Weer PVV’er weg om ‘minder Marokkanen’

Foto:

PVV-Statenlid Bart Brands is teleurgesteld in Geert Wilders: “Het is allemaal voor niets geweest.”

Het duurt nog even voordat Wilders straks helemaal alleen staat, maar heel lang kan het niet meer duren, met al die PVV’ers die opstappen. Vandaag is het de beurt aan PVV-Statenlid van Zuid-Holland Bart Brands. Hij vertrekt om twee redenen (met zetelbehoud overigens, tot aan de Provinciale Staten-verkiezingen van 2015).

Ten eerste kan Brands niet leven met de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’ en ten tweede merkte hij dat Wilders de Haagse PVV-fractie bewust buitenspel heeft gezet. Een citaat uit de brief van Brands die hij naar partijgenoten heeft gestuurd:

Ik heb onze partijleider, op de verkiezingsavond van 19 maart jl., nadat hij zijn toespraak gegeven haden de pers te woord had gestaan, tegen lijsttrekker Léon de Jong horen zeggen: “Als je nou nog uitgenodigd wordt, denk ik dat je niet eens koffie aangeboden krijgt.”

Ik twijfel er niet aan dat Geert Wilders hiermee refereerde aan de informateur, die daags na de verkiezingen alle partijen zou uitnodigen voor een gesprek om de mogelijkheden van collegedeelname te bespreken. Ik kan dan ook alleen maar concluderen dat de uitspraken van onze partijleider een doelbewuste torpedering van eventuele collegedeelname waren.

Wilders zou dus met de uitspraken over Marokkanen bewust zijn partij in de oppositie hebben gemanoeuvreerd. Vooral de opmerking “Als je nou nog uitgenodigd wordt, denk ik dat je niet eens koffie aangeboden krijgt,” spreekt boekdelen. Maar volgens Wilders is het helemaal niet waar dat hij dat zou hebben gezegd tegen de Haagse PVV-lijsttrekker De Jong. De bewering is “onzin en onwaar”. Daarnaast beweert een woordvoerder van de PVV dat de politiek van de partij er juist op is gericht om wel mee te kunnen doen in een coalitie, aldus De Telegraaf vanochtend.

Juist. Zou Wilders het echt niet hebben gezegd? Het past helemaal in het algemene beeld van een Wilders die geen macht wil delen, en die er dus altijd voor zal zorgen dat zijn fracties in Almere en Den Haag geen echte macht krijgen. Overigens is het wel opvallend dat Brands nu pas zijn conclusie trekt. Uit de brief:

Het heeft een paar weken geduurd om dit alles te verwerken en tot deze conclusie te komen. Nu dit
besef zich echter onontkoombaar aan mij opdringt, is het voor mij onmogelijk om nog langer voor de PVV actief te zijn.

Vrienden, ik kan niet leven in een leugen. Ik kan de missie van de PVV onmogelijk rijmen met de afschuwelijke gewaarwording dat Geert Wilders van de PVV doelbewust ‘gecontroleerde oppositie’ maakt. Zijn opmerking op de verkiezingsavond over het kopje koffie, die ik natuurlijk nooit had mogen opvangen, is daarvan voor mij het onweerlegbare bewijs.

Had Brands dat niet in maart of april kunnen bedenken? Hoe dan ook, als het waar is wat Brands zegt – en dat lijkt me zeer aannemelijk (waarom zou hij erover liegen?) omdat anderen die hem voorgingen ongeveer hetzelfde zeggen over Wilders – dan is dat opnieuw een klap voor Wilders en de PVV’ers die nog voor hem actief zijn. En dat zijn er niet zo heel veel meer, als je bekijkt wie er allemaal zijn vertrokken sinds de beruchte ‘minder Marokkanen’-uitspraken.

Intussen wordt een andere fractie, die van ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren, steeds groter. Onlangs namen ze Stephan Jansen aan, de voormalige rechterhand van Wilders. Jansen stapte vorige maand op als Statenlid van de PVV Zuid-Holland. Nog even en de fractie-Bontes/Van Klaveren wordt groter dan de PVV. PVV-vicefractievoorzitter Fleur Agema moet in ieder geval al haar werkkamer afstaan aan Roland van Vliet, die andere ex-PVV’er die de partij heeft verlaten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!