Rehwinkel (PvdA) vangt nu maar gewoon wachtgeld

Voormalig burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) gaat toch niet naar Barcelona. Of wij even de portemonnee willen trekken.

Kent u die mop van die burgemeester die plotseling zijn baan opzegde om af te reizen naar een zonovergoten Barcelona? Hij ging niet. PvdA’er Peter Rehwinkel kreeg in 2013 een prestigieuze vrijwilligersbaan aangeboden in Spanje.

Hij wilde per 1 november stoppen als burgemeester van Groningen. Anderhalf jaar voor het einde van zijn ambtstermijn en met behoud van wachtgeld, waar toen veel ophef over was. Rehwinkel stortte schoorvoetend een schamele drie maanden wachtgeld terug in de gemeentekas.

Maar wat blijkt nu, een half jaar na de ophef om het vertrek van Rehwinkel? Rehwinkel gaat helemaal niet naar Barcelona. Er ligt helemaal geen functie voor hem te wachten bij de organisatie UCLG, een club van lokale overheden die zich inzet voor rampenbestrijding.

Rehwinkel zegt het zelf in de Volkskrant vandaag: hij had niet moeten vertrekken als burgemeester van Groningen als hij die functie had willen krijgen. Terwijl hij destijds zelf vond van wel. “‘Ik meen echt dat mijn nieuwe functie niet te combineren was met het burgemeesterschap van een grote stad,” aldus Rehwinkel in de krant.

Een belangrijk citaat, via Nu.nl:

Volgens de regels van de UCLG kon hij de beoogde functie echter alleen vervullen als zittend burgemeester. Rehwinkel zit nu dus niet in Barcelona, maar in Amsterdam en krijgt wachtgeld.

Dat laatste zit hem dwars. ”Ik moet zo snel mogelijk weer aan het werk,” aldus de oud-burgemeester in het interview. Hij voert gesprekken met een reïntegratiebureau, maar heeft nog geen nieuwe baan gevonden.

Ja ja. Rehwinkel blijkt gewoon een ouderwetse zakkenvuller, want het was al veel langer bekend dat hij juist burgemeester had moeten blijven om de vrijwilligersbaan in Barcelona te kunnen krijgen. Zie bijvoorbeeld wat deze journalist vanochtend twitterde in reactie op de uitspraken van Rehwinkel:

PvdA’er Rehwinkel wilde dus een vrijwilligersfunctie in Barcelona met behoud van wachtgeld, en nu blijkt hij zelfs die functie niet te vervullen. Maar hij krijgt wel wachtgeld. Ongelofelijk. Hij werkt dus nul uur per week en vangt er nog een royaal salaris voor ook. Het is geen wonder dat steeds meer Nederlanders de PvdA de rug toekeren. Het lijkt wel alsof ze zich tegenwoordig nergens meer voor schamen bij die partij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Antivenin

  Laten we in ieder geval blij zijn dat deze schertsfiguur zich niet met rampenbestrijding gaat bezighouden. Na Haren moet ik daar toch echt niet aan denken. Hoe haal je zoiets in je hoofd? Daar moet je toch wel PvdA’er voor zijn….  

 2. HdK

  Er is niets zo dol op geld als een PvdAaier. Zie Kok, Herfkens, van Dam, En als het afpakken legaal niet kan, dan maar illegaal.  Daarbij is niets of niemand veilig. Zelfs niet het geld van een daklozenkrant of een armenkas..

  Deze omgekeerde Robin Hoods stelen vd armen en geven aan ‘DE ‘RIJKEN’ of zichzelf.

 3. Ian

  Misschien kan RTV Noord ook nog even informeren in Utrecht hoe het met de aangifte tegen de armenkas plunderende PvdA’er Bert van der Roest staat.

 4. Cresto

  Rehwinkel is niet de enige die op oneigenlijke gronden gebruik maakt van de regels voor ontslag van bestuurders. Het komt bij iedere partij voor. Maar opvallend vaak bij de PvdA. Die vervolgens weer heel creatief de zondaars verder helpt.

  Neem bv. Co Verdaas. Sjoemelde met declaraties en moest daarom aftreden als staatssecretaris. Maar niet lang getreurd: Zijn opvolger en partijgenote Sharon Dijksma regelde heel snel een baantje voor Co bij de Wageningen Universiteit. De universiteit waar zij zelf politiek verantwoordelijk voor is.

  1. Rehwinkel en Verdaas/Dijksma doen daarmee precies wat het PvdA-systeem toestaat: Façadefuncties vervullen, nergens op afgerekend worden, de boel uitbuiten.
   Velen zijn hen hierin al voorgegaan.
 5. Ludovic

  Nog nooit heeft het gewerkt en altiijd onderhouden door de belastingbetalers. En nu, de rest van zijn profiteursleven riant chilllen in Spanje.

  Dat kan enkel een [ex]politicus zich permiteren. Onze nieuwe elite.

 6. Bob Fleumer

  Die partij heet niet voor niets” Pak van de Ander” !

  Het is een misselijk zoodje graaiers.

 7. Knarsman

  Er zijn juist steeds meer Nederlanders die een politieke baan nastreven. Er wordt niks van je verwacht en je verdient er tonnen mee.

 8. Hilterman

  Hoe is het mogelijk dat deze kneus ooit burgemeester kon worden?

  Na Haren solliciteren naar een functie als rampenbestrijder is te gek voor woorden.

  Ontslag nemen en toch aanspraak kunnen maken op wachtgeld moet net als bij de WW onmogelijk zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.