Wanda de Kater en de betuttelbrigade

Geen categoriemei 31 2014, 15:14
Gisterenavond verscheen Wanda de Kanter weer eens bij Knevel en van den Brink, de rising star van de anti-tabakslobby.
De vrouw die we onder meer kennen van haar eerdere project waarbij mensen achter de vermeende tabakslobby aan de schandpaal genageld werden, inclusief hun familie. De (zoals overigens voor de meeste tabakspaternalisten geldt) ex-roker, kwam namens de stichting rookpreventie jeugd waarbij in haar nieuwste project kinderen worden ingezet om politici te beïnvloeden dat er geen tabak meer wordt verkocht in de supermarkt.
Terwijl de tabaksaccijnzen zo hard zijn gestegen dat inmiddels van elke euro die aan tabak uitgegeven wordt bijna 80 cent naar de staat gaat en er op bijna elke openbare locatie een rookverbod geld, is de tabaksindustrie aan de winnende hand. Als we mevrouw De Kanter moeten geloven althans. Er is een reclameverbod voor de tabaksindustrie dat zo streng is dat er niet gefilmd mag worden op de fabriek van Philip Morris maar voor de betuttelbrigade wordt een uitzondering gemaakt. Met gebruik van kinderen uiteraard, naar goed communistisch voorbeeld.  
Ieder jaar krijgt het KWF miljoenen euro’s subsidie, om van te lobbyen en om de publieke opinie over roken te beïnvloeden, waar onder meer de tergende “roken is zóóó ”-spotjes van worden betaald. Daarmee doet de organisatie qua budgetten zeker niet onder voor de tabaksindustrie. In de EU wordt inmiddels gesproken over een verbod op smaakstoffen in sigaretten waarmee onder meer de mentholsigaret verboden zou worden. Maar de tabaksindustrie zou aan de winnende hand zijn, simpelweg omdat tabak nog (onder zeer streng-gereguleerde omstandigheden) verkocht mag worden. Als dat winnen is, wil ik niet weten wat verliezen is.
Het opvallendste was nog om te zien dat de tafel zover meeging in haar verhaal, met de criminalisering van tabaksbezit als uitgesproken einddoel. Het is een rare gewaarwording als Hans van Baalen nog de verstandigste man aan tafel lijkt te zijn. Andere tafelgasten droegen zelfs verdere betuttelmogelijkheden aan, na de sigaret moesten andere ongezonde (maar oh zo heerlijke) gewoonten als alcohol en suikerrijk of vet eten volgen. Het is een tendens die gestart is met de demoniseren van de roker en (als we hem niet voortijdig weten te stoppen) zal eindigen met een verbod op alles wat lekker is.  
Niet-roker wees gewaarschuwd! Ook als je roken vies vindt en ja, zelfs als je denkt het recht te hebben om voor andere mensen de gezondheidsrisico’s af te wegen: op een dag pakken ze jou. Iedereen heeft z’n guilty pleasure, of dat nu suiker, vet, koffie of alcohol is. Nu al volgt er een strenger alcoholbeleid na een serie antitabaksmaatregelen. De tabak kan en zal fungeren als het eerste dominosteentje in een serie van verdere betutteling. Valt de sigaret, zullen de anderen volgen.
Een vrolijke toekomst gewenst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten