PVV toch op vier zetels

Schade beperkt.

GeenStijl had dus meer gelijk dan De Hond en Ipsos; de PVV heeft vier zetels binnen gesleept. Dat zijn weliswaar minder dan in 2009, maar het is in ieder geval reden voor Wilders om te kunnen zeggen dat het verlies toch nog meevalt (wat hij dan ook meteen gedaan heeft).

Leuk natuurlijk, maar feit is dat de PVV toch stemmen heeft verloren. En dat terwijl zowel de Europese Unie als de regeringspartijen bijzonder impopulair zijn en met de dag steun verliezen. De PVV had daarvan moeten profiteren. Dat dit niet gelukt is valt maar één man aan te rekenen: Geert Wilders zelf.

Het is dus minder erg dan verwacht na de exitpolls, maar de prestatie van de PVV is tegelijkertijd slecht dan verwacht voor verkiezingsdag. Daar moet die partij consequenties aan verbinden, al ware het maar door de strategie te veranderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. indica

  Jaantje volkomen gelijk,je wordt kotsmisselijk van de hetze tegen Men Wilders.Tegelijkertijd weten de meeste stomme Nederlanders niet dat die E.U en die jarenlange ontwikkelingsstroom van geld ons land kapot maakt.Onze pensioenen zijn de volgende stap,en de Nederlanders kiezen er zelf voor dat ze alles kwijtraken.Dom volk!

 2. philippine

  Die 4e zetel van de PVV is toch voor Hans Jansen ( arabist ) ?

  Lijkt me een heel zinnige man.

  Voorlopig is de PVV dus niet verdwenen zoals Rutte suggereerde.

  De PvdA heeft 3 zetels?

  Dijsselbloem was ook al zo blij met het verlies van de PVV.

  Hebben Rutte en Dijsselbloem al iets gezegd over de 

  Griekse neo-nazi partij Golden Dawn?

  En over FN in Frankrijk?

  Of staan ze nog stommetje te spelen omdat hun monopen is gevallen van verbazing?

   

 3. Jan

  Je moet de uitslagen in Frankrijk en UK ook niet overschatten. Ook onder Jean Marie LePen was het FN in het verleden al eens bijna even groot als nu, maar als er geen partijen met hen samenwerken blijft de werkelijke macht van het FN ook in de toekomst nihil.

  UKIP speelt vooralsnog in de peilingen voor de parlementsverkiezingen volgend jaar geen enkele rol. Maar zelfs een vertrek uit de EU van Groot-Brittannië zou voor de EU overkoombaar zijn, omdat ze geen deel uitmaken van de monetaire unie.

 4. Job

  Nu het VB geen zetels heeft gehaald zullen ze om die fractie te vormen Jobbik erbij moeten nemen, of de Gouden Dageraad. Die partijen zijn immers net als de firma Le Pen bezig zich als fatsoenlijk te presenteren.

 5. cico

  U zal toch niet ontkennen dat dhr. Wilders / PVV de laatste maanden uitblonken met een gestroomlijnde organisatie en wervelende speeches. Het was meer ruzie in het kippenhok en wat getwitterde one-liners.

   

   

 6. halo1

  laten we niet te veel zeuren over ‘”de media”…het is ee gegeven..ook hier werd veel over de PVV gesproken..ook in positieve zin.. gefeliciteerd met de 4 zetels.. die 5 van vroeger waren er door een restzetel.. de  schade dus  beperkt idd.

 7. jwhueting

  De media proberen nu van dit ‘verlies’ van Wilders het grote verhaal te maken, om het maar niet te hebben over de aardverschuiving in sommige landen. Chris Ostendorf zei ook alweer dat er niets zal veranderen. Men gaat geheel voorbij aan het belang van de uitslagen voor de nationale politiek, en daar zal de toekomst van Europa worden beslist. Echt niet in Brussel. Mensen als Ostendorf leven in een bubbel. 

   

  Pijnlijk: Schultz die de opkomst van het FN in Frankrijk wegzet als xenofobie. Zelfde aanpak als met de AfD in eigen land. Begin van een nieuw wig tussen Frankrijk en Duitsland?

   

  Het is een ongelooflijke uitslag, met grote consequenties. 

 8. philippine

   

  monopen = mond open.

   

  Zucht.

 9. jwhueting

  @ Jan

   

  Ik denk meer aan de politieke instabiliteit die het gevolg is van deze overwinningen. Hoe kan Hollande nu nog de Franse kiezer tegemoet treden? Die man staat voor joker. Hetzelfde geldt voor de LibDems in het VK, welke legitimatie heeft hun regeringsdeelname nog? Ook de knappe uitslag van AfD zal het publieke debat gaan beïnvloeden.

   

  Dit alles gecombineerd met een compleet vastgelopen Europese economie en massawerkloosheid in Zuid-Europa en een munt in problemen, met problemen in het Oosten. En ook: de minimale opkomst in sommige landen als Polen.

   

  Dus inderdaad: de directe invloed zal wellicht niet zo groot zijn, maar de keizer heeft wel gesproken. En de politieke verhoudingen liggen compleet op z’n kop in sommige landen. Dat moet wel consequenties hebben.

 10. Jaantje

  Mar:Beetje kort door de bocht om papa LE Pen er bij te slepen bij elke stap die Marie neemt zou mischien geen gek idee zijn om het partij programma van NU eens te lezen en de overeenkomsten en de verschillen tussen bv een PVV en het FN te bezien dat heb ik trouwens nog niemand zien doen.

  speculeren des te meer.

   

  Waar u het over heeft is achterhaald en is allang bijgesteld.

   U gebruikt/misbruikt de terug waas.

  hetzelfde doet men bij Wilders steeds maar weer die oorlog en de jodenvervolging misbruiken voor eigen politieke doeleinden bah.

  Ondertussen braaf de oorlogen financieren die ernaar streven om de joden en de koerden en de christenen katholieken(scheldwoord in albanie,kosovo al eeuwen lang) en elke vorm van democratie enz te vernietigen liefst nog in nazi pak.

 11. Mar

  @Jaantje

   

  Ja, maar als  papa Le Pen zorgt voor een niet te verwaarloze aandeel in het aantal zetels voor FN, zit hij nog stevig in de partij en kun je niet stellen dat hij niet meer van belang is.

 12. Jaantje

  Mar:Wilders is geen bondgenoot van pappa Le Pen maar van zijn dochter..

   

  Charmante vrouw trouwens en goed betoefd zijn dochter Marie Le Pen.

 13. Jaantje

  Sprak een gezin en vroeg naar hun stem gedrag bleek allemaal iets anders te hebben gekozen.

  Hoe men op de keuze kwam ?

  De Stemwijzer….

  Zijn er veel zonder politiek besef…

 14. Niek Verheyen

  Een paar inderdaad wat onhandige chicanes van Geert Wilders zullen zeker van invloed zijn geweest. Echter de ronduit schan-da-li-ge manier waarop de zo goed als complete msm plus aanverwante politici deze details plus wat uitspraken van Marie Le Pen hebben opgeblazen tot enorme proporties was buiten alle orde. Bashing en demonisering van de laatste maanden waren van een ongekende en nog niet vertoonde intensiteit. Het was hoerig en te genant voor woorden. Zich zo te moeten verlagen om personen en partijen uitgeschakeld te krijgen heeft niks maar dan ook niks meer met democratie te maken. In een voetbalwedstrijd zou het team msm binnen een half uur met vele gele en elf rode kaarten buiten het veld hebben gestaan.

   

  Deze gang van zaken heeft absoluut vele potentiele PVV-stemmers doen besluiten om thuis te blijven. Echter dat de PVV toch 4 zetels (PvdA 3, VVD 3!) scoort is gezien deze omstandigheden zonder meer een uitstekende prestatie. Nogmaals herhaald: bij gelijke behandeling als andere partijen zou PVV wellicht het dubbele van deze uitslag hebben kunnen scoren.   

   

   

   

   

 15. witwas

  Het GB is toch een aardige nettobetaler met € 7,3 miljard per jaar. Ik zou er niet te licht over denken. Bovendien zullen in de UK de Conservatieven een heel stuk Eurokritischer worden om te proberen UKIP de wind uit de zeilen te nemen voor de Parlementsverkiezingen. En dat heeft weer een grote invloed op de Europese Conservatieve fractie waar mogelijk AFD ook bij aansluit.

 16. Jessica

  dat de PVV zo gedemoniseerd is in de MSM maar helaas ook hier op deze site. Allemaal verloren stemmen op Artikel 50 maar ook op 50 plus etc. Jammer want dat heeft 1 zetel extra voor de PVV gescheeld. Wel ben ik blij met de zetel voor de PvdD die te danken is aan Ewald Engelen.

 17. Mar

  Vooral in het noordwesten van Frankrijk scoorde Le Pen, een bondgenoot
  van Geert Wilders en zijn PVV, goed. Ze kreeg er 32,6 procent van de
  stemmen. In het zuidoosten van het land was de vader van Marine Le Pen
  de grote winnaar. Jean-Marie Le Pen, oprichter van het Front National,
  kreeg 28,9 procent van de stemmen.

 18. philippine

  Als het waar is wat er allemaal over Beppo Grillo, de Italiaan op de 2e plaats, wordt gezegd, berg je dan maar.

   

  http://en.wikipedia.org/wiki/Beppe_Grillo

   

   

 19. martha

  Ik denk niet dat Geert Wilders het verlies van stemmen is aan te rekenen.

   

  De media hebben er alles, maar dan ook alles aan gedaan om hem de

  grond in te boren.

   

  Ook hier op deze site, mijnheer van der Galien.

 20. Pieter V

  Schultz? Een megalomane Vollidiot met ideeén die een Nazi niet zouden misstaan. Hij heeft het weer eens over xenofobie en dat terwijl die smeerlap er op uit is om de oorspronkelijke bevolkingen van Europa kapot te maken middels geldverslindende improductieve import-burgers.

  En inderdaad. Berlusconi is ook een Volidiot maar die laatste halve zool had wel gelijk toen hij zei dat Schultz geknipt was om de rol te spelen van Kapo in een volgende film over WOII.

 21. Jan

  De 4e zetel van nu is natuurlijk net zo goed een restzetel. Voor 4 hele zetels had men 15,4% nodig en de PVV haalde 13,2%. Men heeft gewoon 25% van zijn stemmen verloren en 20% van de zetels.

 22. Janbert

  Ondanks de maandenlange lastercampagne tegen Geert Wilders door de media heeft  hij het verlies beperkt kunnen houden.   Dat is opzich een goede prestatie van Geert Wilders en geeft ook aan dat hij een trouwe aanhang heeft.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.