EU, blijf met je fikken van onze pensioenen af!

Onze pensioenen zijn onze zaak en niet die van Brussel. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eist een gele kaart voor de bemoeizieke Europese Commissie.

De Europese trein dendert maar voort. Voor ieder plan van de Europese Commissie dat met succes wordt bestreden door politici in verschillende lidstaten, ontstaan er vijf nieuwe plannetjes om onze soevereiniteit te ontnemen. Hoe zei die christen-democratische kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker het ook alweer (in Der Spiegel)? Oja:

We beslissen iets. We brengen dat dan in en wachten enige tijd om te zien wat er gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit – de meesten begrijpen toch niet wat er is beslist – dan gaan we weer wat verder. Stap voor stap tot er geen terugkeer meer mogelijk is.

Het is dus van het grootste belang om iedere keer weer in opstand te komen. Ja, dat moet. Het liefst bij zo’n beetje ieder plan dat de Europese Commissie voorstelt. Anders denken de hoge heren in Brussel dat ze een carte blanche hebben en gewoon kunnen doen waar ze zelf zin in hebben. Dit keer hebben ze zeer uitgebreide plannen (meer dan 100 pagina’s) om zich te bemoeien met onze pensioenen, die nu nog gewoon nationaal geregeld zijn.

Het feit dat Brussel zich met onze pensioenen wil bemoeien, zegt genoeg. Dat doen ze alleen maar om de lidstaten nog beter de baas te kunnen zijn. Als het plan er eenmaal doorheen is gejaagd, zitten we er natuurlijk voorgoed aan vast, terwijl de Europese Commissie later wel nieuwe regels kan bedenken. Nederland mag er dan helemaal niks meer van vinden. Ja, lekker democratisch he? Zo kennen we Brussel weer.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die eerder rapporteur was op het gebied van pensioenen namens de hele Tweede Kamer, wil niet dat onze pensioenpotten worden overgedragen aan Brussel – en terecht. Hier is ons pensioenstelsel onderdeel van de sociale zekerheid en valt het dus onder het toezicht van de minister van Sociale Zaken. In de plannen van Brussel ligt dat weer net even anders. Tot 29 mei kunnen lidstaten protest aantekenen. Omtzigt roept de gehele Tweede Kamer op om een gele kaart te trekken tegen de plannen van de Europese Commissie. De CDA’er komt daarom deze week met een initiatiefnota.

Ik ben vooral erg benieuwd wat de andere partijen deze week gaan doen als het CDA met de initiatiefnota komt. Gaan zij mee met Omtzigt of kiezen zij massaal voor Brussel? Wat doen VVD en PvdA? En D66? Het lijkt me overduidelijk dat dit onzalige plan van de Europese Commissie als de wiedeweerga moet worden afgewezen. Een gele kaart lijkt me een goed signaal naar de Europese Commissie toe, al was een rode kaart misschien nog duidelijker geweest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

36 reacties

 1. Fred vd B

  @Rinus

  Maar nog beter is dat dat zich in een partij als het CDA het motto “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” manifesteert?

 2. Fred vd B

  De context is Syrie.

 3. rinus

  Die Omtzigt moet lekker gaan klaverjassen met zijn kaarten. Eerst ala D66 (maar dan Christelijk) het land aan Brussel verkopen. En nu moeten.we een gele kaart (….) trekken? Is die man wel helemaal lekker. Leugens! En je ziet al hoe de Luxemburgse “CDAer”, leider in Europa Juncker praat over de gewone kiezer. Dat heeft zijn collega Omzigt goed begrepen. 

 4. Fred vd B

  Van Omzigt ziet het goed.

   

  Hij is dan ook geen produkt uit de grijze muizen doos van juristen (overigens zijn ze niet allemaal zo).

   

  En jurist denkt nu eenmaal “Form over substance”.

   

  Een EU-jurist zal zeggen: wij zijn correct. Wij hebben de rebellenregring in Instanboel erkend en keurige FSA rebellen strijden voor een keurige rebellen-(sharia)democratie.

  Die 100.000 Jihadstrijders die christenen uitmoorden hebben we niets mee te maken. Die vallen dan ook buiten het door ons erkende internationale (straf)recht. Khalid is schuldig als het bewezen wordt, maar de rebellenregering hebben we geen klachten van ontvangen (ja, vind je het gek, die gebruiken die viezerikken maar wat graag samen met die Erdogan om hun shaia-democratie door te drukken). Khalid krijg van ons dan ook full support en bij thuiskomst de drie w’s (werk-woning-wijf).

   

  Van omzigt denk “Substance over form”: neem je moeder in de zeik. Ik mag hem wel.

 5. Matthijs

  Rien ne va plus, het geld was allang niet meer van u!

 6. Ongemakkelijk

  Dit is een mooi voorbeeld om de kortsluiting met de EU te analyseren.

  Ten eerste, wat is er aan de hand, wie heeft het plan opgesteld, zijn er al Nederlandse ambtenaren bij betrokken geweest, wat vindt onze minister dan? Dit weet je als niet-ingewijde niet. Daarom vertrouw je het zaakje niet.

  Ten tweede, die gele kaart werkt niet, want NL kan wel grote last hebben van het voorstel, maar andere lidstaten hebben voordeel, of het kan ze niet schelen. En als het ze niet kan schelen, hebben ze geen belang iets tegen de Commissie te doen. Dus die gele kaart komt er maar heel moeilijk ook al omdat er weinig landen zijn met dezelfde belangen (en gevulde pensioenpot) als NL. Bovendien, de Commissie gaat gewoon door met een aangepast voorstel, zie het Europees Openbaar ministerie als er wel een gele kaart zou komen.

  Kortom een volkomen ondoorzichtig besluitvormingsproces. Dat moet anders.

 7. Nutshell

  Onze pensioengelden van zo’n €. 1200 Miljard naar Brussel ?

   

  Het gretige Brussel zal onze pensioengelden direct na levering omzetten in bedrukte A4-tjes, waarop bijv, bedragen staan van 1 miljard per stuk, met  vanaf dat moment hoogstens de waarde van oud papier.

   

  Dit papier krijgen wij dan van Brussel terug, waarna zal blijken dat er niemand, maar dan ook echt niemand ooit nog

  een eurocent terug krijgt.

   

  De pensioenfondsen mogen dit papier dan tot in de eeuwigheid beheren.

   

  In Brussel noemt men dat dan ” eerlijk ruilen ” en / of mogelijk, solidariteit.

 8. Bob Fleumer

  De EU vecht voor haar overleving en vindt dat alles dat is geoorloofd, zij voeren oorlog tegen hun eigen burgers die elke dag armer worden door hun stomme beleid van het niet willen toegeven dat de euro mislukt is.

  Zij zijn bereidt tot het gaatje te gaan en dan zeggen ze; ” jammer, het is helaas niet gelukt maar wij hebben ons best gedaan” intussen is Europa dan failliet.

  Ik begrijp niet dat er geen capabele jurist is die de EU aanklaagt bij het internationale gerechtshof in Den Haag.

  Wat de EU doet is misdadig naar zijn eigen burgers toe.

 9. Klukkluk

  studentenleiderr in NL zal hierover een protest beginnen. De vakbonden ook niet. Dt land is reddeloos verloren.

 10. Wilhelmson

  @ frank verhoef

  dat is het ‘ballonnetjes oplaten’, een in de politiek bekende methode. Beter is zich bij gevolg te storen aan wat ‘niet’ gezegd wordt. 

  @ witwas 

  En wie zit er in het bestuur van uw private verzekeringsmaatschappij. Trouwens , vele private maatschappijen zijn pure staatsvehikels. Reden is van ‘beperkte aansprakelijkheid’ en ‘maximale rendement’. Veel van die private maatchappijen riskeren zich  in heel wat EU opgezette en gedirigeerde beleggingen ( op papier zonder risiko, tot dat we griekse toestanden krijgen natuurlijk) . Eens kijken of nederland dan nog art 50 kan of wil  toepassen.

 11. Kiwi45

  Of de pensioenen worden nu afgeroomd door de EU, of de boel wordt monetair gefiancierd, en dan doet de inflatie haar werk wel. Genaaid wordt u hoe dan ook.

  Ook daarom moeten we uit de EU én uit de Euro.

 12. witwas

  Ik ontvang een gedeelte van mijn loon niet direct in het handje maar dit wordt als uitgesteld loon geparkeerd bij een private verzekeringsmaatschappij. Dat is MIJN geld! Hoe kan het in …snaam mogelijk zijn dat de EC hier iets over te zeggen krijgt? Hoe kan het in …snaam mogelijk zijn dat de regering of tweede Kamer een beslissing neemt over MIJN geld?

 13. rinus

  Die Omtzigt moet lekker gaan klaverjassen met zijn kaarten. Eerst ala D66 (maar dan Christelijk) het land aan Brussel verkopen. En nu moeten.we een gele kaart (….) trekken? Is die man wel helemaal lekker. Leugens! En je ziet al hoe de Luxemburgse “CDAer”, leider in Europa Juncker praat over de gewone kiezer. Dat heeft zijn collega Omzigt goed begrepen. 

 14. rinus

  @Fred Nee! Het cda is super ongeloofwaardig. Nu de verkiezingen eraan komen probeert het cda zieltjes te winnen door ons te behandelen als een stelletje monkies met zijn gele kaart. Je kan met 10 mijoen gele kaarten naar brussel of voor mij part onderbroeken met gele vlekken, maar doet verder helemaal niks, nada, njente. Gaat gewoon in de vullisbak. Dankzij het tientallen jaren eurofiele cda.

 15. Benoite

   

  Nederland moet uit de EU, daar is geen twijfel over mogelijk. De meesten hier
  hoeven niet overtuigd te worden om op een anti-EU-partij te stemmen.
  Veel mensen mopperen op de EU, maar het interesseert ze niet voldoende
  om eens in de materie te duiken. En daar komen wij Euro-sceptici in
  beeld, en helpen ze een handje.

  http://nederlanduiteu.wordpress.com/

  Stuur deze link zsm met al je uitgaande mail mee, en post ‘m zsm op zoveel mogelijk social media. In bewoordingen die voor een ieder te begrijpen zijn, worden de voetangels
  en klemmen van de EU op een rijtje gezet. Nederland kan alleen zelf uit
  de EU stappen, en daarvoor is een groots NEE op 22 mei een noodzakelijke
  eerste stap.

  En: doe mee met de Stemmentellersactie van GeenStijl. Laat de rest van de
  Europeanen maar vóór hun stemdag weten hoe wij er over denken.

  En: voor diegenen hier die als reactie weer een mooi politiek-theoretisch betoog willen gaan afsteken: doe zelf eens wat constructiefs!

 16. hulshagen

               gaat iedereen het nu eens eindelijk snappen

   

     we zijn met dat Europa niks ..

   

       het begin idee was misschien goed (economie, enkele verdragen  en defensie) …

   

      nu blijft er zo goed als niks over … enkel een hoop zakkenvullers…

        en een bende landen waar Europa  weinig of niets  aan heeft … enkel kosten … 

 17. Nutshell

  Geldt deze aanval op onze pensioenregelingen ook voor het ABP, of worden zij ontzien ? 

   

  Of  ontlopen de ambtenaren van de EU en NL deze aanval, of is een prettige regeling bedacht  ?

   

  Altijd gedacht dat de pensioenfondsen eigendom waren van de deelnemers, die daarvoor jarenlang zo’n 20% van hun inkomsten hebben bijgedragen als extra inkomen voor hun oude dag,

   

  De EU moet zich schamen, maar dat is waarschijnlijk te veel gevraagd aan lieden die al jaren lang veel meer uitgeven dan er binnenkomt. 

 18. François

  @D. G. Neree (13:07) “Euromania: https://www.youtube.com/watch?v=hkCe43V3XFc

  Gouden tip, dank!

 19. coolscan5

  het is al meer gezegd hier en ik sluit me er graag bij aan, uit die EU, liever gisteren dan vandaag, deze gauwdieven horen in de bak, we praten niet over wat miljardjes voor Griekenland maar minstens 1000 miljard Euro, dat is onze oude dag, van onze eigen centjes gespaard,  ik begrijp niet dat niet de hele tweede kamer op haar achterste benen staat. Wat een oplichters allemaal, bah!

 20. jannet1940

  Niet zo hard schreeuwen en schrijven tegen de EU en de Euro als Nederlander.

   

  Zorg eerst dat we dit Kabinet met Kamers en al de Noordzee in gooien, en dat moet

  nu gebeuren.  Dan opnieuw stemmen tegen alle pro EU- fielen, desnoods anders met een

  referendum whatever.’t Liefat vóór 22 mei a.s.

  Wat let ons om met een nieuw anti EU Kabinet sowieso te zeggen, doei EU…!!!

   

  Dus eerst schoon schip maken in dit landje, dan hierna 16 of 17 miljoen middel

  vingers opsteken naar die EU en mededelen, dat we vanaf nu uit de EU zijn en

  dan ook maar uit de Euro,

  Ik zie trouwens weinig binding tussen de Euro en de EU, een Europese munt zou

  niet slecht zijn, alléén als het op een andere manier wordt aangepakt dan nu

   

  Er is al behoorlijk aan een nieuw voorstel van een Euro munt gedacht en uitgewerkt

  dus moet kunnen, alleen die verdomde EU. opzouten er mee .

   

 21. Johanna

   Brussel heeft geld nodig, heel veel geld. Maakt hen niet uit waar het vandaan komt.  Wat zal die “gele kaart” uitmaken in de beslissingen van de EU leiders? Helemaal niks.   Partijen roepen  nu voor de  Europese Parlementverkiezingen om het hardst. Roepen? Ze liegen om het hardst.  Ze hebben toch alles al getekend? Of niet soms? We moeten snel  en hard weglopen uit de euro en EU om nog in leven te kunnen blijven want  dat kleine elite groepje (roversnest)  daar in Brussel zal ons en onze jeugd zo arm als job maken.

  Weet de toekomstige  jeugd wat ze te wachten staat? Geen werk, geen geld en zeer klein pensioentje.

  De roversbende daar wordt zelf   alsmaar rijke en rijker.

   

 22. Karina

  Vorige week had Pieter hier een artikel geplaatst waardoor hij voor mij door de mand is gevallen.  Het betrof EU belastingen en welke Nederlandse Partijen hier Ja voor hebben durven stemmen.

  Voor het gemak vergat hij even dat zijn partijgenoot v.d. Kamp in Brussel ook een voorstander van de belastingen zijn.

  Als Pieter zo goed weet welke partijen voorstander zijn, dat weet hij ook dat CDA zijn goedkeuring hiervoor heeft gegeven. Hetzelfde met onze Pensioenen. Het is al weggegeven door zijn partij EN PIETER WEET DIT.

  Pieter is nog erger dan zijn partijgenoten. Hij strooit bewust zand in de ogen van naieve goedgelovie burgers.  Walgelijke man.

   

 23. Fred vd B

  Dat is exact wat meen ik Van Rumpoy zei: ik doe het toch/toch wat ik wil.

  Dan heb je inderdaad weinig keus meer als kiezer: helemaal terug het hok in, dus resetten/upgraden en opnieuw beginnen en kiezen waar we vruchtbaar kunnen samenwerken, zoals defensiesamenwerking (overigens nu via de NAVO samen met kalief de kalifatenbouwer Erdogan)).

   

   

 24. KhunHans

  In Nederland hebben we een (nog wel) goed pensioenstelsel.

   

  Sedert de financieele crisis hebben de werkgevers een idee gekregen, winstmaximalisatie.

  En daar hoort natuurlijk het wegvlakken van het werkgeversdeel bij

   

  Kortom, via via, (lees VVD), worden de heren op hun wenken bediend, en start de regering te knabbelen aan de pensioenen, daarbij zeker ondersteund door de banksters die al jaren knarssentandend toe moeten zien hoe ze met hun smerige tengels van dit lieflijke kapitaal af moeten blijven.

   

  Vergeten wordt, door de regering, dat de pensioenen een zaak zijn tussen werkgevers en werknemers.

  Dus waar bemoeit de regering zich in godsnaam toch mee?

   

  En nu weer die ondemocratische idioten van de EU?

   

  Wordt het niet eens tijd dat de werknemers eens een goed protest laten horen?

  Aan werkgevers, regering en de EU-idioten

   

   

 25. Charles de Gaulle

  De Nederlandse overheid keek al sinds 1950 met verlekkerde blikken naar die groeiende geldpotten van de pensioenfondsen, één keer is het door Lubbers en Ruding gelukt daar een flinke graai in te doen maar daarvoor en daarna wilde het niet meer lukken.

  Nu er meerdere fondsen in zwaar weer zitten gaat ze dat zeker niet meer lukken en dus zal het ze worst zijn of ze dan via de omweg van de EU toch kunnen doen, het ergste is dus te vrezen en mensen zouden dus massaal moeten laten merken dit niet te gaan pikken.

  Helaas gaan we in dit land niet snel de barricaden op en als men het al doet is het waarschijnlijk te laat, Brussel hou je niet tegen.

 26. baksteen

  Gele kaart? typisch CDA, heb je niets aan!

 27. rinus

  Nog zo’n mooie opmerking: 

   

  Vraag: “kiezen ze (de politiek dus) voor Omtzigt of kiezen ze massaal voor Brussel. 

   

  Of dat kiezen voor het CDA betekent dat je tegen Brussel kiest. Of is Frank Verhoef de nieuwe campagneleider voor het CDA. 

   

 28. bramm

  De regering bemoeit zich al heel indringend met onze pensioenen.

  Op een Belgische zender werd tijdens een politiek gesprek al gezegd dat het gewoon diefstal is om de pensioenen niet te indexeren.

  En wie bepaalt hier de indexering?

 29. Fred vd B

  @Rinus

   

  Ik heb het over Van Omzigt: niet het CDA.

  Ik lette alleen op ZIJN activitieten. Verder zag ik dat het een econometrist is: ik heb een beetje tabak van die rij van 

  korpsbal juristen als Van Baalen e.d.

 30. josef1952

  Was het niet zo dat met name Frankrijk een probleem gaat krijgen bij het voldoen aan haar pensioenverplichtingen? Ik denk dat ze die gaten snel zullen dichten met onze centen.

 31. Cathja

  Het gemene van alles is dat er ook plannetjes worden doorgedrukt waarvan de burgers van de lidstaten helemaal niet op de hoogte zijn! Soms horen we achteraf pas wat er besloten is. Dat is absoluut niet democratisch, maar Brussel beweert ijskoud dat besluiten democratisch tot stand komen.

  Nu weer met de pensioenen. Afblijven van onze centen!! Wij hebben ervoor gewerkt en we hebben niks met Brussels hebzucht te maken. Ze mogen likkebaardend naar onze rijk gevulde pensioenpot kijken (die in het verleden al eens op een stiekeme manier is afgeroomd!), maar aankomen of er over beslissen, dat mag niet!

  Wij moeten de zeggenschap houden over ons geld.

  Het allerbeste zou zijn als we de EU en de euro de rug zouden toekeren. Laten we afwachten wat 22 en 25 mei ons zal brengen. Ik hoop dat de Nederlanders met hun volle verstand zullen gaan stemmen, en vooral bedenken dat dit onze laatste kans is om Brussel een beste tik op de vingers te geven!

 32. Luctor-et-Emergo

  die opstand komt er wat mij betreft, we worden geknecht door de politiek correcte en de nieuwe europese arostocratie waar je alleen binnenkomt door de goede conecties te hebben…. het volk moet maar slikken dat straks betaald moet worden voor de zwakkere “broeder volken” en voor leuke projectjes van de hoge heren.

   

  alleen het probleem is die opstand breekt hier niet uit. er is geen organisatie om die woede te kanaliseren in gerichte acties, vakbonden houden zich stil want dat zijn immers de aanhangwagentjes van de politieke linkse partijen. en op rechts is er geen organisatie beschikbaar, ook niet de net door Michael op gerichte VBV, deze spreekt de man van de lage middenklasse en gewone arbeidersklasse totaal niet aan, want die zit niet te wachten op o.a. onbetaalbare ziektekostenverzekeringen zoals in de VS. het is wachten op een charismatische leider ( en nee daar zie ik wilders op dit moment ook niet vooraan, ondanks dat ik diehard PVV stemmer van het eerste uur ben), die wel die een brede massa op de been kan brengen, het is alleen te hopen dat dat geen snormans 2 zal zijn….

   

 33. Johan T

  en dat weet het CDA ook wel. Bijvoorbeeld het tegenhouden van een europees openbaar ministerie lukt ook niet. Gele kaarten mogen aan de kant geschoven worden door de EC. En bovendien, is er niet gewoon al gestemd over dit voorstel en was het CDA in het EP niet gewoon voor?

 34. jannet1940

  Dank voor deze video, klasse.

   

  Inderdaad, we hebben een pauze nodig, ’t gaat te snel, boven onze pet vaak, en wat in

  Nederland zeker speelt is het verlies in vertrouwen op een goede afloop.

  Dat is wat bij mij ook vreet, omdat ik al niet veel vertrouwen heb in ’t parlement in DH,

  en in Brussels zitten ook van die mensjes.

   

  De song van ABBA: money, money, money           vind ik wel een van de oorzaken,die

                                   must be funny                         speelt in deze EU crisis in NL

                                   in a rich man’s world 

   

  Er is géén of te weinig money nu, wat nu..!!!

  Het monopoly spel zegt : Terug naar af           dat lijkt me voorlopig de beste oplossing

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.