Groenten achter het raam

Gisteren was de laatste aflevering van Maartens moestuin op televisie. Inspirerend, zelfs voor degenen onder ons zonder tuin. Verslag van een startende tuinder – op twee hoog.

 

Maarten ’t Hart kan het mooi vertellen, niet alleen in zijn boeken, maar ook voor de camera. Kalm en weloverwogen, maar tegelijkertijd gepassioneerd, liet hij de afgelopen weken op de VPRO zien wat hij laat ontspruiten aan de schoot van Moeder Aarde. Sappige tomaten, knapperige boontjes, stoere aardappels, volle courgettes – het bloeit en groeit welig onder de schrijvershanden van ’T Hart.

Tweehoog

Heel leuk om te zien, maar wat moet je met al die tips wanneer je in Amsterdam tweehoog woont, met de vensterbanken als enige buiten (en dat alleen wanneer de ramen zijn geopend)? Gelukkig biedt internet, als altijd, uitkomst.

Er wordt heel hard gedacht over het verbouwen van groenten en fruit in leegstaande kantoren, maar vooralsnog is dat niet echt van de grond gekomen. MetFarm, een organisatie die in 2011 de TEDAmsterdam Award won met haar idee voor verticaal verbouwen in overbodig geworden ruimten, is nog altijd bezig met de opzet van commerciëel boeren in de stad. Maar ondertussen kan de kleine consument al aan de slag.

Plastic flessen

Er zijn al uitgewerkte concepten en producten voor mensen die binnenshuis willen kweken. Zo is er Windowfarms die complete kwekerijen aanbiedt: potten boven elkaar, verbonden met een irrigatiesysteem, waardoor tuinieren een fluitje van een cent wordt. Daar moet je dan wel eerst voor in de buidel tasten – een simpele starterskit kost rond de tweehonderd dollar. Aan het bedrijf is ook een hele community gehangen met informatie over het hele project, updates van leden met tips en adviezen en allerlei nieuws op het gebied van zelf verbouwen. Ook leuk om te lezen als je nog geen tuin in huis hebt.

Wie minder of geen geld wil uitgeven kan ook terecht op internet. Op www.raamtuin.nl, legt Mathieu in simpele stappen uit hoe je met wat plastic flessen, een gieter, tie-rips en een plastic buis je eigen groenten kunt verbouwen. Ziet er wat minder gelikt uit, maar is natuurlijk nog net iets milieuvriendelijker (hergebruik) en misschien ook bevredigender. Simpel is het in elk geval.

Guerrillatuinen

Wat minder individueel is de site van Nudge.nl, een organisatie die zich tot doel heeft gesteld de wereld – te beginnen bij Nederland – duurzamer te maken. Stadslandbouw hoort daarbij – in de vensterbank, op het balkon en zelfs tegen de muur. Nudge geeft heldere en praktische tips (ook voor moestuinen en de zogenaamde guerrillatuinen) met verwijzingen naar nuttige anders sites (zoals raamtuin.nl en www.guerrillagardeners.nl). Echt verticaal verbouwen kan bijvoorbeeld op een eetbare wand – een uit gerecycled PET-flessen gemaakte lap stof met zakjes, waar in potgrond kruiden en groenten geplant kunnen worden.

En dan kun je natuurlijk ook gewoon aan de slag met potjes op de vensterbank. In april deed ik een uitgelopen aardappel in de grond – anderhalve maand later slingert de plant zich via de vensterbank over de werkplank richting eettafel. Een avocadopit is inmiddels tot ontkiemen gebrach (met vier tandenstokers in de zijkant waardoor de onderste helft in een glaasje in water kan rusten) zodat wat geduld uiteindelijk huisgegroeide avocado’s gegeten kunnen worden. En de in bak gezaaide tomatenzaadjes zijn inmiddels uitgegroeid tot stevige planten van een meter hoog, en staan fier naast de potjes basilicum, peterselie en bieslook in de vensterbanktuin.

Nog even geduld en dan kan op deze plek hopelijk een recept komen te staan van een gerecht met achter eigen raam gekweekte groenten en kruiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. richardje

  Het idee om voedsel te verbouwen in de stad omdat dat goed zou zijn voor het milieu is al verscheidene keren achterhaald.

  Ed Glaeser, prof in Harvard en de authoriteit op het gebied van steden heeft het allemaal netjes op een rij gezet.

  http://www.boston.com/bostonglobe/editorial_opinion/oped/articles/2011/06/16/the_locavores_dilemma/

  De gist van het verhaal: door voedsel te verbouwen in de stad neemt de bevolkingsdichtheid af en dat kost veel meer aan fossiele brandstof om al die mensen te verplaatsen dan het oplevert aan uitgespaarde diesel om het voedsel heen en weer te rijden.

  En daar zijn de ‘economies of scale’ nog niet eens in meegenomen. Om te zien wat landbouw oplevert zonder grote hoeveelheden fossiele brandstof, kunstmest en machines hoef je niet te gissen. Ga naar midden afrika en kijk hoe succesvol die boeren daar -die letterlijk biodynamisch boeren- zijn.

 2. Els

  Sorry voor de dubbele plaatsing. De server was weer eens traag.

 3. Els

  Dit is niets meer en minder dan een commercial.

  Nee dank u.

  Ik hoef geen groene gekkies “niet om aan te zien” gedoe achter m’n raam.

  Ziet er toch niet uit! Tie-wraps, plastic buis, plastic flessen. Dat poremt toch niet op die vensterbank. Ik zou me dood schamen als ik visite krijg.

  Heb een tuin van ca. 1700 m/2. Als ik me dood wil werken in een moestuin die niets anders oplevert dan meloentjes en paprika’s van minuscuul formaat en de hele rattaplan meer, dan zeg ik: schoenmaker houdt je bij je leest en koop je groente gewoon bij de groenteboer. Wel zo makkelijk.

 4. Els

  Dit is niets meer en minder dan een commercial.

  Nee dank u.

  Ik hoef geen groene gekkies “niet om aan te zien” gedoe achter m’n raam.

  Ziet er toch niet uit! Tie-wraps, plastic buis, plastic flessen. Dat poremt toch niet op die vensterbank. Ik zou me dood schamen als ik visite krijg.

  Heb een tuin van ca. 1700 m/2. Als ik me dood wil werken in een moestuin die niets anders oplevert dan meloentjes en paprika’s van minuscuul formaat en de hele rattaplan meer, dan zeg ik: schoenmaker houdt je bij je leest en koop je groente gewoon bij de groenteboer. Wel zo makkelijk.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.