Lekker niet gestemd

D66 of PVV? De redenen beide af te wijzen wogen sterker dan het verlangen van een democratisch recht gebruik te maken.

Misschien was het vanwege het mooie weer dat ik gisteren niet ben gaan stemmen. De zon op het terras nodigde niet uit voor de lange mars naar het stembureau in de wat deprimerende bejaardenflat. Of was het omdat mijn nieuwe Playstation 4 net binnen was? En toen ik boodschappen ging doen en langs het bureau kwam, bleek ik mijn stempas niet bij me te hebben.

Nee, laat ik eerlijk, geen van deze factoren speelden een belangrijke rol bij mijn beslissing niet te stemmen voor het Europese Parlement of liever: mijn niet-beslissing te gaan stemmen. Want ik was het wel van plan toen ik gistermorgen wakker werd. Op wie? Het is mij veel gevraagd de afgelopen weken en ik zal het u later vertellen, tegen mijn gewoonte in. Maar eerst op wie zeker niet.

Lafjes

Vorige week schreef ik dat alleen PVV en D66 relevant waren in de strijd om de Europese ziel van de Nederlandse kiezer. Een helder standpunt tegen en voor de EU, de rest hangt er lafjes tussen en weigert echt partij te kiezen. Angst voor de eurosceptische kiezer binnen de eigen gelederen en angst voor de consequenties mocht deze de overhand krijgen.

Ik neem de Dierenpartij als voorbeeld, aan de ene kant is zij behoorlijk EU-kritisch, flirt met referenda over onze toekomst binnen de Unie en wil minder soevereiniteitsoverdracht naar Brussel. Maar tegelijkertijd wil zij de Spanjaarden het stierenvechten verbieden. Ik kan zo snel even geen stierenvechtermetafoor verzinnen om deze idiote spagaat tussen scepsis en soevereiniteit uit te drukken, maar de houding is typisch: we gebruiken de Unie voor onze doeleinden en voor de rest zijn we lekker kritisch. Cherry-picking, politieke lafheid, hypocrisie – het tekent de houding van de dierenvrienden en van bijna het hele politieke spectrum.

De PVV ging het ook niet worden. Mocht ik dat al hebben overwogen op enig moment, sneed fractiegenoot Jean-Marie Le Pen die optie definitief de keel door met een van de meest openlijk racistische opmerkingen die ik de laatste jaren een politicus heb horen uiten. Who am I kidding? Het was sowieso niet Wilders en co geworden. En dat vond een grote meerderheid van het Nederlandse volk ook, want de PVV is de grote verliezer geworden. Zelfs al halen ze uiteindelijk die vierde Geenstijlzetel nog, dan nog is het een enorme nederlaag, want dit hadden de verkiezingen van Wilders moeten worden. Als het anti-EUgeluid het niet kan winnen tijdens de Eurocrisis en met een extreem lage opkomst, wanneer dan wel?

D66

Ik geloof dat de toekomst van ons land in de Unie ligt en moet liggen, zowel om praktische als om ideologische redenen. U kunt het daar oneens mee zijn, maar u zult minimaal moeten respecteren dat ik daar een duidelijke keuze inmaak, anders dan bijvoorbeeld CDA en VVD, die met de Europese wind meewaaien en dan opeens bij de verkiezingen doen alsof ze EU-kritisch zijn. Dus kwam ik uit bij – het zal u niet verrassen – D66. Geen populaire partij bij de lezers van deze site, maar tenminste eentje met een duidelijk standpunt waar je voor of tegen kunt zijn.

Totdat ik gistermorgen de voorpagina van de Volkskrant las. Ik probeer de stukjes van Arnon Grunberg zo veel mogelijk over te slaan, maar dat is niet zo gemakkelijk. Ze zijn zo lekker kort en staan in zo’n kek gekleurd kadertje. Het ging over de Europese verkiezingen, uiteraard, en was nogal voorspelbaar. Behalve die laatste zin: “Een stem tegen het Europese project, is een stem op de fascisten.” Van de weeromstuit besloot ik onmiddellijk mij solidair te verklaren met al die Nederlandse eurosceptische fascisten en niet op D66 te stemmen. Bedankt Arnon!

Ach, ook dit is eigenlijk maar een uitvlucht. De waarheid is dat er geen serieuze partij is die een progressief geluid combineert met een gezonde dosis scepsis binnen de pan-Europese context. Sterker nog: ik ben er helemaal niet zo zeker van of ik wel wil dat dit Europees Parlement bestaat, laat staan dat het meer macht krijgt. Ik geloof dat de regering in Den Haag beter in staat is onze belangen (die ik ondanks mijn “cosmopolitische eurofilie” nog steeds belangrijker vindt dan die van Polen, Grieken of Portugezen) in Brussel te dienen dan 26 leden in een 751-koppig parlement.

Dus heb ik mij aangesloten bij dat deel van de Nederlandse kiezers (bijna tweederde van het electoraat, je zou er de grondwet mee kunnen veranderen!) dat niet pro-EU heeft gestemd, niet anti- en zelfs niet op alles daartussen. 65% van de Nederlands zegt niet ja tegen de Unie en niet nee, maar meh… whatever. En dat is hun – dat is ons – goed recht. Het voelt ook wel lekker eigenlijk. Het lichte schuldgevoel van het niet vervullen van mijn democratische plicht weegt ruimschoots op tegen het ergernis dat ik de komende jaren niet zal voelen als mijn partij van keuze gierend de bocht uitvliegt. Misschien had ik dit al veel eerder moeten doen…

 

Volg Bart Schut op Twitter en Facebook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. KeesvanD

  + jes

 2. halo1

  …65 % thuisblijven treft iedere partij (min of meer).. dus met een opkomst van 100 % zou je dezelfde zetelverdeling hebben..zoals Schut denken er zoveel. in alle richtingen….dus  schuldgevoel  : no way!

 3. Jansma

  Een fraai inkijkje in de mind van een gemiddelde stemmer…..Kennelijk laten deze hun stem (en de beslissing om al-dan-niet te stemmen in de eerste plaats) beinvloeden door een column van (nota bene) een lageropgeleide auteur in de Volkskrant, en niet primair door de standpunten zoals deze door partijen worden uitgedragen.

   

  Emotie boven ratio. Eveneens de verklaring voor zijn blinde voorliefde voor het socialisme. Schut staat er niet alleen in. Helaas.

 4. bandini

  Tja Bart, de problematiek is zo complex dat ik het ook niet weet. Maar om nou niet te gaan stemmen, zoals twee derde doet, is gewoon laf. Door te gaan stemmen kies je in elk geval voor de democratie en hoe krakkemikkig die ook werkt, alle andere opties zijn slechter! Het vervelende is natuurlijk dat je pas merkt dat andere opties slechter zijn als je er niets meer aan kunt doen, buiten geweld, en alleen daarom moet dat democratisch proces gaande worden gehouden. Ik dacht dat jij verlichter was.

 5. Henk

  Ik heb nog nooit in mijn leven gebruik gemaakt van het recht om te stemmen voor de Europese verkiezingen. Simpelweg omdat dit fopparlement geen bevoegdheden heeft zoals een echt parlement en omdat de Nederlandse stem sowieso niet van betekenis is. Bovendien legitimeer ik door te stemmen een parlement dat ik nog liever vandaag dan morgen zie verdwijnen. Ik ben het dus helemaal eens met Bart Schut. Schut verdient nog een extra pluimpje omdat hij heeft nagelaten op D66 te stemmen. Beter geen stem dan een stem op D66.

 6. François

  “Zelfs al halen ze uiteindelijk die vierde Geenstijlzetel nog, dan nog is het een enorme nederlaag, want dit hadden de verkiezingen van Wilders moeten worden.”

   

  Dat is maar hoe het ziet. De stemmen naar A50 en 50+ en dergelijke die anders naar de PVV waren gegaan zijn verloren. Dan is 3 of 4 zetels overhouden van de bestaande 4 (+restzetel) nog een hele prestatie. Komt bij de slechte campagne, maar bovenal de massale en agressieve demagogie, agitprop en misleiding van de alom aanwezige vijfde msm-kolonne. Dat maakt de kans op meer zetels niet veel groter.

  Maar goed. Pas wanneer de blanco stemmers het voormekaar gekregen hebben dat er ook blanco zetels zijn (lege stoelen voor de niet-stem) werkt niet-stemmen in veel gevallen juist de status quo in de hand. In dit geval meer EU dictatuur en schuldslavernij. Veel plezier ermee, ook met de zelfverheven moraal.

  Want waarom zou massaal wél stemmen in deze verkiezing wél zin gehad hebben? Gedestilleerd uit een artikel in The Independent:

   

  1) “Winning the popular vote will send shockwaves through the…establishment…”
  2) “Winning the popular vote would demonstrate that little damage has been done by embarrassing revelations and gaffes during the campaign…”
  3) “Anything short of victory will provoke accusations that the bubble is deflating, or being perceived as a ‘one-man band’…”
  4) “Strong results will also prompt fresh bouts of introspection in the ransk of the other parties, blow to its morale…”
  5) “Some of the other parties, will be plunged into even deeper turmoil if they limp in behind…”

   

  Snappu?

 7. klowiepowie

  Autofabrikant blij en het personeel dat niet doorheeft, dat hun lonen en pensioenen als gerantstelling voor betaling worden gebruikt. 

   

  Stap 2. Eurobonds. Wat kost NL een % meer betalen? Hoeveel poepluiers zijn dat? 

   

  Nederland 12 miljard euro bezuinigen. D66 vindt het allemaal prachtig, die lonen in Brussel. 

 8. Antivenin

  En nu gaan we de volgende 5 jaar kijken hoe D55 een deuk in een pakje boter gaat slaan in “Europa”. LOL!

 9. coolscan5

  Vroeger heeft men mij verteld, op school al, om altijd te gaan stemmen, desnoods blanco. De reden daarvoor was dat als je niet gaat dat uitgelegd wordt, door in dit geval het zittende parlement, als dat je het wel goed vindt zoals het nu is. Nou dat vind ik dus niet en ben wél gaan stemmen, maar 65% van ons land vindt het dus wel goed wat er in Brussel bekokstoofd wordt!  Of werkt het zo niet meer?

 10. holland

  Een prima kijk dat alle zogenaamde eurocritische burgers eigenlijk de huidige voortkabbelende EU volledig ondersteunen. 65% nam immers geen actie om te gaan stemmen.

  Van alle stemgerechtigden heeft dus maar 12-13% van 35% de moeite genomen om het ultimieme antigeluid van de pvv actief te ondersteunen. Dit is slechts 1 op 20 nederlanders.

 11. Matthijs

  Juist, en als u nu geleerd was vroeger op school dat de aarde plat was,…

  Niet stemmen is een opzegging van vertrouwen,…

  Niet omdat mensen lui zijn,…

  Staats indoctrinatie is geslaagd, u bent opgehouden met zelfstandig na te denken,…

 12. dirkse

  [En aangezien stemmen een minderheid dwingt tot plichten, kan het geen recht genoemd worden maar een voorrecht]

  Een recht is geen vanzelfsprekendheid, anders zou je het namelijk niet eens noemen. Stemrecht is het recht om wat schamele invloed uit te oefenen op je bestaan. Dat veronderstelt dus minstens een milde vorm van slavernij.

  Besprenkeld worden met wijwater geeft een beter gevoel dan gebruikmaking van het stemrecht. Het effect is trouwens gelijk. In beide gevallen geven we ons welzijn in handen van een “hogere” kaste.

 13. drnomad

  Kromme motieven. De overheid heeft niets te maken met progressie, progressie (in termen van welvaart, welzijn, kennis, kansen etc.) is een marktproduct. Overheden voeren oorlog en anders maken zij enkelen blij, ten koste van velen, door progressie tegen te houden. En dat noemen ze dan ook nog progressie, of ander verondersteld synoniem van het woord ‘goed’. Ik zou zeker niet weten wat er te progresseren is in de EU, via het EP. Werkloosheid is een groeisector want gesubsidieerd, ook overheden groeien daardoor (in netto uitgaven), dat ís groei, maar of het progressie is… Wie komt er verder met doorbetaalde luiheid? Werkelijk idiote motieven voor zo’n slimme man.

  Ik ben niet gaan stemmen omdat een fopparlement, voor een systeem dat tegen mijn belangen indruist, het niet waard is om aan mee te werken. Bovendien doet een lage opkomst ook pijn.

 14. D. G. Neree

  Ooit zei de meester:

  “Bartje….. in de hoek en vanmiddag nablijven.

  “Maar ik heb helemaal niks gedaan!” riep Bartje uit.

  “Dat is het hem juist.” zei de meester.

 15. toetssteen

  Is een mooie!

   

  Wat me overigens opvalt is dat sommige mensen die opriepen om thuis te blijven nu het euvele lef hebben om eem moreel waarde-oordeel uit te spreken over hen die thuis zijn gebleven, Dat is de wereld op zijn kop!

 16. Matthijs

  Recht? werkelijk? Een recht?

  Lijkt me eerder een VOORrecht, dan een recht.

  Echte rechten kosten een ander namelijk niets.

  En aangezien stemmen een minderheid dwingt tot plichten, kan het geen recht genoemd worden maar een voorrecht.

 17. christianov

  Nog steeds raakt geen enkele partij daadwerkelijk de kern van het verhaal aan. De laatste 100 jr is onze welvaart toegenomen door bevolkingsgroei(vrouwen zijn gaan werken) en innovatie. Iedereen begrijp dat onze welvaart in het geding is(en zeker voor onze kinderen), want gezien de explosieve groei vd Bric landen, China, Rusland die repeterende arbeid hebben overgenomen. Dus de vraag is : Hoe bewaren we onze welvaart : Met een financiele,politieke EU unie of met handelsverdragen, innovatie en uitgaan van onze eigen kracht?  Voor beide oplossingen is veel te zeggen, maar er is een ding wat ons burgers zou moeten doen huiveren, en dat is het niet democratische gehalte van de Europese Unie, waar Nederland altijd aan het kortste einde trekt. Wij de burgers hebben geen directe invloed op dit instituut en Nederland is een speelbal geworden vd jukken v Duitsland, Frankrijk, Italie, Spanje en UK. Dat zie dan ook terug in het gedrag van onze politiek, hier hard roepen minder regels, minder Brussel en in het EU parlement het tegenovergestelde doen. Niemand maar dan ook niemand v links naar rechts kan roepen dat de democratie niet is geschonden door het niet honoreren van het referendum in 2005. Dat was voor een ieder de nekslag v onze democratie en we stonden erbij en keken ernaar. Burgers die meer Europa willen nemen dus bewust de keuze om nu en in de toekomst geen directe invloed meer uit te kunnen uitoefenen op onze Europese politieke leiders. De vraag zou dan ook moeten zijn, bent u bereidt om uw democratie(en uw kinderen) uit te leveren voor hopelijk behoudt van welvaart? Dit is dan ook een duivels dilemma, maar het MKB is niet hierbij gebaat en de drijvende krachten van dit alles zijn de multinationals samen met de politieke elite en adel. Hebben zij dan ook dezelfde belangen als de burger? Was er dus niet altijd al een schijn democratie, waar de adel een laag er tussen heeft gezet(de politiek)en achter de schermen ons burgers het gevoel geven dat we kunnen kiezen? Dat zou ook verklaren waarom de overheid structureel teveel uitgeeft en ons burgers niet hebben beschermt tegen de hypotheek bubbel, en dat Burgers nu 80 % v haar loon bestaat uit belasting. Laat de horige werken en vooral niet na laten denken, want daar komt alleen maar onrust uit voort. Ik kies nog steeds voor een wereld die ik wil achter laten waar mijn kinderen nog een blauwe lucht zien, genieten van niet gemanipuleerd voedsel, waar 30% belasting de norm is, waar arbeid staat voor zelfbeschikking en er een opvangnet is voor minderbedeelde om ze zo spoedig mogelijk aan een baan te helpen. Dat betekend dat ik direct wil kunnen beslissen over die gene die mandaat heeft vd burger om taken uit te voeren.

 18. klowiepowie

  De EU is zoiets als met je hele buurt dezelfde bankrekening delen. Natuurlijk is samenwerking belangrijk, maar in hoeverre. Zou je met de hele buurt dezelfde woning willen delen? Of dat je buren met jouw inkomen als garantstelling een auto op de pof kopen? Natuurlijk levert zoiets veel banen op. De bank blij, de autofabrikant blij. Vervolgens kunnen de buren het niet betalen, dan zegt de bank.. hey meneer Schut, uw buren hebben deze auto gekocht én wij krijgen nog geld van u (ESM-verdrag). Gaat u maar even korten op het zakgeld van uw kinderen. 

  Nu heeft Griekenland de boel weer belazerd. Dat overschot van 0,8% blijkt een tekort te zijn van 8,2%. En of we hier de belastingen even omhoog willen gooien. D66 bedankt. Die houden er wel een leuk salaris aan over. 

   

 19. Obomov

  “Ik geloof dat de toekomst van ons land in de Unie ligt en moet liggen, zowel om praktische als om ideologische redenen.”

  Het is inderdaad een kwestie van geloven en niet van kennis, inzicht of voorkeur. Geloof in de staat wel te verstaan, zoals bij alle marxisten. Dat ze zich tegenwoordig sociaaldemocraat noemen doet daar weinig aan af.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.