Moslims bidden voor Hagia Sophia: dat het een moskee wordt

Tsja.

Streng-gelovige Turkse moslims hebben vanmorgen op de grond voor Hagia Sophia gebeden. De reden? Ze willen dat deze oude kerk, daarna moskee, nu museum, weer een moskee wordt. Want: eens een moskee, altijd een moskee. Wat Mustafa Kemal Atatürk (die het in een museum veranderde om respect te tonen voor het christendom) daar ook van vond.

Als de status al moet veranderen, dan moet het natuurlijk worden wat het eens was: een kerk. Als dat niet gebeurt is het veruit de beste oplossing om het een museum te laten blijven. Op deze manier kunnen moslims en christenen (en ieder ander) de Hagia Sophia bezoeken en ervan onder de indruk raken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Bes Tolen

  Geachte VanOldenbarnevelt. Het is jammer, dat er nogal wat oude kenmerken van de Aya Sofia zijn verdwenen of overwoekerd door islamitische maar het belangrijkste is m.i. dat het gebouw nog altijd aangeeft, dat  voordat de Turken het land veroverden, er een uitgebreide hoogstaande cultuur was waaraan zij niet konden tippen. Veroveraars en revolutionairen hebben meestal de intentie om de oude beschaving van het veroverde land uit te roeien. Zij willen niet dat enig volk zich hun wandaden nog herinnert. Dat thema dreigt ons in Europa ook. Helaas is de politiek in dit opzicht verkeerd gericht. Dat komt m.i. mee of vooral omdat er in de westerse cultuur een dominant aantal leugens zijn ingeslopen, die door vrijwel iedereen voor waar worden gehouden en nog elke dag worden gepropageerd. Dat levert ook op, dat de islam moeilijk is te bestrijden.    

 2. VanOldenbarnevelt

  …. als het niet in zijn oorspronkelijke, christelijke staat hersteld wordt. Zoals het er nu uitziet is t vlees nog vis. Van binnen een ratjetoe dat de naam museum onwaardig is en van de christelijke kenmerken is van binnen niet heel veel meer over, van buiten heeft men er van ales bij gebouwd. Doodzonde. Mooi zou het zijn als er ergens een exacte kopie van de Hagia Sophia in oorspronkelijke staat zou worden nagebouwd.  En dan niet in een stad die uit haar voegen barst van de moskeeën. 

 3. VanOldenbarnevelt

  Geachte Bes Tolen, Islam in de vorm die Erdogan verspreidt, en waarvan we moeten vrezen dat die gemeengoed is i.p.v. radicaal, kent geen fatsoen t.o.v. iets dat niet Islamitisch is. Islam kijkt neer op alles dat anders is dan de moslim man en voelt zich superieur gelijk de bruinhemden in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. 

 4. Bes Tolen

  De status van de Hagia Sophia zal niet van Europa afhangen maar van het fatsoen van de Turken zelf. Nu Amerika finaal met Rusland en Europa heeft afgerekend, is de kans groter dat Turkije doet waar het zin in heeft. Maar misschien vindt Amerika het juist te ver gaan dat de Hagia Sophia moskee wordt. Amerika wil wel zijn zin  doordrijven dat Turkije tot de Europese Unie toe treedt maar om de Europeanen zichtbaar op het hart te trappen, kan net de politieke blunder inhouden dat de Europeanen eindelijk eens door hebben dat ze tegenwoordig onder het juk van Amerikaanse oligarchen leven.

 5. van dalen

  Nou dat is geregeld hoor, lag toch al in de lijn van de verwachtingen van erdogan.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.