image5

PvdA op 10 zetels door kinderpardon

Geen categoriemei 11 2014, 10:20
It's going downhill met de PvdA.
De PvdA heeft het natuurlijk al tijden lastig, maar deze week is het verval weer eens écht ingezet. Een tijdje leek die partij zich te herstellen, maar daar is nu niets meer van over gebleven. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zou de PvdA namelijk maar 10 zetels binnenslepen als er vandaag verkiezingen waren.
Tien. Terwijl ze er nu 38 hebben. Dat is dus een verval van 28 zetels, wat neerkomt op zo'n 70 procent.
De reden dat Samsom en co. de afgelopen week weer twee zetels hebben verloren? Het kinderpardon:
Het is bijzonder lastig voor de leiding van de PvdA om op een goede, effectieve wijze om te gaan met dit probleem zonder het kabinet te laten vallen. Natuurlijk kunnen Samsom en co. zich tegen de VVD keren, maar dat zal problemen veroorzaken en, laten we wel wezen, ook de PvdA wil absoluut niet dat er nu verkiezingen plaatsvinden. Dan worden de sociaaldemocraten immers vrijwel zeker weggevaagd.
Jammer genoeg voor Didi vindt de gemiddelde PvdA-kiezer dat hij dat dan maar moet riskeren:
Kortom, als het aan (oude) PvdA-kiezers ligt blaast Samsom de coalitie op over dit onderwerp. Dat de PvdA vervolgens genoegen moet nemen met een bijrol in de Tweede Kamer nemen ze blijkbaar voor lief. Nu is dat vanuit hun perspectief wel te begrijpen - liever je principes in ere houden dan ze aan de kant te vegen om een paar mooie baantjes te kunnen krijgen - maar het zou me hogelijk verbazen als de partijtop daar net zo over denkt.
Het gevolg? de PvdA en diens achterban zullen nog verder uit elkaar groeien, waardoor de partij nóg meer zetels zal verliezen. Samsom en co. riskeren dus om, uit machtshonger, een margepartijtje te worden.
Beter nieuws lijkt me nauwelijks mogelijk zo op de zondagochtend!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten