Frankrijk kiest weg van de minste weerstand

De Franse overheid is maar niet in staat om de broodnodige bezuinigingen te implementeren en economische koersveranderingen op touw te zetten.

Ondanks alle beloften van de socialistische President Hollande, is de werkloosheid met zo’n 140.000 gestegen sinds hij aan de macht kwam. Het Franse overheidsapparaat behoort tot de grootste ter wereld en het begrotingstekort zal ook dit jaar weer niet onder de 3% komen. De nieuwe premier van Frankrijk, Manuel Valls, heeft inmiddels weer een beproefd middel aangedragen namelijk een verlaging van de koers van de Euro. De Zuid-Europese landen en Frankrijk hebben in het verleden vaker hun financiële wanbeleid gecompenseerd door een devaluatie van hun valuta. Goed voor de export en goed voor netto schuldenaren. De laatste Franse Frank die in roulatie was stamde uit 1960. In huidige eurowaarden gerekend was die zogenaamde nieuwe Frank tussen 1960 en 2002 met 85% in waarde gedaald.

Premier Valls stelt dat na de verkiezingen voor het Europese parlement President Hollande met kracht zal aandringen op een lagere eurokoers. De hulp moet dus van buitenaf komen.

Bijna een kwart van de Franse beroepsbevolking is in dienst van de overheid. Dat is 10% boven het gemiddelde van de OESO landen. Met andere woorden, Frankrijk heeft 1,5 miljoen mensen meer in  overheidsdienst dan het wereldwijde gemiddelde. Daarnaast krijgen nog eens 3,2 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering, 1,3 miljoen mensen een bijstandsuitkering, 2 miljoen mensen werken in staatsgeleide bedrijven en 750.000 mensen werken bij staatsgesubsidieerde (liefdadigheids-)instellingen. Dan hebben het nog niet eens over de 2 miljoen mensen die in de sterk gesubsidieerde agrarische sector werken. Alles bij elkaar is dus ongeveer de helft van de Franse beroepsbevolking voor haar inkomen direct afhankelijk van de overheid. Dit is ongeveer 2,5 keer meer dan bijvoorbeeld in Engeland. Dat is ook precies de reden waarom na het uitbreken van de financiële crisis Frankrijk minder te maken kreeg met de recessie. Bij de overheid werden er namelijk geen mensen ontslagen. Nu (en in de vele vele jaren die nog komen) krijgt Frankrijk de rekening gepresenteerd. De staatsschuld kruipt namelijk nu al naar de 100% van het Franse Bruto Nationaal Product toe.

Sinds 1980 is er in Frankrijk geen begrotingsevenwicht meer geweest en zowel de Presidenten ter linker- als ter rechterzijde konden niet voorkomen dat er steeds meer belasting werd geheven en nog meer extra werd uitgegeven. Een van de redenen dat het maar niet lukt om te hervormen zijn de machtige en alles behalve inschikkelijke vakbonden.

Natuurlijk zou het de Franse regering goed uitkomen als de koers van de euro fors zou dalen, maar beter zou het zijn als ze het durft op te nemen tegen de vakbonden en de verworven rechten zou aanpassen en de overheid eens naar de weight watchers zou sturen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. LantR.fant

  Een prima middel voor Frankrijk en een uitstekend argument om die Euro af te schaffen. Een aantal Europese landen is gebaat bij een devaluatie van de munt en voor een aantal Europese landen is dit uitermate ongeschikt.

 2. waakzaam2014

  Daar hebben de Fransen inderdaad een vakbond zoals het bedoelt is. Hier in Nederland is de vakbond een opleidingsinstituut voor de regering betaald door de bondsleden. De kas loopt over en de hoge heren en dames vullen hun zakken over de rug van de werknemer.

   

  Staken = het liefst werkonderbreking in de pauze en werkelijke stakingen gaan met kleine groepjes.

  Na het referendum in 2005 met een duidelijke uitkomst en het negeren van die uitkomst hadden de vakbonden Nederland plat moeten leggen, TOT DE UITSLAG GERESPECTEERD ZOU WORDEN

  .

  Nu rest ons het wachten op de opstand die voor 100 % gaat komen.

  Binnenkort hebben grote groepen in Nederland de keuse of de huur – hypotheek betalen of eten voor de kinderen en hunzelf. Zei die deze Unie steunen zullen vervold en berecht moeten worden en veroordeeld tot de hoogst mogelijke straf.

   

  Het nieuwe fascisme heet corperatisme, welkom in Europa.

   

  pensioenactivist

   

   

   

   

 3. Wilhelmson

  @obomov
  De Franse export is de enigste hoop en houvast op hun bestaande systeem. Duitsland profiteert er ook wel bij. Daar zit een deal in de maak. Alleen zijn er dIe verdomde verkiezingen eind mei en zal het niet leuk zijn voor de burger om zijn centen te zien wegsmelten, terwijl de belastingen al zo zwaar doorwegen. Na mei kan dan weer alles. Het is laveren tegen de wind op , maar het Franse systeem kan niet anders. Een hervorming is er onmogelijk. De vraag is enkel hoe ver men de Latijnse furie en haar vakbonden en de nu al gepluimde Franse burger nog kan tergen ? Daar wordt traditioneel middenklasse tegen arbeider opnieuw tegen elkaar uitgespeeld . Ik zie in Frankrijk het FN als mogelijke spelbreker op dit klassieke een-tweetje …

 4. Obomov

  “… devaluatie van hun valuta. Goed voor de export en goed voor netto schuldenaren.”

  Toch vreemd dat al die landen die zo graag van tijd tot tijd eens flink de bijl in de waarde van hun munt zetten, daar nooit werkelijk van lijken te profiteren; ondanks de verzekering van alle staatseconomen dat dit goed voor de export en hun schuldpositie is. Het zal toch niet zo zijn dat de staatseconomen wat over het hoofd gezien hebben?

 5. Wilhelmson

  Daar ( Frankrijk) gaat Nederland voor betalen , want zo werkt de transfer unie nu eenmaal en frankrijk kan zich niet veranderen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.