oekraïne dat miljarden heeft ontvangen van Rusland en goedkoop  energie kan inkopen, intussen alle miljarden er door heeft gejast en  ook nog  bijna 2 miljard schuld heeft aan Rusland.

  Dat zou de Amerikanen eens moeten overkomen.  Ik gun de Amerikanen de Kaukasus als hun buur. Kijken hoe de Amerikanen dat zouden oplossen. De Westerse leiders hebben bloed aan hun handen.

   

 10. Johanna

  NAVO, VS en EU het grootste gevaar voor de vrede in de wereld.

 11. Nutshell

  De vraag is of de nieuwe Oekraine, onder nieuwe leiding, intussen voldoende facisties is om lid te mogen worden van de NAVO.

   

  Vergeleken met wie er verder nog lid mogen worden van de NAVO, moet dat wel kunnen.

   

  Gezien de wil van de NAVO tot onbeperkt uitbreiden, zal hen dat wel lukken.

 12. François

  Johanna (15:40) “NAVO, VS en EU het grootste gevaar voor de vrede in de wereld.”

  Goede commentaren, en u heeft absoluut gelijk met deze constatering. Alvorens een agressor er tegenaan gaat, wordt eerst de eigen bevolking geconditioneerd, opgefokt, en de “vijand” met leugens besmeurd en verketterd.

  “We are witnesses today to the same kind of propagandistic lies with regard to Russia that caused World War 1. In The Genesis Of The World War, Harry Elmer Barnes quotes the French chief editor of a French account of the organization of propaganda in France during World War 1. This vicious propaganda against Germany meant that Germany could be blamed for the war and that all of President Woodrow Wilson’s guarantees to Germany of no reparations and no territorial loss if Germany agreed to an armistice could be violated. The propaganda success guaranteed that the peace settlement would be so one-sided as to set up the Second World War.”

  Waar horen we die “war drums” heden ten dage? In het Westen.

  @Nutshell (15:59) “De vraag is of de nieuwe Oekraine, onder nieuwe leiding, intussen voldoende facisties is om lid te mogen worden van de NAVO.”

  Inderdaad. Maar het zal ze niets uitmaken, want het gaat om het grote Trilaterale schaakspel, om het cordon om Rusland en China. De NAVO en die ABM’s zullen er komen, al is het onder het mom van oefeningen. Met hun nuttige Nazi-idioten reken ze later wel af, mochten ze dat al nodig vinden en er nog iets bewoonbaars over zijn van dat gebied en de EU.

 13. toetssteen

  De VS zullen alles maar dan ook alles doen om de opkomende markten kapot te maken! Hoe, dat duvelt niet. Tegen elkaar, ja dat graag wel. De EU, ik meende dat je toch wel weet dat die geregeert wordt door zetbaasjes van oa Goldman Sachs (vandaar dat het Griekse financiële plaatje zo rooskleruig was, idem de Turkse trouwens waar nu langzaam maar zeker de plamuur vanaf valt.)

   

  Dat Europa een slagveld zal worden, een rokende puinhoop deert hen niet, de elite net zomin.

 14. Obomov

  “…de welbekende imperialistische aspiraties van Rusland.”

  “De NAVO wil namelijk nog steeds (onbeperkt) uitbreiden.”

   

  We hebben dus op zijn minst met twee imperialistische entiteiten te maken. Als we vervolgens een sommetje maken waarbij we de landen die bij een bondgenootschap gekomen zijn erbij optellen en de landen die een bondgenootschap verlaten hebben ervan aftrekken, dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er bij Poetin en Rusland weinig mperialisme te ontdekken valt en zijn acties vooral gericht zijn op behouden wat hij heeft; itt NAVO en EU. 

   

  Daarnaast is het zeer de vraag of een dergelijk expansief beleid wel verstandig is, zeker wanneer het komt uit de koker van vrijwel failliete landen zoals de meeste westerse landen zijn. ‘Overstretch’ zou dan niet de hoogste prioriteit moeten hebben. Tenzij je de aandacht wilt afleiden van de problemen thuis, maar dan valt het al aardig onder de noemer: wanhoop. 


 15. François

  Hoeveel (nuclaire)oorlog en crisis wil de as Washington-Brussel over de burgers gaan heenspoelen? Er wordt nu het bloed onder de nagels van een atoommacht gezogen, die tot nog toe uiterst afhoudend en terughoudend heeft gerageerd op de annexaties door de EU en uitbreiding van de NAVO. Maar in de schaduw van dit geopolitieke pokerspel van de Trilaterals en de demoniseringsgolf tegen Rusland, worden al stappen gezet door Rusland en China en anderen om de dollar maar eens als wereldhandelsmunt te gaan dumpen. Want niet alleen Rusland is flink op weg het vertrouwen in de VS en EU te verliezen, maar dat geldt ook voor China en India, die de gestage omsingeling met militaire basis misschien niet langer meer gaan tolereren. Crisis? You ain’t seen nothing yet.

  “What the entire world faces, every country, every individual regardless of their political orientation, is a Washington-engineered confrontation with Russia and China. This confrontation is enabled by Washington’s bought-and-paid-for European and UK puppet states. Without the cover provided by Europe, Washington’s acts of aggression would result in war crimes charges against the government in Washington. The world would not be able to enforce these charges without war, but Washington would be isolated.
      The European, Canadian, Australian, New Zealand, and UK governments have betrayed not only their own peoples but also the peoples of the entire world by lending the support of Western Civilization to Washington’s lawlessness.
      The propaganda that the West represents the hope of the world, is a great lie.” (artikel)

  Ondertussen: Hier een video van een door de EU [dus ook PvdA minister Timmermans] gefaciliteerd Antifa-achtig SS-detachement [zo noemen zij zich echt] in Dnipropetrovsk (Zuid-Ooost Oekraïne), bezig met het molesteren van Russen en hun vermeende sympathisanten in maart j.l. Wat een feest van vreedzaamheid en vrijheid is die EU toch.

 16. Matthijs

  Ik krijg steeds meer het govoel aan de verkeerde kant van het ijzeren gordijn te staan.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.