Potentieel D66 is 34% van het electoraat

Geen categorieapr 20 2014, 10:15
Dit gaat helemaal mis.
Onze favoriete pollster Maurice de Hond heeft zijn wekelijkse peiling weer uitgevoerd. Zoals wel vaker de afgelopen maanden is dat vooral reden voor een feestje bij D66. Uit zijn peiling blijkt namelijk niet alleen dat D66 nu virtueel de grootste partij is, maar ook dat het uiteindelijke potentieel van die partij maar liefst 34% is. 
Dat betekent: 34% van de kiezers zegt op D66 te zullen stemmen of het te overwegen.
Eerst de resultaten van de peiling voor de Tweede Kamer:
U ziet: de VVD en PvdA stijgen een zetel ten opzichte van vorige week, terwijl het CDA en 50PLUS een zetel inleveren. Sommige kranten zullen daar ongetwijfeld een titel + artikel aan wijden (hallo Telegraaf), maar feitelijk vallen dit soort verschillen binnen de foutmarge. Verschillen van +1 en -1 kunnen we dus gewoon negeren.
Het echte nieuws van vandaag is dit:
Het gaat dus om "Stemt of kans op stem." Daar ziet u dat D66 in potentie veruit de grootste partij van het land is. Als Pechtold het verstandig aanpakt kan hij de rest van de partijen dus met gemak achter zich laten. D66 wordt dan veruit de grootste, gevolgd door een heleboel partijen die ongeveer net zo groot zijn.
Je moet er niet aan denken.
Tenslotte blijkt uit de peiling dat de stempotentie van D66 gegroeid is in een jaar tijd (met drie procent), maar dat andere partijen er flink op achteruit zijn gegaan. De drie grootste verliezers zijn 50PLUS, de PvdA en... de PVV:
Kortom, PvdA, 50PLUS en de PVV leveren qua stempotentie behoorlijk in. Bij de eerste komt dat ongetwijfeld door de coalitie met de VVD, bij de tweede door het vertrek van Henk Grol, en bij de laatste waarschijnlijk door Wilders' harde uitspraken over Marokkanen en/of de ondemocratische manier waarop hij zijn partij runt. Natuurlijk is 22% van 150 zetels nog altijd heel aardig (33 zetels), maar het zijn er potentieel toch zes minder dan een jaar geleden (39 zetels).
Hoe dan ook, het gevaar bestaat dus echt dat D66 binnenkort gewoon de grootste partij van het land wordt. Je zou de hoop voor Nederland bijna opgeven: blijkbaar leren we het nooit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten