Een tweede invasie zit er niet in

Geen categoriejun 12 2014, 19:00
Daarom krijgen de radicale moslims hun kalifaat. Tijdelijk.
De Amerikaans-Britse invasie van Irak verdedigen, is toch een beetje als met een vlammenwerper een bejaardentehuis binnengaan: milde sociale exclusie is uw deel. Toch denk ik dat het op zijn minst moreel juist was om een dictator af te zetten die een land runde dat treffend beschreven werd als 'een een concentratiekamp boven de grond en een massagraf eronder'. Maar goed, het is makkelijk te beseffen waar je mensen van bevrijdt, maar het is een stuk moeilijker om uit te vinden wat het vacuüm zal vullen. Daar is het Westen inmiddels pijnlijk achter gekomen.
In Noord- en Midden-Afrika mogen we ons verheugen in een toename van islamisten die hun macht willen vestigen. Helaas doen ze dat niet door netjes te vragen, maar hebben ze de gewoonte hun wensenlijstje met geweld af te werken. Allemaal terwijl wij onze handen stuk klapten voor de Arabische lente (waarin Goede Mensen natuurlijk nog steeds geloven).
En in Irak is het nog een stukje erger. Door de snel oprukkende ISIS-rebellen valt inmiddels een groot deel van het land onder milities die klootschieten met afgehakte lichaamsdelen. For sports. Als hun beweging geen fatsoenlijk militair antwoord krijgt van het Iraakse leger, is het islamitische kalifaat (dat is waar 'ISIS' ook voor staat) binnenkort een realiteit. Van Iran door Irak tot Syrië geldt dan een sji'itische heerschappij.
Niet dat dat kalifaat een lang leven beschoren is, want het Westen kan niet substantieel ingrijpen. Dat klinkt paradoxaal, maar ik denk dat het als volgt zit: het is een politieke onmogelijkheid voor westerse landen om grote aantallen militairen naar Irak te sturen. Hebben we al een keer gedaan en zelfs toen ging het niet zo lekker qua beeldvorming en algehele haat tegen het afzetten van een massamoordenaar. Dus Irak-invasie 2.0 zit er niet in, ook omdat we ons dan alsnog mengen in het Syrische conflict.
Maar dat wil niet zeggen dat de islamisten geen weerstand zullen ondervinden. Momenteel bijt vooral het soennitische Saoedi-Arabië op zijn nagels. Ze weten dat het westen niets grootschaligs zal ondernemen, in ieder geval niets dat de ISIS-troepen zal stoppen. Daarom sturen ze vermoedelijk hun eigen eenheden. Of beter: ze financieren soennitische opstandelingen (ons welbekend van hun optreden in Syrië tegen ene Assad) om het op te nemen tegen het kalifaat dat nu in wording is. De vergroting van een sji'itisch rijk betekent daarom vooral een verdere uitbreiding van de oorlog in Syrië en nog meer geweld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten