Scholierenvakbond wil gratis diploma’s weggeven

Gehuil over studieschuld.

Nog niet zo heel lang geleden was het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) een club die onder leiding van een eloquente voorman tegen ‘ophokuren’ streed. Mooie relletjes voor de goede zaak, schitterend. Met het vertrek van de eloquente voorman ben ik wat minder op het LAKS gaan letten, maar naar ik nu begrijp hebben verstandige jongeren het afgelegd tegen huilende kinderen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) roept leraren van middelbare scholen op om eindexamenkandidaten die nét dreigen te zakken, iets soepeler te beoordelen. De organisatie zegt de leerlingen te willen beschermen voor een torenhoge studieschuld. Het nieuwe stelsel van studiefinanciering, waarbij studenten alles moeten lenen, gaat volgend jaar in. Studenten die straks in september starten met hun studie, vallen nog onder de oude regeling, met een basisbeurs die niet terugbetaald hoeft te worden.

De herkansingen zijn nog niet eens geweest, dus er rollen nog geen koppen. Althans, niet voor leerlingen die de mogelijkheid hebben te slagen door een voldoende te halen bij de herkansing. De LAKS-oproep is dus bedoeld voor leerlingen, die, laten we zeggen, onherkansbaar gezakt zijn. Dus juist de leerlingen die door de Centrale Examens gefilterd zouden moeten worden, moeten door dit ad misericordiam een genadezesje krijgen.

Daar zullen ze op de hogescholen en universiteiten blij mee zijn. Weer treinladingen zwakke broeders erbij. En waarom? Omdat sommige aspirant-studenten hun lening niet als investering kunnen of willen zien. Het lijkt me dat die lui beter überhaupt niet naar het hoger onderwijs gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

  1. Frits B

  2. KJTO

    Die ‘eloquente voorman’ van toen was en is nog steeds een narcist van jewelste. Vrienden van mij zitten wel eens in een werkgroep met hem en vinden hem maar een vervelend mannetje.

    Waarschijnlijk over een jaar of 15 de leider van D666.

  3. halo1

    ..die diploma!s waren al veelal een wassen neus.. ze gratis weggeven is nog maar een klein stapje verder.~..smoezen genoeg..inflatie troef!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.